Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

ESSÄ: När kriget kom till byn igen

Gammalsvenskby i Ukraina har i åratal drabbats av krig, förvisningar, svält och terror. Nu har byborna i exakt två år varit offer för Rysslands aggression. Men hoppet lever.

Nyhetsbild

DEBATT: SFP:s problem – ett fragmenterat kulturhabitat

POLITIK Likt hotade arter har SFP drabbats av stora förändringar i den miljö där finlandssvenskarna finns. Det är utmaningen för ett nytt partiprogram, skriver Nils Torvalds.

Nyhetsbild

DEBATT: I ett statsstödsrace finns inga vinnare

Om EU väljer att spendera enorma summor på subventioner skjuter vi oss själva i foten, skriver Anders Adlercreutz.

Nyhetsbild

DEBATT: Respekten för havslandskapet är i vågskålen

Förhoppningsvis är vindenergi i den omfattning som planerats en tillfällig lösning i väntan på mer kärnkraft eller till och med fusionskraftverk, skriver fem akademiker.

Nyhetsbild

DEBATT: Man skrotar det fungerande och ersätter med något sämre

Välfärdsområdet tar bort det stöd till familjerna som funnits och väljer att inte rekrytera personal som är bra på att hjälpa, skriver Jan-Erik Nyberg.

Nyhetsbild

DEBATT: Hårresande uttalanden i Slovakien

En fattig landsbygd, politisk oreda. Orsakerna kan vara flera, men faktum är att Slovakien nu har EU:s mest märkliga regering, skriver Carl Rüster.

Nyhetsbild

DEBATT: Därför måste vi undervisa om de svåra sakerna

FÖRINTELSEN Ge eleverna stora frågor att tänka på och diskutera. Barn och ungdomar tål rätt mycket, skriver Johanna Ulrika Söderholm på minnesdagen för Förintelsens offer.

Nyhetsbild

DEBATT: Grunden för framtida tillväxt byggs nu

Finland bör nu snabbt röja undan onödiga byråkratiska hinder för investeringar, skriver Paula Erkkilä.

Nyhetsbild

DEBATT: Kriget är kvar länge efter att det är slut

Kanske kan en ökad medvetenhet om krigets följder hjälpa Ukraina att få stöd för att hantera alla mentala svårigheter det skapar, skriver Sture Enberg.

Nyhetsbild

DEBATT: Redan på 1700-talet förstod de styrande värdet av en frisk befolkning

För länge sedan visste man att en satsning på folkhälsan behövdes om riket skulle gå runt. Det är på tiden att de som styr i dag förstår att det fortfarande gäller, skriver Evelina Wilson.

Nyhetsbild

DEBATT: Avancerade kliniska sjukskötare kunde användas mer effektivt

Forskare vid Åbo Akademi reder ut hur vi använder sjukskötare med tilläggsutbildning – och har sett hur man gör det i England.

Nyhetsbild

DEBATT: "Att livets sista måltid är kall är det sorgligaste jag kan tänka mig"

Många insändarskribenter har reagerat på förslaget att köra ut kall mat i välfärdsområdet. "Daniel Hjortman förtjänar bättre än så här", skriver till exempel Pontus J Back.

Nyhetsbild

DEBATT: EU står inför stora förändringar

Om inte reglerna i dagens EU är de samma för alla, har vi inte den sammanhållning som behövs inför de diskussioner och reformer en utvidgning kräver, skriver Anders Adlercreutz.

Nyhetsbild

DEBATT: Norden i Nato talar för en väg över Kvarken

Både Jens Stoltenberg och den norska försvarskommissionen framhäver behovet av bättre öst-västliga transportvägar i de nordiska länderna, påpekar Mathias Lindström och Ole M Kolstad.

Nyhetsbild

DEBATT: Den svaga svenska kronans betydelse för Finland

Både i Sverige och Finland lider en del företag av kronans nedgång. Ett intensifierat samarbete över gränsen kunde hjälpa, menar Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

FORSKNING: Det går att förhindra minnessjukdomarna

FORSKNING Med skräddarsydda och framför allt tidiga åtgärder finns det potential att kraftigt minska fallen av minnessjukdom. Finländska forskare är föregångare.

Nyhetsbild

DEBATT: Kvinnor med beroende har rätt till stöd och behandling

Möjligheten att åka till Korpberget i Kramfors har varit ovärderlig för kvinnor som velat få hjälp mot sitt beroende på svenska. I de nya sparplanerna ska alla köptjänster för beroendevård i Sverige avslutas.

Nyhetsbild

DEBATT: Utveckla klimatsmart utan att rucka på rättsuppfattning eller rättssamhälle

Vi har ännu tid och förmåga att undvika stora felinvesteringar på vägen mot klimatneutralitet, skriver Ralf Bertula.

Nyhetsbild

DEBATT: Tölby-Vikby Hem och skola: Fatta inget förhastat beslut!

Barnen i Tölby-Vikby skola mår i flera avseenden bättre än övriga barn i Korsholm. Det är ett av många argument för skolan som Hem och skola räknar upp.

Nyhetsbild

DEBATT: En chock och ett trauma för Israel

Jag liksom de flesta i världen tycker synd om palestinierna i Gaza som haft Hamas i ledningen de senaste 16 åren, skriver Fredrik Ekholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Vem lyssnar på vårdaren?

Anna Ström, med lång erfarenhet av äldreomsorgen, ser varken en ekonomisk eller någon annan logik i välfärdsområdets aviserade nedskärningar.

Nyhetsbild

DEBATT: Det finns inga kvinnopräster

Det finns ett enda gemensamt prästerskap, där villkoren för att inneha ämbetet inte omfattar prästens kön, påpekar 15 präster i sin insändare.

Nyhetsbild

DEBATT: Rejält med vårdplatser behövs länge än

Att i en tid när antalet årsrika ökar samtidigt minska vårdplatser går inte ihop, skriver Mary Andrén-Pada.

Nyhetsbild

DEBATT: Näringslivet behöver seniorernas kompetens

När tillskottet av yngre minskar har vi inte råd att förlora det kapital som erfarna, välutbildade och friska seniorer utgör, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Skolan i dag – ett skenande tåg

SKOLAN Än en gång hörs de välbekanta orden "det är tyvärr så att det fattas resurser". Efteråt sitter den resursen som inte fattas – läraren – och känner sig alldeles tom.