Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Hopp och oro när Europa börjar rösta – Nederländerna och Storbritannien först ut

Populister och EU-kritiker hoppas på en smakstart när EU-valet inleds i Nederländerna och Storbritannien. Men även de varmaste EU-anhängarna har gott hopp, när väljarna vill ha enklare svar och klarare besked.

Nyhetsbild

HBO-serie om Tjernobyl innehåller fel, säger forskare

Miniserien "Chernobyl" på HBO är en av vårens mest omtalade serier. Men det finns en del saker som inte stämmer, säger  forskaren Lars-Erik De Geer till Blankspot.

Nyhetsbild

Pelosi: Trump är inblandad i mörkläggning

Demokraterna i USA:s kongress diskuterar om att kräva ett riksrättsförfarande mot den republikanske presidenten Donald Trump. Nancy Pelosi, representanthusets talman, säger att presidenten är inblandad i en "mörkläggning".

Nyhetsbild

Aborträtten har fått valrörelsen i Sverige att tända

Aborträtten har blivit en het fråga i EU-valrörelsen i Sverige. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna går till hårt angrepp mot Kristdemokraterna.

Nyhetsbild
1

Utökad vargjakt tillåts i Tyskland

Den tyska regeringen har beslutat att lätta på reglerna kring vargjakt i landet.

Nyhetsbild

Experter: Ny folkomröstning om brexit blir knappast av – "en förseningstaktik"

Nej, någon ny folkomröstning om brexit är inte trolig, enligt experterna, trots att den brittiska premiärministern Theresa May öppnat för det. Flera bedömare oroas av det låsta läget i brittisk politik.

Nyhetsbild

Nordisk organisation lanserar kampanj för att rädda utrotningshotat bi

Den nordiska organisationen Nordgen lanserar ny plan för att trygga den biologiska mångfalden och det utrotningshotade nordiska biet (Apis mellifera mellifera).

Nyhetsbild

FN: USA måste säkra rätt till trygga aborter

Att frånta kvinnor rätten till säkra aborter kan leda till fler, osäkra och i värsta fall livshotande aborter, varnar FN.

Nyhetsbild

Nya främlingsfientliga partier väntas ta plats i danska folketinget

Två nya högerextrema partier väntas komma in i den danska riksdagen i valet om två veckor – ett av dem vill utvisa alla muslimer. Digitaliseringen har gjort det lättare för nya partier att ställa upp, säger dansk forskare.

Nyhetsbild

May öppnar för ny folkomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för en eventuell andra folkomröstning om brexit. Men det finns många villkor längs vägen.

Nyhetsbild

Ryssland varnar Ukrainas president

Kreml varnar Ukrainas nye president Volodymyr Zelensky sedan denne bett USA att införa nya sanktioner mot Ryssland.

Nyhetsbild

Franska EU-valet en tajt prestigekamp mellan Le Pen och Macron

Blir det revansch för Marine Le Pen? Eller en överraskande återhämtning för Emmanuel Macron? EU-valet i Frankrike blir en stenhård prestigekamp med förre Donald Trump-rådgivaren Steve Bannon i en nyckelroll.

Nyhetsbild

Theresa May presenterar sin brexitplan

Brittiska premiärministern håller tal i kväll.

Nyhetsbild

Självkörande postbilar provas i USA

Självkörande lastbilar har börjat leverera post i tre delstater i USA under en försöksperiod på två veckor.

Nyhetsbild

Nicaragua lovar släppa 100 politiska fångar

100 politiska fångar ska släppas i Nicaragua, uppger landets regering. Beskedet om frisläppandet kommer efter hot från oppositionen om en allmän strejk och om att ställa in samtal för att lösa den politiska krisen i landet.

Nyhetsbild

Indonesiskt valresultat utmanas

Den tidigare presidentkandidaten Prabowo Subianto kommer att utmana resultatet från förra månadens val i Indonesien, som vanns av den sittande presidenten Joko Widodo.

Nyhetsbild

Christchurch-skytt anklagas för terrorbrott

Nyhetsbild

Malawi går till urnorna

Malawi i södra Afrika går till val i dag. President Peter Mutharika försöker få fortsätta ytterligare en mandatperiod, i hård konkurrens av två motståndare. Det rör sig om hans egen vice president Saulos Chilima och före detta baptistprästen Lazarus Chakwera.

Nyhetsbild

Fyrdubbling av attacker mot skolor i Ukraina

Skolbarn drabbas hårt av kriget som rasar i östra Ukraina, varnar FN:s barnfond Unicef.

Nyhetsbild

Trump: Jag är motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran. – Jag är inte någon som vill gå in i krig, för krig skadar ekonomier, och framför allt så dör folk i krig, vilket är det allra viktigaste, säger han i en intervju med Fox News.

Nyhetsbild

Assange begärs häktad vid svensk domstol

Nu inleds processen för att få Wikileaksgrundaren Julian Assange till Sverige, där han misstänks för en våldtäkt begången 2010. På måndagen begärdes han häktad men Assanges svenske försvarare vill skjuta på förhandlingen.

Nyhetsbild

Eiffeltornet evakuerat – klättrare siktad

Eiffeltornet i Paris evakuerades på måndagseftermiddagen efter att någon setts klättra på tornet, uppger företaget som förvaltar det.

Nyhetsbild

Den marina bottendöden sprider sig globalt – Professor: Ödesdiger inverkan på fiskbestånden

Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.

Nyhetsbild

Tolv döda i polistillslag i Egypten

Tolv misstänkta jihadister har dödats i två polistillslag nära Egyptens huvudstad Kairo, uppger landets inrikesdepartement i ett uttalande.

Nyhetsbild

Julian Assange begärs häktad vid domstol i Sverige

Han sitter bakom lås och bom i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse, men nu inleds processen för att få Wikileaks-grundaren Julian Assange till Sverige. Här kan han på nytt ställas inför domstol, misstänkt för en våldtäkt begången 2010.

Nyhetsbild
1

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.

Nyhetsbild

Många döda i barskjutning i Brasilien

Minst elva personer har skjutits till döds i en bar i staden Belem i norra Brasilien.

Nyhetsbild

Händer i dag: Volodymyr Zelenskyj svärs in som Ukrainas president

Volodymyr Zelenskyj spelade en lärare som ofrivilligt blev president i den populära tv-serien "Folkets tjänare" i Ukraina. I dag svärs den tidigare komikern och skådespelaren in som landets nye president efter en jordskredsseger mot sittande presidentrivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april.

Nyhetsbild

Inga fler barn när rikssvenska Erik smörjt sina axlar

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder. – För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Nyhetsbild

May lovar "nytt, djärvt" brexitförsök

Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni.Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras.

Nyhetsbild

Trump motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran.

Nyhetsbild

Tiotal skadade i bussexplosion i Kairo

En explosion inträffade vid en turistbuss i närheten av pyramiderna i Giza utanför Egyptens huvudstad Kairo på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Juncker: Ingen fara för den nordiska modellen

Han hyllar den nordiska modellen, fnyser åt pratet om sitt alkoholintag och vill gärna ha en minimilön för alla. Och nordbor får gärna ta större plats i EU, säger kommissionsbasen Jean-Claude Juncker i en unik intervju med Nordens samlade nyhetsbyråer.

Nyhetsbild

En kvarts miljon rohingyer får id-kort

Över 270 000 rohingyer har registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter i samarbete med UNHCR, rapporterar FN:s flyktingorgan i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Mycket Pokémon förändrar hjärnan

Ett intensivt Pokémonspelande som barn kan förändra hjärnan så att du reagerar starkare på bilder av Pokémonfigurer som vuxen. Skärmens utseende tros också ha betydelse.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval i september

Nyval ska hållas snarast, om möjligt redan i början av september, meddelade Österrikes president Alexander van der Bellen vid en gemensam presskonferens med förbundskansler Sebastian Kurz.

Nyhetsbild

Expert: Varje sommar är en fästingsommar

Det kan bli färre getingar i år, spår experter. Men om getingarna tycks tillämpa vartannat år-principen kan vi lita på att fästingarna piggnar till så fort det blir fuktigare väder. Och huggormarna hittade formen redan under soliga april.

Nyhetsbild

Brand på Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle under kontroll

En brand som uppstod i taket på  Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle är nu under kontroll, meddelar Gästrike räddningstjänst.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval möjligt först i höst

Efter gårdagens skräll i Österrike då regeringen sprack efter att landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache gjort bort sig väntar nyval i det centraleuropeiska landet.

Nyhetsbild

Final i världens största demokratiska val

Under söndagen infaller den sista dagen i Indiens rekordstora parlamentsval, som i sex veckor har präglats av haglande förolämpningar mellan premiärminister Narendra Modi och konkurrenten Rahul Gandhi.

Nyhetsbild

Hypnos och KBT kan lindra tarmstörning

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar på ett samband mellan avvikande funktion i hjärnan, som förekomst av ångest eller depression, och svårighetsgraden av symptom i tarmen vid tarmstörningen IBS. Det skriver Göteborgs universitet på sin webbplats.

Australisk valseger med brasklapp

Australiens premiärminister Scott Morrison har gratulerats av USA:s president Donald Trump, och firar en oväntad valseger.

Nyhetsbild

Israel uppges beskjuta syriska mål

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.