Lisbeth Rosenback

lisbeth.rosenback@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Diandra och Teemu Roivainen sjunger om kärlek på Vasa stadsteater

Kärlekssånger är temat för den konsert som artisterna Diandra och Teemu Roivainen ger på Vasa stadsteater söndagen den 27 maj klockan 19.

Det österbottniska lyfts fram på utställningarna i Konsthallen nästa år

Vasa konsthalls utställningsprogram för nästa år är klart. Stadsdelen Brändö står i fokus på en utställning som börjar i december i år och fortsätter under januari och februari.

Nyhetsbild

Mäktiga djurporträtt i storformat

När Nick Brandt spelade in en musikvideo för Michael Jackson i Afrika blev han fascinerad av djurlivet i Tanzania. Brandt började fotografera de majestätiska varelserna på heltid. Nu visar Galleri Ibis ett urval av hans djurporträtt.

Nyhetsbild

Fotografier som lyfter fram starka kvinnor

VASA Alltför ofta lyser kvinnor med sin frånvaro i historiska sammanhang, menar fotografen Anna Franck. Med sin utställning på Torni i Vasa vill hon lyfta fram sex historiska kvinnor och väcka tankar kring makt och kön.

Operan behöver barnsångare

VASA Kom och sjung i Kuula-institutets barnkör. Kören deltar i Vasa Operas produktion av Georges Bizets opera "Carmen" som har premiär i januari nästa år.

Nyhetsbild

The Boppers till Vasa och Jakobstad

Den svenska gruppen The Boppers fyller fyrtio och kommer till Vasa och Jakobstad i november.

Nyhetsbild

Framtidens dirigenter finslipar kunskaperna i Vasa under maestro Panulas ledning

Tio deltagare från fyra länder deltar i den dirigentkurs som maestro Jorma Panula håller i Vasa just nu. På en konsert med Vasa stadsorkester på torsdag kväll får deltagarna chansen att visa upp sitt kunnande.

Föreläsning om jägarna och jägarrörelsen på Österbottens museum

VASA I samband med utställningen "Jägarna" på Österbottens museum ordnas föreläsningar som behandlar jägarrörelsens historia.

Nyhetsbild

Unga Vasaartister på rapskiva för barn

Vasaflickorna Mea Hietanen, 7 år, och Maia Hietanen 3 år, medverkar på en ny inhemsk rapskiva för barn i låten "Meidän Jengi". Det är pappa Junnu Hietanen som skrivit den.

Nyhetsbild

Folkmusik och nyskrivet när Kraja och Vild uppträder

Kraja är en a cappella-ensemble från Umeå som är stadigt rotad i folkmusiken. När de fyra sångarna ger en konsert på Vasa körfestival är det gruppen Vild från Karleby som "värmer upp".

Nyhetsbild

Konstverk låter och rör på sig då duo visar brummande installationer på Kuntsis

VASA Det brummar och piper, knackar och blinkar på sommarutställningen på Kuntsis museum. Konstnärsduon Tommi Grönlund och Petteri Nisunen använder bland annat ljus, ljud och rörelse i sina installationer.

Nyhetsbild

Peter Björkman får Kaj Hagmans stipendium

Svenska Österbottens litteraturförening ger chefredaktören Peter Björkman ett stipendium på 2000 euro ur Kaj Hagmans fond.

Nyhetsbild

Alla finalister i årets MGP är flickor

Alva från Jakobstad, Moski och Zingo från Sundom, Tinja från Jakobstad och Distance Girls med medlemmar från bland annat Nykarleby och Jakobstad. De här finns bland de tio artisterna i Melodi Grand Prix-finalen i höst.

Nyhetsbild

En manskammarkör med egen repertoar och eget sound

Manskören Svanholm Singers från Lund är känd för sin klara och rena klang. Under Vasa körfestival ger sångarna en konsert i Vasa och en i Jakobstad.

Nyhetsbild

Låt dig bli positivt överraskad

Var finns de stora och bekanta namnen på årets upplaga av Vasa körfestival frågar sig kanske en del. Ensembler som som The Real Group och Ylioppilaskunnan Laulajat kommer inte i år. Men det betyder inte att det inte skulle finns mycket intressant på programmet ändå.

Nyhetsbild

Toivo Kuulas "Stabat mater" framförs i Vasa för första gången

Ett av de finaste inhemska verken för kör och orkester. Så beskriver dirigenten Anna-Maria Helsing "Stabat mater" av Toivo Kuula.

Nyhetsbild

Vasaförlag ger ut spökaktig reseguide till Estland

Förlaget Haamu Kustannus i Vasa tar med läsarna på en spöklik resa till Estland i den nya boken "Aaveiden Eesti – Kummitustarinoita Virosta".

Vasakörer firar 10 år med gemensam konsert

Wasa Bygdekör och Gerbykören firar båda 10-årsjubileum. Under Vasa körfestival ger de en gemensam konsert i Baptistkyrkan i Vasa

Nyhetsbild

Här är några av de nya musikerna i stadsorkestern

VASA Under det konsertår som snart är till ända har Vasa stadsorkester genomgått en veritabel generationsväxling. Åtta nyanställda musiker har ersatt orkestermedlemmar som slutat eller gått i pension.

Nyhetsbild

Hur göra en låt till en hit

VASA Musikern Janne Hyöty håller en föreläsning på temat ”Från låt till hit” i huvudbibliotekets Dramasal på onsdag den 16 maj klockan 18.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet