Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

VIDEO: Svenske Svante Pääbo får Nobels medicinpris – "För hans upptäckter inom människans evolution"

Svenske Svante Pääbo får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution.

Nyhetsbild

Säkerhetsstyrkorna tog till tårgas mot protesterande studenter – nu tvingas universitetet i Teheran stänga

Nya protester har blossat upp i Iran, och säkerhetsstyrkor har gått in med tårgas och våld, enligt rapporter på sociala medier. Ett universitet i huvudstaden Teheran har avbrutit all undervisning på plats, enligt lokala medier.

Nyhetsbild

Tuff start för nya brittiska premiärministern Liz Truss – drar tillbaka kritiserat budgetförslag

Liz Truss backar från sitt kontroversiella budgetförslag, bekräftar finansminister Kwasi Kwarteng. "Vi förstår och vi har lyssnat", skriver han på Twitter.

Nyhetsbild

Ubåtsräddningsfartyg på plats vid Nord Stream

Svenska Kustbevakningen befinner sig just nu på platsen för Nord Streamläckorna. På plats finns även den svenska marinen med bland annat ett ubåtsräddningsfartyg med dykexpertis.

Nyhetsbild

Många fler överlever cancer – "En väldigt positiv utveckling"

Från 30 till 70 procent. Antalet cancersjuka människor som överlever minst tio år har ökat mycket kraftigt jämfört med på 1970-talet, enligt siffror från svenska Cancerfonden. Och forskare tror på ytterligare framsteg kommande år.

Nyhetsbild

Rysk tidning: Soldater flyr med "tomma ögon" – reträtten i Donbass ett stort bakslag för de ryska styrkorna

Ryska soldater har flytt staden Lyman i Donbass med "tomma ögon", skriver en stor rysk tidning. Kritik mot den ryska militärens agerande har samtidigt börjat spridas i ryska bloggar – och även höras från nära allierade till president Putin.

Nyhetsbild

VIDEO: Nobelfesten gör comeback med fler pristagare

Pandemin har satt stopp för det stora firandet två år i rad. Nu gör Nobelfesten comeback och fler pristagare än tidigare kan komma att inta Blå hallen i december. Det kräver vissa omprioriteringar när det kommer till övriga inbjudna. – Det blir kanske någon som blir besviken, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

Nyhetsbild

Täta bröst döljer tumörer – nya metoder krävs

Kvinnor med täta bröst drabbas dubbelt: Risken för bröstcancer är större och samtidigt gör tätheten tumörer svårupptäckta i en vanlig mammografiundersökning.

Våldsamt vid universitet i Teheran – uppgifter om tårgas mot protesterande studenter

Danmark vill se sanktioner mot de som är ansvariga för Mahsa Zhina Aminis död i Iran. Nya protester har blossat upp, och säkerhetsstyrkor har gått in med tårgas och våld, enligt rapporter på sociala medier.

Nyhetsbild

Händer i dag: Dags för årets första Nobelpris – i dag får vi veta vem som får priset i medicin

Kommer pandemin att göra avtryck – eller blir det något helt annat? I dag får vi veta vem eller vilka som får årets Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Nyhetsbild

VIDEO: Rösträkningen i Brasilien blev en rysare – "Alla trodde Lula hade segern i sin hand"

UPPDATERAD. Sittande presidenten Jair Bolosonaro har gått oväntat starkt i valet i Brasilien. Tidigare presidenten Lula da Silva leder, men det kommer att krävas en andra valomgång. – Det är verkligen oväntat, alla hade förväntat sig att Lula hade segern i sin hand, säger Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University.

Nyhetsbild

Döda hittade på båt utanför Kanarieöarna – många saknas

Fyra kroppar har hittats på en migrantbåt utanför Kanarieöarna, uppger Spaniens marina räddningstjänst Salvamento Maritimo.

Nyhetsbild

Konservativa Gerb mot valseger i Bulgarien

Vallokalsundersökningar pekar på att högerpartiet Gerb blir vinnare i söndagens parlamentsval i Bulgarien.

Nyhetsbild

Einsteins upptäckt för "skruvad" för Nobelpris

UTRIKES Ett snille blev utan pris då hans främsta upptäckt var för "skruvad". Ett annat snille prisades för ett numera förbjudet gift. Nobelprisen har ofta men inte alltid landat rätt. Inför veckans hyllningar av fantastiska upptäckter går vi igenom några av fadäserna.

Nyhetsbild

Rysk fångenskap – fick 30 sekunder per måltid

UTRIKES Utsvulten, slagen, torterad och förnedrad. En nyligen frisläppt ukrainsk soldat vittnar om sina upplevelser i rysk fångenskap.

Nyhetsbild

Tusentals i Paris protesterade mot Irans regim – folkmassan skanderade "död åt diktatorn"

Tusentals människor demonstrerade i Paris på söndagen för att protestera mot regimen i Iran och visa solidaritet med demonstrationerna i Iran.

Nyhetsbild

Tuff start för Storbritanniens premiärminister Truss – möter hård kritik: "Slängde minister under bussen"

Med mindre än en månad på premiärministerposten kämpar Storbritanniens Liz Truss i motvind. Redan första dagen på Tories kongress pressas hon om sin kontroversiella ekonomiska politik, och möts av kritik inifrån partiet.

Nyhetsbild

Flera Natoländer vill se Ukraina i alliansen – "Vi stöder Ukraina i landets försvar"

Ledarna för nio Natoländer skriver i ett gemensamt uttalande att de stöttar den ukrainska medlemsansökan till försvarsalliansen. De uppmanar samtidigt alla 30 medlemsländer att öka sitt militära stöd till landet.

Nyhetsbild

Gasutsläppen verkar vara över – flödet har minskat successivt från den ryska ledningen

Metanutsläppen i Östersjön från Nord Stream 1 och 2 verkar ha upphört, enligt danska Energistyrelsen. I så fall öppnar det för att inleda utredningen av sabotaget som orsakade läckorna i de båda gasledningarna.

Nyhetsbild

Ukraina får artilleripjäser för 92 miljoner euro: "Det blir nya, moderna pjäser"

Norge, Danmark och Tyskland ska köpa in sexton artilleripjäser från den slovakiska försvarsindustrin, och därefter donera dem direkt till Ukraina, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild

Stulet konstverk hängde bakom sovrumsdörr i 37 år

Det har gått 37 år sedan Willem de Koonings målning "Woman-Ochre" försvann från University of Arizona Museum of Art och hamnade bakom en sovrumsdörr. Nu är den tillbaka.

Nyhetsbild

Nya uppgifter om antalet döda i läktartragedin i Indonesien – polisen kritiseras: "Från ingenstans sköt de tårgas"

Antalet beskrevs under dagen som över 170, men under eftermiddagen sänkte myndigheterna den officiella siffran till minst 125. Det är dock oklart om det finns omkomna som inte rapporterats.

Nyhetsbild

Spänningen stiger inför årets Nobelvecka – kriget i Ukraina förutspås prägla fredspriset men: "Zelenskyj får det knappast"

Vanligtvis brukar mottagaren av litteraturpriset väcka störst intresse. Men frågan är om inte nyfikenheten i år är störst på vem som tilldelas fredspriset.

Nyhetsbild

Tårgas mot demonstranter vid franska ambassaden i Burkina Faso

Demonstranter har kastat sten och tänt eld på avspärrningar vid franska ambassaden i Burkina Faso. På lördagskvällen förnekade armén att de utfört en kupp.

Nyhetsbild

Rysk splittring efter förlusten av Lyman – hård kritik riktas mot rysk officerare

Hätsk rysk kritik har riktats mot den egna militären efter Ukrainas återerövrande av staden Lyman i Donetsk. Mest klander får officeraren Aleksandr Lapin, som är befälhavare för ett av Rysslands fem militära distrikt.

Nyhetsbild

Nasa gör nytt försök att skjuta upp månraketen Artemis i november

Ett nytt försök att skjuta upp den obemannade månraketen Artemis kan göras i november, meddelar amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Nyhetsbild

Biden besöker ovädersdrabbade områden

USA:s presidentpar åker nästa vecka till Puerto Rico och Florida för att besöka ovädersdrabbade områden.

Nyhetsbild

FN fördömer militärkupp i Burkina Faso

Fredagens militärkupp i Burkina Faso möts av fördömanden världen över. Men på lördagen hävdade landets armé att det inte alls handlade om en kupp, utan en "intern kris".

Nyhetsbild

Svenskt läkemedel bromsade alzheimer – "Det här kan göra stor skillnad för patienterna"

Det svenska företaget Bioarctics läkemedelskandidat kan bromsa försämringen hos personer med Alzheimers sjukdom, enligt preliminära resultat. – Det här kan göra stor skillnad för patienterna, säger överläkaren Oscar Hansson.

Nyhetsbild

Gamla sår och nytt krig skaver i bosniskt val

Några vill bryta sig ur, några vill få mer att säga till om och Ukrainakriget blir ytterligare en stötesten. När Bosnien-Hercegovina går till val den 2 oktober är den stora kompromissen från krigsslutet skörare än någonsin.

Nyhetsbild

Efter reträtten – fronten kan flytta flera mil

Efter att ryska trupper lämnat Lyman i östra Ukraina väntas de behöva retirera långt. Sprickan mellan Rysslands politiska mål och dess förutsättningar att efterleva dem blir allt bredare, enligt militärexpert.

Nyhetsbild

Covidvaccin har chans på Nobelpris

Inför veckans Nobelavslöjanden är upptäckten som banat väg för covidvaccinen en snackis. Frågan är om det redan är dags för tekniken bakom mRNA-vaccinerna att belönas?

Nyhetsbild

Dödshjälpsläkare mister legitimationen

Läkaren Staffan Bergström får sin legitimation indragen, rapporterar flera medier. – Jag är inte nedstämd, innerst inne visste jag att det inte skulle bli ett frikännande, säger han till Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

Erdogan upprepar Natohot

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att hota med att blockera Sveriges och Finlands medlemskap i Nato.

Nyhetsbild

Protester mot Iran hålls världen runt

Iranier i städer runtom i världen har samlats i solidaritet med demonstrationer efter Mahsa Aminis död i Iran. Samtidigt fortsatte protesterna i Iran för 15:e natten i rad, och under lördagen samlades kravallpolis i större korsningar i huvudstaden Teheran.

Nyhetsbild

Ukrainsk offensiv – ryska styrkor lämnar Lyman

UPPDATERAD 18.45 Ryssland meddelar att de ryska styrkorna nu lämnat den tidigare ockuperade staden Lyman som ligger i norra Donetsk, en av de regioner som olagligen annekterades i fredags. Tillbakadragandet innebär att den ukrainska motoffensiven fortsätter att gå framåt.

Nyhetsbild

Kärnvapenhot anses okej bara de framförs vänligt – Tarja Cronberg: "Man borde kunna fördöma Rysslands hot"

Kärnvapenhot är okej bara de framförs sött och vänligt. Tarja Cronberg tror ibland inte sina öron då hon rör sig i internationella sammanhang som diskuterar kärnvapen.

Nyhetsbild

Putin skärper tonen ytterligare – Rysslandsexpert: "Vi är i en ny fas av kriget"

Rysslands president Vladimir Putin har skärpt tonen ytterligare genom det svavelosande talet mot väst, som han höll efter att ha signerat annekteringen av fyra områden i Ukraina.

Nyhetsbild

Energoatom: Chef för kärnkraftverk är kidnappad – Ryssland har ännu inte kommenterat anklagelserna

Ryssland har kidnappat Ihoj Murasjov, chef för Zaporizjzja kärnkraftverk , enligt anklagelser från Ukrainas statliga kärnkraftsmyndighet Energoatom. Samtidigt rapporteras om framgångar för den ukrainska motoffensiven.

Nyhetsbild

Stor brand på Cementa på Gotland – byggnaden är övertänd

Larmet om branden kom in till SOS Alarm under natten mot lördag.

Nyhetsbild

Experter: USA skulle upptäcka ryska planer på kärnvapenattacker

USA skulle med största säkerhet på förhand upptäcka om Ryssland förberedde kärnvapenattacker, säger experter.

Nyhetsbild

Ukraina snabbansöker om Natomedlemskap

Ukraina lämnar in en snabbansökan till försvarsalliansen Nato, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger efter stormen Ian

Nyhetsbild

Omvärlden fördömer den ryska annekteringen – president Biden lovar Ukraina fortsatt stöd

Rysslands annektering av fyra ockuperade områden i Ukraina möts av fördömanden världen över."USA kommer alltid att respektera Ukrainas internationellt erkända gränser", skriver USA:s president Joe Biden i ett uttalande.