Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Trumpallierad vittnade om villkorat bistånd till Ukraina

Gordon Sondland, USA:s EU-ambassadör, är känd som en allierad till president Donald Trump. Därför var det desto mer uppseendeväckande när Sondland under onsdagens riksrättsförhör vittnade om att Trump ville villkora biståndet till Ukraina mot att landet skulle göra honom "en tjänst".

Nyhetsbild

Tidsfristen tar slut – Israel går mot ännu ett nytt val efter vågmästares nej

Ledaren för det nationalistiska partiet Yisrael Beitenu, Avigdor Lieberman, kommer varken att stötta Benjamin Netanyahu eller Benny Gantz som Israels premiärminister, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Tusentals flyktingar i Grekland omplaceras – nu väntas flyktingströmmen öka igen

De tre största flyktinglägren i den grekiska övärlden kommer att stängas och ersättas av slutna anläggningar med tuffare regler. Åtgärden är en del av föreberedelserna inför en förväntad ökning av antalet migranter som kommer till landet.

Nyhetsbild

Rebeller i Jemen släpper beslagtagna fartyg

Tre utländska fartyg som i helgen beslagtogs av de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har släppts. 16 besättningsmän har också frigivits.

Nyhetsbild

Protestvågen i världen – forskare: "Unga och kvinnor spelar en viktig roll"

Stora, regeringskritiska protester pågår i flera länder samtidigt. Finns det något som förenar dem? Det som tycks annorlunda den här gången är att det är mer globalt än tidigare.

Nyhetsbild

Ökad fossil bränsleproduktion hotar klimatmål

Tvärtemot målen i Parisavtalet ser världen ut att producera 50 procent mer fossila bränslen år 2030 än vad som kan förbrännas för att hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Nyhetsbild

Tågresan tippas bli årets julklapp

Elcykel, VR-glasögon och robotdammsugare hör till de tidigare vinnarna. Men förra året fick teknikprylarna ge plats för det återvunna plagget, och bland de tippade vinnarna finns fler hållbara kandidater. Snart presenteras årets julklapp 2019.

Nyhetsbild

Hitlers födelsehem blir polisstation

I ett stenhus med gul fasad, i Braunau am Inn i norra Österrike, föddes Adolf Hitler den 20 april 1889. Efter åratal av osäkerhet meddelar nu landets regering att fastigheten ska byggas om till polisstation.

Nyhetsbild

Nordisk krismekanism för hotande lägen – Bakgrunden är Rysslands anfall

Spänt säkerhetsläge, naturkatastrof, provokativ militärövning – det är exempel på när en ny nordisk krismekanism ska kunna aktiveras.

Nyhetsbild

De rensar avföringsfyllda hål för hand – utan skydd

En sörja av mänskligt avskräde, in på bara huden. Det är en hårresande tanke för de flesta, men vardag för miljontals människor världen över. En ny rapport blottlägger villkoren för de bortglömda hjältarna i kampen för sanitet – latrintömmarna.

Nyhetsbild

Åklagaren lägger ner förundersökning mot Assange – "Bevisningen håller inte"

Åklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt. – Jag gör bedömningen att bevisningen inte håller för åtal, säger hon.

Nyhetsbild

Jens Stoltenberg varnar för splittring – "EU kan inte ersätta Nato"

Nato är inte hjärndött, utan både starkt och bra på att anpassa sig, anser generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter den tunga kritiken från Frankrikes president.

Nyhetsbild

Franskt förslag om nya regler för nya i EU – "I dag funkar det inte"

Ineffektiv, långsam och svårstoppad är vad Frankrike tycker om utvidgningsprocessen i EU som man nu vill förändra. Bara ett sätt att ytterligare förhala, anser kritikerna.

Nyhetsbild

Spanska politiker misstänks ha lagt 700 miljoner euro i egen ficka – nu faller domen

Åklagarna uppskattar att de förskingrat totalt runt 700 miljoner euro av offentliga medel. I dag faller domen mot flera högprofilerade politiker från Spaniens regerande socialistparti PSOE, i ett av de största korruptionsmålen i landets historia.

Nyhetsbild

Stor och liten budgetkamp i EU – stora satsningar på klimatet ska göras

Enighet råder i EU om nästa årsbudget, med en dryg månad till godo. För nästa långtidsbudget ser det värre ut – förhandlingarna borde vara inne på upploppet men få vågar gissa när det blir målgång.

Nyhetsbild

Tiktok har sprungit om Facebook

Tiktok är starkast i målgruppen 9–19 år och når där fler med det rörliga innehållet jämfört med rörligt innehåll på Facebook. Mest populär är appen bland 9–12-åringar.

Nyhetsbild

Hongkongs högsta ledare Carrie Lam: "Demonstranterna måste ge upp"

Ett hundratal aktivister befinner sig fortfarande, för tredje dygnet, på Polytechnic University i Hongkong. De måste kapitulera om de vill undvika ett våldsamt slut på belägringen av universitetet, säger regionens ledare Carrie Lam.

Nyhetsbild

Två döda i brokollaps i Frankrike

En 15-årig flicka och en lastbilschaufför omkom då en bro över floden Tarn i sydvästra Frankrike kollapsade på måndagen.

Nyhetsbild

Minst tolv döda i iranska protester

Detaljer om de våldsamma protesterna börjar nu publiceras i Iran. Över 100 banker och nära 60 större affärslokaler har satts i brand under oroligheterna, enligt de regimtrogna medierna. Minst tolv människor har dödats, uppger myndighetsföreträdare för BBC.

Nyhetsbild

Ny bok beskriver Trumps Vita hus som kaosartat – "En omdömeslös mobbare"

En omdömeslös mobbare som ägnar sig åt maktmissbruk. Så beskrivs USA:s president Donald Trump i den uppmärksammade nya boken "En varning". Skriven av en anonym Vita huset-medarbetare, slår boken ner i USA mitt under pågående riksrättsutredning.

Nyhetsbild

Flera döda i skjutning vid Walmartbutik i USA

Tre personer har dödats i en skjutning vid en Walmartbutik i Duncan i delstaten Oklahoma.

Nyhetsbild

Observatörer: Vitryskt val var odemokratiskt

Parlamentsvalet i Vitryssland saknade respekt för det demokratiska systemet, säger valobservatörer efter söndagens val.

Nyhetsbild

Klartecken för Ungerns man i EU – chans att få ny kommission den 1 december

Ungerns näste EU-kommissionär får klartecken från EU-parlamentet, efter skriftliga löften om att inte vara bunden till sin premiärminister.

Nyhetsbild

Trump vill plötsligt vittna i riksrätt – hans advokater tycker det är en dålig idé

USA:s president Donald Trump säger att han kan vara villig att vittna i en riksrättsutfrågning "även om jag inte har gjort något fel".

Nyhetsbild

Nordkorea kräver eftergifter före nytt möte

USA:s president Donald Trump tycks inställd på att få till ett nytt möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Nyhetsbild

Sammandrabbningar vid universitet i Hongkong

Demonstranter barrikaderade sig på ett universitet i Hongkong i helgen, och tidigt på måndagsmorgonen lokal tid sattes huvudentrén i brand då polisen hade hotat att skjuta skarpt. Polisen har skjutit tårgas mot demonstranter som har försökt lämna universitetsområdet och många har gripits.

Flera döda i skottlossning i Kalifornien

UPPDATERAD Minst tio personer har skjutits i Fresno, Kalifornien. Fyra av dem har avlidit och andra är allvarligt skadade, uppger polisen. De döda är män i åldrarna 25–30 år.

Nyhetsbild

Vittnesmål om valfusk i vitryskt val

Larm om valfusk ljöd från flera håll när det auktoritära Vitryssland höll parlamentsval. Förvånande? Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har hittills inte godkänt ett enda val i landet som demokratiskt.

Nyhetsbild

Irans högste ledare varnar demonstranter

Chockhöjningen av bensinpriser i Iran är den utlösande faktorn till protesterna. Men demonstrationernas omfattning är svår att sia om. De närmaste dagarnas utveckling är direkt avgörande. Regimen tänker dock överleva, till varje pris, säger bedömare.

Nyhetsbild

Storbritannien påstås ha mörklagt krigsbrott

Storbritanniens regering och militär har dolt trovärdiga bevis för krigsbrott som brittiska soldater begått mot civila i Afghanistan och Irak, enligt en granskning.

Nyhetsbild

Ex-militärchef mot seger i Sri Lanka

Den före detta försvarsministern Gotabaya Rajapaksa ser ut att bli Sri Lankas näste president.Med drygt en tredjedel av rösterna räknade erkände sig hans främste motståndare, Sajith Premadasa, besegrad.

Nyhetsbild

Kritiserat val i "Europas sista diktatur"

Dagens parlamentsval i det auktoritära Vitryssland hålls ett år tidigare än planerat. Flera observatörer larmar om valfusk.

Nyhetsbild

Stor regeringskritisk demonstration i Prag

Uppemot en kvarts miljon tjecker demonstrerade på lördagen mot premiärminister Andrej Babis och president Milos Zeman, som de ser som hot mot demokratin. Många demonstranter skanderade "Vi är här", i ett eko från protesterna som fick kommunismen på fall för 30 år sedan och som ska firas på söndagen.

Nyhetsbild

Militär röjningsinsats i Hongkong ses som hot

Den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden. Åtgärden kan tolkas som en maktdemonstration och en varning från Peking till de prodemokratiska demonstranterna.

Nyhetsbild

Joakim bland demonstranter och poliser i Hongkong – "Tårgasen påminde om tiden i Drakan"

Den senaste veckans demonstrationer har varit de värsta hittills enligt Såkabördige Joakim Knutar, som bor i Hongkong. Trots det känner sig familjen Knutar trygg i den turbulenta staden.

Nyhetsbild

Malariaparasitens sju ömma tår har nu hittats – hopp om nytt botemedel

Efter att ha kartlagt malariaparasitens arvsmassa har forskare vid bland annat Umeå universitet hittat ett antal möjliga vägar för att förhindra att parasiten förökar sig i levern.

Nyhetsbild

Många döda och skadade i bombdåd i Syrien

Minst 14 personer dödades och 33 skadades när en bilbomb exploderade i norra Syrien på lördagen, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar konflikten från Storbritannien.

Nyhetsbild

Spionanklagade norrmannen Frode Berg fri efter fångutbyte

Litauens president Gitanas Nauseda benådade först två ryska medborgare som suttit fängslade i landet anklagade för spionage. Sedan kom beskedet om att ett fångutbyte gjorts mellan Litauen, Ryssland och Norge – vars statsminister Erna Solberg är nöjd.

Nyhetsbild

Australiensare stack finger i krokodils öga – överlevde

AUSTRALIEN Den australienska skogvaktaren Craig Dickmann var nära att sluta som byte på fisketuren.

Nyhetsbild

Trump benådade krigsbrottslingar

USA USA:s president Donald Trump har benådat två militärer som anklagats eller dömts för krigsbrott.

Nyhetsbild

Största energistöten skådad från ISS

RYMDEN En atomexplosion med lika mycket energi på 20 sekunder som vår sol strålar ut under tio dygn. Det skådespelet har teleskopet Nicer på Internationella rymdstationen (ISS) sett vid en avlägsen stjärna, skriver Nasa.

Nyhetsbild

Elefanter slipper kånka på tempelturister i Kambodja – "Inte lämpligt längre"

Kambodja kommer att förbjuda alla elefantturer vid den berömda ruinstaden Angkor i början av nästa år. Det lovar en talesperson för den myndighet som ansvarar för platsen.

Nyhetsbild

Nödläge i Venedig: "Vatten når upp till vaderna"

Den ikoniska Markusplatsen har stängts för allmänheten medan nya, höga vattennivåer uppmätts i Venedig.– Turisterna tar selfies medan lokalbefolkningen försöker leva sina liv, säger svenske Christian Carrwik som är på plats.

Nyhetsbild

Zelenskyj och Putin ska försöka uppnå fred för östra Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin ska träffa sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj den 9 december för att försöka uppnå fred i östra Ukraina.