Jakobstad

Nyhetsbild

Alucat tror på flerskrov – konceptet skapar rymliga och stabila båtar

JAKOBSTAD Flerskrov ger mer utrymme. Alucat gör katamaraner i aluminium för nytta och nöje. Skärgårdsrådet köpte konceptet för deras nya arbetsbåt.

Nyhetsbild

SE BILDER: Dygnslånga Tour de Kvarken-seglingen inleddes – yngsta deltagaren är Atte, 14 år

SEGLING Tolv båtar i olika storleksklasser fanns på startlinjen för Tour de Kvarken då startskottet – eller snarare signalen – gick på fredagskvällen klockan 19 vid Segelföreningens pir på Vasklot.

Nyhetsbild

Fortsättningsvis inga misstänkta för våldtäkten i Gamla Hamn

JAKOBSTAD Polisen har ännu inte gripit några misstänkta för våldtäkten i Gamla Hamn i Jakobstad.

Nyhetsbild

Småskaligt på årets Jakobs Dagar

JAKOBSTAD Träning, guidade vandringar och gudstjänster sker live med begränsat deltagarantal. Årets programtablå för Jakobs dagar är ganska avskalad.

Nyhetsbild

Ingen Juthbackamarknad i år

JAKOBSTAD Nu kom beskedet som många anat; det går inte att arrangera Juthbackamarknaden på ett tryggt sätt i år. Kravet på smittspårning gjorde beslutet enklare.

Nyhetsbild

Vegas segel blev till väskor, förkläden och en råtta

JAKOBSTAD Återanvändning är i fokus då Vegas 70 år gamla segel förvandlas till unika väskor och förkläden. Produkterna är designade och tillverkade av Janet Lönnqvist i Jakobstad.

Nyhetsbild

IF Drott håller på traditionerna – Jakob Marathon löps 23 juli

FRIIDROTT Många evenemang har tvingats stryka på foten för coronavirusets skull. Det ödet drabbar inte Jakob Marathon. IF Drott håller på traditionerna och genomför loppet även i sommar.

Nyhetsbild

Tuff höst för farmarna – bara stöd kan rädda näringen nu

I början av året anade pälsbranschen en möjlig vändning uppåt efter fem svåra år. Sedan slog coronapandemin till och farmnäringen drabbades hårt.

Nyhetsbild

Alexander Björkgren under 11 sekunder i Kankaanpää Games

FRIIDROTT Alexander Björkgren underskred för första gången 11 sekunder på 100 meter på tisdagskvällen. Han klockades för 10,98 i Kankaanpää Games.

Nyhetsbild

Tre män misstänks ha våldtagit ung kvinna i Gamla hamn i Jakobstad

JAKOBSTAD Tre män misstänks ha våldtagit en 25-årig kvinna i en röd skåpbil i Gamla hamn tidigt på lördag morgon.

Nyhetsbild

Diskussion om iglorna i Kaffestugan – "Stadsbornas åsikter är viktiga"

JAKOBSTAD Det var knökfullt i Kaffestugan när den första diskussionen om iglor på Fäbodaklipporna hölls. Mika Vacker som ledde diskussionen sa att stadsbornas åsikter är viktiga för den fortsatta planeringen.

Nyhetsbild

Biltaket nästa campingtrend – Minna och Dieter vill vara nära naturen

JAKOBSTAD I Australien är det inte ovanligt att sova på biltaket för att komma undan farliga djur. Samma behov finns inte i Finland, men taktälten intresserar ändå.

Nyhetsbild

Olusanya satte spiken i kistan för Jaro – kunde ha gjort ännu flera mål

FOTBOLL Jaro hade många hjältar i den svåra bortamatchen mot Gnistan. Framför allt var centrallinjen väldigt stark.

Nyhetsbild

Susanne ansvarar för psykisk hälsa i Stockholm – jobbar på distans från Jakobstad

JAKOBSTAD Ångestsyndrom, depressioner och självmord förväntas öka på grund av coronaviruset. Det har krävs stora omställningar inom vården i Stockholm, enligt Susanne Nordling.

Nyhetsbild

Vilmornas kamp i mångkamp – avgörandet föll i sista grenen

FRIIDROTT Det var lika mycket Vilmornas som viljornas kamp i 14-årsklassen i mångkamps-DM. Till slut, efter ett rasande vackert 800 meterslopp, vann Vilma Björkskog före Vilma Knutar.

Nyhetsbild

Med cyklarna i fokus – Piia och Keijo förverkligade drömmen om en funktionell campingbil

JAKOBSTAD När det blev för omständligt att köra runt med cyklarna på taket beslöt sig Jakobstadsborna Piia Laihorinne och Keijo Mehto för att bygga en campingbil.

Nyhetsbild

Iglor i glas till Fäboda – "Naturen ska komma först"

JAKOBSTAD Naturnära boende som lockar turister ska göra Fäboda tillgängligt för alla. – Vi har en negativ trend i Jakobstad där man klagar på centrum och det som görs. Vi vill vända den trenden, säger Mika Vacker, en av entreprenörerna bakom projektet.

Nyhetsbild

Babyboom på BB i Karleby – 43-årigt rekord kan ryka

KARLEBY 915 bebisar har fötts på Möcs i Karleby under årets första sex månader. Med den här farten kan sjukhuset slå sitt bebisrekord från år 1977.

Nyhetsbild

Traditionen är att bryta traditioner – men hur reagerar publiken i Jakobstad?

JAKOBSTAD Han skrev en våldsam och förförisk dödsmässa över den andra generationens invandrare som kapade popkonsten och gjorde den amerikansk.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 106: Jona Nyström

FOTBOLLSPODDEN Hur är det egentligen med VPS ekonomi, blir Vasaklubben ett topplag i division ett och hur är rivaliteten mellan Jaro och VPS. Bland annat de frågorna funderas det kring i nya fotbollspodden.

Nyhetsbild

Brunell opererad i Vasa – Jaro har ny back på ingång

FOTBOLL Tacklingen i Kajana förstörde Johan Brunells säsong. På söndagen blev han opererad i Vasa och han lär få komma hem senare den här veckan.

Nyhetsbild

Cancerforskare Ilja Nystrand: "Om jag inte hjälper de värst drabbade, vem gör det då?"

JAKOBSTAD Ilja Nystrand drömde redan som 18-åring om att jobba inom läkarvetenskapen. Idag 15 år senare är han cancerforskare.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård besviken på tiden – 25,37 på 200 meter

FRIIDROTT Jeanine Nygård startade säsongen i måndags i Sibbo med att löpa 100 och 200 meter. I Tematävlingarna i Esbo nöjde hon sig med enbart 200 meter.

Nyhetsbild

Trist för Brunell när Jaro kämpade sig till poäng

FOTBOLL Säsongen är troligen förbi innan den knappt har börjat för Jaros otursförföljda nyckelspelare Johan Brunell.

Nyhetsbild

Inga kramar för Philip Järvenpää i skuggan av coronapandemin

JAKOBSTAD Philip Järvenpää längtar efter att få ställa sig upp på en scen igen och sjunga. Inte inför kameror, utan för en livepublik.

Nyhetsbild

Nya Lagmansgården blir ett skolhem i nordisk toppklass – börjar samtidigt ta emot svårare fall

Den nya Lagmansgården blir en ljus byggnad i trä och glas, infälld i blandskog utanför Jakobstad. Samtidigt börjar skolhemmet ta emot mer krävande klienter. – Drogproblematiken och de psykiska problemen bland unga ökar. Svenskspråkiga platser behövs, säger skolhemmets direktör Carl-Johan Strömberg.

Nyhetsbild

Kristina Stenman: Tvåspråkigheten är en rikedom

JAKOBSTAD Kristina Stenman har trivts med jobbet som stadsdirektör i Jakobstad. Men ibland har det också varit utmanande, någon gång till och med frustrerande.

Nyhetsbild

Anrika Musikcentralen läggs ner – "Vi hoppas kunna tömma affären före hösten"

JAKOBSTAD Musikcentralen har verkat i Passagen i Jakobstad sedan 1926. Nu säljs lagret och därmed tar en era slut.

Nyhetsbild

Fler österbottniska vägar fixas i sommar – kolla vilka vägar som får ny asfalt

Låga oljepriser och stimuleringspengar gör att fler asfaltsvägar kan fixas i sommar. Listan växer med vägar i Korsholm och Malax. Cykelvägar i Jakobstad, Larsmo och Korsholm ska också fixas till.

Nyhetsbild

Jakobs dagar blir virtuellt och delat i mindre evenemang

JAKOBSTAD Trots att restriktionerna för större evenemang har lättats upp betydligt är det inte möjligt att ordna vad som helst. Jakobs dagar i normal tappning skulle bli för svårt att övervaka, säger arrangören.

Nyhetsbild

Kommunernas klimatutsläpp ökade – rejält i flera österbottniska kommuner

Kommunernas utsläpp borde minska varje år för att Finland ska nå sina ambitiösa klimatmål. Men 2018 pekade många utsläppskurvor uppåt. De österbottniska kommunerna var inget undantag.

Nyhetsbild

Henriksson om nya coronalättnader: "Glad över att läget är så bra som det är"

ÖSTERBOTTEN Finland har klarat coronautbrottet med bravur. "Våra siffror hör till de bästa i världen", säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP)

Nyhetsbild

Biskopen: Kyrkans attityd till sina medlemmar måste förändras

Evangeliska-lutherska kyrkan står inför många svåra år. Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att många svåra beslut måste tas och attityden till medlemmarna förändras.

