Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Polischef efter mordet på 39-årig man: Fortsätt visa kurage

En pappa sköts till döds i en gångtunnel, enligt medier efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng. Polismästare Carin Götblad hoppas att privatpersoner kommer fortsätta våga visa civilkurage ändå.– Annars riskerar vi att få ett totalt laglöst samhälle, säger hon.

Nyhetsbild

Tidigare svenska statsrådet Anna-Greta Leijon död

Det tidigare svenska statsrådet Anna-Greta Leijon har avlidit efter en kort tids sjukdom, skriver Socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken.

Nyhetsbild

Många hemlösa när vattennivåer stiger i Ryssland

Översvämningarna som drabbar delar av Ryssland och Kazakstan tvingar fram massevakueringar.

Nyhetsbild

FN kräver mer insatser i Gaza

FN:s säkerhetsråd välkomnar Israels löfte om att öppna fler gränsövergångar för att tillåta humanitärt bistånd till Gaza, men säger samtidigt att mer borde göras för att stötta civila i det krigsdrabbade palestinska området.

Nyhetsbild

OJ Simpson är död

OJ Simpson är död. Den mordanklagade sportstjärnan avled efter en kamp mot cancer och blev 76 år.

Två döda i lavin i Österrike

Två personer har omkommit i en lavin i de österrikiska alperna. En av dem hittades vid liv men avled senare av sina skador, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Nyhetsbild

Uppgift i USA: Större iranskt anfall nära i Israel

Efter Irans hot om vedergällning mot Israel kommer amerikanska uppgifter om att ett större anfall är nära förestående. USA understryker att det i så fall står berett att försvara Israel.

Nyhetsbild

H&M och Zara kopplas till miljöförstöring – "Vi har brustit"

Plagg från H&M och Zara innehåller bomull från mark som utsatts för omfattande skövling, våld och miljöförstöring. Detta trots märkningar om bra och etisk bomull, enligt en granskning av miljöorganisationen Earthsight.

Nyhetsbild

Trump: Arizonas abortlag går för långt

Aborträtten ser ut att bli en av de hetare frågorna inför höstens presidentval i USA. Tisdagens dom i delstaten Arizona att godkänna en kontroversiell abortlagstiftning från 1864 har fått både president Joe Biden och förre presidenten Donald Trump på banan.

Nyhetsbild

Lufthansa ställer in Teheran-flygningar

Tyska Lufthansa stoppar sina avgångar till och från Irans huvudstad Teheran under torsdagen, med hänvisning till den spända situationen i Mellanöstern.

Nyhetsbild

Asylpakten i mål – jubel och protester i EU

EU-parlamentet säger ja till inrikeskommissionär Ylva Johanssons asyl- och migrationspakt. Nu krävs bara ett formellt klartecken från medlemsländerna i slutet av april.– Jag är otroligt stolt, säger Johansson efter omröstningen.

Nyhetsbild

Minst fyra döda efter explosion i italienskt kraftverk

Flera personer omkom i en explosion i ett vattenkraftverk i norra Italien på tisdagen.

Nyhetsbild

Arizonas domstol godkänner abortlag från 1864

Högsta domstolen i den amerikanska delstaten Arizona ger sitt godkännande till en kontroversiell abortlagstiftning från 1864.

Nyhetsbild

Nobelpristagaren Peter Higgs död

Den brittiske Nobelpristagaren i fysik Peter Higgs – känd för den så kallade Higgspartikeln – är död, meddelar Edinburghs universitet. Han blev 94 år gammal.

Nyhetsbild

Island har ny statsminister

Island har fått en ny statsminister sedan Bjarni Benediktsson utnämnts efter avgående Katrín Jakobsdóttir, rapporterar isländska public servicebolaget RUV.

Nyhetsbild

Flickor "oskuldstestas" – underkända polisanmäls

Kvinnliga gymnasieelever i västra Turkmenistan tvingas gå igenom obligatoriska "oskuldstester" för att bedöma deras "moral".

Nyhetsbild

Ryssland och Kina vill stärka sitt samarbete – "Måste stå på rättvisans sida"

Kina och Ryssland planerar att stärka sitt "strategiska samarbete", säger Kinas utrikesminister Wang Yi efter sitt möte med Sergej Lavrov i Peking.

Nyhetsbild

Ungdomar och pensionärer bakom tre historiska klimatmål – kan få stora konsekvenser

Portugisiska ungdomar, pensionärer från Schweiz och en tidigare borgmästare i Frankrike. De står bakom de tre historiska klimatmål som nu avgörs i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Nyhetsbild

Nytt värmerekord för tionde månaden i rad

Mars blev den varmaste marsmånaden som hittills har uppmätts på jorden, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det är den tionde rekordmånaden i rad.

Nyhetsbild

Total solförmörkelse över Nordamerika

En total solförmörkelse drog in över den nordamerikanska kontinenten. Människor i Mazatlán i Mexiko var först med att få en glimt av det spektakulära skådespelet, som sist kunde ses i östra Kanada.

Nyhetsbild

EU: Tullfrihet med restriktioner för Ukraina

Förlängd tullfrihet för Ukraina – med restriktioner för vissa produkter. Det blev EU:s kompromiss efter protester.

Nyhetsbild

Netanyahu: Datum bestämt för offensiv i Rafah

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på måndagskvällen att en militär offensiv mot gränsstaden Rafah i Gaza är förestående.

Nyhetsbild

IDF: Förbereder för möjligt krig mot Hizbollah

Hizbollah måste betala ett pris, skriver Israels militär om den Irantrogna och Hamasallierade milisen i Libanon. "Vi strider i norr och förbereder också för ett möjligt krig", står det i ett uttalande från militärchefen Herzi Halevi.

Nyhetsbild

Boeing-plan tappade motorhuv under start

Ett passagerarflygplan tvingades vända och landa på Denvers flygplats efter en motorhuv föll av och slog i en vingklaff under starten. Även denna incident rörde ett Boeingplan.

Nyhetsbild

Israel: Omgruppering förberedelse för Rafah

Israel rapporteras dra tillbaka markstyrkor från södra Gaza. Enligt försvarsminister Yoav Gallant görs det för att styrkorna ska förbereda sig för den väntade offensiven i Rafah, rapporterar The Times of Israel.

Nyhetsbild

Ukraina beskylls för attack mot kärnkraftverket i Zaporizjzja

Drönare uppges ha attackerat det ryskockuperade kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja, enligt tjänstemän där som skyller på Ukraina.

Nyhetsbild

Källor: Trump vill övertala Ukraina ge upp mark

USA:s tidigare president Donald Trump har sagt att han kan få slut på Rysslands krig i Ukraina genom att pressa Ukraina till att ge upp stora delar av landets territorium.

Nyhetsbild

Zelenskyj: Ukraina förlorar utan USA:s stöd

Om USA:s kongress inte godkänner det militära stödpaketet till Ukraina kommer landet att förlora kriget mot Ryssland, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild

Italiens omtvistade plan för att bekämpa maffian: Omhänderta barnen

Hundratals barn till italienska maffiamedlemmar kan komma att omhändertas. Italien utvidgar ett både risat och rosat projekt, vars mål är att hämma återväxten till landets omfattande klanbaserade kriminalitet.

Nyhetsbild

Iran: Israels ambassader "inte säkra"

Israeliska ambassader är "inte längre säkra", varnar Yahya Rahim, högt uppsatt rådgivare till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Nyhetsbild

Israel drar tillbaka markstyrkor från södra Gaza

Israel drar tillbaka markstyrkor från södra Gaza, rapporterar israeliska medier.

Nyhetsbild

Mahmoud ville bli journalist – dog i "trygg zon"

Mahmoud al-Dahdouh ville bli journalist, precis som sin pappa – Al Jazeera-korrespondenten Wael al-Dahdouh.

Nyhetsbild

Krigets ofattbara dödssiffror – två skolklasser varje dag

Motsvarande två till tre dödade skolklasser varje dag, vecka ut och vecka in, i ett halvår. Antalet barn som mist livet är bara en av många nästan ofattbara siffror i Gazakriget.

Nyhetsbild

Lubna, 14, älskade fiolen – dödades i flyganfall

Lubna Elian fick en fiol av sin pappa. Hon älskade den och drömde om att representera Palestina.

Nyhetsbild

Slovakien får mer ryssvänlig president

Den förre premiärministern Peter Pellegrini vinner den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Slovakien klart.Det kan innebära en mer ryssvänlig och Ukrainakritisk framtoning för landet.

Nyhetsbild

Ambassaden stormades – Mexiko bryter med Ecuador

De svartklädda poliserna stormade ambassaden, bröt sig in och grep en tidigare vicepresident. Ett jättebråk har brutit ut mellan Mexiko och Ecuador.

Nyhetsbild

Zelenskyj: Vi kan få slut på luftvärnsrobotar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för att landet kan få slut på luftvärnsrobotar om de intensiva ryska långdistansattackerna fortsätter.

Nyhetsbild

Nytt hot om hämnd från Iran

Iran har upprepat sina hot mot Israel under lördagen, efter en attack mot Irans konsulat i Syrien tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Tiotusentals i Orbánkritisk demonstration

Tiotusentals människor samlades i ungerska Budapest för att protestera mot landets regering och visa sitt stöd för Orbánkritikern Péter Magyar.

Nyhetsbild

Greta Thunberg gripen i Haag

Klimataktivisten Greta Thunberg har gripits i Haag i Nederländerna under en pågående klimatdemonstration, uppger AFP.

Nyhetsbild

Hot mot moskéer i Norge – polisen beväpnar sig som svar

Alla poliser i Norge beväpnar sig från och med lördag eftermiddag efter hot mot moskéer, rapporterar norska medier. Hoten ska ha framförts via sociala medier.

Nyhetsbild

4 000 evakuerade efter dammkollaps i ryska Orsk

Delar av den ryska staden Orsk, som ligger nära gränsen till Kazakstan, står under vatten.

Nyhetsbild

Pelosis krav: Stoppa vapnen till Israel

Representanthusets tidigare talman, stjärndemokraten Nancy Pelosi, har skrivit under ett brev som kräver att USA slutar förse Israel med vapen.

Nyhetsbild

Sex döda i rysk attack vid Charkiv

Minst sex personer har dött och elva skadats i ryska attacker mot Charkivområdet, uppger regionens guvernör Oleh Synehubov på meddelandetjänsten Telegram.

Nyhetsbild

Iran redo att slå tillbaka

Uppgifterna kommer från New York Times som hänvisar till iranska källor.