Fanny Willman

fanny.willman@vasabladet.fi

UNG TORSDAG: Världen brinner, väx upp!

Genom att låta resan inåt förändra hur du agerar utåt kan du kanske komma åt några av de begär som ligger bakom att världen brinner.

Ung Torsdag: Låt det gå nöd på dig

Människan är inte menad för autonomi. Hade det varit så hade vi inte byggt byar, skolor, burit upp skatt eller använt sociala medier.

Ung Torsdag: Vilken berättelse vill du leva i?

Vi behöver berättelser som säger oss något sant om vad det är att vara människa.

UNG TORSDAG: Tacksamhetens lov

Det är svårt att vara tacksam i en tid när det är fult att vara nöjd.

UNG TORSDAG: Om farliga ordlekar

På tal om att språket kan vilseleda och det där med att livet kom emellan. Det måste väl ändå vara omöjligt att livet någonsin kommer emellan? Emellan vadå? Livet kan väl inte stå i väg för livet?

Nyhetsbild

Sarah har hittat sitt drömjobb – lånar ut ett extra öga och öra i högstadiet

Sarah Qvist har ett unikt jobb som skolcoach. Genom att finnas där för eleverna vill hon förebygga psykisk ohälsa och mobbning. – Vi kan inte bara släcka bränder, säger hon.

Nyhetsbild

Fanny Willman: En beroendes bekännelser – Facebook blev mitt nikotinplåster

Mitt beroende har gått så långt att en nedtrappning är omöjlig. Drogen slukar min tid, energi och koncentrationsförmåga. Min hjärna behöver chockas med total avhållsamhet.

Nyhetsbild

Unik pedagogik från ÅA: Samtal på Skype ska ge självförtroende i det andra inhemska

Finskspråkiga och svenskspråkiga elever ska i par lära sig det andra inhemska språket genom videosamtal och gemensamma uppgifter. Det engagerar landets lärare, i synnerhet i finskspråkiga skolor.

Nyhetsbild

Petalaxelever lär sig finska på nätet: "Nervöst att tala med någon helt okänd från Savolax"

Först var det spännande. Nu är de studerande nöjda med inlärningssättet. – Jag har konstaterat att man inte lär sig finska i skolan om man bara gör uppgifter i klassrummet, men nu lär vi oss att våga tala, säger abiturienten Wilma Snickars.

Nyhetsbild

Lobbyexperten Anders Blom: Företagen håller ett stadigt grepp om beslutsfattandet

Finlands politiska system är gammalmodigt. Det anser Anders Blom som forskat i lobbning. I dag medverkar han i Wasa future festival på Bocks i Vasa.

Nyhetsbild

Våra sura jordar blir världskändisar – Vasaforskare föreläser i Brasilien

VASA På lördag sätter sig Sten Engblom och Eva Högfors-Rönnholm på planet till Rio de Janeiro för att träffa miljöforskare från hela världen.

Nyhetsbild

Nu börjar Konstens natt: "Kom ut alla och njut av kultur"

Snart drar årets upplaga Konstens natt i gång. 40 000 besökare hoppas arrangörerna på, enligt Leena Nyqvist vid Vasa stad.

Nyhetsbild

Hem och Skola: Så pratar du med ditt barn om sexuella trakasserier

En pinfärsk pamflett ska hjälpa föräldrar att tala med sina barn om sexuella trakasserier, sexualitet och könsnormer.

Nyhetsbild

Rektorer positiva till Hem och skolas satsning – delar ut material om sexuella trakasserier till föräldrar

Flera rektorer i Vasatrakten välkomnar det material som ska hjälpa föräldrar att tala med sina barn om sexuella trakasserier. Rektorerna hoppas hitta sätt att prata om frågan också i skolan.

Nyhetsbild

Närpessystrar flydde till ett berg efter tsunamivarning: "En brutal och något tragikomisk historia"

Lina och Irene Grönvik från Närpes befann sig nära ön Lombok när över 90 personer dog i en kraftig jordbävning där igår. Systrarna tog sig med lokalbefolkningen till öns enda berg efter en tsunamivarning. – Alla var jätterädda, säger Lina.

Nyhetsbild

Lekfullt på blodigt allvar när slaget år 1808 rekonstrueras i Oravais

VIDEO 2 000 personer tog sig ut till slagfältet i Oravais för att bevittna det historiska slaget som utkämpades i september för 210 år sedan.

Nyhetsbild

Nu samlas folk till slaget i Oravais

Några hundra människor är på plats vid slagfältsområdet i Oravais. Programmet fortsätter under dagen och avslutas med en rekonstruktion av slaget som utkämpades 1808.

Nyhetsbild

Vattenskotrarna är fler – få förare vållar vattnets vilda västern

Vattenskotrarna har ökat i popularitet. Sjöbevakningsmästare Michael Nordlund berättar vilka regler vattenskoterförare bör ta i beaktande, samt vad man kan göra om skotern stör semesterfriden.

Nyhetsbild

Pet Shop Boys spelar i Vasa på lördag: "De som kommer får ett minne för livet"

Förberedelserna inför lördagens festival Wasa Open Air är i full gång på Elisastadion. 4000 biljetter är sålda, men arrangörerna hoppas att dragplåstret Pet Shop Boys ännu ska locka några tusen besökare till.

UNG TORSDAG Sista generationen som kan rädda jorden?

Vi som är barn av millenieskiftet, millenials, blir ofta anklagade för det ena och det andra. Vi är den curlade generationen. Lata, bortskämda och otacksamma.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet