Utrikes

Nyhetsbild

Flygplan med 22 ombord försvunnet i Nepal – dåligt väder försvårar sökinsatser

Ett litet flygplan med 22 passagerare ombord har försvunnit i de nepalesiska bergen, rapporterar lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Avgörande slag om Sievjerodonetsk – Militärchef: "Det är extremt svårt, men fortfarande möjligt"

Ryssland säger sig ha kontroll över Sievjerodonetsk i östra Ukraina – något Ukraina tillbakavisar. Om staden faller har Ryssland vunnit kontroll över i stort sett hela Luhanskregionen.

Nyhetsbild

"Vi befinner oss i en akut klimatkris. Asfalten smälter i Indien" – FN-möte i Stockholm ska elda på länder

Varningarna duggar tätt. Planeten blir allt varmare medan politikerna gör alldeles för lite åt saken. Kan ett FN-möte i Sverige få världen att växla upp? – Politiken måste kliva fram och visa ledarskap, säger klimatminister Annika Strandhäll.

Nyhetsbild

Nordkorea: Pandemin är under kontroll – Experter: Dödssiffrorna förringas för att skydda ledaren

Nordkorea kan komma att ändra på de rådande pandemirestriktionerna då det från ledningshåll hävdas att covid-19-utbrottet i landet tappar fart – något som dock är ett starkt ifrågasatt påstående.

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Ingen militär lösning möjlig på Krim enligt Zelenskyj: "Tror inte att vi kan återställa hela vårt territorium"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har de senaste dagarna flera gånger sagt att situationen i Donbass i östra Ukraina är svår.

Nyhetsbild

Över 30 döda efter oväder i Brasilien – över tusen har tvingats lämna sina hem

Oväder har krävt mints 34 liv i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien sedan i onsdags. De flesta omkom i jordskred under lördagen.

Nyhetsbild

Blinken bekymras över FN-besök i Xinjiang: "Där folkmord och brott mot mänskligheten pågår"

USA fortsätter att bekymras över Kinas "ansträngningar att begränsa och manipulera" FN:s människorättschef Michelle Bachelets besök i Xinjiang-regionen, säger den amerikanske utrikesministern Antony Blinken.

Nyhetsbild

"För varje dag som går blir tiden till frihet kortare" – Zelenskyj förväntar sig goda nyheter om vapenleveranser

Den ryska offensiven i Donbass i östra Ukraina har intensifierats men Ukraina ger inte upp. – Ukraina kommer att ta tillbaka allt Ryssland tagit. Det är bara en fråga om tid, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild

Rysk olja levererad till Sri Lanka

Sri Lanka har tagit emot en leverans med rysk råolja och verksamheten vid landets enda raffinaderi kan återupptas, meddelar landets energiminister.

Nyhetsbild

Varför kohandlar Turkiet om vårt Natomedlemskap? Svaret ligger i inrikespolitiken och den infekterade relationen till Nato

I samma stund det blev så gott som klart att Finland och Sverige kommer ansöka om Natomedlemskap, meddelade Turkiets president att landet inte kommer godkänna ansökningarna. Varför denna plötsliga ovillighet? Och vad kan situationen tänkas mynna ut i? Mellanösternexperten Aras Lindh ger oss svar på tal.

Nyhetsbild

Ukrainakriget "biljonbonus" för ryska oljekassan

Ryssland väntas få in "upp till en biljon rubel" ytterligare i olje- och gas-intäkter i år jämfört med tidigare prognoser, säger finansminister Anton Siluanov. Mångmiljardökningen beror till stor del på landets anfallskrig mot Ukraina, som tryckt upp priserna på fossila bränslen.

Nyhetsbild

Nato är starkare än Ryssland – men sårbart för blixtanfall, menar svensk forskare

Vem är egentligen starkast militärt – Nato eller Ryssland? Svaret är att Nato har ett stort övertag i stridskrafter, medan Rysslands styrka har legat i förmågan att kunna överraska.

Nyhetsbild

NY Times: USA skickar långdistansmissiler till Ukraina – Militärstrateg Paasikivi förklarar hur det skulle förändra kriget

Tidningen New York Times har kommit över opublicerade uppgifter om att USA beslutat skicka tunga vapen till Ukraina. "Det skulle helt förändra ukrainarnas möjlighet att slå mot ryssarna", säger militärstrateg Joakim Paasikivi.

Nyhetsbild

Minst 15 döda efter skyfall i Kina

Minst 15 personer har mist livet i jordskred orsakade av kraftiga skyfall i södra Kina. Tre personer saknas.

Nyhetsbild

Protester mötte vapenlobbyns mässöppnande – "Kan inte skicka kondoleanser ena dagen och under nästa förespråka vapen"

På fredagen öppnade den årliga vapenmässan i regi av lobbyorganisationen NRA i Houston, omkring 45 mil från Uvalde där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl i veckan. Utanför mässan hölls en stor demonstration.

