Jakobstad

Nyhetsbild

Flydde från varuhus med laxfilé tejpad under jackan – dök inte upp i rätten

I RÄTTEN En man i Jakobstad försökte stjäla matvaror genom att tejpa fast dem under jackan. Han togs på bar gärning men försvinner ur landet på lördag.

Nyhetsbild

Slog sin mamma med våt handduk och kastade vasst föremål på mormor

I RÄTTEN En man i fyrtioårsåldern åtalas för grov misshandel efter att ha slagit sin mamma och kastat ett vasst föremål i pannan på sin sängliggande mormor.

Nyhetsbild

Philip Järvenpää reser runt med hejdundrande julshow – "Det är inte bara jag som står på scen"

Mycket skratt, lite tårar och framför allt mycket bra musik. Det lovar Philip Järvenpää sin publik när han ger sig ut på en egen julturné.

Nyhetsbild

LISTA: De här kommunerna erbjuder distansjobb – "Hos oss ser vi det som samma jobb"

De flesta kommuner i svenska Österbotten tillåter distansarbete. Men distansjobb funkar inte för alla jobb inom den kommunala sektorn.

Nyhetsbild

Harald Finnes ovanliga passion: "Kan berätta Finlands historia genom vapnen"

ÖSTERBOTTEN Hans morfar smugglade ut gevär från Equityfartyget. Som tioåring fick han sin första revolver. Möt Harald Finne, en av Österbottens största vapensamlare.

Nyhetsbild

Elementära stöd – Företaget Stedox har sökt patent för sin metod

JAKOBSTAD Företaget Stedox tillverkar stöd för elementmontering. För betongelement har man sökt patent för sin metod som förenklar och spar tid i husbygget.

Nyhetsbild

Mats Södermans jakt på den perfekta kroppen: Det kräver stor självdisciplin

BODYBUILDING Strävan efter den perfekta kroppen bygger på hårt slit. För Mats Södermans del innebär det många tuffa timmar på gymmet. Men det är timmarna utanför gymmet som gör en finländsk mästare.

Nyhetsbild

Johanna Isomäki är militärpolis och korpral

JAKOBSTAD En upplevelse och en fin tid. Ungefär så sammanfattar Johanna Isomäki från Jakobstad tiden som beväring vid Nylands Brigad. Nu blir hon befordrad till korpral.

Nyhetsbild

Jakobstadsbornas gamla jeans på bal – bärs av företagsboss

JAKOBSTAD För andra året i rad får Retros tryckta tygbitar virvla runt på dansgolvet i presidentens slott – i en klänning som sägs spara 60 000 liter vatten.

Nyhetsbild

Linman prövar sina vingar i nytt koncept – "En känslofull julturné"

André Linman gör en julkonsertturné med Tuomo Unkuri och Johnny Nordström. Trion tolkar flera av de mest kända jullåtarna i Trefaldighetskyrkan på söndag.

Nyhetsbild

Närmare 75 miljoner vill kulturfältet ha av Svenska Kulturfonden

Svenska kulturfonden fick 3368 ansökningar i november. Det här var drygt 100 färre ansökningar än ifjol.

Nyhetsbild

Julkonsert för den som tröttnat på vanliga julkonserter – sjunger om en fräck tomte

KARLEBY/VASA/JAKOBSTAD Ifjol blev deras julkonsert i Schaumansalen slutsåld. Nu har publiken en ny chans att höra Wentus Blues Band sjunga julsånger – om de hinner boka plats.

Nyhetsbild

Kaffestugan i Fäboda är till salu – Mäenpääs tar tid för familjen

JAKOBSTAD Kaffestugan i Fäboda i Jakobstad har drivits av Saul och Karin Mäenpää i sex års tid. Nu säljer företagarparet företaget.

Nyhetsbild

Vems pojk e du – kom tillbaka till byn som har extra allt

Lyssnar man på de varma applåderna som abiturienterna gav panelen efter berättelserna om jobb- och karriärmöjligheter i Jakobstadsregionen, känns det som en stor del redan bestämt sig för att återvända efter studierna.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård byter Drott mot Vasa IS: "Vill ha ett så bra stafettlag som möjligt"

FRIIDROTT IF Drott blir av med sina främsta seniorlöpare när Jeanine Nygård och Maisa Laakso byter förening till Vasa IS.

Nyhetsbild

Det kan visst bli ändringar i landskapsplanen – infokvällar ordnas i januari

PLANLÄGGNING Kommunernas och andra myndigheters utlåtanden ledde till små ändringar. Landskapsplanen kan ännu ändras när alla andra också får anmärka på den.

Nyhetsbild

Rosanna Fellmans första bok gavs ut i år – nu har hon fått kulturpris för den

JAKOBSTAD Rosanna Fellman, som växte upp i Jakobstad, har tilldelats kulturpriset Vimma 2019 för sin poesidebut "Strömsöborna".

Nyhetsbild

Glädjefyllda julkonserter som berör – i Österbotten är Johan Fagerudd med

Efter ett års paus är Imagine Christmas tillbaka igen. Den här gången med en speciell gäst under konserterna i Österbotten; Johan Fagerudd.

Nyhetsbild

"Fisk är effektivare än nöt" – Fiskerichef slog ett slag för fiskodling

JAKOBSTAD Fiskodling ligger miljömässigt bättre till än nötproduktion, säger fiskerichef Kari Ranta-aho.  Den inhemska fiskodlingen ska upp.

Nyhetsbild

Butiker och bostäder drabbade i inbrottsvåg i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Flera inbrott och inbrottsförsök har skett i Jakobstad och Purmo under veckoslutet.

Nyhetsbild

Ann-Sofi går sin egen väg genom sjukdom och smärta

JAKOBSTAD Ann-Sofi Björklund väljer hantverk framför det massproducerade. Hon började skapa smycken som terapi och har nu öppnat en butik där hennes skyddsänglar säljs tillsammans med andra handgjorda produkter.

Nyhetsbild

Ann-Sofi går sin egen väg genom sjukdom och smärta

JAKOBSTAD Ann-Sofi Björklund väljer hantverk framför det massproducerade. Hon började skapa smycken som terapi och har nu öppnat en butik där hennes skyddsänglar säljs tillsammans med andra handgjorda produkter.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää ledde i Livigno – då gick staven av

LÄNGDSKIDOR Två av medlemmarna i Ski Team Mäenpää startade optimistiskt. Niko Koskela höll till sista backen. Viktor Mäenpää hade otur med en stav.

Nyhetsbild

Miranda Kvists löpgrupper har fått fotfäste i Finland – "Vi peppar varandra"

Jakobstad och Vasa var de första städerna dit Miranda Kvists Team Nordic Trail kom i Finland. I dag finns det runt 500 medlemmar som löptränar i grupp i de finländska skogarna.

Nyhetsbild

Kent från Jeppis pappa släpper ny countrymusik – hoppas på succé i Österbotten

JAKOBSTAD Minns du Kent från Jeppis? I morgon släpper hans pappa Guy tre låtar på digitala plattformar.

Nyhetsbild

Mäenpääs tillfreds med premiären

LÄNGDSKIDOR Säsongens första lopp i Visma Ski Classic gick helt okej. Det var ingen fullträff, men med tanke på allt strul var manager Kim Mäenpää nöjd.

Nyhetsbild

Då läggs filmen "Blinkers" ut på Arenan

JAKOBSTAD Redan innan jul kommer den spänningssugne att kunna se den österbottniska actionfilmen "Blinkers" på Yle Arenan.

Nyhetsbild

Två lokala profiler klara för Jaro – mittback och tränare fortsätter

FOTBOLL Frågan om vem som ska assistera Niklas Käcko är löst. Samtidigt har också en av Jaros viktigaste pusselbitar skrivit på nytt kontrakt.

Nyhetsbild

Team Mäenpää i blåsten – skidorna försvann på flyget

LÄNGDSKIDOR Visma Ski Classics börjar på fredag. I Ski Team Mäenpää lever man i spänning – och på hoppet. Tävlingsskidorna försvann nämligen, då teamets ledning flög från Helsingfors till München.

Nyhetsbild

Tjuvjägarna dömdes till villkorliga fängelsestraff och jaktförbud

I RÄTTTEN Österbottens tingsrätt har dömt de tre unga männen som gjort sig skyldiga till tjuvjakt i Jakobstad till villkorliga fängelsestraff och jaktförbud.

Nyhetsbild

Dåliga ledare sänker firman – Ahonens siffror visar att måendet betyder massor

JAKOBSTAD Satsa på personalen. Guy Ahonen visar med siffror, mått som företagsledare begriper sig på, att en personal som mår bra också är bra business.

Nyhetsbild

SSJ nöjda med företagarparet: Hoppas vi hittar någon lika bra

JAKOBSTAD På SSJ är man inte direkt förvånade över att Emma Sandström-Sundqvist och Frank Sundqvist väljer att kliva av. Det är SSJ som äger Pavis och snart börjar jakten på en lämplig efterträdare.

Nyhetsbild

Emma och Frank drar vidare – visst vemod inför sista året på Pavis

JAKOBSTAD De senaste fyra åren har Pavis varit krögarna Emma Sandström-Sundqvist och Frank Sundqvists andra hem. Nu har de beslutat sig för att det är dags att gå vidare.

Nyhetsbild

Även proffs undrar: Kan vi verkligen lyssna på ungdomarna?

JAKOBSTAD Psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet hänger ihop. Det framhåller Amelie Andersson och Sandra Högström på seminariet Unga och droger 2.0.

Nyhetsbild

Förändringar vid stadshotellet – O'Learys lämnar Jakobstad

JAKOBSTAD Om några månader finns inte O'Learys längre i Jakobstad. Stadshotellet har inte förnyat kontraktet med franchisekedjan. Nu siktar hotellet på något mer lokalt.

Nyhetsbild

Poststrejken: En miljon bankkort outdelade

Över en miljon nya bankkort ska distribueras till Andelsbankens kunder i höst. En del hann skickas i väg med posten före strejken men långtifrån alla. Läs här vad som händer med dem.

Nyhetsbild

Jakobstad får fortsätta med dygnet runt-vård på Malmska i tre år

JAKOBSTAD Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat dispens för jour inom primärvården för social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd.

Nyhetsbild

Pistolman gripen – oroligt i Jakobstads centrum under veckoslutet

JAKOBSTAD En man i 20-årsåldern var aggressiv mot polisen i Jakobstads centrum och sparkade sönder polisbilens transportutrymme när han fördes till polishäktet.

Nyhetsbild

Fredrik Furu firar 10 år som soloartist - släpper skivan "Hollywoodhjärtan" en gång till

VASA För tio år sedan gav Fredrik Furu ut sitt första soloalbum. Det firar han genom att göra en ny digital release av albumet.

Nyhetsbild

Undersökning: Herrfors har nöjdaste elkunderna i Finland

JAKOBSTAD I en oberoende undersökning är Herrfors elkunder nöjdast i Finland med sitt elbolag 2019. Vasa elektriska kommer på andra plats.

Nyhetsbild

Med passion för musik och estetik – Soulman erbjuder eleganta lösningar för musiker

Jakobstadsföretaget Soulman Pedalboards bygger högkvalitativa pedalbord för gitarrister och basister, något de är ensamma om i Norden. Målet är att etablera sig på den europeiska marknaden.

Finlands svenska unga socialdemokrater valde ny styrelse

Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD rf samlades under helgen till höstmöte för att bland annat välja styrelse för år 2020.

Nyhetsbild

Usel första period sänkte Muik

ISHOCKEY Muik Hockey kunde inte följa upp lördagens fina insats, utan föll med klara siffror mot Hunters efter en svag första period.

Nyhetsbild

Stora förseningar i tågtrafiken mellan Tammerfors och Seinäjoki

Orsaken till förseningarna är att en arbetsmaskin gått sönder på spåret. VBL har talat med en passagerare.

Nyhetsbild

Österbottnisk repertoar i årets De vackraste julsångerna

I år är det kantorn i Kronoby församling Maria Ellfolk-Lasén och Martti Laitinen, kantor i Karleby svenska församling, som valt vilka julsånger som ska framföras i kyrkorna.

Nyhetsbild

Läs i Vasabladets historiska arkiv om bomben i Jakobstad

Vasabladet den 23 november 1999: "Mystisk explosion krävde ett liv – Innerstan avspärrad i Jakobstad". I dag är det 20 år sedan bomben som skakade småstaden.

Nyhetsbild

Tjugo år sen bomben i Jakobstad – vissa frågor är fortfarande obesvarade

JAKOBSTAD Bombexplosionen i Jakobstad den 22 november 1999 skakade om småstaden. I dag är det tjugo år sedan det hände och fortfarande finns öppna frågor.

Nyhetsbild

Arbetskliniken i Jakobstad firar 30 år med öppet hus

I trettio års tid har Arbetskliniken hjälpt personer som har svårt att hitta jobb att komma in på arbetsmarknaden. På tisdag firas jubileet med öppet hus i klinikens lokaler i Östanlid.

Nyhetsbild

Arbetsträningen gav resultat för Joel – "Jag har fått mer självförtroende"

Joel Ågholm från Nykarleby kom till Arbetskliniken i Jakobstad på hösten 2016. Då hade han varit arbetslös i ett år. I dag har han ett fast arbete och en ny tro på sig själv.

Nyhetsbild

Alexei Eremenko om Roman: "Vilken spelare skulle inte vara intresserad av ett EM-slutspel?"

FOTBOLL Roman Eremenko har varit sparsam med kommentarerna efter sin dopningsavstängning. I stället har Alexei axlat fadersansvaret och blivit något av en talesman för klanen Eremenko. Nu berättar han om Romans situation och tankarna kring en eventuell landslagscomeback.

Logga in för att följa orten