Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Vulkanutbrott på Sicilien – flygfält stängda

Vulkanen Etna på Sicilien har fått ett utbrott, enligt italienska vulkanologer.

Nyhetsbild

"Spionval" försvunnen från norsk hamn

Vitvalen "Hvaldimir" har försvunnit från hamnen i norska Hammerfest – och kan inte ha tagit sig därifrån på egen hand, enligt organisationen Norwegian Orca Survey (NOS).

Nyhetsbild

Vatikanen öppnar benhus i jakt på prinsessor

Sökandet efter svar om ett försvinnande i Vatikanen på 1980-talet ledde härom veckan till en kuslig upptäckt: två prinsessor som begravdes bakom Peterskyrkan på 1800-talet hade försvunnit spårlöst. Nu hoppas Vatikanen på nya svar i det egendomliga fallet.

Nyhetsbild
2

Därför är konspirationsteorierna om månfärden fel

50 år har gått sedan Apollo 11 landade på månen – och lika länge har konspirationsteoretiker ifrågasatt bedriften. Stas Barabash professor i rymdfysik synar "bevisen" i sömmarna.

Nyhetsbild

Hunt om Iran: Kan få allvarliga konsekvenser

Det brittiskflaggade svenskägda tankfartyget Stena Impero, som konfiskerades av Iran på fredagen, ska enligt den iranska nyhetsbyrån Fars ha varit inblandad i en olycka med en iransk fiskebåt.

Nyhetsbild

Ifrågasatt nej till ebolavaccin för miljoner

Vaccin var det som skulle hindra ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa att explodera som det i Västafrika där över 11 000 dog. Så har det också blivit – men en brist på doser riskerar nu att ställa saker på ända. Ändå tackar landet nej till en ny storts vaccin, som ska finnas klart för över en miljon människor.

Nyhetsbild

Tio döda i gasexplosion i Kina

Minst tio personer omkom i samband med en explosion i ett gaskraftverk i staden Sanmenxia i centrala Kina på fredagen. Ytterligare fem personer saknas. 19 personer uppges vara allvarligt skadade, enligt den statliga kinesiska televisionen CCTV.

Nyhetsbild

Bolsonaro: Ingen går hungrig i Brasilien

Brasiliens högerkonservative president Jair Bolsonaro säger att inga brasilianer går hungriga. – Du ser inte fattiga människor på gatan med beniga kroppar som i andra länder, säger presidenten.

Nyhetsbild

EU stoppar flygplanstyp efter Umeåkraschen

Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa stoppar flygplansmodellen Gipps Aero GA8 Airvan, som var inblandad i flygkraschen i Umeå, från att flyga inom EU.

Nyhetsbild

USA skickar styrkor till Saudiarabien

USA kommer att skicka militära resurser till Saudiarabien, uppger försvarshögkvarteret Pentagon.

Nyhetsbild

Kosovos premiärminister avgår efter misstankar om krigsbrott

Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj avgår sedan han kallats till den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Han är misstänkt för krigsbrott som ska ha begåtts under Kosovokriget.

Nyhetsbild

Turkiet inleder lufträd i irakiska Kurdistan

Turkiet har inlett ett luftangrepp i irakiska Kurdistan. Angreppet kommer dagarna efter det att en turkisk diplomat dödats i regionen.

Nyhetsbild

Kraftigt jordskalv skakar Aten

En jordbävning med magnituden 5,1 har inträffat omkring två mil nordväst om Aten. Det är oklart om skalvet lett till några allvarliga skador, men telekommunikationerna i den grekiska huvudstaden tycks ha slagits ut.

Nyhetsbild

Identifiering klar efter flygolyckan i Umeå

Nio personer omkom i flygkraschen i Umeå i söndags. Nu är den officiella identifieringen av de som omkom klar, skriver polisen på sin hemsida.

Nyhetsbild

Lastbil kraschade i Filippinerna – åtta barn dog

Åtta skolbarn och ytterligare en person har omkommit i en trafikolycka i Filippinerna, enligt filippinska myndigheter.

Nyhetsbild

Trump: Iransk drönare nedskjuten av USA

USA har skjutit ned en iransk drönare i Hormuzsundet, enligt president Donald Trump. Men Iran tillbakavisar påståendet.

Nyhetsbild

Iran visar upp beslagtaget fartyg i tv

Revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, har beslagtagit ett utländskt fartyg som påstås ha smugglat bränsle i Persiska viken. Tolv personer i besättningen har frihetsberövats.

Nyhetsbild

Rasismkritik växer efter Trumps kampanjmöte

Vid ett kampanjmöte skanderade president Donald Trumps åhörare "Skicka tillbaka henne, skicka tillbaka henne" om den muslimska demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar, som har rötter i Somalia.Trump tar nu avstånd från anhängarnas angrepp. Men kritiken växer mot hans tidigare utfall mot Omar på Twitter.

Nyhetsbild

IS tar på sig självmordsattack på Sinaihalvön

Två personer har dödats i en självmordsattack riktad mot säkerhetsstyrkor på Sinaihalvön i Egypten, enligt sjukvårds- och säkerhetskällor. Det ena dödsoffret i bombattacken var civil och den andra var en medlem ur säkerhetsstyrkorna.

Nyhetsbild

Vd bakom Faceapp: Vi tar bort bilderna från våra servrar

Grundaren och vd:n för Faceapp Yaroslav Goncharov försäkrar att appen enbart använder fotona i syftet att editera dem. Flera medier världen över har satt Goncharov i förhörsstolen.

Nyhetsbild

G7-ministrar överens om digitalskatt

G7-länderna har under ett finansministermöte enats om hur man ska gå vidare för att nå en överenskommelse om att beskatta teknikjättar som Google, Apple, Facebook och Amazon.

Nyhetsbild

Dubbelmördare döms till döden i Marocko

Tre män döms till döden för morden på två skandinaviska turister i Atlasbergen i fjol, meddelar rätten i marockanska Salé.

Nyhetsbild

Brittiska parlamentet röstade mot smygbrexit

Brittiska parlamentsledamöter har godkänt ett förslag som gör det svårare för nästa premiärminister att tvinga fram en hård brexit genom att kringgå parlamentet.

Nyhetsbild

Instagram gör ett test och döljer likes i sex länder

Instagram döljer gillamarkeringar, "likes", efter att kritik framförts om plattformens påverkan på användares psykiska hälsa.

Nyhetsbild

Faceapp kan utredas av FBI – Senator: "Full tillgång till användarnas data en säkerhetsrisk"

Den populära appen Faceapp är på väg att hamna i FBI:s blickfång. Den amerikanske senatorn Chuck Schumer har uppmanat den federala polisen att undersöka om Faceapp utgör en säkerhetsrisk.

Nyhetsbild

Flygbolaget KLM kritiseras – bad ammande mor täcka över sig

Det nederländska flygbolaget KLM kritiseras efter att kabinpersonal bett en ammande mor att skyla sig för att inte uppröra andra passagerare.

Nyhetsbild

Elon Musk vill koppla upp hjärnan – kan hjälpa rörelsehindrade

En slags minidator ska sättas bakom örat och trådar opereras in i huvudet. Den visionen presenteras av Elon Musks företag Neuralink.

Nyhetsbild

WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge

Världshälsoorganisationen, (WHO), klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda som ett internationellt nödläge. Detta efter att ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda.

Nyhetsbild

Miljoner indier drabbade av översvämningar

Monsunregn har gjort att miljoner människor blivit strandsatta i nordöstra Indien på grund av översvämningar. Nu växer oron för att förråden av mat och vatten inte ska räcka.

Nyhetsbild

En person dömdes i Ukraina efter nedskjutning av plan

En person som ska ha fraktat den robot som användes för att skjuta ned ett malaysiskt flygplan i östra Ukraina 2014 greps och dömdes för två år sedan, uppger en talesperson för den ukrainska säkerhetstjänsten.

Nyhetsbild

Terrormisstänkt gripen i Storbritannien

En man som misstänks för att ha varit delaktig i bombdådet i Manchester Arena i maj 2017 har lämnats ut från Libyen till Storbritannien.

Nyhetsbild

Kongressen röstar om riksrätt mot Trump

Representanthuset ska rösta om en resolution om att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Det är första gången ledamöterna i kongressen tar ställning till den omtvistade frågan.

Nyhetsbild

Olycksplanet bärgat utanför Umeå

Flygplanet som på söndagen störtade utanför Umeå har bärgats. Planet och lösa delar ska nu transporteras till Strängnäs för undersökningar.

Nyhetsbild

Viktigt steg mot demokrati i Sudan

Sudans militärjunta och landets proteströrelse har undertecknat ett avtal som är en del av den överenskommelse som nåddes mellan parterna nyligen. Nu är det klart hur övergången till ett civilt styre ska se ut.

Nyhetsbild

Huthirebeller: Vi attackerade flygplats i Saudiarabien

Huthirebellerna säger sig ha attackerat flygplatsen i Jizan i sydvästra Saudiarabien och uppger att attacken störde verksamheten där.

Nyhetsbild

Turkiska diplomater dödade i Irak

Tre turkiska diplomater har skjutits till döds i skottlossning i staden Erbil i norra Irak, säger kurdiska säkerhetskällor till Reuters.

Nyhetsbild

Professor: "Ras-tema genom Trumps karriär"

Trumps tweetar om de fyra demokratkvinnorna faller in i ett återkommande mönster. – Det finns ett ras-tema som går igen genom hans karriär, både som affärsman och politiker, säger Erik Åsard, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Nyhetsbild

Nytt fall av ebola i Uganda

Ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Nyhetsbild

Flygplansolyckan i Umeå: Fortsatt letande efter vrakdelar

I dag fortsätter sökandet efter delar från flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags. Man fortsätter också identifiera de omkomna.

Nyhetsbild

Island planterar tillbaka skogen som vikingarna högg ner

Island anses vara det land i Europa med minst skog. Innan vikingarna kom fanns lummiga skogar på ön – något som myndigheterna nu försöker plantera tillbaka.

Nyhetsbild

Studie: Menskoppen kan förändra många flickors liv

En billigare menskopp håller i tio år och kostar ungefär som tolv tamponger. Därför kan menskoppen förändra livet för många av världens flickor.