Jakobstad

Nyhetsbild

Finländaren Mårten leder stort hackerföretag i USA – har kunder som Spotify, Uber och Twitter

Mårten Mickos, som gick gymnasiet i Jakobstad, jobbar numera i San Francisco. Han är vd för ett stort bolag som låter snälla hackare leta efter svagheter i datasystem världen över.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vem spelar var i Jakobstadsregionen 2020?

FOTBOLL Årgångar som de 2002-födda växer inte på träd på mindre orter som Jakobstad. Mycket talar för att Jaro får vänta länge på nästa FM-medalj. Snart klarnar det vart spelarna tar vägen.

Nyhetsbild

Jacob Storbjörk vill bli vice ordförande för FSD

Jakobstadsbon Jacob Storbjörk siktar på vice ordförande-posten i Finlands Svenska Socialdemokrater.

Nyhetsbild

Skolkuratorn tipsar – så varvar du ner under höstlovet

Höstlovsveckan har inletts. Enligt ansvariga kuratorn i Vörå, Daniel Björndahl, behöver man inte ha program varje dag. Lovet är i stället en bra chans för eleverna att samla krafter.

Nyhetsbild

Niklas Vidjeskog: En spelare redo för Jaros seniorlag

FOTBOLL Det finns flera lovande individer i det B-juniorlag som vann silver för Jaro. En spelare skulle tränaren Niklas Vidjeskog direkt ge ett ungdomskontrakt med representationslaget.

Nyhetsbild

Elmotorn ställer nya krav på verkstäder – "Utmanande, men intressant", säger bilmekaniker

Att utföra service på en el- eller hybridbil handlar om att handskas med starkström. Det här ställer nya krav på verkstäderna – och på bilmekanikern som plötsligt blivit en elektriker.

Nyhetsbild

FM-silver för Jaros B-juniorer: "Vissa gånger faller kemin på plats"

FOTBOLL Jaros B-juniorer tog ett historiskt FM-silver efter 0–0 mot RoPS, medan TPS vann med 3–2 mot tidigare serietvåan Inter.

JBK blev nollat i Rovaniemi

FOTBOLL JBK gjorde en tung resa till Rovaniemi på lördagen. RoPS II visade sig vara ofina värdar genom att nolla gästerna. Enligt tränaren Jonas Sandlin speglar inte resultatet alls matchbilden.

Nyhetsbild

Alessandro Tarantola applåderar lyxmodegigantens tydliga markering för päls

Nyheter om modehus som vänt pälsen ryggen har avlöst varandra de senaste åren. Låt vara att många av modehusen knappt använt någon päls alls. Det mediala genomslaget har ändå varit enormt.

Nyhetsbild

Jonas Emet slutar i Jaro – Joni Remesaho ny försäljningschef

FOTBOLL Jonas Emet lägger dojorna på hyllan – åtminstone vad Jaro beträffar. Samtidigt slutar han också som försäljningschef. Joni Remesaho är ny på den posten.

Nyhetsbild

Jesse Öst fortsätter i SJK

FOTBOLL Jesse Öst är klar för en fortsättning i SJK nästa säsong. Dessutom finns en option för 2021. SJK motiverar varför.

Nyhetsbild

Nina från Jakobstad hittade sin Johan i singelböndernas dejtingprogram

Det var jobbigt att smyga med förhållandet i början, men nu får Nina och Johan äntligen visa sin kärlek för hela världen.

Nyhetsbild

Jakobstadsdådet: Dråpmisstänkta männen släpps inte ur fängelset

JAKOBSTAD Det blir fortsatt fängelsevistelse för de två männen som anhållits misstänkta för dråpet av en 20-årig kvinna på Storgatan i Jakobstad. Männen häktades på onsdagen.

Nyhetsbild

Efter utbrändhet och lång paus gör stjärnkomikern Magnus Betnér comeback – och besöker Österbotten

"Jag ska prata om ångest, sjukskrivning och utbrändhet – som jag tror folk kan behöva höra" säger Magnus Betnér inför sin återkomstturné.

Nyhetsbild

Annika Rak: Personligheten försvinner inte med cancern

JAKOBSTAD Hon tog beskedet om bröstcancer ganska lugnt. Men när läkaren ville ta bort hela bröstet trots att tumören bara var liten som en ärta började hon leta efter alternativ.

Nyhetsbild

Brand i källare i egnahem i Jakobstad

Elden hann sprida sig i en bastu i egnahemmet i Kråkholmen sent på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Grannen till offret i Jakobstadsdådet: "Det känns otryggt att gå tillbaka till huset"

JAKOBSTAD En person som bor på Storgatan 17 vaknade av oljud och höjda röster i trappuppgången på söndagsmorgonen. Hen trodde först att det var bråk utanför grannlägenheterna, men förstod sedan att det var polisen.

Nyhetsbild

Filmen "Blinkers" har nytt premiärdatum – och 16 års åldersgräns

JAKOBSTAD/VASA När den österbottniska filmen "Blinkers" visas på bio i Jakobstad har den en åldergräns på 16 år. Förhandspremiär blir det på October Filmfest.

Nyhetsbild

Metalsångaren André Linman gör kyrkoturné i juletid

André Linman är känd som sångare i metalbanden Sturm und drang och One desire. Nu är han aktuell med en julturné.

Nyhetsbild

Ung kvinna skjuten till döds – droger inblandade i dråpet på Storgatan

JAKOBSTAD Den ena av de misstänkta gärningsmännen ringde 112. Den svårt skottskadade kvinnan hämtades med ambulans, men var död när man anlände till sjukhuset.

Nyhetsbild

Rektorn på Jakobstads finska gymnasium: "Vi har beredskap för elever som vill prata"

JAKOBSTAD På Pietarsaaren lukio har man beredskap att ta emot elever som behöver prata. De unga kvinna som dödades i staden i helgen var en tidigare elev.

Nyhetsbild

Servicen på Malmska utvecklas via projekt – tappet till Soite ska också stävjas

JAKOBSTAD En rad specialister från Vasa arbetar på Malmska någon dag i veckan. De som behöver specialistvård ska inte tvingas välja mellan Karleby och Vasa utan får vård på hemmaplan.

Nyhetsbild

Ung kvinna död i Jakobstad – två män misstänkta för dråp

UPPDATERAD. En ung kvinna hittades död i en privat bostad i centrala Jakobstad lite innan klockan fem på söndagsmorgonen. Polisen uppger att kvinnan avlidit på grund av våld.

Nyhetsbild

Blekt Jaro tappade tidig ledning mot AC Oulu

FOTBOLL Efter en strålande start i Uleåborg gjorde Jaro ett blekt intryck och förlorade lördagens match.

Nyhetsbild

Målfest mellan JBK och KuFu-98 – JBK fjärde

FOTBOLL Det var nästan tennissiffror, men inget tie-break, i den svängiga 6–6-matchen mellan JBK och KuFu-98.

Nyhetsbild

MGP-finalen avgörs i kväll – halva startfältet består av österbottningar

"Dansa" sjöng Moski och Zingo i sin partylåt i MGP-finalen i fjol. Duon från Sundom dansade hem segern till Österbotten. I kvällens MGP är halva startfältet österbottningar.

Nyhetsbild

Jusa Ihalainen får äntligen chansen med Jaro

FOTBOLL Efter att under de två första åren av sitt Jarokontrakt i praktiken ha spelat seriespel med JBK får Jusa Ihalainen chansen från start borta mot AC Oulu klockan 17.

Nyhetsbild

Susan Snellman hittade hem – "Jag har nästan inte fattat att det här är vårt hem"

JAKOBSTAD Flera lager med tjocka tapeter, ett halvfärdigt kök och massor av bråte. Det var synen som mötte Susan Snellman när hon gick på husvisning. Men hon såg möjligheterna och slog till.

Nyhetsbild

Snellman satsar på medvetna konsumenter

JAKOBSTAD Snellman försöker i första hand inrikta sig på de medvetna konsumenterna som uppskattar hållbara metoder, det naturliga och inhemska. Grundtanken är att premiumprodukter också ska borga för en premium prissättning.

Nyhetsbild

Den afrikanska svinpesten ger nya möjligheter för Snellman

JAKOBSTAD Det har varit tufft för köttförädlingsbranschen i Finland ända sedan Ryssland stängde gränserna 2013. Men nu vädrar Snellman morgonluft.

Nyhetsbild

Många toppnamn på jazzfestival i Jakobstad – största utmaningen att locka publik utifrån

FESTIVAL De kända musikerna är många – nu hoppas Jeppis Jazz Festival-arrangören även på många Vasabor i publiken. Årets festival pågår i en vecka.

Nyhetsbild

Regionen får ny evenemangskalender – "Nu är det upp till arrangörer att använda den"

Två händelsekalendrar blir en. Den nya österbottniska evenemangskalendern ska göra det lättare för arrangörer att marknadsföra sina evenemang och för besökare att hitta dem.

Nyhetsbild

Fyra österbottniska designers tar med Annaliisa till Japan

JAKOBSTAD För sex år sedan inledde fyra formgivare i Österbotten samarbete med en japansk agentur. Nu presenterar de Annaliisa, hyllningen till Österbotten, i Tokyo.

Nyhetsbild

Våldsdåd skakar om – Optima har sorgflaggning

JAKOBSTAD Optima kommer att ha sorgflaggning på torsdag med anledning av våldsdådet i Kuopio. Direktör Max Gripenberg berättar hur Optima försöker gardera sig.

Nyhetsbild

Saga Furs Design Center flyttar från Köpenhamn till Vanda

Under våren kommer auktionsbolaget Saga Furs att flytta sitt designcenter från Köpenhamn till auktionshuset i Vanda. Största utmaningen: Att återupprätta naturpälsens image.

Nyhetsbild

Fotoklubben Knäppisarna skördade framgångar i fototävling – här är bilderna som fick pris

Österbottningarna Gunnar Bäckman och Tuija Warén vann klasserna "Porträtt i miljö" respektive "Natur". Finlands svenska fotoklubbars fototävling avgjordes i Korsholm i helgen.

Nyhetsbild

KuPS förbi Jaro i fotbollsligans maratontabell

FOTBOLL KuPS starka höstform ser ut att bära ända till FM-guld.

Nyhetsbild

Valter Joensuu femte i natt-FM

ORIENTERING Det var de yngsta och de äldsta som tog de bästa ÖID:placeringarna i natt-FM i orientering, som avgjordes i Jämsä sent på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Losviks bygger unikt ridhus – Tar ett steg mot djursjukhus

Lars och Maria Losvik bygger till sin älvnära anläggning med ett ridhus. Nyinvesteringen är ett steg mot ett fullvärdigt djursjukhus i Forsby.

Nyhetsbild

Jaros vänsterback i målform – mål i tredje matchen i rad

FOTBOLL När Jahir Barraza och Luis Robles verkar ha tappat målformen stiger Jaros tredje amigo fram. Vänsterbacken Darvin Chavez kvitterade till 1–1 borta mot TPS och gjorde mål för tredje matchen i rad.

Nyhetsbild

Jaro kvitterade mot TPS

FOTBOLL Den mest försvarsinriktade av Jaros tre amigos har nu också hittat målformen. Vänsterbacken Darvin Chavez kvitterade till 1–1 borta mot TPS och gjorde mål för tredje matchen i rad.

Nyhetsbild

JNT har sålt sina aktier i DNA - kvitterar närmare 15 miljoner

Jakobstadsnejdens Telefon, eller JNT, har sålt sitt innehav i teleoperatören DNA. De knappt 15 miljoner euro som aktierna inbringar ska användas till att expandera och utveckla JNT.

Nyhetsbild

Efter mer än två dygns väntan – Jakobstadsfamilj hemma från Mallorca

JAKOBSTAD Hemresan från Mallorca inleddes tidigt på tisdag morgon. På torsdag 17.30 rullade Carola Skåtar och hennes familj äntligen in på Bennäs tågstation.

Nyhetsbild

Norlic satsar på digitalisering – vill nå ut med lösning för effektivare lönehantering

JAKOBSTAD Digitaliseringen drar också genom bokföringsbranschen. Där ligger Jakobstadsbaserade Norlic i framkanten när bolaget nu är på väg ut på en bredare marknad med en tjänst för arbetstidsrapportering.

Nyhetsbild

Nästan all personal vid Hedbo har slutat

PEDERSÖRE Endast en ur personalen vid Hedbo (40 % arbetstid) ville fortsätta efter att verksamheten överfördes till Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk från och med september.

Nyhetsbild

Peter Ericson har forskat om samer i mer än tjugo år – Nu föreläser han om bottniska samer

JAKOBSTAD Sameforskaren Peter Ericson ser spåren efter samerna i många österbottniska ortsnamn. En del finska namn är i verkligheten samiska.

Nyhetsbild

Aja Lunds skötebarn väger över två kilo

JAKOBSTAD De senaste 18 månaderna har varit mycket intensiva. Aja Lund har förverkligat ett mastodontprojekt i bokform.

Nyhetsbild

Robert Back: "En otroligt enkelspårig argumentation"

I samhället ska medlen fördelas mellan olika områden. Var landar vi om allt ställs emot något annat, frågar sig konstlektorn Robert Back.

Nyhetsbild

VM i badminton väntar för 16-åring från Pedersöre

BADMINTON Safin Emran har blivit uttagen till badminton-VM i Kazan som börjar nästa vecka.

Nyhetsbild

Glesbygd och djur inspirerar David Lyttle – trummar på Black Sheep på torsdag

Den nordirländska jazztrummisen David Lyttle brinner för att ta jazzmusiken ut ur finrummet. Just nu turnerar han längs österbottniska kusten.

Logga in för att följa orten