Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Trump fortsätter hålla på sin deklaration

Donald Trump vill verkligen inte offentliggöra sina inkomster. Hans advokater försöker än en gång hindra deklarationen att nå Kapitolium.

Nyhetsbild

EU-avtal om covidvaccin från Novavax

EU-kommissionen har slutit ett preliminärt avtal om att köpa uppemot 200 miljoner doser av ett vaccin mot covid-19 från det amerikanska läkemedelsbolaget Novavax.

Nyhetsbild

Skärpta restriktioner i franska turistparadis

Korsikas myndigheter kämpar för att tackla Frankrikes fjärde våg av coronaviruset. Även de franska semesterparadisen Guadeloupe, Martinique och Réunion inför strikta restriktioner efter stegrad smittspridning.

Nyhetsbild

Ukraina lovar skydda belarusier efter dödsfall

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar att se över säkerheten för belarusier i landet. Beskedet kommer som en följd av den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjovs död i Kiev.

Nyhetsbild

Obama taggar ner sitt 60-årskalas

Har man varit president i USA så har man många att bjuda till sin 60-årsfest. Det var flera hundra på Barack Obamas gästlista till lördagens kalas – fram till nu.

Nyhetsbild

EU skickar flygplan till brandhärjat Sydeuropa

Atenbor uppmanas att hålla sig inomhus medan en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden. Samtidigt utlovar EU hjälp till de drabbade länderna i Sydeuropa.

Nyhetsbild

Minst tre döda i svår tågkrasch i Tjeckien

Tre personer har omkommit efter att två passagerartåg kolliderat vid byn Milavce i västra Tjeckien, nära gränsen till Tyskland. Ytterligare omkring 40 människor har skadats. Enligt lokala medier rör det sig både om tjecker och utländska medborgare.

Nyhetsbild

Macron kräver sanning på explosionens årsdag

Familjer till offren för den förödande explosionen i Beirut högtidlighåller i dag årsdagen av tragedin. Beirutbor samlas i vakor, ceremonier och marscher för att hedra de som dog i katastrofen.

Nyhetsbild

VIDEO: Aten täcks av rök – folk uppmanas stanna inne

Brandröken ligger tjock över Greklands huvudstad Aten, där en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden. Nu uppmanas stadsborna att stanna inomhus och stänga fönstren.

Nyhetsbild

Video: Hundratals bränder härjar i 40-gradigt Sydeuropa

Sydeuropa upplever just nu sin varmaste period på flera decennier där Grekland, Spanien och Turkiet med dödsoffer, förstörda hem och evakueringar.

Nyhetsbild

Antalet som behöver intensivvård ökar i Sverige

Antalet patienter som vårdas inom intensivvården för covid-19 ökar. Anders Tegnell tror dock inte att det handlar om ett trendbrott.

Nyhetsbild

Joana överlevde explosionen, men traumat finns kvar – "Jag förlorade mitt hem, mitt minne och två av mina vänner"

Mardrömslika minnesbilder, sömnlösa nätter, stark oro och ångest. Ett år efter explosionen i Beirut i Libanon kämpar många – både barn och vuxna – med traumat som fortfarande påverkar deras liv.

Nyhetsbild
1

Tusentals ensamma barn vid USA:s gräns

I juli korsade rekordmånga migranter gränsen mellan Mexiko och USA. Nu ökar antalet ensamkommande barn som sitter i förvar hos den amerikanska gränsbevakningen.

Nyhetsbild

Attack i Kabul och strider på flera håll

Flera personer har dödats i en koordinerad attack mot regeringskvarteren i centrala Kabul.I staden Lashkar Gah i södra Afghanistan fortsätter striderna mot talibanerna och minst 40 civila har dödats det senaste dygnet.

Nyhetsbild

Nu införs vaccinkrav för krogbesök i New York

Alla som vill besöka till exempel restauranger, gym eller nöjesföreställningar i USA:s största stad New York kommer snart att behöva vara vaccinerade mot covid-19.

Nyhetsbild

Egypten vill införa ettbarnspolitik

Egyptens familjer bör nöja sig med ett enda barn. Det sade president Abd al-Fattah al-Sisi i ett tal på tisdagen.

Nyhetsbild

Stadsljus vilseleder dyngbaggar – tror att gatlyktor är Vintergatan

Ljusföroreningar slår ut dyngbaggarnas naturliga stjärnkompass, visar en studie från Lunds universitet och universitetet i Johannesburg.

Nyhetsbild

Den försvunna kängurun har hoppat tillbaka

En diplomatisk kris är avvärjd i OS-byn. Australiens två maskotar är åter på säker mark efter att ha varit i tysk ägo i några dagar.

Nyhetsbild

Över 100 miljoner vaccindoser donerade av USA

USA har donerat över 100 miljoner doser vaccin mot covid-19 till ett 60-tal länder, uppger Vita huset.

37 döda när buss krockade med lastbil i Mali

Minst 37 personer dödades och flera skadades allvarligt när en buss kolliderade med en lastbil i Zambougou i centrala Mali.

Nyhetsbild

Video: Ett år efter explosionerna är ilskan stor i Beirut – "Absurt att ingenting har hänt"

Den 4 augusti har det gått ett år sedan de kraftiga explosionerna i hamnen i Libanons huvudstad Beirut. I dag kämpar många av de tusentals överlevande med såren från händelsen och känslorna av svek från landets ledare medan de anhöriga sörjer dem över de 200 omkomna.

Man häktad efter skjutning i Luleå

En 32-årig man har häktats av Luleå tingsrätt, misstänkt för att ha mördat en 25-årig kvinna.– De var inte obekanta för varandra. Däremot så hade de, så vitt känt, ingen nära relation, säger åklagaren Jonas Fjellström.

Nyhetsbild

Tre allvarligt skottskadade i Kristianstad

Minst tre personer har hittats på olika platser i Kristianstad med förmodade skottskador. – Det är fler än två personer, men det är under tio, säger polisens presstalesperson Richard Lundqvist till TT om antalet skadade.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger efter indiska monsunregn

Ytterligare 16 personer har bekräftats döda efter de förödande monsunregn som drabbat de östra delarna av Indien.

Nyhetsbild

Kontroversiell ny president insvuren i Iran

Den ultrakonservativa prästen Ebrahim Raisi har svurits in som Irans nya president.

Nyhetsbild
2

Beräkning: Halva EU fullvaccinerat

Hälften av EU:s befolkning har fått två doser vaccin mot covid-19 och är därmed fullvaccinerad, enligt en beräkning från nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Över 100 åtalade för majestätsbrott i Thailand

110 demonstranter i Thailand har åtalats för majestätsbrott sedan juli förra året, då landsomfattande protester började krävde reformer av kungahuset.

Nyhetsbild

Belarusisk aktivist hittad död – hade känt sig bevakad

Den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjov har hittats död i Kiev, dagen efter att han rapporterats saknad efter en löptur. Sjisjov ledde en Ukrainabaserad ideell organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet.

Nyhetsbild

Rapport om explosionen i Beirut: Politiker och tjänstemän visste om de farliga ämnena i hamnen – men gjorde inget

Ett år efter jätteexplosionen i Beiruts hamn har myndigheterna och regeringen fortfarande inte gett svar på hur olyckan kunde ske. En fristående rapport visar att det fanns god kännedom om farorna långt före katastrofen – men att ingenting gjordes.

Nyhetsbild

Belarusisk aktivist försvunnen under löptur

Den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjov rapporteras försvunnen från sin exil i Kiev. Sjisjov leder en Ukrainabaserad organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet.

Nyhetsbild
1

Studie: Brist på flickor i världen om tio år

Om tio år kommer det att finnas ett överskott av unga män i delar av världen, enligt en studie som har publicerats i den medicinska tidskriften BMJ. Detta kan bland annat leda till social oro, varnar man.

Nyhetsbild

Ökad rysk närvaro vid Afghanistans gräns

Striderna mellan afghanska regeringsstyrkor och de extremislamistiska talibanerna fortsätter i de viktiga provinshuvudstäderna Lashkar Gah, Kandahar och Herat. Samtidigt skalar Ryssland upp sina militära övningar i närliggande Centralasien.

Nyhetsbild

Bränder rasar i Europa – nunnekloster evakueras

De svåra bränderna rasar vidare i värmeböljans Sydeuropa. Minst fem personer har skadats i den italienska turistorten Pescara vid Adriatiska havet, efter att lågorna har slukat ett naturreservat med stora pinjeskogar nära en populär badstrand.

Nyhetsbild

Kabuls chanser små mot talibanerna

Talibanerna rycker allt närmare ett maktövertagande i Afghanistan som nu nästan helt lämnats av USA. Offensiven har skapat stora strömmar av nya internflyktingar och tusentals människor rapporteras ha nått gränsen mot Turkiet på flykt från en framtid under en fundamentalistisk regim.

Nyhetsbild

Sydsudan fick äntligen sitt parlament

Sydsudan har äntligen samlat sitt parlament – ett år försenat och med en plenisal som inte har sittplats åt alla ledamöter.

Nyhetsbild

Cyberattack slår ut vaccinering i Italien

Regionen Lazio i Italien, som inbegriper huvudstaden Rom, har fått hela sin officiella webbsajt låst och krypterad av hackare. Det innebär bland mycket annat att ingen kan boka coronavaccinering eller få ut sitt covidpass.

Nyhetsbild

"Alkoholfri" öl dras tillbaka efter felmärkning – innehåller alkohol

Spendrups drar tillbaka ett parti öl av sorten Melleruds utmärkta pilsner eko efter en felmärkning, skriver bryggeriet i ett pressmeddelande.

Över 30 omkom i krock med tankbil i Kongo-Kinshasa

En krock mellan en buss och en tankbil i västra Kongo-Kinshasa kostade 33 människor livet under veckoslutet, rapporterar polisen.

Nyhetsbild

EU-sanktioner mot Nicaraguas vicepresident

EU införde sanktioner mot Nicaraguas vicepresident Rosario Murillo – tillika presidenthustru – och sju andra personer på måndagen. En son till presidenten finns också med på listan som nu omfattar 14 personer i ledande ställning.

Nyhetsbild

Hundratals döda i kinesiska oväder

Dödssiffran stiger kraftigt efter de förödande skyfallen som drabbat Kina de senaste veckorna.

Nyhetsbild

En man dog och 600 greps vid tysk coronaprotest

En 49-årig man har dött efter att ha gripits av polis under demonstrationer mot gällande coronarestriktioner i Berlin i söndags, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nyhetsbild

Kraftig ökning av coronasmittade i Norge

Norska myndigheter fruktar en fjärde coronavåg före skolstarten. På en vecka har smittan ökat med 53 procent.

Nyhetsbild

Vattenskotrar nu statussymbol för gängkriminella i Sverige

Nu jagas gängkriminella till sjöss i en gemensam insats av Kustbevakningen, polisen och Kronofogden med syftet att gå på deras tillgångar. – Det är ofta mer effektivt än böter, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg.

Nyhetsbild

Bolognas pelargångar blir världsarv på Unescos lista

Medeltida pelargångar i italienska staden Bologna och ett gruvområde i Wales är de senaste tillskotten till Unescos världsarvslista.

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande