Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Rysk avhoppare vittnar om tortyr i Ukraina

En avhoppad rysk militärofficer vittnar om brutala förhör där ukrainska män skjutits och hotats med våldtäkt. I dag har han flytt från Ryssland.

Nyhetsbild

Polen öppnar för att skicka F-16 till Ukraina

Polen skulle vara redo att skicka stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina om beslutet fattades tillsammans med västerländska allierade, säger landets premiärminister Mateusz Morawiecki i en intervju med tyska Bild.

Nyhetsbild

Stridsvagnsleverans kan skynda på ryska planer – överstelöjtnant Joakim Paasikivi: "Frågan är hur fort"

Vårens planerade stridsvagnsleveranser till Ukraina kan pressa Ryssland att agera snabbt. – Det största incitamentet för Ryssland att göra något relativt snart är att omöjliggöra – eller åtminstone kraftigt försvåra – en ukrainsk motoffensiv, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Flyganfall mot Gaza efter raketbeskjutning

Israel har genomfört flera flyganfall mot Gazaremsan natten mot torsdag, timmar efter att en raket avfyrats från palestinskt territorium.

Nyhetsbild

Podd: Natoknuten och den turkiska långdansen

Bakom rubrikerna sammanfattar den senaste tidens händelser kring Finlands och Sveriges Natoansökan.

Nyhetsbild

Zelenskyj: Civila döda i attack mot bostadshus i Kramatorsk

Minst tre personer har dödats och 20 skadats i en rysk attack mot ett bostadshus i den ukrainska staden Kramatorsk, enligt ukrainska myndigheter.

Nyhetsbild

Succé mot alla odds – Jagade radioaktiva kapseln i Australien hittad

Ibland hittar man den där nålen i höstacken. En farlig radioaktiv kapsel som försvunnit längs en hundratals mil lång landsväg i Australien har nu återfunnits.

Nyhetsbild

Erdogan: Vår syn på Finland är positiv men inte vår syn på Sverige

Det blir inget ja till ett svenskt medlemskap i Nato så länge det är tillåtet att bränna Koranen i Sverige, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enligt bland andra den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Nyhetsbild

"Bregret"-britter i nya stora strejker – allt fler ser brexit som roten till dagens problem

Storbritannien är drabbat av "den största strejkdagen sedan 2011", som fackorganisationen TUC uttrycker det. Den dystra och upprörda stämningen i landet färgas av "bregret", ånger över EU-utträdet.

Nyhetsbild

Expert: Nu börjar Nato bli irriterat – "Turkiet har gjort så här många gånger tidigare"

Att Turkiet framhärdar i sitt krav på ett svenskt förbud mot koranbränning kan leda till en ökad frustration från övriga Natoländer, enligt Turkietkännaren Paul Levin. – Det finns redan en stor irritation mot Ankaras agerande i den här frågan – också för att Turkiet har gjort så här många gånger tidigare, säger han.

Nyhetsbild

Ryskt utfall efter uttalande om franska stridsflyg till Ukraina

Den ryska irritationen är stor mot Frankrikes president Emmanuel Macron efter att han tidigare i veckan sagt att det inte är uteslutet att skicka stridsflygplan till Ukraina. – Förlåt mig, men det här är absurt, säger Maria Zacharova.

Nyhetsbild

Amerikanska kustbevakningen hittade tusentals kilogram droger – gömda i förpackningar med Jubileums Mocca

Pauligs bästsäljare Jubileums Mocca har väldigt hållbara förpackningar som kan användas på många olika sätt. Det vet till och med internationella narkotikasmugglare.

Nyhetsbild

Nu finns chansen att se sällsynt komet – senast den sågs från jorden var för 50.000 år sedan

En komet som senast kunde beskådas från jorden för 50 000 år sedan hälsar på igen. Med vanlig kikare ska det gå bra att studera himlafenomenet.

Nyhetsbild

Danmark höjer hotnivå för cyberattacker – efter aktivitet från ryska hackergrupper

Danmark höjer hotnivån för cyberattacker. I Sverige har turkiska hackare uppmanat till it-angrepp mot svenska myndigheter och banker. – Det finns ett hot mot Sverige hela tiden, säger Ola Billger på FRA.

Nyhetsbild

Människorättsorganisation: Ukraina använder förbjudna minor

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar Ukraina för att använda personminor – även kallade antipersonella landminor – mot invasionsmakten Rysslands styrkor.

Nyhetsbild

Skådespelaren Alex Baldwin ställs inför rätta efter dödsskjutning

Alec Baldwin kommer ställas inför rätta misstänkt för vållande till annans död, efter dödsskjutningen av en filmfotograf år 2021.

Nyhetsbild

Officiell bekräftelse från Ukraina: EU-toppmöte hålls i Kiev på fredag

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal bekräftar nu officiellt att ett toppmöte mellan Ukraina och EU kommer att hållas på fredag i Kiev.

Nyhetsbild

Kristersson vill undvika splittring i Sverige – Kallar koranbrännare "nyttiga idioter" för utländska organisationer

Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan. – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperaturen, säger han efter ett möte med partiledarna.

Nyhetsbild

Viveca Dahl i Indien: Det finns ett liv utan wc-papper – men med handtvättade lakan

Försenade tåg, frusna människor. I norra Indien var det tidigare i månaden exceptionellt kallt. Hur har tvättarna det då? Faller leveransen av nystrukna lakan till nattågen bort? Hur kallt ska inte vattnet som ersätter wc-pappret vara?

Nyhetsbild

Ungern ger råd för hur Turkiet kunde blidkas: Sverige borde "agera annorlunda"

Sveriges regering borde "agera annorlunda" om den vill få turkiskt stöd för sitt försök att gå med i Nato, säger Ungerns utrikesminister enligt AP. Ungern kommer att ta upp Sveriges och Finlands Natoansökan i februari, uppger han.

Nyhetsbild

EU-länder kan snart enas om asyl – Sverige satsar på "fikadiplomati"

Redan i juni hoppas Sverige kunna ena övriga medlemsländer i EU om hur asyl- och migrationspolitiken ska se ut. Samtidigt ska svensk "fikadiplomati" hjälpa Bulgarien och Rumänien in i Schengen.

Nyhetsbild

Danmark har skickat allt sitt artilleri till Ukraina – Ger pelletsvärme till Mykolajiv

Nu ska staden Mykolajiv få danskfinansierad värme. En dansk delegation ledd av statsminister Mette Frederiksen (S) besökte i måndags staden i södra Ukraina.

Nyhetsbild

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2023

Greta Thunberg finns med på listan över nominerade till Nobels fredspris 2023.

Nyhetsbild

Wagner-avhopparen i Oslo: Soldater skickades i strid utan strategi – "Hur det skulle gå var vårt problem"

Rysslands Wagner-soldater skickades i strid utan strategi – och blev dödade på löpande band, hävdar avhopparen Andrej Medvedev som har tagit sig till Norge. Han pekar ut Wagners högste ledare som djävulen själv.

Nyhetsbild

Brasiliens president föreslog fredsgrupp för Ukrainakriget – möttes av frostig tystnad

En fredsgrupp, där Kina med flera länder kan ingå, borde bildas för att få stopp på Ukrainakriget. Det förslaget lade Brasiliens president vid den tyske förbundskanslerns besök – men möttes av tystnad.

Nyhetsbild

Astrid Lindgrens värld stämmer svenska staten – kräver ersättning för stängning under pandemin

Striden mellan Astrid Lindgrens värld och Polismyndigheten i Sverige tar nu ytterligare en vändning. I dag lämnar temaparken in en stämningsansökan mot svenska staten efter den påtvingade stängningen under pandemin.

Nyhetsbild

I dag kan Frankrike lamslås igen

Frankrike kan i dag lamslås av nya stora protester mot att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. Att ta sig till jobbet blir svårt på många håll, när i stort sett alla transportmedel drabbas.

Nyhetsbild

USA skickar inte F-16 till Ukraina

USA kommer inte att skicka amerikanska stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina, meddelar president Joe Biden.

Nyhetsbild

Sju poliser avstängda efter dödsmisshandel i USA

Ytterligare två poliser har stängts av för att ha varit inblandad i misshandeln och gripandet av 29-årige Tyre Nichols i USA, meddelar Memphispolisen.

Nyhetsbild

Unikt fynd: Spindlar fick ny rumpa att växa ut

Havsspindeln kan få en hel kroppsdel att växa ut på nytt, inte bara en enstaka lem som gått förlorad. Det visar en studie från Humboldtuniversitetet i Berlin som kan komma att hjälpa människor i framtiden.

Nyhetsbild

Macron öppnar för stridsflyg till Ukraina –"Ingenting är uteslutet"

Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att ge Ukraina stridsflygplan, men varnar samtidigt för en upptrappning av kriget.

Nyhetsbild

Försvarsexpert: Finland borde överväga Natomedlemskap utan Sverige

När Finlands och Sveriges statsministrar ses på torsdag borde de prata om hur man vill göra om Finland går med i Nato utan Sverige, säger försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak.– Jag hoppas att de för en diskussion om hur de här dansstegen ska tas om det skulle ske, säger han.

Nyhetsbild

Blinken åkte till Jerusalem – manar till lugn

Den uppskruvade våldsspiralen mellan israeler och palestinier kräver "viktiga steg" för att brytas, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i Jerusalem och manar till lugn.

Nyhetsbild

EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte

Säkerheten är tung när EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte med Ukraina. Men detaljerna talas det tyst om, inklusive om vad som händer om något skulle ske med ordförande Ursula von der Leyen på plats i krigszonen.

Nyhetsbild

Explosion mitt under eftermiddagsbönen i moské i Pakistan – över 20 döda och tiotal skadade

En explosion har ägt rum i en moské i norra Pakistan. Minst ett tjugotal människor har dödats.

Nyhetsbild

Stoltenberg ber Sydkorea öka stödet till Ukraina

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ber Sydkorea att öka sitt militära stöd till Ukraina.

Nyhetsbild

Boris Johnson: Putin hotade bomba mig

Rysslands president Vladimir Putin hotade att han skulle avfyra en robot mot Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Det säger Johnson i en ny BBC-dokumentär.

Nyhetsbild

I Kiev föder krigets kvinnor i källaren – när larmet går tar chefsläkaren Natalija ner patienterna dit och fortsätter arbetet

Elavbrott och robotattacker hör till vardagen för den som föder barn i krig. När larmet går tvingas Kievs mödravårdssjukhus flytta ner patienter i källaren. – Varje graviditet är ett hopp om att livet fortsätter, säger chefsläkaren Natalija Petrivna Hontjaruk till TT:s utsända.

Nyhetsbild

Guldtäckt mumie funnen i orörd grav – inte öppnats på tusentals år

Arkeologer säger sig ha hittat en mumie, täckt med bladguld, i en förseglad sarkofag som inte öppnats på 4 300 år, skriver BBC.

Nyhetsbild

Erdogan: Turkiet godkänner kanske bara Finlands Natoansökan – expert: Han vill visa turkiska folket att det är han som bestämmer

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal.

Nyhetsbild

Politiskt kaos har lett till ökad opiumodling i Myanmar

Produktionen av opium i Myanmar har blomstrat sedan militärjuntans maktövertagande. Politisk och ekonomisk oreda fått allt fler fattiga lantbrukare att vända sig till den lukrativa odlingen av opiumvallmo.

Nyhetsbild

Hårda strider om små orter i östra Ukraina

Ukraina slår tillbaka intensiva ryska angrepp i östra delen av landet. Striderna är mycket hårda vid orten Blahodatne. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz understryker vikten av att fortsätta hålla kontakt med ryske presidenten Vladimir Putin.

Nyhetsbild

USA:s utrikesminister reser till Mellanöstern – ökad oro på agendan när Blinken besöker Kairo

USA:s utrikesminister Antony Blinken har landat i Egypten. Besöket i Kairo markerar starten på en sedan länge planerad Mellanösternturné som skuggas av den senaste tidens våldsamma händelseutveckling på Västbanken.

Nyhetsbild

Ukraina: Motarbetat ryska attacker i Donetsk

De blodiga striderna rasar vidare i östra Ukraina. Kiev hävdar att landets armé stått emot ryska attacker i Blahodatne i regionen Donetsk, medan paramilitära Wagnergruppen påstår sig nu kontrollera området.

Nyhetsbild

Ruschen kring rekoringar har lagt sig i Sverige – Facebooks algoritmer stör handeln

Det stora uppsvinget för svenska rekoringar har kommit av sig. Toppen nåddes under pandemin, då det alternativa sättet att sälja lokalproducerad mat blev en räddningsplanka för många producenter och kundintresset stod på topp.