Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Frankrike: Maskattackerad busschaufför död

Den franske busschaufför som attackerades av en grupp passagerare efter att han uppmanat dem att sätta på sig munskydd, har avlidit, meddelar offrets familj. Mannen var redan tidigare konstaterad hjärndöd.

Nyhetsbild

Sudan förbjuder könsstympning

Sudans styrande råd, den högsta auktoriteten i landet, har godkänt en lag som förbjuder kvinnlig könsstympning, uppger justitiedepartementet.

Nyhetsbild

Ryssland stäms för nedskjutningen av MH17

Den nederländska regeringen stämmer Ryssland vid den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina för sex år sedan. Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna.

Nyhetsbild

Världsarvet Hagia Sofia blir moské igen

Den bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul ska konverteras till moské, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet och Grekland säger att det är en provokation mot den civiliserade världen.

Nyhetsbild

Slimmad budgetkompromiss på gång i EU

Klockan tickar för EU-länderna i kampen om att hitta ett coronastöd och en långtidsbudget som alla kan acceptera. Ett kompromissförslag läggs fram klockan 12, om en aningen slimmad budget.

Nyhetsbild
3

Macron ber Israel avstå från annektering

Frankrikes president Emmanuel Macron har bett Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att avstå från att annektera palestinsk mark på den av Israel ockuperade Västbanken.

Nyhetsbild

Sju gripna för attack mot polis i Hongkong

Hongkongpolisen har gripit sju personer som anklagas för att ha bistått en 24-årig man som misstänks för att ha skurit en polisman i axeln under en demonstration.

Nyhetsbild

Världen minns Srebrenica – 25 år efteråt

Ett kvarts sekel efter de fasansfulla dagarna hittas fortfarande offer för folkmordet i Srebrenica – och kan till slut begravas av sina anhöriga. Men än i dag förnekar vissa massakern. – Man brukar tala om tystnaden och förnekelsen som det andra såret, säger fredsforskaren Johanna Mannergren Selimovic.

Nyhetsbild
1

Tusentals greker protesterade mot ny lag

Minst 10 000 demonstrerade under torsdagen i den grekiska huvudstaden Aten i protest mot ett lagförslag som enligt kritikerna inskränker mötesfriheten.

Nyhetsbild
1

65 500 nya virusfall i USA

I USA rapporterar Johns Hopkins-universitetet över 65 500 nya bekräftade fall av coronaviruset det senaste dygnet. Det är den hittills högsta dygnssiffran över smittade.

Nyhetsbild

Antirasistiska slagord utanför Trump Tower

Staden New York har låtit göra en stor gatumålning med texten "Black lives matter" alldeles utanför Trump Tower.

Nyhetsbild

Munskydd rekommenderas i Danmark i vissa fall

Sundhedsstyrelsen i Danmark ändrar sina riktlinjer och rekommenderar munskydd i vissa fall.

Nyhetsbild

Fler unga kvinnor drabbas av hormonsjukdom i Sverige

Trötthet, nedstämdhet och viktökning är några av symtomen vid sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Antalet drabbade av sjukdomen ökar dramatiskt, och ökningen är störst bland unga kvinnor.

Nyhetsbild

Seouls borgmästare hittad död

Seouls borgmästare Park Won-Soon har hittats död, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nyhetsbild

Hungerkatastrof väntar i coronavirusets spår

Hjälporganisationen Oxfam varnar för en global hungersnöd i spåren av covid-19. Upp till 12 000 människor om dagen beräknas kunna dö av undernäring i slutet av året. För att förhindra en svältkatastrof behövs kraftfulla insatser från det internationella samfundet.

Nyhetsbild

Rysk guvernör gripen för inblandning i mord

Ryska säkerhetsstyrkor har frihetsberövat guvernören Sergej Furgal i Chabarovsk i östra Ryssland. Han riskerar livstids fängelse för påstådda kopplingar till flera beställningsmord.

Nyhetsbild

Trump måste lämna ut skattedeklarationer

USA:s president Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer till distriktsåklagare i New York. Det slår Högsta domstolen i Washington fast, och markerar därmed slutet på en flera år lång juridisk strid som handlat om såväl misstänkta skumraskaffärer som makt.

Nyhetsbild
4

Floyd under gripandet: "Säg till mina barn att jag älskar dem"

Minst 20 gånger upprepade svarte George Floyd frasen "jag kan inte andas" under gripandet som resulterade i hans död. Det visar utskrifter av inspelningar från de kroppskameror poliserna bar vid gripandet, rapporterar The New York Times.

Nyhetsbild

Hungern ökar i coronaviruset spår

12 000 människor kan dö varje dag av hunger i spåren av coronavirusets härjningar, enligt hjälporganisationen Oxfam. Det kan vara fler som dör av hunger än av själva viruset, varnar organisationen.

Nyhetsbild

Finländsk man dog i dykarolycka i Norge

NRK skriver att både den avlidne och gruppen han dök med är finländska medborgare. Orsaken till olyckan är ännu okänd.

Nyhetsbild

Höga böter om restriktioner bryts i Melbourne

Över fem miljoner invånare i Melbourne i Australien vaknade på torsdagen till skärpta restriktioner. Vid midnatt, lokal tid, återgick storstadsområdet till det som kallas fas tre, då alla måste hålla sig hemma, undantaget för att handla, motionera, få medicinsk vård eller arbeta.

Nyhetsbild

Coronasmittad Bolsonaro stoppar virusstöd till hårt utsatt ursprungsbefolkning

På tisdagen bekräftade Brasiliens president Jair Bolsonaro att han drabbats av covid-19. På onsdagen lade han in veto mot coronastöd till landets hårt utsatta ursprungsbefolkning.

Nyhetsbild

Kraftig ökning av virusfall i Tulsa efter Trumps massmöte

Staden Tulsa i Oklahoma har sett en kraftig ökning av antalet bekräftade fall av covid-19 de senaste dagarna.

Nyhetsbild

Thailand öppnar för samkönade partnerskap

Den thailändska regeringen ställde sig på onsdagen bakom att tillåta civila samkönade partnerskap.

Nyhetsbild

Ordspråken som ingen längre förstår

Varför säger man "som ett brev på posten" när punktligheten försämrats? Vad har bästa kompisen med lera och långhalm att göra? Ordspråk och talesätt som förr var vedertagna kan leva kvar av ren tillfällighet, förklarar språkforskaren Emma Sköldberg.

Nyhetsbild

Merkel: Vi har inte råd att förlora någon tid

Tyskland manar till en snabb uppgörelse om coronastöd. – Vi har inte råd att förlora tid. Det kommer bara att drabba de svagaste, säger förbundskansler Angela Merkel i ett tal i EU-parlamentet.

Nyhetsbild

Kritik när Mexikos president träffar Trump

Den omtvistade gränsmuren, det nya handelsavtalet, coronapandemin ... Dagens presidentmöte mellan Mexikos Andrés Manuel López Obrador och USA:s Donald Trump rör upp starka känslor bland mexikanerna.

Nyhetsbild

Fortsatt smittspridning i Melbourne – 134 nya coronafall

Delstaten Victoria i Australien fortsätter att rapportera relativt många nya coronafall. På grund av det pågående utbrottet införs nu hårdare restriktioner i delstaten och huvudstaden Melbourne.

Nyhetsbild

Utredning: Tyskt bombdåd mot Oktoberfest 1980 var högerextrem terror

1980 dödades 13 personer, inklusive gärningsmannen, i ett bombdåd mot festivalen Oktoberfest i tyska München. 40 år senare har attacken nu formellt klassificerats som högerextrem terrorism.

Nyhetsbild

Rekordökning av virusfall i Kalifornien

Över 10 200 nya fall av coronaviruset har konstaterats i Kalifornen det senaste dygnet.

Nyhetsbild

Serbiens parlament stormades i protest mot hårdare coronarestriktioner

En grupp människor tog sig på tisdagen in i Serbiens parlamentsbyggnad i protest mot regeringens coronapolitik.

Nyhetsbild
3

Senator: Trump har dragit USA ut ur WHO

President Donald Trump har nu även formellt gjort allvar av hotet att USA ska lämna Världshälsoorganisationen WHO, enligt senator Robert Menendez, den högst rankade demokraten i den amerikanska senatens utrikesutskott.

Nyhetsbild

Fler än 100 befaras döda i kinesiska oväder

Fler än 100 personer har omkommit eller befaras ha omkommit efter de kraftiga regnoväder som plågat stora delar av södra och östra Kina de senaste dagarna.

Nyhetsbild

Brasiliens president drabbad av covid-19 – "mår utmärkt"

UPPDATERAD Brasiliens president Jair Bolsonaro har drabbats av covid-19. Den 65-årige presidenten, som liknat coronaviruset vid "en liten influensa", säger dock att han mår "utmärkt".

Nyhetsbild

WHO: Böldpest i Kina ingen stor risk

Kina hanterar det misstänkta fallet av böldpest helt korrekt och Världshälsoorganisationen WHO bedömer inte att det är risk för ett större utbrott.

Nyhetsbild

Coronasmittade danska minkar ska få leva

Minkar som smittats av coronavirus i Danmark kommer inte att behöva avlivas framöver. I stället ska större vikt läggas på att förhindra att smittan sprids.

Nyhetsbild

Kina planerar internetcensur i Hongkong – allt fler techjättar lämnar regionen

Kina har flaggat för nya möjligheter att censurera Hongkongs internet. Nu lämnar flera techjättar Hongkong bakom sig och kommer inte längre att lämna ut användardata på begäran av de lokala myndigheterna.

Nyhetsbild

50 döda i Japanoväder – skyfallen fortsätter

Minst 50 människor har bekräftats döda i de skyfall som vräkt över sydvästra Japan sedan veckoslutet. Ovädret väntas fortsätta i flera dagar och röra sig österut.

Nyhetsbild

Melbourne stängs ned – ber om federal hjälp

Australiens näst största stad Melbourne stängs ned för att begränsa ett pågående coronautbrott, meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews.

Nyhetsbild

Larm från boende i karantänhus i Australien

Rekordmånga nya bekräftade fall av coronasmitta rapportras från delstaten Victoria i Australien. Boende i flera bostadshus i Victorias huvudstad Melbourne, som av myndigheterna hindras att lämna sina hem för att minska virusspridningen, uppger att förnödenheter inte når fram till dem.

Nyhetsbild

Hongkongs ledare varnar "radikala"

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att man strikt kommer att tillämpa den nya säkerhetslagen.

Nyhetsbild

Fler valar i italienska vatten under pandemin

Förbättrad vattenkvalitet och minskad mänsklig inverkan fick havslivet att frodas under Italiens nedstängning.

Nyhetsbild

Trumps brorsdotter ger ut ny bok – rör upp känslor i släkten

Beskrivningar av destruktiva förhållanden och giftiga konversationer vid släktmiddagarna utlovas. En ny bok om president Donald Trump, skriven av hans brorsdotter, orsakar kontroverser redan innan den getts ut.

Nyhetsbild

USA skickar hem utländska studenter

Utländska studenter i USA vars undervisning på grund av coronapandemin kommer att genomföras på distans under höstterminen får inte längre stanna i landet, uppger gränsmyndigheten ICE.