Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Kvinna stämmer "Dr Phil" och tv-bolaget CBS

En kvinna i USA har stämt tv-psykologen Phil McGraw – "Dr Phil" – samt det amerikanska tv-bolaget CBS, rapporterar flera amerikanska medier.

Nyhetsbild

Lik hittades nära Finlands gräns – Tre mordmisstänkta släpps

Tre personer som har suttit häktade misstänkta för ett mord utanför Pajala i Sverige i somras släpps på fri fot.

Nyhetsbild

Telia ser åter tillväxt i Sverige – Många utmaningar i Finland

Telekomjätten Telias resultat för tredje kvartalet var bättre än väntat. Vd Allison Kirkby är särskilt nöjd med att bolaget åter växer på den svenska marknaden.

Nyhetsbild

Klimatkampen i EU: Förnuft mot fantasi?

Vintern kommer – med en rejäl energi- och klimatstrid i Bryssel. Höga priser får inte medföra att man tullar på klimatåtgärderna, manar flera EU-länder. – Det dödar medelklassen, kontrar Ungern.

Nyhetsbild

24 avrättade för att ha anlagt skogsbränder

Syriens regering har avrättat 24 personer som anklagats för att ha varit delaktiga i att starta de katastrofala skogsbränderna i oktober fjol, rapporterar statliga medier.

Nyhetsbild

EMA: Coronavaccin kan bli aktuellt för barn från 5 år – ingen tidsplan för att godkänna Sputnik

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kan inte svara på när det ryska vaccinet Sputnik kan godkännas i EU.

Nyhetsbild

De flesta offren i Kongsberg dödades hemma

De flesta av de fem personer som mördades i norska Kongsberg förra veckan dödades i sina hem, meddelar polisen. Den misstänkte gärningsmannen har förhörts igen.

Nyhetsbild

Facebook betalar för franska nyheter

Nyhetsbild

Stabilt covidläge i Sverige – risk finns för ökad smittspridning

De senaste veckorna har utvecklingen av covid-19 varit stabil i Sverige. Varken antalet smittade eller inlagda på iva sticker ut åt något håll. Men en mindre ökning av smittspridning kan vara att vänta.

Nyhetsbild

Navalnyjmedarbetare efterlyst i Ryssland

Ljubov Sobol, en av den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare, efterlyses nu i Ryssland. Den 34-åriga advokatens namn finns på en lista över efterlysta personer som publicerats på inrikesdepartementets hemsida.

Nyhetsbild

Familjer begravda i jordskred i Nepal och Indien

Enorma skyfall fortsätter att vräka ner över Indien och Nepal med översvämningar och jordskred som följd. Minst 200 döda har nu registrerats i de två länderna.

Nyhetsbild

USA:s senat stoppar rösträttslag

För tredje gången i år har Demokraterna i USA:s senat försökt att få igenom en omfattande ny vallagstiftning som skulle fungera som motvikt mot de nya vallagar som har införts i flera republikanskt styrda delstater sedan presidentvalet i fjol.

Nyhetsbild

Därför drabbas britterna hårt av covid-19 – igen

Storbritannien var bland de värst drabbade länderna i världen under pandemins inledande fas. Nu sköljer en fjärde våg av covid-19 över landet – och smittotalen skjuter i höjden. Experterna frågar sig varför.

Nyhetsbild
4

Donald Trump lanserar nytt mediebolag och app

Nio månader efter det att Donald Trump stängdes av från Twitter, Facebook och Youtube lanserar USA:s tidigare president ett eget socialt nätverk med tillhörande mediebolag.

Nyhetsbild

USA godkänner att blanda vaccin

Även personer som är fullvaccinerade med Modernas eller Janssens (Johnson & Johnsons) vaccin mot covid-19 får nu rätt till en påfyllnadsdos i USA. Tidigare har bara äldre och riskgrupper som fått Pfizer-Biontechs vaccin varit berättigade till en påfyllnadsdos.

Nyhetsbild

Vad händer om världen missar klimatmålen?

Världens länder har enats om att försöka begränsa den globala uppvärmningen genom att minska sina utsläpp. En halv grad spelar stor roll när det gäller de effekter som väntar på vår allt varmare planet.

Nyhetsbild

Elbilen kan skadas om däckbytaren slarvar

Elbilar löper större risk att skadas än konventionella bilar om de lyfts på ett felaktigt sätt vid bytet till vinterdäck.

Drönare ska rädda fyra hundar som är fångade mellan lavaströmmar

Fyra hundar har i veckor varit fångade mellan lavaströmmar på kanarieön La Palma. Nu förbereds ett ingripande med drönare för att undsätta dem.

Nyhetsbild

Två vaccindoser bra för antikroppar i luftvägar – vaccin via näsan kan bli möjligt

Två doser vaccin ger en högre nivå av antikroppar mot covid-19 i luftvägarna än man får vid infektionen, visar en ny svensk studie. Ett glädjande resultat, enligt forskarna.

Nyhetsbild
1

USA-utskott vill straffa Bannon – demokrater och republikaner är eniga

Steve Bannon, tidigare chefsstrateg hos USA:s expresident Donald Trump, vägrar att samarbeta med utredningen om den dödliga stormningen av Kapitolium. Han bör därför ställas till svars för kongresstrots, anser utredarna.

Nyhetsbild

Misstänkt i Lycksele ska utredas av rättspsyk – två av offren är hans egna barn

Den man som misstänks för mordförsök på två barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun häktas av tingsrätten. Mannen ska även genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Nyhetsbild

Vulkanutbrott i södra Japan

En enorm grå pelare av rök, gas och aska stiger mot skyn från berget Mount Aso i södra Japan.

Nyhetsbild

Gräl om kärnkraften i Sverige – Löfven tänker inte lyda EU-nämnden

EU-nämnden kräver det. Men statsministern tänker inte lyfta kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen på EU-toppmötet.

Nyhetsbild

22 nya dödsfall med covid-19 i Sverige

Ytterligare 22 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 985 smittade personer avlidit i Sverige.

Nyhetsbild

Navalnyj får EU-parlamentets finaste pris – "Han har konsekvent kämpat mot korruptionen i Vladimir Putins regim"

Den fängslade ryske antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj tilldelas årets Sacharov-pris för tankefrihet.

Nyhetsbild

Rymdfarkosten Lucy utforskar Jupiters trojaner

Nasas nya rymdfarkost Lucy har lämnat jorden och gett sig ut på en tolvårig resa för att utforska asteroider som delar Jupiters omloppsbana runt solen. Uppdraget: att samla in nya insikter om solsystemets födelse.

Nyhetsbild

Efter rysk rekordsmitta: "Tvångssemester"

Efter rusande dödssiffror i covid-19 väntas Rysslands president Vladimir Putin beordra nya restriktioner, bland annat en extra semestervecka i hela landet.

Nyhetsbild

New York tar krafttag mot ovaccinerade

Staden New York kräver att poliser, brandmän och andra offentliganställda vaccineras mot covid-19. Annars måste de gå på obetald ledighet, meddelar borgmästare Bill de Blasio.

Nyhetsbild

Misstänkt i Lycksele begärs häktad – försökte mörda tre släktingar

Den man i 50-årsåldern som misstänks för mordförsök på två små barn och en äldre kvinna på en ort i Lycksele kommun begärs häktad.

Nyhetsbild

Krav på nya brittiska restriktioner

Forskare sätter press på den brittiska regeringen och kräver återinförda restriktioner mot covid-19, eftersom sjuktalen fortsätter stiga i landet.

Nyhetsbild

Granateld och vägbomber i oroligt Syrien

Minst 13 personer uppges ha dödats och flera skadats när två vägbomber detonerade vid en buss som fraktade soldater i den syriska huvudstaden Damaskus. Dådet ska ha ägt rum nära Raissbron, rapporterar statliga medier.

Nyhetsbild

Coronapandemin har krävt över 600 000 liv i Brasilien – nu riskerar president Bolsonaro åtal

Brasiliens president Jair Bolsonaro riskerar åtal för "avsiktliga" brott i samband med hanteringen av coronapandemin.Över 600 000 människor har avlidit med covid-19 i landet.

Nyhetsbild

FN håller krismöte efter Nordkoreas robottest

FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte efter Nordkoreas senaste robotprovskjutning. Roboten var en ny typ av sorten som kan avfyras under vatten från en ubåt, uppger Nordkorea.

Nyhetsbild

Slavägare Jefferson lämnar New Yorks stadshus

Nyhetsbild

Dykarens fynd: Riddarsvärd från korstågen

Ett cirka 900 år gammalt svärd har hittats på havsbottnen utanför den israeliska staden Haifa. Svärdet har enligt experterna tillhört en korsriddare.

Nyhetsbild

96-årig kvinna åtalas för nazistbrott

I dag inleddes rättegången mot 96-åriga Irmgard Furchner, en tidigare sekreterare i ett tyskt koncentrationsläger, som anklagas för medhjälp till mord på över 11 000 människor.

Nyhetsbild
1

Polen i EU: Vi ger inte efter för utpressning

Polen tänker inte lämna EU, men inte heller vika sig för utpressning, varslar premiärminister Mateusz Morawiecki. Ni vill bara stoppa in era lakejer, kontrar oppositionen. Striden om polsk lag kontra EU-fördragen blir allt mer infekterad.

Nyhetsbild

Lettland i lockdown efter höga smittotal

Lettland har de senaste veckorna haft den högsta smittspridningen av covid-19 i EU. Nu införs en månadslång lockdown för att bekämpa viruset.

Nyhetsbild

Ny karta över Texas valdistrikt

Det republikanska styret i USA-delstaten Texas har godkänt en omritad karta över valkretsarna till representanthuset i Washington DC. De nya kretsarna gynnar sittande republikanska kongressledamöter och minskar möjligheterna för minoriteter att vinna val, menar kritiker.

Nyhetsbild

Ransomware-attackerna når nya rekordnivåer

Intäkterna från så kallade ransomware-attacker når nya rekordnivåer under 2021, enligt en rapport från amerikanska finanspolisen Fincen.

Nyhetsbild
1

Trump vill hålla Vita huset-dokument hemliga

USA:s förre president Donald Trump vill inte att dokument från hans tid i Vita huset släpps till allmän beskådan. I en stämningsansökan försöker han hindra att utskottet som utreder stormningen av kongressen den 6 januari får tillgång till dokumenten.

Nyhetsbild

Nordkorea har provskjutit ännu en robot

UPPDATERAD Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot över Japanska havet. Det uppger Sydkoreas respektive Japans militär.

Nyhetsbild

Finlands ambassadör tar ställning för fängslad turkisk aktivist – upprör landets ledning

Tio länders ambassadörer uttalande sig om en fängslad turkisk aktivist. Uttalandet möts med ilska. – Turkiet är ett demokratiskt land som bygger på rättsstatsprincipen. Det är oacceptabelt att ambassadörer säger till vårt rättsväsende vad de ska göra, säger inrikesminister Suleyman Soylu.

Nyhetsbild

Hittade 90 skallerormar under huset

En reptilskötare skulle bara ut på ett rutinuppdrag norr om San Francisco. Hittills har han hittat över 90 giftiga skallerormar under ett hus och säger att det kan finnas fler kvar.

Nyhetsbild
12

Så kan en halv grad förändra världen

En halv grad kan göra hela skillnaden för planeten. Men har världen redan missat chansen att begränsa den globala uppvärmningen till det ambitiösa mål som sattes upp i Paris?