Ekonomi I går 17.30

Ny vändning i inrikesflyget – Danska DAT förhandlar nu om åtminstone en rutt

KRONOBY Flygbolaget som valdes uppfyllde inte alla krav som ställdes för inrikestrafiken. Danska DAT är nu med i nya förhandlingar för trafiken till Kajana.

Ekonomi 8.4.2021

Alarmerande siffror för Finland – ekonom djupt bekymrad över utvecklingen

De flesta tror säkert att det går hyfsat bra för landet.  Men siffror visar att Finland underpresterar rejält, konstaterar Johnny Åkerholm.

Ekonomi 6.4.2021

Pandemin slår mot unga – arbetslösheten sköt i höjden

JAKOBSTAD De unga är ofta de första som drabbas vid en ekonomisk nedgång. Men en pandemi går ändå inte att jämföra med en långvarig lågkonjunktur, säger ekonom.

Ekonomi 2.4.2021

Med öga för träjobb – hos Riskas lever hantverket vidare

KRONOBY I en rätt enkel industribyggnad i Bråtö i Kronoby skapas toppinredningar som sitter i några av de allra bästa båtarna i världen.

Ekonomi 30.3.2021

Danskt flygbolag besvärar sig över Kronoby – inte nöjd med upphandlingen

KRONOBY Danska flygbolaget DAT som också är huvudägare i Norra besvärar sig mot upphandlingen av flygtrafiken. Bolaget var intresserat av att flyga alla rutter men förlorade.

Ekonomi 26.3.2021

Estländska Nyxair börjar flyga från Kronoby – anbudsrundan gav bolaget två rutter

KRONOBY Det blir det estländska flygbolaget Nyxair som börjar flyga inrikes på de sträckor där Finnair lägger ner trafiken, bland annat till och från Kronoby.

Ekonomi 21.3.2021

Marcus Jansson: Gates vill lyfta upp kärnkraften – men det är tabu att tala fissionsenergi i dag

JAKOBSTAD Utan kärnkraft når vi inte klimatmålen, konstaterar Bill Gates krasst i sin nya bok. Kärnkraft undviks ändå ofta i diskussioner om energi.

Ekonomi 20.3.2021

Så flyger vi i framtiden – morgondagens semesterflyg ska vara rent och utan utsläpp

JAKOBSTAD Hur flyger vi på semester till södern i framtiden? Är det ens möjligt att flyga i morgondagens värld? Så här tror experter att ett klimatsmart flyg blir.

Ekonomi 19.3.2021

Snellmans resultat positivt – största omsättningen någonsin

JAKOBSTAD Snellman-koncernen presenterade sin högsta omsättning någonsin i fjol. Omsättningen ökade med 16 procent jämfört med 2019.

Ekonomi 12.3.2021

Storbritannien blev lite jobbigare – Brexit gör handeln långsammare

JAKOBSTAD Brexit gjorde inte det hela lättare att handla med Storbritannien. För få tjänstemän gör att processerna tar mera tid nu då byråkratin tog över.

Ekonomi 12.3.2021

Stor på potatis – i Jeppo tror man på den mångsidiga knölen

NYKARLEBY Potatis tas till heders igen och är allt populärare i matlagningen. Men fjolåret blev ett något knöligt år för Jeppo Potatis på grund av pandemin.

Kultur 10.3.2021

Bill Gates tar tjuren vid hornen – men kritiker tycker att branden är helt fel släckt

RECENSION En utomordentligt logisk argumentering och en bok som ger hopp för att mänskligheten kan lösa klimatproblemen är tillräckliga argument för att läsa den här viktiga boken.

Ekonomi 10.3.2021

Med sikte på tillväxt- Kaiser Eur-Mark växte ur Nykarleby

Det blev för trångt i Nykarleby och i väntan på att bygga ut svetsar Kaiser Eur-Mark sedan ett år tillbaka komponenter även i Jakobstad.

Ekonomi 6.3.2021

Svenskt företag köpte Navitek i Jakobstad – satsar på webben men butiken blir kvar

JAKOBSTAD Navitek i Jakobstad blir del av svensk jakttillbehörs-affär. Hylte Jakt & Lantman satsar hårt på webbhandel och kommer nu till Finland.

Ekonomi 5.3.2021

Hemlig superseglare byggs vid Baltic Yachts – designad av en finländare

JAKOBSTAD Ett kortfattat pressmeddelande är det enda som Baltic Yachts säger i nuläget om det superhemliga projektet med en 34 meter lång ultrasnabb-seglare.

Ekonomi 4.3.2021

Sarins tog byggbeslut precis då pandemin slog till – rätt beslut i efterhand

KARLEBY Då allt var klart för byggstart kom coronan. Det blev nervösa veckor men efter en viss vånda togs beslutet att ändå satsa på att bygga ut företaget.

Ekonomi 3.3.2021

Baltic Yachts lämnar Larsmo – bygger ut anläggningen i Jakobstad

JAKOBSTAD Baltic Yachts lämnar Bosund för att bygga alla båtar i Jakobstad i framtiden. Företaget fick nyligen staden att gå i borgen för nytt lån för hallbygge.

Ekonomi 1.3.2021

UPM på spåret – konkurrensutsätter godstrafik

JAKOBSTAD UPM:s konkurrensutsättning av godstrafik med järnväg kan göra att diesellok återvänder till nyligen elektrifierat spår i Jakobstad.

Ekonomi 1.3.2021

Skellefteå ger upp sitt ägande – Alholmens Kraft satsar på att utveckla konceptet

JAKOBSTAD Skellefteå Kraft avstår från sitt ägande i Alholmens Kraft. Orsaken är skral lönsamhet på elmarknaden för den typ av kraftverk AK 2 är.

Ekonomi 23.2.2021

Flaggskepp i Karleby fick pris – Finnmasters största modell vald till årets motorbåt

KARLEBY Grandezza 37 CA, paradmodellen från företaget Finnmaster i Karleby är vald till årets motorbåt i sin klass av brittiska Motorboat & Yachting.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet