Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Macron: Europa bör bli global maktspelare

Frankrikes president Emmanuel Macron vill i gemensam kraftansamling med grannlandet Tyskland skapa ett starkare Europa. Enligt Macron bör kontinenten utvecklas en stabil global maktspelare.

Nyhetsbild

Minst 33 döda i indisk cyklon

Dödstalet stiger efter den kraftiga cyklon som drabbat Indiens östkust – minst 33 människor har mist livet, enligt en representant för Indiens katastrofmyndighet.

Nyhetsbild

Regn väntas i Kalifornien – utgör ny fara

Antalet saknade i Kalifornien fortsätter att stiga och den dödliga skogsbranden är ännu inte under kontroll. Men nu väntas stora regnmängder – som kan skapa nya problem i form av lerskred.

Nyhetsbild

Norska renägare får miljoner av staten

Den norska staten måste betala över tio miljoner norska kronor – motsvarande drygt 1 miljon euro – i ersättning till renägare som blivit påverkade av utbyggnaden av kraftledningsnätet i Nordnorge. Det står klart efter en dom i Nordtroms tingsrätt.

Nyhetsbild

Fransmän visade sin ilska mot höjda skatter på bensin och diesel

UTRIKES Hundratals personer har skadats vid demonstrationer mot höjda bensinpriser runt om i Frankrike. Under natten mot söndag blev det stökigt på flera håll och 157 personer frihetsberövades.

Nyhetsbild

Trump berömmer finsk skogsvård – ”De lägger mycket tid på att kratta”

UTRIKES President Donald Trump lyfte fram den finska skogsvården under ett besök i eldhärjade Kalifornien. Enligt Trump lägger finländare mycket tid på att ”kratta och putsa”.

Nyhetsbild

President Niinistö till Riga – deltar i festligheter då Lettland fyller 100

UTRIKES Lettland firar 100-årsjubileum i dag, på sin nationaldag söndagen den 18 november.

Nyhetsbild

Här är miljardärerna som siktar mot rymden

RYMDEN Turism till rymden och människobyar på månen? Ja, om världens rymdintresserade entreprenörer får bestämma. Rörelsen, kallad "New Space", hoppas pressa priserna ut bland stjärnorna och bygga återvinningsbara raketer. Här är några av banerförarna.

Nyhetsbild

Simmare död efter misstänkt rockaattack

En man har avlidit efter att ha stuckits av vad som tros vara en rocka i Australien.

Nyhetsbild

Trump: Förhastad bedömning av mordet

Den CIA-bedömning där Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beskylls för att ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är "mycket förhastad", säger USA:s president Donald Trump.

Nyhetsbild

Minst 33 döda i indisk cyklon

Dödstalet stiger efter den kraftiga cyklon som drabbat Indiens östkust – minst 33 människor har mist livet, enligt en representant för Indiens katastrofmyndighet.

Nyhetsbild

Människor tvingas gå under jorden i Tanzania

UTRIKES Biståndspengarna sinar i takt med att omvärlden blir allt mer kritisk till utvecklingen i Tanzania. President John Magufuli har lovat hårda tag mot korruptionen – men nu växer omvärldens kritik mot hans allt mer repressiva politik.

Nyhetsbild

USA: Ingen slutlig slutsats om Khashoggi-mord

USA har inte kommit fram till någon slutlig slutsats om mordet på journalisten Jamal Khashoggi, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. Enligt personer med insyn är CIA:s bedömning att saudiske kronprinsen beordrat mordet, rapporterar The Washington Post.

Nyhetsbild

Trump i brandhärjade Kalifornien: "Det här är väldigt sorgligt"

President Donald Trump har besökt de eldhärjade områdena i norra Kalifornien. Fler än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade i den katastrofala branden.

Nyhetsbild

Israel ser ut att gå mot nyval

Premiärminister Benjamin Netanyahu kämpar för att hålla ihop sin svaga koalition i Israel. Men på söndagen ser regeringens saga ut att kunna vara all.

Nyhetsbild

Stökigt vid årlig manifestation i Grekland

Tusentals greker gick ut på gatorna för att uppmärksamma årsdagen av studentrevolten 1973 mot den då styrande militärjuntan.

Nyhetsbild

Flera tusen miljöaktivister stängde broar i London – 70-tal gripna

Omkring 6 000 miljöaktivister demonstrerade i centrala London genom att blockera fem broar över floden Themsen på lördagen.

Nyhetsbild

Tusentals demonstrerade mot norsk abortskärpning

OSLO Statsministerns förslag väcker ilska – "Regeringen vill ta oss 40 år tillbaka i tiden".

Nyhetsbild

Demonstrant död i Frankrike – tusentals protesterar mot höjda bensinpriser

En person har omkommit och 47 har skadats i samband med stora folkliga protester mot höjda bensinpriser som lamslår trafiken runt om i Frankrike.

Nyhetsbild

Många civila dödade i flygangrepp i Syrien

43 människor har dödats i den USA-ledda koalitionens luftangrepp i östra Syrien. Största delen av dödsoffren var civila, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Nyhetsbild

Två döda och åtta saknade utanför Sardinien

Två drunknade migranter har hittats utanför Sardiniens kust och åtta andra uppges vara saknade, enligt italiensk räddningstjänst.

Nyhetsbild

Himlafenomen sker i helg – I natt kulminerar Leoniderna

Håll utkik efter himlafenomen i helgen när jorden återigen passerar genom meteorsvärmen Leoniderna. För dem som har otur med vädret och missar fenomenet i helgen kommer nästa chans strax före jul.

Nyhetsbild

Försvunnen ubåt hittad utanför Argentina: "Nu kan vi få frid"

UTRIKES Den argentinska ubåten Ara San Juan har hittats – nästan exakt ett år sedan den försvann. Farkosten har lokaliserats på 800 meters djup i Atlanten. Nyheten väcker starka känslor hos besättningens anhöriga.

Nyhetsbild

Rutten fisk ska driva Hurtigrutens fartyg

UTRIKES Norge förknippas av många med fisk. Nu planerar det högprofilerade rederiet Hurtigruten att driva sina kryssningsfartyg på bränsle som delvis stammar från rutten fisk.

Nyhetsbild

Fransmän blockerar vägar i protest mot höga bensinpriser

UTRIKES En svår trafikdag väntar i Frankrike, där många bilförare planerar att protestera genom att störa trafiken i landet. Anledningen till missnöjet är höga bensinpriser.

Nyhetsbild

Över 1 000 saknas i storbranden i Kalifornien

UTRIKES Mer än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade i den katastrofala branden i norra Kalifornien. Samtidigt har ytterligare åtta döda hittats under sökinsatser.

Nyhetsbild

Marijuana lagligt i Massachusetts

Massachusetts ansluter sig till de amerikanska delstater där det är lagligt att köpa marijuana för rekreationssyfte.

Nyhetsbild

Ny studie om sälar – begränsad genpool ställer till problem

DJUR Den intensiva säljakten ledde till att elva av trettiotre sälarter nästan dog ut för ett drygt århundrade sedan. De flesta har sedan dess återhämtat sig, men för fyra arter är genpoolen sedan dess farligt svag.

Nyhetsbild

Berlusconi till rätten för prostitutionshärva

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi ska ställas inför rätta – igen.

Nyhetsbild

Domstol ger CNN-reporter rätt mot Vita huset

Mediebolaget CNN:s reporter Jim Acosta får tillfälligt tillbaka sin pressackreditering för Vita huset, enligt ett domstolsbeslut.

Nyhetsbild

Över 600 saknas i Kalifornienbränder

Det tröstlösa arbetet med att leta igenom rykande bråte, identifiera kvarlevor och hitta bostäder åt tiotusentals evakuerade pågår i norra Kalifornien i USA. Antalet döda i den katastrofala Camp Fire-branden har stigit till 63 och över 600 saknas.

Nyhetsbild

Polisen jagar skytt i centrala Stockholm

En person har avlossat ett skjutvapen på Kungsholmen i centrala Stockholm, enligt polisen. Personen är inte gripen.

Nyhetsbild

Finsk mat ska locka tyskar till Finland

Nu ska tyskar få smaka på finländsk mat. Finland medverkar i en stor matmässa i Berlin.

Nyhetsbild

I maj nästa år ska ett kilogram vägas på helt nytt sätt

Ett kilo är ett kilo. Fast inte så länge till. I en historisk omröstning ska ett antal måttenheter omdefinieras. På sikt kan det förvandla den ikoniska prototypvikten till ett museiföremål.

Nyhetsbild

Theresa Mays regering i kris: Fyra ministrar avgår

Fyra ministrar – inklusive brexitansvarige Dominic Raab – lämnar Theresa Mays regering av missnöje med det omstridda utträdesavtalet. Avhoppen innebär ett kraftigt bakslag för den brittiska premiärministern, just som hon laddar för en svår strid med parlamentet.

Nyhetsbild
1

Studie: Gränsen för resistenta bakterier passerad

Gränsen för hur mycket resistens mot antibiotika och bekämpningsmedel som människa och miljö tål har i flera fall passerats, enligt en ny studie.

Nyhetsbild

Smällen mot May: Brexitminister Raab avgår

Storbritanniens brexitminister Dominic Raab avgår – ett kraftigt bakslag för premiärminister Theresa May, dagen efter att hon fått med sig sin regering på det omstridda brexitavtalet.

Nyhetsbild

Theresa May presenterar brexitavtal för brittiska parlamentet

Det blir ingen vila för Theresa May. Efter att till slut ha fått med sig sin regering på ett omstritt brexitavtal vänder sig den brittiska premiärministern nu till parlamentet, där hon ställs inför hårdföra motståndare.

Nyhetsbild

Rådgivare går efter Melanias krav

Mira Ricardel, säkerhetsrådgivare i Vita huset i Washington, har fått sparken.

Nyhetsbild

Jakten på en regering i Sverige går vidare

Talmannen Andreas Norlén ger sig i dag in i en ny runda med alla partiledarna efter det att riksdagen i onsdags röstat nej till Ulf Kristersson (M) som ny statsminister i Sverige.

Nyhetsbild

Kalifornien: 130 saknade på polisens lista

Polisen i Kalifornien har släppt en lista med 130 personer som fortfarande saknas i samband med den katastrofala branden i staden Paradise.

Nyhetsbild

Fler bergsgorillor och sillvalar i världen

Populationerna av flera djurarter har ökat markant tack vare arbetet för att förhindra utrotning. Det rapporterar naturvårdsorganisationen IUCN.

Nyhetsbild

Vandrande migranter når USA:s gräns

Hundratals av de migranter som vandrat genom Centralamerika har nått fram till gränsen mellan Mexiko och USA.

Nyhetsbild

Brittiskt regerings-ja till brexitavtal

Storbritanniens regering säger ja till utkastet till utträdesavtal med EU. – Det här är det bästa för landet, sade premiärminister Theresa May efter fem timmars regeringssammanträde i London.

Nyhetsbild

EU-parlamentet sade ja till nya krav på lastbilar – tillverkarna kritiska

Utsläppen från nya tunga lastbilar bör minskas med 20 procent till 2025 och 35 procent till 2030, anser EU-parlamentet. Alldeles för mycket, anser industrin.