Nyhetsbild

Nya dödssiffror från Sverige visar att Covid-19 slog hårdare mot män – "Biologiska skillnader är vår hypotes"

Under pandemin har dödligheten i covid-19 varit 75 procent högre hos svenska män än hos kvinnor, visar en ny beräkning. En orsak kan vara att våra kroppar reagerar olika på viruset, tror forskare.

Nyhetsbild

Skolskytt beskrivs som hotfull på sociala medier – har ingen känd brottshistorik

Artonårige Salvador Ramos pekas ut som den som barrikaderade sig i ett klassrum i staden Uvalde i Texas tidigare i veckan och dödade 21 personer.

Nyhetsbild

Trump under årlig vapenmässa: "Ondska är en bra anledning att beväpna laglydiga medborgare"

USA:s förre president Donald Trump säger att händelser som den i Uvalde, Texas tidigare i veckan, då en 18-åring sköt ihjäl 19 barn och två vuxna på en skola, inte är skäl att skärpa vapenlagstiftningen.

Nyhetsbild

Ryska styrkor tar kontroll över ny stad – Zelenskyj: "Donbass ska bli ukrainskt igen"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt nattliga tal att den ryska offensiven i Donbass, i östra Ukraina, har intensifierats men att man inte är beredd att ge upp området.

Nyhetsbild

Inga löften om hjälp med Turkiet från USA – Blinken: "Finland kan lita på oss"

Det uttalades inga konkreta löften om hur USA kommer att stöda Finlands Natokamp med ett trilskande Turkiet när Finlands och USA:s utrikesministrar höll gemensam presskonferens på fredagen.

Nyhetsbild

Texaspolis: Vi tog fel beslut vid skolmassakern

Polisansvariga i Texas erkänner fel då gärningsmannen i attacken mot en skola i Uvalde inte oskadliggjordes snabbare. – Det var fel beslut, säger säkerhetschefen Steven McCraw på en presskonferens om polisens handlande när 19 barn och två vuxna sköts ihjäl av en 18-åring.

Nyhetsbild

Ryska politiker manade till slut på kriget – har nu blockerats

Två ryska regionpolitiker har uppmanat Vladimir Putin att "omedelbart" dra tillbaka alla ryska soldater från Ukraina.

Nyhetsbild

Nykarlebybördiga Unicefchefen varnar: Syrienkriget faller i skymundan – "Värsta humanitära katastrofen hittills"

Kriget i Syrien är inne på sitt tolfte men även värsta år hittills. – Glömmer vi bort den här krisen nu, kommer vi ha mycket att städa upp under de kommande åren, säger Unicef Finlands Syrienchef, Bo Viktor Nylund, på plats i Damaskus.

Nyhetsbild

Sista dagen i Depp-Heard rättegången

Efter mer än en månad i domstol inleds den sista dagen i den högprofilerade rättegångstvisten mellan Johnny Depp och Amber Heard.

Nyhetsbild

Ihjälskjutning av palestinsk journalist tas till domstolen Haag

Nyhetsjätten Al Jazeera kommer att ta vidare ihjälskjutningen av en av dess journalister på Västbanken till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Nyhetsbild

Första domen efter påskupploppen i Sverige: Sex månaders fängelse väntar

En man i 30-årsåldern döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby i Stockholm på långfredagen.

Nyhetsbild

Turkiet anklagar svenska politiker för terrorkopplingar – "Felaktiga uppgifter", säger utrikesminister Linde

Att påstå att svenska politiker representerar terrororganisationen PKK är allvarliga anklagelser som saknar grund, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Nyhetsbild

Ukrainas utrikesminister ber om tunga vapen

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba ber länder i väst att förse Ukraina med tunga vapen så att man kan trycka tillbaka de ryska styrkorna. – Om ni verkligen bryr er om Ukraina: vapen, vapen och vapen återigen, säger Kuleba i ett videotal.

Nyhetsbild

Vapen ledande dödsorsaken bland barn och unga i USA: "Behövs mer än tankar och böner"

Skjutningar har gått om olyckor i trafiken som vanligaste dödsorsaken bland barn och unga i USA.

Nyhetsbild

General: Inget behov av Natostyrkor i Finland och Sverige

Den amerikanske armégeneralen Christopher Cavoli säger att markstyrkor från USA troligtvis inte kommer att skickas till Finland och Sverige om länderna går med i försvarsalliansen Nato.

Nyhetsbild

Kvinna i USA sköt man som öppnade eld mot fest – "Hon räddade flera liv"

En 37-årig man började i onsdags skjuta med sitt halvautomatiskt gevär mot en grupp människor som samlats för en kombinerad födelsedags-examensfest vid ett bostadshus i staden Charleston i West Virginia i USA, enligt myndigheterna.

Nyhetsbild

Polen avskaffar kontroversiell disciplinnämnd – hoppas matta av konflikten med EU

Polens parlament har i en omröstning beslutat att avskaffa den kontroversiella disciplinära nämnd som inrättats i landets högsta domstol.

