Evelina Kulp

evelina.kulp@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Håkan Nordman samlar sitt liv på 400 sidor

Stadsrådet Håkan Nordman vill inte skryta, utan visa tacksamhet för vad han fått göra under sin långa politiska karriär. I höst hoppas den tidigare riksdagsledamoten kunna ge ut sina memoarer. Just nu finslipar han materialet på sommarstugan i Norrnäs.

Nyhetsbild

Lärare vid YA: För få unga Kristinestadsbor vill bli närvårdare

NÄRPES Planerna på ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Kristinestad väcker stor oro i Närpes. Skolpolitikern Anders Norrback säger att den vore ett direkt hot mot Yrkesakademin i Närpes, medan lärare vid närvårdarutbildningen påpekar att intresset för studierna minskat bland Kristinestadsborna.

Nyhetsbild

FSD tror på riksdagsledamot från Österbotten

NÄRPES Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten samlades för sommarträff i Närpes på söndag. FSDs riksdagsledamot och socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta var på plats som festens talare.

Nyhetsbild

Värmebölja plågar många - Nya boenden får komfortkyla

NÄRPES I Närpes har man inte någon särskild plan för hur man ska kyla ned stadens fastigheter vid ihållande värmeböljor som den i sommar. Men vartefter Närpes servicecenter renoveras och byggs till kommer modern ventilation med komfortkyla att installeras i fastigheterna. Men de gamla fastigheterna har varit sorgebarn under värmeböljan.

"Får inte vara över 30 grader"

Den heta sommaren ledde bland annat till utmattning och fler besök till akuten. Många serviceboenden i västra Finland klarade inte av att hålla temperaturen under 30 grader, trots att det är det lagstadgade kravet.

Nyhetsbild

83 nya studerande i gymnasierna

De tre gymnasierna i Sydösterbotten inleder skolåret med 83 nya elever - plus 11 kombistuderande, som är knutna till YA i Närpes.

Nyhetsbild

Skolpolitiker Norrback vill sammanslå yrkesinstitut - "Obekvämt ämne som ingen vill diskutera"

NÄRPES Nu är det dags att slå samman yrkesutbildningen i Österbotten – det anser Söfuks styrelseordförande Anders Norrback i Närpes. Enligt honom skulle en fusion spara pengar och stärka det finlandssvenska inflytandet i utbildningspolitiken. Han vill nu gå från ord till handling och kommer att ta upp frågan i höst.

Nyhetsbild

Tröskningen inleddes en månad tidigare

NÄRPES Den heta sommaren har gjort sädesfälten kruttorra. Leif Sand i Övermark säger att det märks att säden är brådmogna och att kärnorna är små.

Dynamonets nät slutade fungera

NÄRPES På måndag eftermiddag hade Dynamonets kunder problem med internetuppkopplingen. Problemet kunde åtgärdas genom att flytta nätet till en annan ledning.

Nyhetsbild

Rekordmånga vill övningsköra hemma - "Men tio körlektioner på tok för lite"

Närpes Från och med juli behöver de som ska ta körkort bara ha avlagt tio lektioner av övningskörning. Selina Yrttiaho i Närpes som övningskörde i över 40 timmar tycker att det är på tok för lite.

Nyhetsbild

Publiksuccé i Närpes: 4.500 såg "Lemmy badade aldrig i Närpes å"

Närpes När Motörhead och Lemmy uppträdde i Närpes 1985 svek publiken. Men "Lemmy badade aldrig i Närpes å" 33 år senare blev en stor publiksuccé.

Nyhetsbild

"Jag har varit olaglig hela mitt liv" – Ulla Antfolk berättar sin livhistoria i nysläppt bok

NÄRPES Hon föddes i Ingermanland, blev föräldralös vid fem års ålder och tvingades till en barndom på flykt. Ulla Antfolk fick ingen enkel start i livet och fler utmaningar väntade henne som vuxen. Nu har hon skrivit en bok om allt mörkt, men också allt ljust som hänt henne i livet.

Nyhetsbild

Blågröna alger i strandkanten i Tjärlax

TJÄRLAX I dag konstaterades blågröna alger i Tjärlax.

Gammafly i Övermark

Nyhetsbild

Skogsbranden i Närpes kunde begränsas till tre hektar

NÄRPES Branden på Mattbergs skogsväg på måndag kväll hade kunnat bli mycket värre om inte ett spaningsflygplan upptäckt den i god tid. På tisdag morgon var brandkåren på plats för att se till att branden inte bröt ut på nytt.

Nyhetsbild

Bladlössen orsakar stora problem - Gammafly kan bli nytt hot

Kristinestad/Närpes I sommar har Sydösterbottens lantbrukare haft exceptionellt stora problem med bladlöss. Nu väntar nästa nya hot, nämligen gammafly, som redan påträffats i Kauhava i finska Södra Österbotten och i Honkajoki i norra Satakunta.

Nyhetsbild

Två av fyra syriska familjer stannar i Korsnäs

Av de 22 syriska kvotflyktingar som kom till Korsnäs tidig höst 2017 är det endast åtta personer som kommer att bo kvar. Två familjer flyttar bort och två stannar i Korsnäs. De som flyttar är ovana vid att bo på landsbygden.

Nyhetsbild

Hon ska öka ungdomars intresse för politik

Avkriminalisera innehav av cannabis – det uppmärksammade förslaget röstade Svensk Ungdom igenom på sin förbundskongress i våras. Jag är själv ganska neutral i frågan, säger Ellinor Juth som är verksamhetsledare för Svensk ungdom i Österbotten.

Ulla fick objudna gäster – bestals i eget hem

Närpes. Två kvinnor knackade på hos Ulla Antfolk, 82, i Närpes och utgav sig för att vara försäljare. Efteråt upptäckte hon att de stulit kontanter av henne.

Nyhetsbild

Polisen ger råd: Så skyddar du dig från att bli bestulen

Att okända personer knackar på hemma hos äldre med avsikten att stjäla värdesaker är inget nytt fenomen. Liknande händelser sker med jämna mellanrum i Sydösterbotten och gärningsmännen är snabba att röra på sig.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet