Jakobstad

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Luften gick ur vindkraften – allt högre byggkostnader drabbar speciellt vindkraft till havs

JAKOBSTAD Inflationen och kraftigt stigande byggkostnader bromsar vindkraftsutbyggnaden. En oroväckande tendens eftersom energisatsningar borde vara långsiktiga och inte snabba klipp.

Nyhetsbild

Designern Heidi Wikar vill göra mer för fler – "Visst längtar jag tillbaka till Jakobstad"

ÅBO Teaterhusen är en festlig miljö. Besättningen är ofta rolig, brokig, färggrann och accepterande. – Om man har jobbat länge med teater kan en vanlig arbetsplats kännas lite… tråkig, säger Heidi Wikar.

Nyhetsbild

Mirka fortsätter permittera delar av personal – läget varierar från vecka till vecka

JAKOBSTAD Tillverkaren av slipprodukter, Mirka fortsätter att tidvis permittera personal vid behov. Orsaken är fortsatt osäkerhet på världsmarknaden.

Nyhetsbild

Barn på sjukhus i Jakobstad och Vasa ska få gosedjur – "Jag vet att de blir glada"

För trettonde gången ordnas i höst en gosedjursinsamling till barn som ligger på sjukhus i Österbotten. Målet är minst tusen gosedjur till barnavdelningarna i Jakobstad och Vasa.

Nyhetsbild

Studerande vid Jakobstads gymnasium fast för fusk – använde chattrobot som skrev deras inlämningsuppgifter

JAKOBSTAD En handfull studerande vid Jakobstads gymnasium åkte nyligen fast för att ha fuskat med en inlämningsuppgift genom att använda sig av en chattrobot.

Nyhetsbild

Skogscentralen inleder omställningsförhandlingar – oklart hur kontoren i Österbotten påverkas

Förhandlingarna berör Skogscentralens hela personal och kan leda till att upp till 80 personer sägs upp eller får sina jobb ändrade till deltid.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids och Mark Levengood gör julshow – och besöker Österbotten

"Nu får jag jobba med henne, och det blir 'Christmas ding-dong'", säger Mark Levengood om samarbetet med artisten Krista Siegfrids. Tillsammans ska de rumla runt bland minnen av lyckliga och katastrofala jular.

Nyhetsbild

Mikaela har gjort dokumentär om Rosanna Fellman – åkte upp med filmteam till Jakobstad och Vasa

JAKOBSTAD Henne skulle man kunna göra en dokumentär om, tänkte Mikaela Weurlander när hon såg Rosanna Fellman uppträda som estradpoet i Åbo. Några år tog det, men i våras reste de upp till Jakobstad och Vasa med ett filmteam.

Nyhetsbild

Full fart för katamarantillverkaren i Jakobstad – "Det kommer in många förfrågningar nu"

JAKOBSTAD En säker orderstock på två stora flerskrovsbåtar skapar ett pusslande för tillverkaren i annars rätt små produktionsutrymmen vid Alholmen.

Nyhetsbild

Uppmärksammad Jesusfilm får Finlandspremiär i Jakobstad – "Den är väldigt efterfrågad"

JAKOBSTAD Hippier byter drogerna mot Jesus i filmen "Jesus Revolution". Lokal filmentusiast blev distributör och tar filmen till Finland.

Nyhetsbild

Bästa insatsen på flera år för IF Femman i Lappos ligafinal – vingklippt IF Brahe 49:e

ORIENTERING När ligafinalen avgjordes i Lappo på lördagen visade IF Femmans herrtrio vad de går för. Laget tog sig i mål på en 16:e plats. IF Brahe ställde i sin tur upp med ett ungt och reservbetonat lag.

Nyhetsbild

Yle: Regionförvaltningsverket ber polisen utreda gynekologen i Jakobstad

JAKOBSTAD Enligt uppgifter som Yle Österbotten tagit del av ska polisen utreda om gynekologen på Malmska sjukhuset gjort sig skyldig till brott.

Nyhetsbild

Nina-Marie satsar på hållbart mode – "Folk brukar fråga hur jag kan hitta så fina saker"

JAKOBSTAD Kläder och mode har alltid varit Nina-Marie Vigårds stora intresse. Hon väljer secondhand för en personlig stil. Dessutom vårdar hon sina kläder så att de håller länge.

Nyhetsbild

Rena cirkusen när Jugend bjuder in till ny middagsshow i höst – "Det blir mer humor än ifjol"

JAKOBSTAD En middagsshow med cirkustema och musik och humor som byggstenar har snart premiär i Jugendsalen i Jakobstad. För tredje året bjuder Jugend Kultur in till en kväll med kombinerad mat och underhållning.

Nyhetsbild

En 23-årig man häktad misstänkt för knivdådet i Jakobstad i måndags

JAKOBSTAD Österbottens tingsrätt har häktat en 23-årig man från Jakobstad misstänkt för att ha knivhuggit en annan man i måndags.

Nyhetsbild

Blivande trebarnsmamman Emilia om gynekologin i Jakobstad: "Det sker inga förändringar om man inte säger ifrån"

JAKOBSTAD Emilia Högkulla från Pedersöre ska snart få sitt tredje barn. Hon har tidigare haft dåliga erfarenheter av gynekologivården i Jakobstad och vill att man diskuterar mer öppet om kvinnovården.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet slopar inte partistödet, men det krymper – "Självklart gäller sparkravet även här"

Österbottens välfärdsområde slopar inte partistödet – men summan krymper. "Självklart måste sparkraven gälla även partistödet" säger Marko Heinonen (Saml) och även Maria Palm (SFP) talar för justering nedåt. Sannfinländarna och KD vägrar ta emot sin andel från potten på 354 000 euro.

Nyhetsbild

Hög på benzo och på flykt undan polisen slog en man en kassörska i huvudet med kofot i Jakobstad

I RÄTTEN Den unga mannen var på flykt undan polisen, stal bilar och gjorde inbrott i Jakobstadsregionen under en vecka.

Nyhetsbild

Vasa gästas av den svenska stjärnarkitekten Thomas Sandell – "Jag är österbottning i själen"

"Hållbarhet och tro på framtiden" så lyder mottot för Harry Schaumans stiftelsens 90-års jubileumsseminarium på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Nya gruvor kan komma att klubbas igenom i snabbt takt – Kritiker: "Finlands andel blir förstörd natur"

JAKOBSTAD Snabbfil skapas för viktiga projekt. Maximalt två år ska tillstånden ta om EU-parlamentet får som det vill. Kritiker befarar att det här bäddar för nya Talvivaara-katastrofer.

Nyhetsbild

GRAFIK: Allt hårdare kamp om vindkraft i havet utanför Österbotten – då vill bolag få ensamrätt

Även ett stort finländskt energibolag och danska investerare tävlar nu om vindkraft i havet utanför Österbotten. Och OX2:s ansökan om ensamrätt väcker reaktioner. "Den som frågar först ska inte ha förtur", säger konkurrent.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Jakobstad – flera bilar inblandade

Sent på tisdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka på Nya Bennäsvägen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Polisen har gripit en ung man misstänkt för knivhuggningen i Jakobstad

JAKOBSTAD Polisen har varit förtegen om omständigheterna kring knivhuggningen på Järnvägsgatan i Jakobstad, men informerade mera på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Knivhuggning på öppen gata i Jakobstad på måndagseftermiddagen – en person allvarligt skadad

Det var på måndag eftermiddag cirka 16-tiden som det kom larm om att en person blivit knivhuggen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Näringslivet varnar kommuner för splittrat Österbotten – Rurik Ahlberg: "Vi vill ha ett område, men då måste Vasa ändra sig"

Österbotten kan splittras i tre eller fyra delar när kommunerna tar över arbets- och näringsbyråerna. Det gillar inte näringslivet som vädjar till kommunerna: Håll ihop Österbotten. "Det vill vi också, men då måste Vasa dela med sig av makten", förklarar Rurik Ahlberg i Korsholm.

Nyhetsbild

Anders från Jakobstad seglar kändisar över Atlanten i svenskt tv-program – "Markoolio höll konsert en månskenskväll"

JAKOBSTAD Det svenska tv-programmet "Över Atlanten" är nu inne på sin femte säsong där kändisar ska lära sig att bemästra en segelbåt. De får bland annat vägledning av skepparen Anders Skogman från Jakobstad.

