Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATT: Primärvård med självgående läkarteam

Läkaren Anders Almqvist söker en lösning på sjukvårdens dilemma, och skriver om "självstyrande professionella arbetsgrupper".

Nyhetsbild

DEBATT: Nya regeringen borde kunna gynna jordbruket

LANTBRUK Att stärka producentens position på marknaden är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra lönsamheten, menar ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

Nyhetsbild

DEBATT: Finland, Ukraina och historien som verktyg för identitetsbygge

Vi behöver varken stoltsera med vår historia eller skämmas över den, men den kan inte likställas med Ukrainas, skriver forskaren Jussi Jalonen.

Nyhetsbild

DEBATT: Ett åldersvänligt samhälle kräver många aktörer – vilken roll spelar forskningen?

ÄLDREOMSORGEN Det är synnerligen viktigt att man utgår från evidens och forskningsresultat vid nedskärningar och omprioriteringar för äldrevården, skriver forskare vid ÅA och Novia.

Nyhetsbild

DEBATT: Korsholm – var ska vi ta't?

EKONOMI Korsholm må vara en ledande landskommun, men ogärna den slösaktigaste och dyraste för invånarna, skriver Anita Sundman och Lena Gammelgård.

Nyhetsbild

DEBATT: Det finns inga borgerliga partier i Finland

POLITIK Eftersom våra gamla ”borgerliga” partier hållit sig med en socialdemokratisk världssyn ser de Sannfinländarnas retorik som frånstötande, skriver Nicolas von Kraemer.

Nyhetsbild

Lediga platser: Regering sökes

POLITIK Medborgarna i republiken Finland söker nu en ny kompetent regering. Kjell Skoglund utformar annonsen.

Nyhetsbild

DEBATT: När valresultatet omvandlas till regeringspolitik

POLITIK Det är bra om de politiska alternativen blir tydliga i valkampanjen. Efter valet vore det ändå bäst med en blocköverskridande koalition, skriver Pär Stenbäck.

DEBATT: Hur ska vi få mat på bordet och i framtiden?

Finland kan inte förvänta sig hjälp utifrån om en kris orsakar störningar i till exempel Östersjötrafiken, skriver Peter Östman.

Nyhetsbild

DEBATT: Bevara Kristinestads hav för kommande generationer

Nyhetsbild

DEBATT: Transporternas infrastruktur måste läggas om

INFRASTRUKTUR En fast förbindelse över Kvarken är vettigare än att satsa miljarder på höghastighetståg, skriver Esa Eranti.

Nyhetsbild

DEBATT: Seniorer en del av lösningen på Finlands arbetskraftskris

ARBETSKRAFT Det finns flera skäl att – som i Sverige – stimulera äldre arbetstagare ekonomiskt för att de ska vilja fortsätta jobba, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Blockpolitiken passar inte Finland

POLITIK Om vi trots allt skulle vilja skapa block i Finland – hur skulle de se ut? Anna-Maja Henriksson vill se en majoritetsregering med ansvarstagande partier.

Nyhetsbild

DEBATT: Hur Finlands gröna guld hotar bli giftgrönt

SKOGEN Jag hoppas att alla parter i skogsfrågan vågar ta sig ur sin egen övertygelsebubbla och fördjupa sig i vad de andra säger, skriver Rune Frants.

Nyhetsbild

DEBATT: Korsholm firar 50 år och går in i framtiden

SAMHÄLLE Då Korsholm fyller 50 år är det dags att tänka förbi samgångsavtalet från 1973, kommunen och världen har gått vidare, menar Christoffer Ingo.

Nyhetsbild

DEBATT: Bakgrunden till vårt lands elbrist och hur vi kan bli en vinnare

ENERGI Vi kan inte göra om gången tid men vi kan börja göra rätt nu. Vi kan börja med att glömma kärnkraft, skriver Daniel Paro.

Nyhetsbild

DEBATT: Hur klarar vi klimatkrisen – i praktiken?

SKOGEN På grund av den nu avgörande tidsfaktorn är utsläppen från skogsbruket lika skadliga för klimatet som om koldioxiden kom från fossila bränslen, skriver Stig-Olof Holm.

Nyhetsbild

DEBATT: Tål den svenska samhällskroppen mer våld?

SVERIGE Det är inte det synliga våldet som hotar den svenska samhällskroppen utan det parallella samhället som finns under ytan, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

Essä: Nittio år sedan Hitler tog makten

NAZISM Den 30 januari 1933 inträffade en av det förra århundradets värsta händelser. Då var det rätt odramatiskt, men följderna för världen blev enorma när nazisterna kom till makten.

Nyhetsbild

DEBATT: Kunskap är ingen åsiktsfråga

UTBILDNING Det behövs forskning om vad barn och ungdomar redan kan och hur man i undervisningen kan bygga vidare på det, skriver Ria Heilä-Ylikallio.

Nyhetsbild

Att tryggt få gå ut i världen och skriva sin mening i fred

Kanske tar det 150 år, som för Topelius, att kunna betrakta Ryssland som vän, granne och bundsförvant. Nu ser vi bara brott mot mänskligheten.

DEBATT: Vårdbedömningen i Närpes fungerar inte

VÅRDEN

Nyhetsbild

DEBATT: Natten då Kekkonen återvaldes utan val

INRIKESPOLITIK För femtio år sedan nåddes en bottennivå i finländsk demokrati då Urho Kekkonen fortsatte som president genom en undantagslag utan att väljarna fick säga sitt.

Nyhetsbild

DEBATT: Livsmedel ska inte produceras på talko

JORD- OCH SKOGSBRUK Mot bakgrund av den hotande bristen på livsmedel i världen borde vi få en mer produktionssporrande jordbrukspolitik.

Nyhetsbild

DEBATT: Vem ansvarar för elen då det inte blåser – regeringen?

VINDKRAFT Det behövs en av samhället styrd reglering för trygg elförsörjning när behovet är kritiskt och det förutsätter tillräcklig reglerbar kraftproduktion, skriver Ralf Bertula.