Jakobstad

Nyhetsbild

Utvisningarna stod Muik dyrt

ISHOCKEY Muik Hockey blev utan poäng i hemmahallen i helgen. Spelarna höll nästan jämna steg med D-Kiekko i två perioder, men i slutändan stod utvisningarna laget dyrt. Nykarlebylaget förlorade med 1–5 (1–1, 0–1, 0–3)

Nyhetsbild

Brakförlust för JBK

FOTBOLL JBK förlorade med hela 6-0 (3-0) borta mot SJK:s akademi som fortfarande har chansen att få kvala om en plats i division 1.

Nyhetsbild

Jaro reste sig efter flera smällar

FOTBOLL Det var inte Jaros bästa prestation efter att Niklas Käcko tog över som tränare. Men det blev ändå en femte raka när Jaro bortavann med 0-1 (0-0). Därmed hålls Jarodrömmen om en kvalplats vid liv.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Jaro vann mot AC Kajaani

FOTBOLL Niklas Käckos Jaro fortsätter att hålla nollan och rada upp segrar. Mot AC Kajaani blev det femte raka där Jaro bortavann med 0-1 (0-0), trots att Kevin Peth hade blivit utvisad.

Nyhetsbild

Natalia Nylund drabbades av arrangörsmiss på maraton i FM

FRIIDROTT IF Drotts Natalia Nylund löpte två kilometer för mycket när FM på maraton avgjordes i Joutseno på lördagen. Nu landade hon officiellt på en åttonde plats, men räknar själv med att hon skulle ha blivit tvåa.

Nyhetsbild

Besvikelse över NTM:s beslut – orsakar många frågor

JAKOBSTAD Den planerade fiskodlingen utanför Jakobstad väcker diskussion och frågetecken på det lokala planet.

Nyhetsbild

Frågan Richard Smith ställer sina studerande: Vad är du beredd att flytta för?

JAKOBSTAD Jazzgitarristen och professorn Richard Smith ser inga hinder för att talanger från Österbotten skulle kunna glänsa på auditions i Los Angeles. Det gäller bara att våga.

Nyhetsbild

Efter 17 år som Jakobstadsbo - nu lämnar Wulita staden med blandade känslor

JAKOBSTAD Efter 32 år i Europa återvänder Wulita Bezabeh till Afrika. Miljonstaden Addis Abeba blir hennes nya hemort, åtminstone inledningsvis. En del av hennes hjärta kommer för alltid att finnas i Jakobstad där hon trivts från första stund.

Nyhetsbild

Mittfältsproblem i Jaro efter ny skada

FOTBOLL Jaros avbräck på mittfältet inför lördagens bortamatch mot AC Kajaani gör att tränaren Niklas Käcko måste möblera om.

Nyhetsbild

Laboratorierna vid Malmska och Nykarleby tas över av Vasa

Laboratorierna vid Malmska och Nykarleby hvc-mottagning kommer sannolikt att tas över av Vasa centralsjukhus vid årsskiftet.

Nyhetsbild

"Cellulosa är speciellt" – UPM-chef ser ljust på framtiden

Simon Fagerudd är sedan i somras chef för UPM i Jakobstad. Enheten i Jakobstad är intrimmad och effektiv. Cellulosan har också global efterfrågan och det ser bra ut.

Nyhetsbild

Yle: M/S Mässkärs skeppare saknade behörighet

JAKOBSTAD M/S Mässkärs skeppare saknade tillstånd, skriver Yle Karleby.

Nyhetsbild

Sverige stänger medan Finland öppnar fiskodlingar

JAKOBSTAD Fiskodling har fått ett skamfilat rykte då utsläppen bidrar till övergödningen. Även ute till havs bidrar det till totalbelastningen i havet. I Sverige till exempel stängs fiskodlingar av miljöskäl.

Nyhetsbild

Fiskodling ger stora utsläpp – men behöver ingen MKB

Den fiskodling som företaget Ekofish vill bygga utanför Jakobstad beräknas ge nästan fyra gånger större fosforutsläpp än vad stadens reningsverk ger. Ändå krävs ingen miljökonsekvensbedömning.

Nyhetsbild

Elev dog efter beep-test – Jakobstad pausar löptestet

JAKOBSTAD Förra veckan dog en elev i Esbo i ett beep-test. Jakobstad är en av de städer där löptestet pausas. Däremot ser varken akademilektor eller skolhälsovårdare några risker med testet.

Nyhetsbild

Arbetsmarknaden är stor för dem som kan flera språk

JAKOBSTAD Bygg broar tills landhöjningen gjort sitt och förenat Sverige och Finland säger författaren Juha Ruusuvuori. Den flitiga och prisbelönta författaren har bland annat skildrat hur det är att vara "Muukalainen Muumilaaksossa." I dag besökte han Jakobstad.

Nyhetsbild

Natalia Nylund vann i Oslo

LÖPNING Natalia Nylund tog en första plats i damer under 23 år i Oslo halvmaraton. Samtidigt blev hon fyra i damklassen med tiden 1.22,43. Men löparen från Jakobstad är inte alls nöjd.

Nyhetsbild

Orsaken till branden i Skata har klarnat

JAKOBSTAD På måndagen kunde man fastställa vad som orsakade branden i Skata på lördagskvällen.

Nyhetsbild

20 år sedan Jakob Lines fick dödsdomen – båtaffärer höll bolaget i gång i 30 år

JAKOBSTAD I september för tjugo år sedan åkte Fennia sin sista tur från Jakobstad till Sverige. Eller det var åtminstone tanken.

Nyhetsbild

Vidjeskog avgjorde för JBK mot Tampere United

FOTBOLL JBK säkrade i praktiken seriekontraktet när man vann rättvist med 1–0 (0–0) mot Tampere United. Axel Vidjeskog gjorde matchens enda mål i den 55:e minuten.

Nyhetsbild

Roligt och nyttigt att kunna flera språk

JAKOBSTAD Juhani Turunen hade svårt för svenskan i skolan. Därför skickades han på svenskbete till Kökar. På en sommar lärde han sig Kökardialekt men upptäckte också möjligheterna som tvåspråkigheten innebär.

Nyhetsbild

Kampen mot cancern blev Christian Grönhages viktigaste match

JAKOBSTAD Det började med en armbågsskada, men när hans kropp blev gul några dagar senare förvandlades idrottsskadan till en oväsentlig parents. Christian Grönhage hade drabbats av svår cancer i gallgångarna, men det skulle dröja veckor innan han insåg att han balanserade på tröskeln till dödens väntrum.

Nyhetsbild

Seth Paintsil nätade för Admira Wacker

FOTBOLL Den före detta Jarospelaren Seth Paintsil nätade genast i sin första match för Admira Wacker. Paintsil gjorde 1–1 i matchen mot Sturm Graz i den 24:e minuten.

Nyhetsbild

Brand bröt ut i Skata – brandorsaken oklar

JAKOBSTAD

En brand bröt ut på Lotsgatan i trähusområdet Skata i Jakobstad på lördagskvällen. Inga personer var hemma då elden bröt ut.

Nyhetsbild

Jaro har vänt på steken

FOTBOLL Efter sex matcher i rad utan en vinst har Jaro nu fyra raka segrar efter 3–0 (1–0) mot JJK. Dessutom har man hållit nollan i samtliga fyra segrar.

Nyhetsbild

Jaro vann mot JJK

FOTBOLL Jaro tog sin fjärde raka seger när man vann med 3–0 (1–0) mot JJK. Laget höll också nollan för fjärde matchen i rad.

Nyhetsbild

Samma startelva för Jaro

FOTBOLL Niklas Käcko ställer upp med samma startelva som senast när JJK kommer till Jakobstad på eftermiddagen. Matchen på Centralplan börjar 17.

Nyhetsbild

Fuktskadade byggnader gör barn hesa – "Viktigt behandla hosta"

JAKOBSTAD Nästan vart tionde barn som vistas i en fuktskadad byggnad lider av heshet. Bland allergiska barn är andelen hesa ännu större. För att undvika röstproblem som vuxen är det viktigt att behandla barns hosta.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Nautors nya chef är van vid däck

JAKOBSTAD Italienaren Giovanni Pomati tar över som koncern-vd för Nautor. Han har tidigare jobbat inom Pirelli-gruppen.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 88: Höst med härlig fotbollsångest

FOTBOLLSPODDEN Regnet och rusket är här och det innebär också att insatserna på regionens fotbollsplaner blir allt högre. Så gott som alla av de lokala lagen har allt att spela för i höst.

Nyhetsbild

Efter tre raka Jarovinster – hoppet om ligan är inte ute

FOTBOLL Niklas Käckos Jaro må ha tagit tre raka segrar. Men det torde krävas krävas ytterligare sex för att Jaro ska kunna drömma om en ligabiljett. Först ut är JJK som kommer till Jakobstad på lördag.

Nyhetsbild

Dafaa i nyckelroll i Jaros vändning: "Han ger nya möjligheter åt andra"

FOTBOLL Att entydigt förklara varför det har vänt för Jaro är inte lätt. Men förutom tränarbytet sammanföll det också med Anthony Dafaas inträde i laget som balanserande mittfältare.

Nyhetsbild

André Linman sjunger rockmusik med symfoniorkester på tre orter

Nästa vecka rockar André Lindman loss på tre konserter med Vasa stadsorkester: i Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Samtidigt arbetar han med helt ny musik.

Nyhetsbild

Ny utbildning för ordkonstledare i Jakobstad och Vasa

JAKOBSTAD/VASA För första gången ordnas en omfattande utbildning för den som vill leda Ordkonst i Österbotten enligt det koncept som utvecklats vid Sydkustens ordkonstskola.

Nyhetsbild

Samma flyghöjd gäller för alla

JAKOBSTAD Ett undantag för underskridande av minimihöjd vid paramotorflygning ger ändå inte rätten att flyga lågt på regelbunden basis, konstaterar expert.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu gör Finlandsturné tillsammans

När Jack Vreeswijk och Fredrik Furu turnerar tillsammans i november kommer de till bland annat Jakobstad, Vasa och Karleby.

Nyhetsbild

Niklas Käcko: Det kan inte kännas mycket bättre än så här

FOTBOLL Inhopparen Anthony Olusanya blev stor matchhjälte för Jaro när han stänkte in matchens enda mål i bortamötet i Helsingfors.

Nyhetsbild

Fullmäktiges möte snabbt avklarat – preventivmedel ledde till diskussion

JAKOBSTAD Det mest eldfängda ärendet på listan återremitterades. När fullmäktige möttes för första gången efter sommarpausen var diskussionerna korta och inläggen väntade.

Nyhetsbild

VIDEO: Två män och en gummibåt tvärs genom Europa

JAKOBSTAD Från Svarta Havet upp till Rovaniemi i en liten gummibåt. I måndags övernattade killarna vid segelpaviljongen i Jakobstad för att förhoppningsvis ännu under måndagen hinna till Uleåborg.

Nyhetsbild

Regionala vägar och flyglinjer i fokus på ministermöte: "De begränsar oss jättemycket"

JAKOBSTAD Såväl UPM som andra företag i Jakobstadsregionen efterlyste en ny bro. Annars blir det problem med de nya superlångtradarna.

Nyhetsbild

Inget löfte om riksåttan – Berner förvånad över att österbottningar togs på säng

JAKOBSTAD Ministeriets tjänstemän kan ha saknat fakta för sitt förslag om riksåttan. På måndagen duckade kommunikationsminister Anne Berner för frågan. Hon vill inte "dra undan mattan" för dem.

Nyhetsbild

Malin Klingenberg får författarstipendium

JAKOBSTAD Centret för konstfrämjande, Taike, delar ut 304 konstnärsstipendier. En av mottagarna är Malin Klingenberg från Jakobstad.

Nyhetsbild

Anne Berner träffar näringslivet och politiker i Jakobstad: Trafiken är temat

JAKOBSTAD Kommunikationsminister Anne Berner är på besök vid Snellmans fabrik i Jakobstad under måndagen.

Nyhetsbild

Björn Sandler och Natalia Nylund vann Fäboda Outdoor

LÖPNING Söndagens traillöpning i Fäbodaskogarna bjöd inte på några stora överraskningar. Maratonlöparna var i sitt esse. Björn Sandler var överlägsen i herrklassen och bland damerna var Natalia Nylund vassast.

Nyhetsbild

Polisen efterlyser tips om stulen motorcykel

JAKOBSTAD Har du sett den här motorcykeln? Då ska du genast kontakta polisen. Den har nämligen blivit stulen.

Nyhetsbild

Glasberg knep DM-guldet på medeldistans

ORIENTERING Annelie Glasberg överraskade genom att bärga mästerskapet på medeldistans när ÖID:arna gjorde upp om DM-medaljer vid Ådön på söndagen.

Nyhetsbild

Kronberg satsade på koncentrationen – vann klart

ORIENTERING Christian Kronberg var ohotad distriktsmästare på medeldistansen. "Det var svårt, men då måste man gå in med rätt inställning", säger Femmanorienteraren.

Nyhetsbild

Smarta vagnar togs i bruk på Citymarket

JAKOBSTAD Massvis med recept, smart inköpslista, butiksnavigering och speciella erbjudanden är några av funktionerna på Citymarkets nya smarta kundvagn, SmartCart, låter kunderna ta del av.

Logga in för att följa orten