Patrick Sjöholm

patrick.sjoholm@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Värmen som bortblåst – betydligt svalare väder att vänta

Väderprognosen för de kommande 10 dagarna utlovar kallt, mulet och regn. – Ganska normalt sommarväder i Finland, säger meteorologen Juha Jantunen.

Nyhetsbild

Mari fick ingen hjälp via veterinärjouren – "Jag har slutat försöka"

VASA Veterinärjouren i Vasaregionen väcker starka reaktioner. Ett nytt invånarinitiativ kräver förbättring. VBL har pratat med djurägare som är besvikna på veterinärjouren.

Nyhetsbild

Högsta domstolen förkortar Korsnäsbombarens dom

Korsnäsbombaren dömdes av hovrätten till elva års fängelse för försök till mord. Högsta domstolen har fattat beslut att förkorta domen.

Nyhetsbild

Vindkraftverket i Sundom för högljutt – Vasa stad vill införa begränsningar nattetid

VASA Två olika mätningar, två olika resultat. En förordning och två olika tolkningar. Vasa stad och vindkraftverkets ägare Mervento diskuterar åtgärder mot nattbullret.

Nyhetsbild

Bergöfiskaren Kim har tröttnat på sälskadorna – "Situationen är bedrövlig"

MALAX Kim Sundén är en av 219 yrkesfiskare kring Östersjön som deltar i en stor undersökning om säl- och skarvskador. – Något måste verkligen göras nu, säger Sundén.

Nyhetsbild

Unga är engagerade i valfrågor – men valdeltagandet bland det lägsta i hela EU

Trots att den europeiska ungdomen utgör 20 procent av befolkningen är det en grupp med lägst valdeltagande i valen till Europaparlamentet.

Nyhetsbild

Tegengrenskolan i Vörå satsar på elevcoach – "Många känner hopplöshet"

VÖRÅ En elevcoach är tillgänglig för eleverna under skoldagen. Behovet av att bemöta psykisk ohälsa är stort. – Jag är en extra vuxen, säger elevcoachen Sonja Bertlin.

Nyhetsbild

Dialekt ger tyngd till musiken – "Ja haatar de är hårdare än I hate you"

Dialektmusik förenar Mattias Björkas, Hanna Lagerström och Rickard Eklund. Men de sätter ogärna för mycket fokus på dialekten och säger att många missar texternas innebörd.

Nyhetsbild

Klart: Washilly Tshibasu förstärker Jaro

FOTBOLL Tack vare utomstående finansiering har Jaro gjort klart med belgiska anfallaren Washilly Tshibasu. Kontraktet gäller för säsongen 2019.

Nyhetsbild

Moped och fyrhjuling kolliderade i Vasa

På lördagskvällen klockan 20.30 inträffade en kollision nära gångtunneln på Villavägen i Vasa mellan en moped och en traktorregistrerad fyrhjuling.

Nyhetsbild

Frida Sigfrids vald till ny ordförande för Svensk ungdom

Frida Sigfrids, 23, från Borgå är Svensk ungdoms nya förbundsordförande. Sigfrids valdes enhälligt på söndagen under förbundets kongress i Kristinestad.

Nyhetsbild

Dialektmusik har blivit allvarlig och accepterad – "Dialekt tillåter en att vara sig själv"

Kuplettstämpeln är borta. Nu är dialektmusiken närmare både musikskaparna och lyssnarna. VBL intervjuar dialektmusikens pionjär Lasse Eriksson och dialektrapparen Hanna Lagerström.

Nyhetsbild

SFP-ordföranden Anna-Maja Henriksson om bakslaget i riksdagsvalet i södra Finland: Jourfrågan inte orsaken

Det finns olika tolkningar om SFP gjorde ett bra riksdagsval eller inte. I Vasa valkrets jublade man men i södra Finland är besvikelsen stor.

Nyhetsbild

Mattias Björkas från Vasas flora och fauna: "Jag vill inte fastna i en nostalgifälla"

En känsla av misslyckande fick Mattias Björkas att lämna engelskan och i stället sjunga på Vasadialekt. Vasas flora och fauna är aktuella med en ny bok och börjar snart spela in nästa skiva.

Nyhetsbild

Österbottniska pophjärtan grunnar på hembygd och musik

De bildar en omtalad och hyllad våg av österbottnisk popmusik – men hur är det att skildra sin hembygd? Nästa akademiforum fokuserar på den österbottniska popvågen.

Nyhetsbild

SFP störst i Vasa – i de östra stadsdelarna segrar SDP och Sannfinländarna

VASA SFP är valets vinnare i Vasa. Utanför centrumområdet har SDP och Sannfinländarna ett större understöd. I Lillkyro föll Centern från tronen som ortens största parti.

Nyhetsbild

Nationell kampanj vill öka samåkandet – "Vi måste börja tänka på nytt sätt"

Allt starkare röster hörs för att utveckla och satsa på samåkande för privatpersoner och företag på den finländska glesbygden.

Nyhetsbild

Arash Gilan: Allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras

VASA Författaren Arash Gilan besökte Hanken i Vasa för att föreläsa om digitalisering. Och devisen är tydlig: digitalisera eller dö.

Nyhetsbild

Pippi, Tommy och Annika virvlar på isen i Vasa – "Säsongens höjdpunkt"

VASA Hopp och piruetter blir det gott om när Vasa skrinnskoklubb isshow om Pippi Långstrump fyller ishallen i Vasa.

Nyhetsbild

Jean skrev om rwandiska folkmordet och bearbetade samtidigt sin egen sorg

VASA Jean d Amour Banyanga var 20 år då folkmordet i hemlandet i Rwanda började. 25 år senare disputerar han med sin doktorsavhandling om det sociala lidandet efter folkmordet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet