Jakobstad

Nyhetsbild

7 000 anställda i välfärdsområdet får bonus till jul – Frantz: "Det blir en präktig summa"

Omkring 7 000 anställda i samkommunen Österbottens välfärdsområde får en extra slant till jul. Styrelsen föreslår att en julbonus betalas ut – i reda pengar och samma summa till alla.

Nyhetsbild

KD i Vasa valkrets slog fast första riksdagskandidaterna – här är namnen

Tio personer ställer hittills upp för Kristdemokraterna i Vasa valkrets när det nalkas riksdagsval.

Nyhetsbild

65-årig man försvann från vårdavdelning i Jakobstad – har nu hittats

Eftersökningarna efter den försvunna mannen pågick hela natten.

Nyhetsbild

Olli från Jakobstad protesterar mot Sannfinländarnas språkprogram – ändrade sitt modersmål till svenska

JAKOBSTAD Finskspråkiga Jakobstadsbon Olli Nevala bytte modersmål för att visa Sannfinländarna att språket egentligen inte har någon betydelse.

Nyhetsbild

"Han är en lokal überlegend" – men också långväga artister kommer till festivalen i Jakobstad

JAKOBSTAD En fem dagar lång festival med ett tajt kvällsprogram och både långväga och lokalt verksamma artister ordnas i Jakobstad nästa vecka.

Nyhetsbild

Rävfarmarna fick rätt mot foderköket – "De patogena bakterierna kom från fodret"

ÖSTERBOTTEN Österbottens tingsrätt anser att det funnits grava brister i foderkökets agerande mot rävfarmarna som drabbades av massdöd för fem år sedan.

Nyhetsbild

Skådespelare från "Game of Thrones" i Klaus Härös nya film – spelades in på en ö mitt under pandemin

Det var inte pittoreska småbyar Klaus Härö höll utkik efter när han åkte runt på Irland i jakt på rätt plats för att spela in filmen "Min älskade sjökapten", som nu har biopremiär.

Nyhetsbild

Kaj Nyman går i pension – "Jag anade att drogerna skulle bli ett större problem i framtiden"

JAKOBSTAD Äldre konstapel Kaj Nyman i Jakobstad går i pension, men oron för ungdomarnas välmående kommer han inte att lämna bakom sig.

Nyhetsbild

Treffistjuven inblandad i allt grövre brottslighet efter frigivningen i somras

I RÄTTEN Den unga mannen från Jakobstad stal en större mängd vapen, och sålde en del av dem på olagliga marknaden endast tre veckor efter att hovrätten frigivit honom.

Nyhetsbild

Fort Bigband ger konsert med trumpetaren Peter Asplund: "Det finns en imponerande seriös sida hos finländska musiker"

Det österbottniska storbandet Fort Bigband ger två konserter tillsammans med den svenska trumpetaren Peter Asplund.

Nyhetsbild

Barn ska bli stimulerade men inte behöva mötas av starka, negativa känslor – om konst i skolor och på andra offentliga platser

JAKOBSTAD Barn i Jakobstad får vara med om att skapa konstverk till Alma daghem, Språkbadsskolan och Oxhamns skola under de närmaste tre åren.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet har 480 hus och lokaler att hålla reda på – men nu ska man utreda var och hur service ska ges

Servicen är viktigare än väggarna. Så kan man sammanfatta välfärdsområdets nya lokalitetsstrategi. Hyresavtalen med kommunerna är i kraft i tre år, men från 2026 kan det gallras bland de 480 hus och lokaler som i dag finns för vården och omsorgen. Mindre hyresutgifter ska ge mer pengar för servicen.

Nyhetsbild

Det stora cannabisbeslaget går till åtalsprövning – "Tusentals sidor förundersökning"

JAKOBSTAD Det är nu utrett att cannabisbeslaget som polisen gjorde i Jakobstad i somras ursprungligen var större än 100 kg. De lokala langarna hade hunnit sälja en del.

Nyhetsbild

Sven Söderholm lämnar Nykarleby efter knappt två år – jobb nära ungdomar drar

Stadens kommunikationssekreterare Sven Söderholm är inne på sin sista arbetsvecka i Nykarleby. Nästa vecka inleder han sitt nya jobb som projektkoorinator för en ny ungdomsverkstad i vardande i Jakobstad.

Nyhetsbild

Efter bara två månader: Flygbolag pausar trafiken till Kronoby

KRONOBY Det blev inte riktigt som flygbolaget Jonair hade hoppats. Efter bara två månader är det slut med trafiken mellan Umeå-Skellefteå och Kronoby. I varje fall tillfälligt.

Nyhetsbild

"Du kan inte konkurrera med Netflix" – men ändå erbjuda upplevelser online

JAKOBSTAD/VASA Intimitet, interaktivitet och en noga genomtänkt nätnärvaro. Så kan du skapa dig ett utrymme online utan att tävla mot de stora strömningstjänsterna.

Nyhetsbild

Nu bestämt: Kinnunens nya lön fastställd – tre ville avvakta med beslutet

Nu är det definitivt bestämt att välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen får en månadslön på 15 000 euro. Tre av politikerna ville avvakta med beslutet i väntan på vårdsektorns kollektivavtal, men det blev ingen omröstning om lön eller avgångsvederlag.

Nyhetsbild

Planerna på gigantisk vindkraftspark utanför Jakobstad konkretiseras: "Vi ser optimistiskt på projektet"

Planerna på vindkraft utanför Jakobstad och Nykarleby framskrider. OX2 har varit steget före WPD hela tiden och har nu gett ut sin miljökonsekvensbeskrivning.

Nyhetsbild

"Han skrev till henne att hon måste glömma honom" – grymma öden i K-G Olins nya bok

JAKOBSTAD Krossade drömmar, förhoppningar och hjärtan. I andra delen av sitt populärhistoriska verk "En ny värld" går K-G Olin vidare från framgångshistorier till svårare emigrantöden.

Nyhetsbild

VIDEO: Robot lyfter ölflaskor i Centriaprojekt – "Man behöver inte vara expert för att använda den"

JAKOBSTAD Centriaprojektet RoboTry ger österbottniska företag möjlighet att lösa problem med hjälp av den senaste teknologin. På hantverksbryggeriet Keppo väcks nya tankar.

Nyhetsbild

Jakobstadsbo blir ny specialmedarbetare åt Anna-Maja Henriksson

Brita Brännbacka-Brunell från Jakobstad blir specialmedarbetare åt justitieministern och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Brand och vattenläcka i höghus i Jakobstad – en person fördes till sjukhus

JAKOBSTAD Flera bostäder har drabbats av mindre vattenskador meddelar jourhavande brandmästare Ville Mikkola.

Nyhetsbild

ENKÄT: Många gillar att promenera och träna styrka – delta i vår enkät och berätta om dina motionsvanor

Många har redan svarat på vår motionsenkät, men ännu finns det chans att delta. Vi undrar bland annat hur ofta du motionerar och varför.

Nyhetsbild

Kinnunen bemöter kritiken: "Brådskande fall prioriteras"

Att man tvingas vänta länge på sin tur kan bero på att mera brådskande fall prioriteras. Men hur bråttom det än är måste man alltid kunna ge klienten ett bra bemötande, säger välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen om kritiken som patienter och anhöriga riktar mot samjouren i Vasa.

Nyhetsbild

Lång väntan på vård och stressad personal – så här berättar läsarna om besöket på samjouren i Vasa

Lång väntetid. Läkaren kunde inte svenska. Patienten ligger ensam i ett rum utan att få mat eller hjälp med toalettbesök. Sönderstressad personal. Men också: Vänlig och kompetent personal. Snabb och professionell vård på eget modersmål. Vi bad läsarna berätta om sina erfarenheter från samjouren i Vasa – här är tiotals upplevelser.

Nyhetsbild

Centers Hockey kastar in handduken: "Det finns inte tillräckligt med spelare"

ISHOCKEY Det blir inget spel för Centers Hockey i hockeytvåan i vinter. Konkurrensen om spelarna blev för hård. Föreningen meddelade förbundet sitt beslut på fredagen.

