Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Spänt läge efter bilbomb på Nordirland

Bara ett par dagar efter att Londonderry (Derry) i Nordirland skakats av en bilbomb rapporteras om ytterligare en bilkapning i staden.Helgens dåd spär på oron att den osäkra brexitprocessen ska utmana freden i den brittiska provinsen.

Nyhetsbild

Ytterligare aktivist gripen i Zimbabwe

En zimbabwisk fackföreningsledare som stöttat de omfattande strejkerna mot höjda bränslepriser har gripits, enligt en advokatgrupp. 

Nyhetsbild

Källa: Över 100 döda i attack i Afghanistan

Över 100 personer ur de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i attack mot en militäranläggning i regionen Maidan Wardak, uppger en högt uppsatt källa vid landets försvarsdepartement för Reuters. 

Nyhetsbild

Kamala Harris siktar på Vita huset

Efter en tid av spekulationer tar Kaliforniensenatorn och demokraten Kamala Harris bladet från munnen och lanserar sin satsning på Vita huset.

Nyhetsbild

Självmordsattack mot militärkonvoj i Syrien

Fem medlemmar av en kurdiskledd styrka dödades i en självmordsattack mot en militärkonvoj i nordöstra Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet.

Nyhetsbild

Grekiskt avgörande om namnbytet i veckan

Ska Makedonien byta namn till Nordmakedonien? Avgörandet ligger hos parlamentet i grannlandet Grekland – som väntas rösta om saken på torsdag, rapporterar grekiska medier.

Nyhetsbild

Venezuela: Militärer gripna – stal vapen

En grupp militärer i Venezuela som konspirerat mot Nicolás Maduros regering har gripits, meddelar landets militär i ett uttalande.

Nyhetsbild

Fortsatt spänt läge på Nordirland

Flera män uppges ha kapat ett fordon i Londonderry (Derry), slängt in ett föremål i det och sedan gett sig av. Nordirländsk polis har kommit till platsen för att utreda saken och en gata har stängts av.

Nyhetsbild

Gerillagrupp tar på sig dåd i Colombia

Colombianska ELN bekräftar att gruppen ligger bakom den blodiga bilbombsattacken mot en polisskola i Bogotá. Vänstergerillan beskriver dådet som en hämndattack mot regeringen.

Nyhetsbild

Kanada förklarar älgkrig mot Norge

Den norska Storelgen har hamnat i blåsväder. För några år sedan petade den nämligen ner Mac the Moose från förstaplatsen som världens högsta älgstaty. Men nu mobiliserar den kanadensiska skulpturens hemort i hopp om att ta tillbaka tronen.

Nyhetsbild

Polsk öppning i jakten på brexitavtal

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas fortfarande på eftergifter från EU för att få stöd för sin brexitplan i det brittiska parlamentet. Polen kan tänka sig en begränsad nödlösning – samtidigt som det brittiska parlamentet försöker få större makt över processen.

Nyhetsbild

Saab tecknar kontrakt med brittiska försvaret

Försvarskoncernen Saab har landat ett kontrakt med brittiska försvarsministeriet gällande service och underhåll av det landbaserade radarsystemet Giraffe AMB.

Nyhetsbild

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än försöker skada oss, varnar Israels premiärminister Netanyahu.

Nyhetsbild

FN-sändebud i Jemen för att värna eldupphör

FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har landat i den rebellhållna huvudstaden Sanaa, uppger en källa inom världsorganisationen för AFP.

Nyhetsbild

Ygeman tillbaka i svenska regeringen efter skandalen

Socialdemokraten Anders Ygeman gör comeback i regeringen. Han blir energi- och digitaliseringsminister vid det nya infrastrukturdepartementet.

Nyhetsbild

Lista: Här är de nya ministrarna i Löfvens regering

Anders Ygeman (S) gör comeback i Stefan Löfvens nya regering med ansvar för energifrågorna på det nyinrättade infrastrukturdepartementet. Ett helt nytt ansikte i regeringen är miljöpartisten Amanda Lind som blir kulturminister.

Nyhetsbild

Plan B för May om brexit

Inga stora förändringar väntar när Storbritanniens premiärminister Theresa May i eftermiddag ska lägga fram sina nya tankar om brexit efter förra veckans parlaments-nej.

Nyhetsbild

Den svenska regeringsförklaringen är här – ny skattereform på väg

En ny stor skattereform ska genomföras, uppger statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring.

Nyhetsbild

Polisen söker enbart från helikopter i dag – hoppas snappa upp nya signaler i snön

UPPDATERAD KL 11.20 Något manskap sätts inte in på Blåbärsfjället i dag. I stället kommer en helikopter med recco-sökare att flyga över området igen, uppger norsk polis till VBL/ÖT.

Panama strömlöst inför påvebesök

Ett massivt strömavbrott slog ut större delen av Panama i Centralamerika, inför påven Franciskus besök i veckan.

Nyhetsbild

App ska hjälpa EU-medborgare stanna

Den brittiska regeringen har lanserat en app som ska hjälpa EU-medborgare att ansöka om att få stanna i landet efter utträdet ur EU.

Nyhetsbild

Trump efter nobben till budgetkompromiss: Pelosi är irrationell

Donald Trump fortsätter ordkriget mot toppdemokraten Nancy Pelosi. Efter att den amerikanske presidentens försök att budgetkompromissa möttes av ett tvärt nej anklagar han Pelosi för en radikal vänstersväng.

Nyhetsbild

Okända förintelseoffer i brittisk begravning

Kvarlevorna av sex judiska offer för Förintelsen har begravts i Storbritannien.

Nyhetsbild

Misstänkt mässlingsfall i Umeå

Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks vara drabbat av den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild

Advokat: Trump medger samtal om Moskvabygge fram till valet

Donald Trump hade samtal om planer på en skyskrapa – ett Trump Tower – i Moskva under sin presidentvalskampanj, säger hans advokat Rudy Giuliani i NBC:s nyhetsprogram "Meet the press". Trumplägret har tidigare inte tillstått att samtalen pågick såpass länge.

Nyhetsbild

Upprörda protester vid parlamentet i Aten

Stora demonstrationer pågår utanför det grekiska parlamentet i Aten, i protest mot Greklands namnavtal med Makedonien. Polis har besvarat stenkastning med tårgas.

Nyhetsbild

Radarsökningen på Blåbärsfjället gav inget resultat

På söndagen fick sökoperationen i Tamokdalen tillgång till en snöradar. Trots det finns det fortfarande inga spår efter det sista dödsoffret i lavinen på Blåbärsfjället den 2 januari.

Nyhetsbild

Sydkorea med på Nordkoreamötet

Det högnivåmöte med Nordkorea och USA som pågår i Sverige omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri. Men nu bekräftar Sveriges utrikesdepartement ännu en deltagare: sydkoreanen Lee Do-Hoon.

Nyhetsbild

"Världens äldste man" död – blev 113

Japanske Masazo Nonaka, som var tros ha varit världens äldste man har avlidit, skriver The Guardian.

Nyhetsbild

Flera dödade av bilbomb i Afghanistan

Minst åtta regeringssoldater har dödats i en bilbombsattack mot ett fordonsfölje till guvernören i den afghanska provinsen Logar, enligt lokala myndigheter. Guvernören uppges dock ha klarat sig oskadd.

Nyhetsbild

En död och två skadade i lavin i Schweiz

En lavin i södra Schweiz har krävt en människas liv och skadat två. Det är den senaste i raden av olyckor på grund av det häftiga snöfallet över regionen, meddelar polisen.

Nyhetsbild

Nya attacker i Jemen – uppgörelsen hotad

Den saudiskledda militäralliansen har genomfört flera flygattacker mot Jemens rebellhållna huvudstad Sanaa under natten. Upptrappningen innebär ytterligare käppar i hjulet för överenskommelsen som nåddes i Sverige.

Nyhetsbild

Två döda i brand i franska alperna

En stor brand vid skidorten Courchevel i de franska alperna har resulterat i att två människor omkommit och 22 skadats, enligt lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Löfven om kritiken: "Jag respekterar den"

En dag innan Stefan Löfven (S) presenterar sin nya regering hintar han om nya ministrar, förändrade departement och en delvis ny organisation i en intervju med Aftonbladet.

Nyhetsbild

Explosion i utkanten av Damaskus

En explosion har hörts i de södra delarna av Syriens huvudstad Damaskus, rapporterar syrisk stats-tv, som beskriver händelsen som en misstänkt terrorattack.

Nyhetsbild

Nu prövar man radar för att hitta den sista mannen i Tamokdalen

Sökoperation har fått tillgång till en snöradar som man hoppas ska hjälpa hitta det sista dödsoffret i lavinen på Blåbärsfjället den 2 januari.

Nyhetsbild

Man skjuten utanför konsertlokal i Oslo

En man i 20-årsåldern vårdas på sjukhus efter att ha blivit skjuten i benet utanför en konsertlokal i Oslo i natt. En misstänkt man som också är i 20-årsåldern har gripits, och ytterligare fyra personer hörs om händelsen, meddelar polisen i Oslo.

Nyhetsbild

Alkoholförbud efter spjutattacker i Swaziland

Ett alkoholförbud har införts i en region i Swaziland (även Eswatini).

Nyhetsbild

Trump, May och Macron nobbar Davos

Global ekonomisk inbromsning och politisk turbulens utgör ramen för årets upplaga av Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, som går av stapeln i veckan.Rader av tungviktare har lämnat återbud, vilket gör årets möte till ett politiskt mellanår.

Nyhetsbild

Ordkrig om Kongos nye president

Det ifrågasatta valresultatet i Kongo-Kinshasa står fast. Eller? Författningsdomstolen har utropat Félix Tshisekedi till ny president, men oppositionskandidaten Martin Fayulu har kontrat och utnämner sig själv som ny ledare i landet.

Nyhetsbild

Jordskalv skakade Chile

En jordbävning med magnituden 6,7 har drabbat Chile.

Nyhetsbild

Prins Philip stoppades av polis – igen

Bara två dagar efter att Storbritanniens prins Philip var inblandad i en bilolycka var 97-åringen ute och körde på nytt. Och även under den här turen stoppades prinsen av polis.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger i Mexiko

Dödssiffran efter explosionen i centrala Mexiko fortsätter att stiga. Omar Fayad, guvernör i Hidalgo, uppger att minst 73 människor har mist livet och ytterligare minst 74 är skadade.

Nyhetsbild

Svensk bensinstation hade diesel i bensinpumpen

Flera bilar fick sina motorer förstörda under fredagskvällen efter att ha fått diesel i tanken istället för bensin.

Nyhetsbild

May hoppas på avtal med Irland

Theresa May förbereder som bäst hur nästa steg kring brexit ska se ut. Brittiska tidningsuppgifter pekar mot att en uppgörelse med Irland ska få ett motsträvigt parlament att rösta för premiärministerns avtal.