Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Kina visar musklerna under USA-besök

UTRIKES Kina genomför just nu flera militärövningar nära Taiwansundet, meddelar landets försvarsdepartement.

Nyhetsbild

Ingen Trump till FN-mötet

Donald Trump kommer inte att åka till New York och öppnande av FN:s generalförsamling nästa vecka.

Nyhetsbild

Flera länder fördömer stängt nät i Belarus

29 länder fördömer gemensamt Belarus regerings beslut att strypa tillgången till internet i landet.

Nyhetsbild

Heliumpratande alligator prisas

Busringande diplomater, delegerande lönnmördare och en alligators lockrop – i helium. Årets Ig Nobelpris går till forskning som – enligt vedertagna kriterier – "först ska locka till skratt, sedan till eftertanke".

Nyhetsbild

Sällsynta blå diamanter funna i Sydafrika

Blå diamanter tillhör världens mest värdefulla, och mest sällsynta, ädelstenar.

Nyhetsbild

Desperata migranter hoppade överbord och försökte simma till ö

Ett 70-tal migranter på räddningsfartyget Open Arms hoppade i torsdags i vattnet och försökte simma till den närliggande italienska staden Palermo.

Nyhetsbild

"Djupt personlig" Barack Obama ger ut memoarer

Kraftmätningarna med Vladimir Putin. Stunden i Vita husets situationsrum då terrorledaren Usama bin Ladin dödades. Den otippade kvällen i november 2008 då han blev vald till USA:s förste svarte president. Två veckor efter höstens presidentval kommer Barack Obamas memoarer ut.

Nyhetsbild

Belarus stänger sina gränser mot Litauen och Polen

Belarus har "tvingats stänga" sina gränser mot Polen och Litauen, samt stärka gränskontrollerna mot Polen, meddelar landets hårt ansatte president Aleksandr Lukashenko på torsdagen.

Nyhetsbild

WHO varnar: Alarmerande smittspridning i Europa

Spridningen av coronaviruset i Europa är allvarlig och alarmerande, säger Hans Kluge, Europachef på WHO."Hur pandemin utvecklar sig härifrån ligger i våra händer", säger han.

Nyhetsbild

Belarus: Oppositionsledaren Maria Kolesnikova riskerar fängelse

Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova anklagas för att äventyra Belarus säkerhet – och riskerar upp till fem års fängelse.Oppositionen listar personer inom säkerhetsapparaten för att kunna ställa dem till svars i framtiden.

Nyhetsbild

Ny anklagelse mot Donald Trump om sexövergrepp

En kvinna som tidigare arbetat som fotomodell anklagar USA:s president Donald Trump för att ha tafsat på henne och för att mot hennes vilja försökt kyssa henne.

Nyhetsbild

Hurtigruten: Misstag under virusutbrott

Flera fel begicks i samband med virusutbrottet på Hurtigrutens fartyg Roald Amundsen i somras.

Nyhetsbild

Ny teori om Navalnyjs förgiftning

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj blev förgiftad på hotellet. Så låter den nya teorin om förgiftningen.

Nyhetsbild

Tegnell: Därför dog många med covid i Sverige

Varför har så många svenskar avlidit till följd av covid-19 jämfört med sina nordiska grannländer? Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan en mild influensasäsong vara svaret.

Nyhetsbild

Dödlighet vid ökat drickande slår ojämnt – forskarna söker förklaring

Med ökad alkoholkonsumtion kommer fler alkoholrelaterade dödsfall. Men ökningen slår ojämnt mot befolkningen – de med lägre utbildningsnivå drabbas betydligt hårdare, visar en studie från Stockholms universitet.

Nyhetsbild

Fräck inbrottstjuv stal frimärken och Mao-skrift för miljoner

En fräck inbrottstjuv i Hongkong har lyckats komma över frimärken och kalligrafi för miljardbelopp, enligt en poliskälla.

Nyhetsbild

Liberia utlyser nödläge mot våldtäktsepidemi

Antalet våldtäkter i Liberia har enligt kvinnoorganisationer ökat dramatiskt under pandemin.

Nyhetsbild

Många döda befaras i båtolycka utanför Libyen

Minst 24 migranter befaras ha omkommit i båtolycka utanför Libyens kust.

Nyhetsbild

Expert: Frostiga relationer efter förgiftning – fallet Navalnyj har redan fått internationella följder

Att överleva ett mordförsök kan ge martyrstatus. Men ännu är det oklart om den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs popularitet påverkats av förgiftningen, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin.

Nyhetsbild

Brandröken från Kalifornien når Europa

Terrängbränderna på USA:s västkust är så kraftiga att röken har spridit sig över norra Europa. – Omfattningen och storleken på dessa bränder ligger på en mycket högre nivå än under något år sedan studierna inleddes 2003, säger Mark Parrington vid Europeiska satellitprogrammet Copernicus.

Nyhetsbild

Skolor stängs igen – Frankrike räds ny smitta

Flera franska skolor har tvingats stänga efter nya fall av covid-19 bland elever och över 2 000 lektioner har ställts in, uppger Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer.

Nyhetsbild

"Årets fynd" – runsten plöjdes upp från åker

UTRIKES När lantbrukaren skulle plöja åkern i trakterna kring Loftahammar norr om Västervik i Sverige stötte han på en stor platt sten.

Nyhetsbild

Stormen Sally kommer långsamt – men med snabba vindar

Sally närmar sig fortfarande USA:s södra kust. Långsamt kryper ovädret norrut, och väntas slå till med historiskt höga översvämningar under onsdagen.

Nyhetsbild

Västkustens rök syns i New York

Brandrök från de stora skogsbränderna på den amerikanska västkusten syns nu högt över New York, rapporterar lokala meteorologer.

Nyhetsbild

Regn hotar Beiruts sargade kulturarv

Snart sveper regnsäsongen in över Beirut. Nu kämpar staden för att rädda det arkitektoniska arv som sargades av explosionen.– Vi har 100 historiska byggnader som måste täckas innan regnen, säger Sarkis Khoury som leder det libanesiska generaldirektoratet för antikviteter.

Nyhetsbild

Fem gripna för Lesbos-bränderna

Grekisk polis har gripit fem migranter som anklagas för delaktighet i de förödande bränderna i flyktinglägret Moria på Lesbos. Ytterligare en misstänkt efterspanas, säger den ansvarige ministern Michalis Chrisohoidis.

Nyhetsbild

Allvarlig olycka vid brobygge i Umeälven – en skadad när delar av bron rasade

En allvarlig arbetsplatsolycka har inträffat vid brobygget över Umeälven utanför Umeå. En person är skadad, och delar från bron har rasat ned i älven. Nu varnas allmänheten för att köra på lösa föremål i vattnet, och all båttrafik stoppas.

Nyhetsbild

Navalnyj på bättringsvägen – andas utan hjälp

Den förgiftade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har lagt ut en bild från sjukhuset i Berlin där han vårdas.

Nyhetsbild

Ny massgrav hittad efter sekträd

UTRIKES Polis i Panama har hittat en ny massgrav i det avlägsna område i landets nordvästra del där kvarlevor av sju personer hittades i januari i år.

Nyhetsbild

Immunitet antagligen inte mer än ett år

En eventuell immunitet mot det nya coronaviruset varar antagligen inte mer än något år. Så är det nämligen för de andra coronavirus som bara orsakar vanliga förkylningar, visar ny forskning.

Tre döda i båtolycka utanför Kreta

Två barn och en kvinna omkom när en båt med migranter kapsejsade på grund av kraftiga vindar utanför den grekiska ön Kretas kust.

Nyhetsbild

Brittiske labourledaren i karantän

Ledaren för det brittiska Labourpartiet Keir Starmer har försatt sig själv i karantän efter att en medlem i hans hushåll har visat symptom på covid-19.

Nyhetsbild

Dubbla oväder på väg mot USA

Såväl ovädret Sally som ovädret Paulette hotar nu USA.

Nyhetsbild
2

Förgiftade Navalnyj har lämnat sjukhussängen

Två oberoende utredningar har kommit fram till samma slutsats: Navalnyi förgiftades med novitjok. – Det här går stick i stäv med kemvapenkonventionen, säger svensk forskare.

Nyhetsbild

Möjligt tecken på liv i Venus atmosfär

Gasen fosfin har upptäckts i planeten Venus atmosfär. Det skulle kunna indikera ett tecken på utomjordiskt liv, enligt ett internationellt forskarlag.

Nyhetsbild

Efter mötet – Putin ger stöd till Lukasjenko

Aleksandr Lukasjenko, som befinner sig i den allvarligaste krisen under sina 26 år vid makten, kan räkna med fortsatt stöd från Rysslands president Vladimir Putin. Det står klart efter de bådas möte i ryska Sotji.

Nyhetsbild

Berlusconi utskriven från sjukhus – "Min kanske svåraste prövning i livet"

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi har skrivits ut från sjukhus elva dagar efter det att han lades in för att vårdas för covid-19.

Nyhetsbild

Torka, blåst, hetta – detta ligger bakom jättebränderna i USA

Våldsamma jättebränder rasar längs framför allt USA:s västkust. Flera klimatrelaterade faktorer bidrar till att eldsvådorna växt till dagens enorma omfattning, enligt professorn Craig Clements. – Klimatförändringarna gör avtryck på allt det här. De förändrar brandmiljön.

Nyhetsbild

Svenskt laboratorium bekräftar novitjok

Två laboratorier har oberoende av varandra bekräftat Tysklands slutsatser kring fallet med Aleksej Navalnyj: den ryske regimkritikern förgiftades med nervgiftet novitjok.

Nyhetsbild

Lukasjenko lämnar Belarus för möte med Putin

Han befinner sig i den allvarligaste krisen under sina 26 år vid makten. När Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko träffar Rysslands president Vladimir Putin i Sotji under måndagen är det efter en femte helg med protester som kräver hans avgång.

Nyhetsbild

Merkels möjlige arvtagare stärkt av lokalval

UTRIKES Det tyska regeringspartiet CDU går mot en tydlig seger i lokalvalen i landets folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen.

Nyhetsbild

Högsta antalet smittade under ett dygn – flest sjuka i Indien, USA och Brasilien

Det högsta smittalet i virussjukdomen covid-19 under ett dygn har registrerats, rapporterar Världshälsoorganisationen.

Nyhetsbild

Turkiet kan lämna konvention mot kvinnovåld

En milstolpe i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Så brukar konventionen som skrevs under i Istanbul beskrivas. Men nu funderar Turkiet på att lämna pakten – trots att kvinnor fortsatt misshandlas och mördas i landet.

Nyhetsbild

Putins maktgrepp sätts på prov

Helgens ryska regional- och lokalval ses som ett test om president Vladimir Putins parti Enade Ryssland behåller sitt stenhårda grepp om makten. Tecken finns på att oppositionella krafter kan ta steg framåt och i Novosibirsk ser partiet ut att förlora sin majoritet.

Nyhetsbild

Oracle vann dragkampen om Tiktok

Oracle, och inte Microsoft, ser ut att få ta över de amerikanska delarna av den omdiskuterade videoappen Tiktok. Det uppger Wall Street Journal.