Nyhetsbild

Elflyg blir hybrid – Heart Aerospace satsar på ett större plan med turbinmotorer

JAKOBSTAD Ett svenskt elflygsprojekt växer till plan som tar trettio passagerare. I stället för renodlad eldrift blir det en hybridoption.

Nyhetsbild

Japrotek företagssaneras – problem med stora beställningar som bundit kapital

JAKOBSTAD Metallföretaget Japrotek Ab i Jakobstad har av tingsrätten beviljats företagssanering för att åtgärda de betalningssvårigheter som lett till insolvens.

Nyhetsbild

Finsk konstruktör bakom Nautors nya motorbåt – varvet presenterar många nya modeller i höst

JAKOBSTAD Flitens lampa har lyst vid Nautor och företaget har släppt en del nyheter i höst. En del presenterades på båtmässan i Cannes, en del nu i Monaco.

Nyhetsbild

Finland skuldsätter sig mycket snabbt nu – expert: "Det krävs en konkret plan"

JAKOBSTAD Finlands statsskuld ökar snabbt. I nästa år beräknas skulden uppgå till 144 miljarder. Sverige har samtidigt, trots pandemin, lyckats minska på sina skulder.

Nyhetsbild

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

LEDARE: Biokraftverk i Jakobstad och Vasa blir miljö- och klimatbovar – om nytt EU-direktiv godkänns

I ett läge då skogsråvaran blir en belastning snarare än en tillgång för Finland har EU gått för långt. Någon måtta får det vara på dumheterna.

Nyhetsbild

Allt klart för flytt av 1200 brandmän vid årsskiftet – "Vi har inte pengar för samma servicenivå"

Omkring 130 ordinarie anställda brandmän och -befäl och närmare 1 100 frivilliga från avtalsbrandkårerna kommer vid nyår att flyttas från räddningsverket till Österbottens välfärdsområde. Som siffrorna ser ut nu kommer pengarna från staten inte att räcka till för att upprätthålla nuvarande servicenivå, varnar räddningsdirektör Tero Mäki.

Nyhetsbild

Amy från Jakobstad hänförde idoljuryn med sin Springsteentolkning – Anders Bagge: "Hela du är ett väsen"

JAKOBSTAD Från Jakobstad till ett av Sveriges största musikprogram. Amy Penttalas Idolresa inleds ikväll där chansen att få fart på musikkarriären är större än någonsin tidigare.

Nyhetsbild

Inte nu, men kanske sen ska välfärdsområdets koldioxidavtryck mätas – "Att inte göra det är så 70-tal"

Koldioxidavtryck är ordet som inte kom med i den nya strategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på måndagen. Men det kanske omnämns vid nästa uppdatering. Att tycka att man inte ska mäta koldioxidavtrycket, det är så 1970-tal, sade Rebecca Åkers (SDP).

Nyhetsbild

Vårdpolitiker vill öppna lokala lager igen – "Får inte material, måste låna kanyler från grannkommunen"

Material saknas för förbandsbyten, kanyler måste lånas från en hälsocentralen i grannkommunen. Så kan verkligheten se ut inom den allmänmedicinska avdelningen i Vörå efter att  välfärdsområdet koncentrerat lagret till Vasa. Ledamoten Ann-Britt Backull (SFP) som själv är sjukskötare efterlyste större lokala lager av sjukvårdsmaterial, då välfärdsområdets fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Gripenberg har skapat sitt sista kryss: "Det gläder mig om jag gläder andra"

JAKOBSTAD En septemberdag ringer telefonen på ÖT:s redaktion i Jakobstad. Det visar sig vara allt annat än ett vanligt telefonsamtal. Det är Sten Gripenberg som vill meddela att han skapat sitt sista korsord för ÖT:s och VBL:s räkning.

Nyhetsbild

Britney Spears delade Paulina och Mishas video för miljoner följare – "Roligt att folk ser vad vi gör"

Flera miljoner har nu sett Jakobstadsbon Paulina Åkerholm springa till jobbet. Den komiska videon har fått många delningar, nu senaste av världsstjärnan Britney Spears.

Nyhetsbild

Efterlyses: personer som kan lyssna utan att döma – "En medlare ska ge parterna möjlighet att själva hitta en lösning"

KARLEBY I november startar en nybörjarkurs för medlare. Målet är att få flera medlare till Österbottens medlingsbyrå, för speciellt i Karleby- och Jakobstadsregionen är de ganska få.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson minns mötet med drottning Elizabeth: "Kändes som att jag var med i en realityserie"

För sju år sedan träffade Anna-Maja Henriksson (SFP) drottning Elizabeth II och flera andra medlemmar av hovet på Buckingham Palace. Ett tillfälle som justitieministern beskriver som ett minne för livet.

Nyhetsbild

Nattligt inbrott i tomatkiosk i Jakobstad – "Vi har en väldigt bra film"

JAKOBSTAD Natten mellan söndag och måndag var det inbrott i tomatkiosken vid Sunds trädgård. De två förövarna kom över varor för några hundra euro.

Nyhetsbild

Följ unga studerandes start i den nya vardagen – "Allt man behöver verkar finnas i Jakobstad. Eller nej, en sak fattas"

Nu kör serien På egna ben i gång, en serie där du i olika kanaler får följa studerandena Cajsa Lönnberg och Malin Ivars nya vardag. Bägge har precis packat ihop sina liv på hemorten och flyttat kring 500 kilometer bort.

Nyhetsbild

Klart: Finnair flyger mellan Kronoby och Helsingfors

KRONOBY Nu har det offentliggjorts vem som vann upphandlingen för flygen mellan Kronoby och Helsingfors. Finnair kommer att sköta trafiken från och med 31 oktober.

Nyhetsbild

Österbottningar kammade hem alla priser i år – en omtumlande upplevelse för vinnaren

LARSMO Vinnaren i årets Solveig von Schoultz-tävling växte upp i Larsmo. Idag bor Tiina Pitkäjärvi i Berlin där hon tar sina första steg mot ett mer seriöst skönlitterärt skrivande.

Nyhetsbild

Vasas klimatsakkunniga blev direktör i Jakobstad – oklart om han får en efterträdare: "Vi får se i höst"

Vasa stad lockade till sig en absolut toppexpert på energi och klimat. Efter ett år blev Mika Hakosalo utvecklingsdirektör i Jakobstad i stället.

Nyhetsbild

Katja är noga med detaljerna: "Att lämna ifrån mig ett slarvigt arbete är inte möjligt"

JAKOBSTAD Att tapetsera ett rum kan ställa till problem för par som annars gärna jobbar ihop. Ibland kan lösningen vara att anlita en yrkeskunnig person.

Nyhetsbild

Nyförvärvet fick drömdebut mot JBK – satte segermålet efter bara tre minuter i VIFK-tröjan: "Det var kul"

FOTBOLL Nyförvärvet och inhopparen Roope Hammar avgjorde matchen borta mot JBK med ett sent mål i andra halvlek. Därmed stärkte VIFK sina aktier som tabelltvåa i divison 2.

Nyhetsbild

Flytten till Vasa fyller Hannah Norrena med bävan och förväntan: "En nystart för mig och barnen"

VASA Att hon ska bli ensam. Det var Hannah Norrenas största farhåga då hon flyttade hem från Esbo till Vasa, på jakt efter nya sammanhang och en meningsfull fritid.

Nyhetsbild

"Jag har fått uppfylla min dröm" – två böcker av Lise-Lotte från Jakobstad ges ut i Sverige

JAKOBSTAD Lise-Lotte Hellöre ger ut sina två första romaner samtidigt på ett förlag i Sverige. På det sättet förverkligas en dröm som hon har burit på sedan hon var liten.

Nyhetsbild

Sexton dör i katastrofen vid Kallan – det är femtio år sedan mudderverket Nostaja sjönk

JAKOBSTAD Nostaja var det största mudderverket på sin tid i Finland. Ändå kantrade fartyget på endast någon minut och få i besättningen hann rädda sig.

Logga in för att följa orten