Nyhetsbild

Vapenlobby håller mässa nära skolskjutning – omkring 55 000 personer väntas besöka mässan

I helgen hålls den årliga vapenmässan i regi av lobbyorganisationen National rifle association (NRA) i Houston, Texas, omkring 45 mil från staden Uvalde där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl i veckan.

Nyhetsbild

Tusentals elever protesterade för skärpta vapenlagar – "Vi gick igenom samma sak. Jag förlorade många vänner"

Tusentals elever på skolor runt om i USA lämnade under torsdagen sina klassrum i protest med krav om striktare vapenlagar, rapporterar NBC News. – Det är omöjligt att säga exakt hur många elever som deltog, men vi vet att vi hade över 200 evenemang där hundratals studenter deltog, säger Sarah Harris från organisationen Everytown for gun safety.

Nyhetsbild

Zelenskyj kallar Rysslands agerande för folkmord – Biden: "försöker utplåna tanken att ens kunna vara ukrainare"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar Rysslands agerande i Donbass för folkmord. Striderna fortsätter i staden Sievjerodonetsk. Borgmästaren säger att 60 procent av stadens bostadshus har förstörts.

Nyhetsbild

Heard vill att Depp lämnar henne i fred – rättegången är nu på slutrakan

Filmstjärnan Amber Heard vittnade under torsdagen i den högprofilerade rättegången med exmaken Johnny Depp.– Jag vill bara att Johnny ska lämna mig i fred, sade hon.

Nyhetsbild

Palestinier: Israel bakom journalistens död

Palestinska myndigheter har tidigare anklagat Israel för att ligga bakom dödsskjutningen av den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh. Nu har palestinska myndigheter utrett frågan – och uppger att Abu Akleh medvetet sköts till döds av israeliska styrkor.

Nyhetsbild

Nya attacker mot Charkiv – hårda strider i öst när ryska styrkor rycker fram

Storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina beskjuts återigen av ryskt artilleri. Minst sju personer har dödats, enligt regionens guvernör. Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar uppger samtidigt att striderna i landets östra delar är de hårdaste hittills.

Nyhetsbild

Oklahoma skärper abortlagen – förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället

Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. USA:s strängaste abortlag har skrivits under av delstatens guvernör Kevin Stitt. Lagen ska överklagas av bland andra organisationen Planned parenthood.

Nyhetsbild

Albanskt ja – men Turkiets Erdogan fortsätter blockera för Finland och Sverige

Albaniens regering har godkänt Sverige och Finlands ansökningsprotokoll till Nato och har skickat det vidare för beslut i landets parlament. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i telefon med Frankrikes president Emmanuel Macron luftat fortsatta invändningar.

Nyhetsbild

Danmark erbjuder vaccin mot apkoppor – vaccinet inte formellt godkänt i EU men nog i USA och Kanada

Danmark får snart de första doserna av ett vaccin som förväntas ge effekt på personer som varit i nära kontakt med någon som har smittats av apkoppor, skriver Sundhedsstyrelsen.

Nyhetsbild

Vittnen uppmanade poliser att gå in i skolbyggnaden: "De var oförberedda"

Frustrerade vittnen och anhöriga ropade till polisen att gå in i skolan i Uvalde där en 18-åring barrikaderat sig och börjat skjuta elever och lärare. – Mer kunde ha gjorts, säger Javier Cazares, som förlorade sin dotter i attacken.

Nyhetsbild

Ny lag efter avlyssningsskandal i Spanien

Spanien ska "stärka den rättsliga kontrollen" över underrättelsetjänsten lovar premiärminister Pedro Sánchez i kölvattnet av en hackerskandal som skakat landet.

Nyhetsbild

Zelenskyj upprörd över förslag om att Ukraina ska ge bort mark till Ryssland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj rasar mot USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger sedan han föreslagit att Ukraina ska ge upp mark till Ryssland för att nå fred. – Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938.

Nyhetsbild

IS: Ung finländsk kvinna mördad i Bulgarien – hittades gömd i resväska

Den bulgariska polisen misstänker den 25-årige pojkvännen för mordet. Paret hade hunnit sällskapa ungefär en månad.

Nyhetsbild

Över tio spädbarn döda i sjukhusbrand i Senegal

En explosionsartad brand utbröt på en neonatalavdelning i den lilla senegalesiska staden Tivaouane. Nästan alla spädbarnen, minst elva, omkom, meddelar landets president Macky Sall.

Nyhetsbild

Många döda i bombdåd i Afghanistan

Minst tio personer har dödats och ett tiotal har skadats i samband med att tre bomber på minibussar utlöstes i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan på onsdagen, enligt polisen.

Nyhetsbild

Abortförbud införs i Oklahoma – den som utför en abort kan stämmas

Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. USA:s strängaste abortlag har skrivits under av delstatens guvernör Kevin Stitt.