Marcus Jansson

marcus.jansson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Kurtén bytte IT till träbåt – Nu leder han varv som bygger superyachter

JAKOBSTAD En klockarkärlek till båtar och hav gjorde att Anders Kurtén sadlade om från IT till att bli träbåtsbyggare. Nu är han ny vd för Baltic Yachts.

Nyhetsbild

Sista hösten för fiskodlingen – Anställda kör ner odlingar

Tre år fick företaget på sig att avveckla fiskodlingarna vid Höga Kusten. Nu pågår arbetet med att köra ner och slakta bort den sista fisken.

Nyhetsbild

Trettioåriga kriget – En lång kamp mot fiskodlingarna vid Höga Kusten är nu över

Fiskodling var tänkt som en ny bransch efter massaindustrin. Motståndet växte men det tog sin tid innan myndigheterna lyssnade på kritiken.

Nyhetsbild

Brexit är inget klipp för företagen – Mirka bunkrar upp med sandpapper

JAKOBSTAD Hur stor betydelse brexit får för ekonomin och företagen vet man inte säkert. I dagarna avgörs i varje fall hur utträdet ur EU sker.

Nyhetsbild

Seniordagen flyttar – hålls för första gången i Campus Allegro

JAKOBSTAD Seniordagen har hållits i idrottsgården och i Tellushallen i Jakobstad men i år flyttar man till Campus Allegro.

Nyhetsbild

Här tar framtidens centrum avstamp – Invånarforum för ny trafikplan

JAKOBSTAD Målet är att få en uppdaterad trafik- och miljöplan som motsvarar dagens krav. Via sociala medier ska folk få möjlighet att följa med processen.

Nyhetsbild

Mer minus än väntat i Pedersöre – Underskott på 3,5 miljoner euro

PEDERSÖRE Budgeten håller inte i Pedersöre. Ännu i augusti pratade man om en miljon euro på minus i kommunen. Nu visar prognoserna på tre gånger mer.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Bygga luftslott eller vara visionär? Skillnaden kan vara hårfin

JAKOBSTAD Hur man än vänder och vrider på det hela så finns inte den batteriteknik som krävs för att driva flygplan på ett vettigt sätt. Det kan dröja innan den tekniken finns.

Nyhetsbild

Peter Ericson har forskat om samer i mer än tjugo år – Nu föreläser han om bottniska samer

JAKOBSTAD Sameforskaren Peter Ericson ser spåren efter samerna i många österbottniska ortsnamn. En del finska namn är i verkligheten samiska.

Nyhetsbild

Från bokföring till disponentservice – Ekonovia satsar på att växa

JAKOBSTAD Ett gott rykte är den bästa marknadsföraren. Att vara disponent handlar om förtroende, säger Nils-Johan Enkvist vid Ekonovia.

Nyhetsbild

En kust full av vrak – Många av skeppsvraken väntar än på sin upptäckare

KARLEBY Den österbottniska kusten är ställvis rena rama skeppskyrkogården. Enligt en lista finns fler än hundra skeppsvrak i regionen.

Nyhetsbild

Fynd i Överpurmo – åkern dolde vikingatida smycke

PEDERSÖRE Tore Stenmark trodde först att det var rätt nytt och hade hört till en grimma. Men det som låg i åkern visade sig vara mer än tusen år.

Nyhetsbild

Snart läggs locket på – underfartsbygget framskrider i Jakobstad

JAKOBSTAD Locket till den nya järnvägsunderfarten vid Sikören i Jakobstad är färdig gjutet. Inom kort ska locket flyttas och sättas på plats.

Nyhetsbild

Bränsleskatten höjs i augusti 2020 – Höjningen tar oss till toppen av alla länder i Europa

JAKOBSTAD Skärpt skatt från augusti på bland annat fossila bränslen svider förstås i bilisternas plånbok.  Men det är ännu värre om du är en storrökare.

Nyhetsbild

Överoptimistiskt då det gäller elflyg – Tunga batterier är den svaga länken

Kvarkenrådet slår ett slag för elflyget och vill satsa på det. Expert ser ändå visionerna som rätt högtflygande och aningen överoptimistiska.

Nyhetsbild

I väntan på pengar – En långsam förvandling till museiområde

JAKOBSTAD Pengar är förstås det som hindrar en snabb förvandling av skeppsgården till ett museum. Det händer ändå små saker vid Jacobstads Wapen och Vega.

Nyhetsbild

Gänget bakom Essemässan: Fler än sjuttio utställare på mässan

PEDERSÖRE Slutspurt för arrangemangen kring den allra första Essemässan. Lördagen den 14 september hålls mässan som ordnas av byarådet i Överesse.

Nyhetsbild

Inmurad i över femtio år – På måndag ska tidskapsel öppnas

JAKOBSTAD I samband med rivningen av Pursisalmi skola i Jakobstad hittades en tidskapsel. I ett kopparrör finns mynt, film, tidningar eller vad då?

Nyhetsbild

Mannen som uppfann heavy metal besökte Karleby – En riktig iron man

KARLEBY Tony Iommi, gitarrist i Black Sabbath besökte Karleby. Sista kapitlet i bandets historia är kanske inte skriven än avslöjar han.

Nyhetsbild

HSJ-Products i Purmo valt till årets företag i Pedersöre

PEDERSÖRE Helt ny rörlaser gjorde att det började röra på sig. HSJ-Products framtidstro gjorde att kommunens företagarpris gick till dem i år.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet