Marcus Jansson

marcus.jansson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild

Elho gjorde ett rekordår - Omsättningen växer så det knakar

Elho som tillverkar arbetsmaskiner gjorde ett rekordår. Omsättningen steg med drygt 5 miljoner på ett år och det finns efterfrågan på produkterna man gör.

Nyhetsbild

"Cellulosa är speciellt" – UPM-chef ser ljust på framtiden

Simon Fagerudd är sedan i somras chef för UPM i Jakobstad. Enheten i Jakobstad är intrimmad och effektiv. Cellulosan har också global efterfrågan och det ser bra ut.

Nyhetsbild

Sverige stänger medan Finland öppnar fiskodlingar

JAKOBSTAD Fiskodling har fått ett skamfilat rykte då utsläppen bidrar till övergödningen. Även ute till havs bidrar det till totalbelastningen i havet. I Sverige till exempel stängs fiskodlingar av miljöskäl.

Nyhetsbild

Fiskodling ger stora utsläpp – men behöver ingen MKB

Den fiskodling som företaget Ekofish vill bygga utanför Jakobstad beräknas ge nästan fyra gånger större fosforutsläpp än vad stadens reningsverk ger. Ändå krävs ingen miljökonsekvensbedömning.

Nyhetsbild

Nautors nya chef är van vid däck

JAKOBSTAD Italienaren Giovanni Pomati tar över som koncern-vd för Nautor. Han har tidigare jobbat inom Pirelli-gruppen.

Nyhetsbild

Herrmans satsar för tillväxt - bygger ut i Sandsund

PEDERSÖRE Herrmans bygger ut i Sandsund och satsar på robotisering för att optimera monteringen av produkterna.

Nyhetsbild

Samma flyghöjd gäller för alla

JAKOBSTAD Ett undantag för underskridande av minimihöjd vid paramotorflygning ger ändå inte rätten att flyga lågt på regelbunden basis, konstaterar expert.

Nyhetsbild

VIDEO: Två män och en gummibåt tvärs genom Europa

JAKOBSTAD Från Svarta Havet upp till Rovaniemi i en liten gummibåt. I måndags övernattade killarna vid segelpaviljongen i Jakobstad för att förhoppningsvis ännu under måndagen hinna till Uleåborg.

Nyhetsbild

Video: Nu skrivs sista kapitlet på BI-huset – huset blev en dyr historia

JAKOBSTAD BI-huset som rivs nu väckte en hel del debatt från början. Bland annat ansågs det vara för vidlyftigt och det blev mycket dyrare och mer kortlivat än man tänkt sig.

Nyhetsbild

Modernast i Finland –Ekeris nya hall satsar på framtiden

Ekeris nya hall är en av de största industrisatsningarna i regionen på flera år. De nya produktionsutrymmena ska skapa effektivare produktion och spara på bland annat logistik.

Nyhetsbild

Mässkärsutredningen pågår fortfarande – hörandet av passagerarna drar ut på tiden

JAKOBSTAD Förundersökningen är inte klar än då det gäller M/S Mässkärs förlisning. Hörandet av passagerarna har tagit längre tid än planerat.

Nyhetsbild

Renässansrockstjärnan Bruce Dickinson drog fullt hus

Superstjärnan Bruce Dickinson kryddade sin show med brittisk humor och han är definitivt en sann tusenkonstnär med snudd på renässansmänniska.

Nyhetsbild

Stort intresse för drönare - piloter oroliga för säkerheten

Intresset för drönare har ökat explosionsartat. Men bland piloter är man orolig för att de nya drönarflygarna inte alltid kan reglerna. Än så länge har farosituationer undvikits här, men ute i världen finns flera dokumenterade risksituationer.

Nyhetsbild

Glada miner men allvarligt budskap då minister besökte Snellman

JAKOBSTAD Ska man behålla inhemsk djurhushållning i framtiden så börjar det vara dags att gör något nu. Det var ett av budskapen från producenterna som jordbruksministern fick vid besöket vid Snellman.

Nyhetsbild

Varvet som sticker ut hakan – Sålde båt åt rapparen Cheek

Varvets målsättning är blygsam: det här ska bli havets Tesla. Q-Yachts eldrivna daycruiser Q30 ses som nyskapande och inte minst efter att Cheek köpte en åt sig har elbåten fått en hel del publicitet.

Nyhetsbild

Joakim Strand: "Infrastrukturen är a och o för att det ska fungera"

PEDERSÖRE Vasapolitikern och riksdagsledamoten Joakim Strand besökte ledningen i Pedersöre kommun samt företag. På agendan fanns bland annat betydelsen av god infrastruktur.

Nyhetsbild

DAT blir majoritetsägare i regionalflygbolaget Norra

KRONOBY Danska flygbolaget Danish Air Transport köper 60 procent av regionalflygbolaget Norra. Norra flyger främst inrikesflygtrafik bland annat till Kronoby.

Nyhetsbild

Oklart ännu när Air Leap kan börja flyga i egen regi

KRONOBY Stockholmslinjen låter vänta på sig. Air Leap vill flyga linjen med egna tillstånd och därför är det ännu osäkert när linjen faktiskt kan starta.

Nyhetsbild

Undvek böter med nöd och näppe – står märket fel?

LARSMO Ole Vikström undvek fortkörningsböter med båt i Sonamo i Larsmo. Men han var nära att få böter trots att han hävdar att han låg utanför begränsningsområdet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet