Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Olycksfartyget ska bogseras i hamn

Evakueringsarbetet fortsätter sakta för att rädda de över 1 300 personerna på ett kryssningsfartyg i sjönöd vid Norges kust. Vid tvåtiden på söndagsmorgonen var drygt 310 personer evakuerade. Under morgonen ska fartyget bogseras till närliggande hamn.

Nyhetsbild

Över 100 uppges dödade i våld i maliska byar

Över 100 personer har dödats i attacker på den maliska landsbygden.Lokala myndighetsföreträdare beskriver det som en etniskt motiverad massaker där man ännu håller på att räkna de döda.

Nyhetsbild

Misstänkt avel med olagliga varghybrider i Sverige

Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider.

Nyhetsbild

Terrorgruppen IS besegrad i Syrien

IS har besegrats i Syrien, uppger den USA-stödda SDF-alliansen. Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats det sista IS-fästet i landet. – Segern har varit extremt kostsam, säger SDF-ledaren Mazlum Kobane.

Nyhetsbild

Hundratusentals i demonstration mot brexit

Hundratusentals så kallade remainers, britter som vill stanna kvar i EU, demonstrerar i centrala London.De kräver en ny folkomröstning om brexit.

Nyhetsbild

Norskt kryssningsfartyg i sjönöd – 1 300 evakueras

Under mycket svåra förhållanden pågår evakuering av 1 300 personer från ett kryssningsfartyg i sjönöd vid Norges kust.– Jag har aldrig upplev något så skrämmande, säger en av passagerarna.

Nyhetsbild

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Nyhetsbild

Demonstration för ny folkomröstning om brexit

Tusentals britter som vill stanna kvar i EU samlas inför en demonstration där det ska framföras krav på en ny folkomröstning om brexit.

Nyhetsbild

Ärkebiskop avgår efter övergreppsskandal

Santiagos ärkebiskop Ricardo Ezzati lämnar sin post, efter anklagelser om att han mörkat sexuella övergrepp mot barn i sitt stift.

Nyhetsbild

Bombdåd mot regeringsbyggnad i Somalia

En bilbomb har exploderat i Somalias huvudstad Mogadishu, och strider uppges pågå i en regeringsbyggnad. Minst fyra personer är döda, enligt polisen.

Nyhetsbild

Två cykloner drabbar Australien

Australien tvingas tampas med två olika cykloner samtidigt. Cyklonen Trevor slår mot den norra kusten, medan de västra delarna av landet drabbas av cyklonen Veronica.

Nyhetsbild

Nära 700 bekräftat döda efter cyklonen Idai

Dödstalet efter cyklonen Idais härjningar i sydöstra Afrika fortsätter att stiga.

Nyhetsbild

Forskare slår fast: Rexarnas rex hittad

Den jättelika tyrannosaurus rex som upptäcktes i västra Kanada 1991 är den största som hittats hittills, konstaterar forskare som under lång tid arbetat med att rekonstruera dinosaurieskelettet.

Nyhetsbild

Kraftig explosion i Mogadishu

En stor explosion har hörts i Somalias huvudstad Mogadishu, uppger ett vittne för Reuters. Kraftig rök syns bolma från platsen för explosionen.

Nyhetsbild

Explosioner i södra Afghanistan

Offer befaras efter det att två större explosioner hörts i staden Lashkar Gah i södra Afghanistan, enligt myndigheterna.

Nyhetsbild

Terrordrabbad moské har öppnat

En av de två moskéer i Christchurch som drabbades av terrorattacker har så smått öppnat igen. Genom staden hölls under lördagen även en manifestation för kärlek.

Nyhetsbild

SDF: IS är besegrat i Syrien

Terrorgruppen IS har besegrats i Syrien, skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

Nyhetsbild

Militärfruar protesterar i Mali

Hundratals fruar och barn till de soldater i Mali som dödats av olika terrorgrupper demonstrerade under fredagen. Demonstranterna kräver mer resurser för militären.

Nyhetsbild

Hundratusentals i nya algeriska protester

Protesterna fortsätter i Algeriet. Hundratusentals människor demonstrerade på fredagen på landets gator med krav om att landets president Abdelaziz Bouteflika ska avgå.

Nyhetsbild

Nordkoreasanktioner plötsligt hävda av Trump

USA:s president Donald Trump stryker nya sanktioner mot Nordkorea, som hans finansdepartement tillkännagivit bara en dag tidigare.

Nyhetsbild

Flera döda i kinesisk bussbrand

Minst 26 personer har dött och 30 har skadats sedan en turistbuss fattat eld i Hunan-provinsen i centrala Kina.

Nyhetsbild

Två dödade vid Gazaprotester

Två palestinier har dödats i samband med nya fredagsprotester vid gränsstängslet mellan Gazaremsan och Israel, rapporterar palestinska vårdmyndigheter.

Nyhetsbild

Sjukdomar och lidande i cyklonens spår

Minst 259 människor har bekräftats omkomna i Zimbabwe efter cyklonen Idai och över 200 saknas, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. I Moçambique har över 240 bekräftats döda efter stormens härjningar.

Nyhetsbild

Regeringsbildningen på avvägar i Estland

Det estniska parlamentsvalets förlorare Centerpartiet Keskerakond leder inofficiella regeringssonderingar utan presidentens mandat medan valets segrare Reformpartiet har akterseglats. Om en vecka konstituerar sig det nya parlamentet.

Nyhetsbild

Vita huset påstår ånyo att IS besegrats

Nu har terrorgruppen IS besegrats i Syrien, hävdar USA:s president Donald Trump, denna gång med hänvisning till försvarshögkvarteret Pentagon. Enligt de USA-stödda styrkorna på plats pågår striderna dock fortfarande.

Nyhetsbild

Elva gripna i tysk anti-terrorrazzia

Elva personer har gripits misstänkta för inblandning i ett planerat attentat i Frankfurttrakten i Tyskland.

Kontroversiellt Trump-utspel om Golanhöjderna

President Donald Trump anser att USA bör erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna bör erkännas av USA. Men annekteringen av det syriska området har inte erkänts av FN, och tidigare har närmast total konsensus rått kring frågan, enligt Israelkännare.

Nyhetsbild

Nu krävs snabbt brexitbeslut av brittiska parlamentet

Efter att EU gått med på att skjuta upp brexit bollas frågan åter tillbaka till det brittiska parlamentet. Premiärminister Theresa May måste för tredje gången försöka få stöd för sitt utträdesavtal.

Nyhetsbild

Offer i terrorattacken i Nya Zeeland hedrades med tysta minuter

Nya Zeeland samlades på fredagseftermiddagen lokal tid för att hedra offren vid förra veckans terrordåd i staden Christchurch på Sydön.

Nyhetsbild

Över 40 döda efter fabriksexplosion i östra Kina

Minst 44 personer har omkommit i samband med en explosion vid en kemikaliefabrik i östra Kina, enligt kinesisk statsmedia.

Nyhetsbild

Brexit skjuts upp i minst ett par veckor

EU och Storbritannien är redo att skjuta upp brexit med två veckor – eller två månader. Eller rent av ännu mer. Allt hänger på om landet säger ja eller nej till Theresa Mays utträdesavtal.

Nyhetsbild

Nästan 100 döda i färjekatastrof i Irak

Irak har utlyst tre dagars landssorg sedan 94 människor, varav 19 barn, omkommit i en färjeolycka på floden Tigris nära staden Mosul.

Nyhetsbild

M ser ingen dramatik i KD-besked om SD

Kristdemokraterna öppnar för förhandlingar med SD i enskilda sakfrågor, även migration. Moderaterna säger sig inte se någon dramatik i KD:s besked. "Sorgligt", "ett historiskt misstag", hörs från Liberalerna och Centerpartiet. Moget och klokt, tycker SD.

Nyhetsbild

Minst 30 migranter saknas efter skeppsbrott

Minst 30 människor saknas sedan en båt med migranter ombord sjönk utanför staden Sabratha i västra Libyen, enligt en talesperson för den libyska kustbevakningen.

Nyhetsbild

Trump öppnar för israeliska Golanhöjder

USA borde erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, enligt USA:s president Donald Trump.

Nyhetsbild

Över 70 döda i färjekatastrof i Irak

Över 70 människor, varav 19 barn, har omkommit i en färjeolycka på floden Tigris nära staden Mosul i Irak, uppger inrikesdepartementet. Enligt myndigheterna har 55 människor räddats eller lyckats ta sig i land.

FRK skickar katastrofhjälp till Moçambique

Finlands Röda Kors allokerar 200 000 euro från sin katastroffond för att hjälpa dem som har drabbats av den förödande cyklonen i Moçambique i sydöstra Afrika.

Nyhetsbild

Krav på avgång efter Theresa Mays tal

Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av skarp kritik och avgångskrav för sitt tal på onsdagskvällen, där hon gav brittiska parlamentsledamöter skulden för att ha försenat brexit.

Nyhetsbild

FN vädjar om hjälp till cyklonkatastrofen i sydöstra Afrika

FN vädjar om medel för hjälpinsatser till katastrofen efter den dödliga cyklonen Idai, vars omfattning ännu inte går att överblicka. Hjälparbetare fortsätter strömma mot Moçambique, Zimbabwe och Malawi för att hjälpa överlevande.

Nyhetsbild

Flera döda i explosioner i Kabul

Minst sex personer har dödats och 23 skadats i flera explosioner i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt landets hälsodepartement.

Nyhetsbild

Nya hot får Sverige att åter bygga upp sitt försvar

Just nu pågår den hittills största militära samarbetsövningen mellan Finlands och Sveriges arméer i Boden i Sverige. Under de senaste fem åren har det säkerhetspolitiska läget förändrats – och det påverkar också tryggheten i Norden.

Nyhetsbild

Nya Zeeland förbjuder terrorvapen

Nya Zeeland förbjuder med omedelbar verkan försäljningen av automatkarbiner och halvautomatiska vapen av militär typ. – Alla halvautomatiska vapen av typen som användes i terrorattacken i fredags kommer att vara förbjudna i det här landet, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Nyhetsbild

Händer i dag: Toppmöte i Bryssel om brexit

Med bara en vecka kvar till Storbritanniens tänkta utträde ur EU funderar resten av unionen om det går att ge britterna förlängd förhandlingstid. Premiärminister May har bett om tre månader till inför dagens toppmöte i Bryssel.

Nyhetsbild

Centralafrikanska republiken når nytt avtal

Centralafrikanska republikens regering har nått ett avtal med 14 milisgrupper i landet om att bilda en "inkluderande regering", enligt Afrikanska unionen, som håller i de pågående fredssamtalen i Etiopien mellan regeringen och milisgrupperna.