Nyhetsbild

Inget politiskt intresse för fusion i grannkommunerna: "Förutsättningarna har förändrats totalt"

Kommunerna i Jakobstadsregionen bör gå samman, säger Jakobstads avgående stadsdirektör Kristina Stenman till Kommuntorget. Men så låter det inte i grannkommunerna.

Nyhetsbild

Målsättning: Ny fotbollsstadion i Jakobstad 2022

FOTBOLL På måndag är frågan om ett nytt fotbollsstadion i Jakobstad uppe för diskussion i stadsstyrelsen. Förslaget är att staden och Kepok ska gå vidare i planeringen av bygget.

Nyhetsbild

Kristina Stenman till Kommuntorget: "Kommunerna i Jakobstadsregionen borde gå samman"

JAKOBSTAD Samarbetet mellan kommunerna i Jakobstadsregionen fungerar bra. Men det skulle finnas ännu mer att vinna på en kommunsammanslagning. Det säger Jakobstads avgående stadsdirektör Kristina Stenman till kommuntorget.fi

Nyhetsbild

Mäenpää-konkursen: Nu plockar underleverantören bort staket runt Alma dagis

JAKOBSTAD Den har blivit bekymmer med staketet kring Alma daghem, underleverantören monterar nu ner det för att fel och brister måste åtgärdas.

Nyhetsbild

Svenska friidrottsstjärnor besöker Jakobstad – föreläser och leder pass

JAKOBSTAD Susanna och Jenny Kallur var en del av det svenska friidrottsundret under 2000-talet. Framför allt Sanna hörde till den absoluta världseliten på korta häcken. I höst besöker systrarna Jakobstad.

Nyhetsbild

Sjölund tillbaka i politiken – satsar på kommunalvalet 2021

JAKOBSTAD När Steven Frostdahl bytte parti hade SDP en plats att fylla i landskapsstyrelsen. Det blir Richard Sjölund som kliver in som ett första steg i en politisk comeback.

Nyhetsbild

Nedsättande text på t-shirt med Snellmans logotyp – varumärkesbrott utreds

ÖSTERBOTTEN "Producera och håll käften." Så står det på en t-shirt tryckt i Snellmans gröna färg och med Snellmans logo.

Nyhetsbild

När gästerna gått hem åkte Ove ut – "Till en början var det en kul grej"

JAKOBSTAD När gästerna begett sig hemåt satte sig Ove Lillas i bilen och körde ut mot Andra sjön. Det var villaavslutningsnatt och det fanns något han ville fånga.

Nyhetsbild

Drömmen om Fäboda lever i sommar – Brist på manliga gäster klagomål på kurtiden

JAKOBSTAD Sommaren 1916 tog Fäboda kur emot sina första gäster. En kall vinterdag 1981 såldes kurens huvudbyggnad  på auktion, för 150 mark. Kuren skulle rivas.

Nyhetsbild

Bokslut och rapporter väckte diskussioner

JAKOBSTAD Personalrapporten, det bostadspolitiska programmet och bokslutet. Tre stora ärenden gjorde fullmäktigeledamöterna talträngda.

Nyhetsbild

I dag gick namnet Bennäs tågstation i graven

JAKOBSTAD Bennäs tågstation bytte officiellt namn till Jakobstad-Pedersöre tågstation på måndagen.

Nyhetsbild

Maire Paavola: "Östanlid gav mig svenskan och musiken"

Maire Paavola, 79, blev patient på Östanlid då hon var åtta år gammal.

Nyhetsbild

Tuberkulosen dödade en finländare i timmen

Coronaviruset är en påminnelse om att vi  fortfarande kan stå maktlösa mot sjukdomar. För bara ett par generationer sedan stod mänskligheten lika maktlös – på 1930-talet dog nästan 9000 finländare om året i sviterna av tuberkulos. Östanlid sjukhus i Jakobstad var sanatoriet för svenska Österbotten och fram till 1963 var vården där helt inriktad på tuberkulosvård.

Nyhetsbild

Sjuksköterskan Ragni berättar: "Det var lag och ordning som gällde"

Ragni Enbär, 81, minns övergången från traditionell behandling till modern medicinering

Nyhetsbild

Mediciner ersatte hallar och lungkollaps i tuberkulosvården

Lungspecialisten Juha Jaakkola minns de sista tbc-patienterna på Östanlid.

Nyhetsbild

Astrid och Per berättar: "Östanlid förde oss samman"

Per Envik, 83, är pensionerad pälsfarmare i Munsala. Hustrun Astrid var patient samtidigt.

Nyhetsbild

De vill minska stigman kring missbruk och psykisk ohälsa – "Jag tänker inte skämmas"

Att prata om missbruk och psykisk ohälsa är fortfarande något av tabu. Det är något Österbottens nyutexaminerade erfarenhetsexperter vill ändra på.

Logga in för att följa orten