Marcus Jansson

marcus.jansson@vasabladet.fi

KOMMENTAR: En bro för mycket?

KARLEBY Är det rätt överoptimistiska kalkyler som ligger bakom Kvarkenbron? Ett ekonomiskt tveksamt projekt,  även om en bro har fördelar.

Nyhetsbild

För låg bro över Kvarken – ett dråpslag för hamnarna i norr

KARLEBY Sjöfarten kräver en betydligt högre bro över Kvarken än vad som nämnts hittills i offentligheten. En för låg bro begränsar fartygstrafiken.

Nyhetsbild

Stamgäst på hemmaplan – Kauhava förbereder sig för stor flyguppvisning

Ute i Europa har flygshowerna inhiberats på grund av pandemin. I Kauhava pågår förberedelserna för den största flyguppvisningen i år i Finland.

Nyhetsbild

"Sophanteringen måste bli effektivare - för det krävs en ändring av lagen"

JAKOBSTAD Ekorosks vd ser ny lag med upphandling då det gäller soptransporter som en nödvändighet för att Finland ska klara av kraven med återvinning.

Nyhetsbild

De tar över Lenas shop i höst – satsar även på ny nätbutik

JAKOBSTAD Lenas shop i Jakobstad får nya ägare i september. Systrarna Lina Karlsson och Jenny Stenvall-Nyfelt tar över inredningsaffären.

Nyhetsbild

INBLICK: Dödligt virus för flyget – branschen står inför lång kris

KRONOBY Flygbranschen står inför stora förändringar nu där inget är självklart. Det är kanske från det perspektivet man ska ta och fundera på framtiden för inrikestrafiken.

Nyhetsbild

Coronan slog mot UPM – lägre vinst och kontorspapper gick dåligt åt på marknaden

JAKOBSTAD Skogsjätten UPM drabbades hårt av pandemin. Vinsten på 103 miljoner euro är långt under den nivån som bolaget vant sig med under de senaste åren.

Nyhetsbild

Starkt Boliden – mera vinst trots sämre priser

KARLEBY Boliden hade ett starkt andra kvartal med ökad vinst. Det här trots att priser på basmetaller sjunkit på världsmarknaden.

Nyhetsbild

Centern i centrum – Katri Kulmuni betonar även regional jämlikhet

JAKOBSTAD För Centern är svenskan en möjlighet och inget som SFP ska ha ensamrätt på. Enligt Kulmuni ska man också ha samma möjligheter oberoende var i landet man bor.

Nyhetsbild

Sluten fiskodling till Härmä – Nu söker man miljötillstånd

En cirkulär fiskodling där vatten renas och används på nytt planeras till Alahärmä. Företaget söker nu miljötillstånd för att bygga anläggningen.

Nyhetsbild

Båttillverkaren Kewatec får muskler av affären – "Måste vara starkare för att kunna växa"

KARLEBY Köpet av Weldmec i Borgå ger muskler att expandera på marknaden för arbetsbåtar för bland annat myndighetsbruk, säger styrelseordförande.

Nyhetsbild

Turbulent vår för bilhandeln – "Vi beslöt ändå att gasa på"

KARLEBY Försäljningen av nya bilar sjönk rejält på grund av pandemin. MB Mobile i Karleby valde ändå att satsa trots att många bilhus permitterade.

Nyhetsbild

Skärpta krav kräver förändring – kritik mot ny lag om avfall avfärdas

JAKOBSTAD Kritiken mot nya avfallslagen avfärdas av tjänsteman. Skärpta krav kräver en förändring och inget tyder på att små företag missgynnas.

LEDARE: E-handel lägger stad och landsbygd på samma linje

Det digitala får avstånden att krympa. Konkurrensen på nätet är tuff men samtidigt finns här samma möjligheter för ett företag som finns utanför stan.

Nyhetsbild

Alucat tror på flerskrov – konceptet skapar rymliga och stabila båtar

JAKOBSTAD Flerskrov ger mer utrymme. Alucat gör katamaraner i aluminium för nytta och nöje. Skärgårdsrådet köpte konceptet för deras nya arbetsbåt.

LEDARE: En igloo gör väl ändå ingen sommar?

JAKOBSTAD Jakobstadsbor har ofta ett passionerat förhållande till Fäboda men ett reflexmässigt nej till all förändring är ändå inget bra utgångsläge.

Dålig eller tillräckligt bra grund för fiskodlingar?

JAKOBSTAD Har kritikerna rätt i att fiskodlingarna är schablonmässigt utredda?  I varje fall har man till varje pris försökt undvika en miljökonsekvensbedömning.

Nyhetsbild

Forskare sågar rapport – fiskodling har fått tillstånd på bristfälligt underlag

JAKOBSTAD Den rapport som ligger som grund för miljötillståndet för Ekofish anläggning är bristfällig. Rapporten ger en förenklad bild av verkligheten.

Nyhetsbild

Fisknät på vift – så kallade spöknät blir lätt en dödsfälla för många djur

JAKOBSTAD Förlorade fiskeredskap fortsätter fånga fiskar och andra djur i många år. Dagens nät är gjorda av syntetmaterial som inte bryts ner.

Nyhetsbild

Scandi Yachts sjösätter – ny modell efter många år som enbart underleverantör

NYKARLEBY Efter många år som underleverantör för andra varv tar Scandi Yachts i Nykarleby fram även en ny egen modell. Det blir en segelbåt på 42 fot med däckssalong.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet