Utrikes

Nyhetsbild

Rohani och Macron gav Trump svar på tal

Irans president Hassan Rohani och Frankrikes president Emmanuel Macron slog båda tillbaka mot Donald Trump när de tog till orda i FN:s generalförsamling.– Internationell säkerhet är ingen leksak som kan kastas runt i amerikansk inrikespolitik, sade Rohani.

Nyhetsbild

Rikssvenska visselblåsare har inte agerat brottsligt

De fyra visselblåsarna i den så kallade Macchiariniskandalen på Karolinska universitetssjukhuset har inte brutit mot sekretesslagstiftningen när de anmälde kirurgen Paolo Macchiarinis för forskningsfusk.

Nyhetsbild

Labour öppnar för ny folkomröstning om brexit i Storbritannien

Allt fler kräver att Storbritannien ska ändra sig och stanna kvar i EU. Nu har Labour med överväldigande majoritet röstat igenom en motion som öppnar för att partiet kan kräva en ny folkomröstning om brexit.

Nyhetsbild

Trump lockade till ofrivilligt skratt i FN:s generalförsamling

När Donald Trump talade till FN:s generalförsamling bemöttes han först med skratt. Men i det protektionistiska talet gick USA:s president också till hårt angrepp mot Iran. – Vi ber alla länder att isolera Irans regim så länge de terroriserar världen.

Nyhetsbild

Påven Franciskus på turné i Baltikum – är nu i Tallinn

I lördags kom påven Franciskus till Litauen. Han tillbringade veckoslutet i det katolska baltiska landet, för att i måndags resa vidare till Lettland. I dag, tisdag, anlände påven till Estland där han välkomnades av presidenten Kersti Kaljulaid. Se bilderna!

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Nybörjare orsakade panik vid toabesök på flyg

Alla är vi nybörjare i början – och det är sällan fel att fråga om man är osäker på hur saker fungerar. Två allmänna sanningar som en indisk man kanske borde ha tänkt på innan han började rycka i vad han trodde var toadörren på ett flyg mellan New Delhi och Patna i helgen.

Nyhetsbild

Brexit-tumult vid Labours stämma

Ska britterna få rösta på nytt om brexit? Det är en av stridsfrågorna vid oppositionspartiets Labours kongress i Liverpool, som sker mot bakgrund av premiärminister Theresa Mays hittills misslyckade försök att baxa igenom sin plan för det brittiska EU-utträdet – ett upplägg som sågats av flera europeiska ledare.

Nyhetsbild

Pappa till balkongräddat barn i rätten

I våras blev den 22-årige maliern Mamoudou Gassama hela Frankrikes hjälte sedan han klättrat uppför en husfasad i Paris och räddat en liten pojke från att falla från en balkong på fjärde våningen. Nu åtalas fyraåringens pappa misstänkt för försummelse.

Nyhetsbild

Löfven röstades ned i riksdagen

Statsminister Stefan Löfven (S) röstades ned av oppositionen i riksdagens statsministeromröstning. Han ska nu lämna in sin avskedsansökan till talmannen.

Nyhetsbild

Polis som sköt ihjäl granne avskedas

Dallas polismyndighet har avskedat en polis som åtalats för dråp sedan hon skjutit ihjäl en granne. Hon har sedan händelsen varit avstängd från sitt arbete.

Nyhetsbild

Ryssland trotsar Israel om syriskt luftvärn

Ryssland förser den syriska regimens armé med ett luftvärnssystem. Beskedet kommer en vecka efter nedskjutningen av ett ryskt flygplan över Syrien, som Ryssland skyller på Israel.

Nyhetsbild

Tonåring överlevde sju veckor på flotte

En indonesisk tonåring har överlevt 49 ensamma dagar drivandes till havs, sedan förtöjningarna till hans flotte släppt och farkosten drivit i väg 250 mil.

Nyhetsbild

Motstridiga uppgifter om Rosensteins avgång

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein har lämnat in en muntlig avskedsansökan till Vita husets stabschef John Kelly, rapporterar flera medier med hänvisning till källor. Men källor uppger för till The Wall Street Journal att Rosenstein kommer att avskedas.

Nyhetsbild

SD:s Björn Söder blir utan talmanspost

Sverigedemokraten Björn Söder förlorade striden om att få en vice talmanspost i riksdagen. Moderaten Andreas Norlén valdes däremot med bred marginal till ny talman.

Nyhetsbild

Militären förkastar FN-inblandning i Myanmar

UTRIKES Militären i Myanmar anklagas för fördrivningar av samt våldtäkter och mord på rohingyer. Nu ger landets överbefälhavare sin första kommentar om rapporten från FN:s särskilda utredare, som anklagar regimen för att ha försökt genomdriva ett folkmord.

Nyhetsbild

Trump: "Möter Kim snart"

UTRIKES Donald Trump säger att han förväntar sig träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inom kort, och att han sett "enorma framsteg" i relationerna mellan länderna.

Nyhetsbild

Sveriges riksdag röstar om Löfven i morgon

Redan i morgon, tisdag, kommer riksdagen att rösta om statsministerposten. Alliansen hoppas på att då kunna avsätta statsminister Stefan Löfven.

Nyhetsbild

EU:s jordbruksministrar träffas i Österrike

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) företräder Finland i Schloss Hof.

Nyhetsbild

Kulturprofilen begärs häktad – "skarpt läge"

Åklagaren vill se den så kallade kulturprofilen häktad i väntan på dom så att han inte lämnar Sverige. Under rättegångens sista dag yrkar hon på tre års fängelse för mannen, misstänkt för två våldtäkter.

Nyhetsbild

Ännu en kvinna anklagar Kavanaugh

Ytterligare en kvinna anklagar den tilltänkte HD-domaren i USA, Brett Kavanaugh, för sexuella övergrepp. Det skriver tidningen The New Yorker.

Nyhetsbild

Kubas president på premiärbesök i USA

Kubas nye president Miguel Díaz-Canel anlände till New York på söndagen. Det är den kubanske ledarens första besök i USA.

Nyhetsbild

SOHR: Totalt över 3 300 civila döda i USA-anfall

Över 3 300 civila har dödats i flyganfall mot IS av den USA-ledda koalitionen i Syrien under de senaste fyra åren, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Nyhetsbild

Oppositionen segrade i Maldiverna

Ibrahim Mohamed Solih, oppositionens gemensamma kandidat, vinner överraskande valet i Maldiverna enligt det officiella preliminära resultatet.Den hårdföre Abdulla Yamin hade väntats behålla makten sedan internationella valorgan varnat för valfusk.

Nyhetsbild

Ahvaz: Attentatsmännen sköt urskiljningslöst

Angriparna sköt urskillningslöst mot folkmassan som samlats för att titta på militärparaden i Ahvaz. Det berättar ett ögonvittne dagen efter attentatet i sydvästra Iran. Nu beskriver även Irans antagonister, USA och Förenade arabemiraten, händelsen som ett terrordåd.

Nyhetsbild

Kidnappade besättningsmän ännu saknade

Tolv besättningsmedlemmar som kidnappades av pirater i Guineabukten utanför Nigerias kust från det schweiziska fraktfartyget MV Glarus på lördagen har inte återfått friheten.

Nyhetsbild

FN:s Erik Solheim kritiserad för sina flygresor

Erik Solheim, som är direktör för FN:s miljöprogram Unep, anklagas för att flyga stup i kvarten. En intern revision klassar honom som en ryktesrisk och anser att Solheim "struntar i regler".

Nyhetsbild

Kritik mot EU:s Egypten-förslag

EU vill samarbeta med Egypten för att få en lösning i migrationskrisen. Men Egypten-kännare ser förslaget som en bricka i ett politiskt spel, både för EU-ledarna och för Egypten.

Nyhetsbild

Populister i Italien: Tidningar är toalettpapper

"Fate schifo – ni är vidriga! Skäms!" För många italienska journalister har utskällningar från förbipasserande bilister blivit en del av vardagen. Misstron eldas på av populistiska toppolitiker som hävdar att dagstidningar "förgiftar debatten" och borde användas som toalettpapper.

Nyhetsbild

Ryss gripen misstänkt för spionage i Norge

En rysk medborgare har häktats i Norge misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, uppger säkerhetspolisen PST.

Nyhetsbild

Blodig attack i Kongo-Kinshasa

Sexton människor, varav tolv civila, har dödats i en rebellattack mot byn Beni i de oroshärjade östra delarna av Kongo-Kinshasa, uppger vittnen för AFP.

Nyhetsbild

Fyra döda i översvämningar i Tunisien

Skyfall och översvämningar i nordöstra Tunisien har skördat minst fyra dödsoffer, uppger landets inrikesdepartement.

Nyhetsbild

Färjekatastrofens offer börjar begravas

Tre dagar efter den katastrofala färjeolyckan i Victoriasjön i Tanzania börjar offren begravas. 218 människor har hittills bekräftats döda.

Nyhetsbild

Dödsdömd vargstam får nytt liv

Den världsberömda vargstammen på ön Isle Royale i Lake Superior i norra USA har länge varit dödsdömd på grund av svår inavel. Men nu ska den räddas genom utplantering av vargar från fastlandet.

Nyhetsbild

Tigerstammen i Nepal fördubblad

Antalet tigrar i Nepal i Sydasien har fördubblats sedan 2009, enligt en ny inventering. I dagsläget finns 235 tigrar i landet, fördelade på fem skyddade områden, att jämföra med 121 för nio år sedan.

Nyhetsbild

Källor: Ford vittnar på torsdag

Christine Blasey Ford, den kvinna som anklagar den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp, ska vittna på torsdag, uppger flera amerikanska medier.

Nyhetsbild

Svåra följder efter tornado i Kanada

Två människor fick livshotande skador i den tornado som drabbade Kanada under fredagen.

Nyhetsbild

Bannon vill upprätta "krigsrum"

USA:s president Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon lovar att upprätta "krigsrum" runt om i Europa för att hjälpa till att skapa en högerrörelse som går över flera världsdelar inför EU-valet 2019.

Nyhetsbild

May lovar lugn under brexitdödläge

Premiärminister Theresa May lovar att Storbritannien inte ska vika sig i brexitsamtalen med EU, skriver The Sunday Express.

Nyhetsbild

Minister vägrar att sparka underrättelsechef

Den tyska inrikesministern vägrar att sparka chefen för säkerhetstjänsten BFV – som bland annat anklagas för att ha lämnat vidare icke offentlig underrättelseinformation till högerpopulistiska AFD.

Nyhetsbild

"Naivt" – kritik mot påvens avtal med Kina

Påve Franciskus har i ett historiskt beslut erkänt sju katolska biskopar som den kommunistiska kinesiska regimen utsett. Påven hoppas att "såren från förr ska läka" och att det leder till katolsk enighet i Kina – men kritiken kommer omedelbart.

Nyhetsbild

Trubbel i paradiset när Maldiverna håller val

Turkost vatten och vita sandstränder lockar besökare från hela världen. Men turistparadiset Maldiverna har också en mörkare sida. Inför presidentvalet haglar kritiken över politisk repression och hårda tag mot medierna.

Nyhetsbild

Åtta afghanska barn döda i olycka

Åtta barn i nordvästra Afghanistan omkom när en odetonerad granat de lekte med exploderade. Ytterligare sex barn skadades i olyckan, varav två allvarligt.

Nyhetsbild

Luftanfall mot jihadister i Somalia – 18 döda

USA har dödat 18 medlemmar i den sunniextrema terrorrörelsen al-Shabaab i Somalia. Flygangreppet mot den al-Qaida-lierade gruppen skedde i provinsen Jubbada Hoose i den södra delen av landet.

Nyhetsbild

Över 200 drunknade – man räddad ur luftficka

Över 200 människor har bekräftats drunknade i färjekatastrofen i Victoriasjön i Tanzania. En mekaniker, som stängde in sig och lyckades hamna i en luftficka i den förlista färjan, har mirakulöst överlevt.

Nyhetsbild

SD röstar på Alliansens kandidat

SD kommer att rösta på Alliansens kandidat till svenska riksdagens talman i omröstningen på måndag. Det innebär att Andreas Norlén (M) med största sannolikhet blir vald. Moderaterna välkomnar beskedet.

Nyhetsbild

Iran anklagar USA-stödd regim för attacken

Gärningsmännen bakom den blodiga attacken mot en militärparad i Iran har fått omfattande stöd av en utländsk regering. Det påstår utrikesminister Mohammad Javad Zarif – som också anklagar USA för att ha dragit i trådarna.

Nyhetsbild

Barn drunknade när syrisk flyktingbåt sjönk

En båt med tiotals syriska flyktingar har sjunkit vid Libanons norra kust. De flesta ombord räddades av den libanesiska armén men minst ett barn har omkommit, meddelar säkerhetskällor.

Nyhetsbild

Dödstalet efter färjeolyckan fortsätter stiga

Fler kroppar har bärgats efter den svåra färjeolyckan i Victoriasjön i Tanzania. På lördagen hade antalet döda stigit till 151, enligt stats-tv.

Nyhetsbild

Flera döda i attack mot militärparad i Iran

Flera människor har dödats och skadats i en attack mot en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, uppger statlig tv enligt Reuters.

Nyhetsbild

Stormen Knud bedarrade snabbt

Stormen Knud blev inte så våldsam som de första prognoserna antydde. Klass 2-varningarna kunde ganska snabbt tas bort, sedan vindarna kulminerat redan vid midnatt natten till lördagen.