
DEBATT: Blir det varmare eller kallare?
KLIMATET Människans ingrepp i jordens naturliga klimatprocess är så drastiskt att en inhibering av nästa istid verkar mer än sannolik, skriver Göran Haldin.
KLIMATET Människans ingrepp i jordens naturliga klimatprocess är så drastiskt att en inhibering av nästa istid verkar mer än sannolik, skriver Göran Haldin.
SKÄRGÅRDEN Vasa kommer att växa och någonstans ska människor bo. Vilken vision har Vörå kommun för Maxmo skärgård, undrar Mats Fors.
Att vara medlem i Nato förutsätter vissa anpassningar, men framför allt nya möjligheter inom handel och näringsliv, skriver Kjell Skoglund.
SFP:s medverkan i regeringsförhandlingarna visar att partiet håller på att bli ett regionparti där regionintressen överskuggar ideologin, skriver Pär Stenbäck.
Utsläppsfri elproduktion behövs, men inte på bekostnad av rödlistade fågelarter, skriver Jenny Lindberg och Inga-Lill Till.
Läkaren Anders Almqvist söker en lösning på sjukvårdens dilemma, och skriver om "självstyrande professionella arbetsgrupper".
LANTBRUK Att stärka producentens position på marknaden är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra lönsamheten, menar ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.
Vi behöver varken stoltsera med vår historia eller skämmas över den, men den kan inte likställas med Ukrainas, skriver forskaren Jussi Jalonen.
ÄLDREOMSORGEN Det är synnerligen viktigt att man utgår från evidens och forskningsresultat vid nedskärningar och omprioriteringar för äldrevården, skriver forskare vid ÅA och Novia.
EKONOMI Korsholm må vara en ledande landskommun, men ogärna den slösaktigaste och dyraste för invånarna, skriver Anita Sundman och Lena Gammelgård.
POLITIK Eftersom våra gamla ”borgerliga” partier hållit sig med en socialdemokratisk världssyn ser de Sannfinländarnas retorik som frånstötande, skriver Nicolas von Kraemer.
POLITIK Medborgarna i republiken Finland söker nu en ny kompetent regering. Kjell Skoglund utformar annonsen.
POLITIK Det är bra om de politiska alternativen blir tydliga i valkampanjen. Efter valet vore det ändå bäst med en blocköverskridande koalition, skriver Pär Stenbäck.
Finland kan inte förvänta sig hjälp utifrån om en kris orsakar störningar i till exempel Östersjötrafiken, skriver Peter Östman.
INFRASTRUKTUR En fast förbindelse över Kvarken är vettigare än att satsa miljarder på höghastighetståg, skriver Esa Eranti.
ARBETSKRAFT Det finns flera skäl att – som i Sverige – stimulera äldre arbetstagare ekonomiskt för att de ska vilja fortsätta jobba, skriver Kjell Skoglund.
POLITIK Om vi trots allt skulle vilja skapa block i Finland – hur skulle de se ut? Anna-Maja Henriksson vill se en majoritetsregering med ansvarstagande partier.
SKOGEN Jag hoppas att alla parter i skogsfrågan vågar ta sig ur sin egen övertygelsebubbla och fördjupa sig i vad de andra säger, skriver Rune Frants.
SAMHÄLLE Då Korsholm fyller 50 år är det dags att tänka förbi samgångsavtalet från 1973, kommunen och världen har gått vidare, menar Christoffer Ingo.
ENERGI Vi kan inte göra om gången tid men vi kan börja göra rätt nu. Vi kan börja med att glömma kärnkraft, skriver Daniel Paro.
SKOGEN På grund av den nu avgörande tidsfaktorn är utsläppen från skogsbruket lika skadliga för klimatet som om koldioxiden kom från fossila bränslen, skriver Stig-Olof Holm.
SVERIGE Det är inte det synliga våldet som hotar den svenska samhällskroppen utan det parallella samhället som finns under ytan, skriver Kjell Skoglund.
NAZISM Den 30 januari 1933 inträffade en av det förra århundradets värsta händelser. Då var det rätt odramatiskt, men följderna för världen blev enorma när nazisterna kom till makten.
UTBILDNING Det behövs forskning om vad barn och ungdomar redan kan och hur man i undervisningen kan bygga vidare på det, skriver Ria Heilä-Ylikallio.
Kanske tar det 150 år, som för Topelius, att kunna betrakta Ryssland som vän, granne och bundsförvant. Nu ser vi bara brott mot mänskligheten.
VÅRDEN
INRIKESPOLITIK För femtio år sedan nåddes en bottennivå i finländsk demokrati då Urho Kekkonen fortsatte som president genom en undantagslag utan att väljarna fick säga sitt.
JORD- OCH SKOGSBRUK Mot bakgrund av den hotande bristen på livsmedel i världen borde vi få en mer produktionssporrande jordbrukspolitik.
VINDKRAFT Det behövs en av samhället styrd reglering för trygg elförsörjning när behovet är kritiskt och det förutsätter tillräcklig reglerbar kraftproduktion, skriver Ralf Bertula.