Nyhetsbild

Nytt Jakobstadsbolag vill köpa mindre företag och hjälpa dem växa – "Det finns en otroligt stor marknad"

Många småföretag har potential att utvecklas, men inte muskler till det. Nu vill ett nytt bolag från Jakobstad komma in med sin kunskap i dessa företag.

Nyhetsbild

Karin Erlandssons "Nattexpressen" blir musikal i Jakobstad

JAKOBSTAD Nykarlebyförfattaren Karin Erlandssons adventsbok "Nattexpressen" blir musikal. Detta i ett samarbete mellan Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola i Umeå och utbildningarna i musik, musikpedagogik och scenkonstpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Nyhetsbild

Blåräven säljer men priset räcker inte ens till fodret – beslut om masslakt upprör ändå mer

Som väntat är priset på blåräv fortsatt olönsamt. Ett medelpris på knappt 40 euro för ett rävskinn räcker inte ens till för att betala bara fodret.

Nyhetsbild

Klassisk världsomsegling igång – Österbotten regerar stort på startlinjen

JAKOBSTAD Med tio båtar på startlinjen är österbottniskt båtkunnande starkt förankrat i tävlingen Ocean Global Race som nyligen körde igång.

Nyhetsbild

Klart hur mycket kommunerna får från staten – minussiffror för Vasa och Korsholm, men riktigt illa för Kaskö

Nu vet kommunerna vad de får av staten för skola, dagis, vägar och fritid nästa år. Vasa, Korsholm och Kristinestad får betydligt mindre än i år, medan Kaskö rentav tvingas betala en miljon euro till staten.

Nyhetsbild

Sexuella övergrepp i fokus för Instagram-kampanj – "Jag vill att de som varit med om samma sak inte ska känna sig så ensamma"

JAKOBSTAD Unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp delar med sig av sina erfarenheter för att sänka tröskeln till att söka hjälp och bryta tabun som fortfarande finns kring ämnet.

Nyhetsbild

Ingen rivstart för rävskinnen i Vanda – stabilt olönsamma priser på såväl mink som räv

Förväntningarna inför rävauktionen som inleddes på Saga Furs i Vanda på tisdag var inte höga. Målet för auktionsbolaget var också att hålla fast i det pris som betalades för rävskinnen i juni.

Nyhetsbild

Snellman följer noga läget med den afrikanska svinpesten – "Visst är vi oroliga"

Snellman i Jakobstad är på tårna när det gäller den afrikanska svinpesten. Vd Roland Snellman konstaterar att människan är den största riskfaktorn för ett utbrott i Finland.

Nyhetsbild

Erik hittade sin stulna motorcykel –"Nästan tappat hoppet att jag skulle få den tillbaka"

JAKOBSTAD Erik Mattbäck har haft ett par jobbiga veckor sedan hans motorcykel stals från Permo. Men uppgivenheten förvandlades till lättnad förra veckan när han återfann lättviktaren.

Nyhetsbild

Pälsfarmare lobbar för avvecklingsstöd – Pälsförbund: Frågan finns inte på vårt bord

En grupp enskilda pälsfarmare lobbar nu aktivt för ett avvecklingsstöd till de finländska pälsdjursuppfödarna om de avvecklar näringen. Från Finlands Pälsdjursuppfödares förbund får lobbarna kalla handen.

Nyhetsbild

Man i Jakobstad dömd för våldtäkt och smygfilmning – bortförklarade med grammatik

I RÄTTEN Den 33-åriga mannen filmade och våldtog en jämnårig kvinna medan hon sov. Han medgav i polisförhöret, men bestred gärningarna i tingsrätten.

Nyhetsbild

IF Drott fyra i stafett-FM – Hassila höll undan på ankarsträckan

FRIIDROTT Under söndagen var det stafetter i långsprint och långdistans som gällde för de österbottniska lag som ställde sig på startlinjen i Åbo.

Nyhetsbild

Familjen Backlund seglade till paradiset: "Det bästa vi har gjort"

JAKOBSTAD Många drömmer om långfärdssegling. Få gör ändå slag i saken, men familjen Backlund kastade loss för ett år sedan och seglade till Västindien.

Nyhetsbild

Dubbel guldglädje för Vasa IS i stafett-FM – och ett finländskt rekord: “Vi har planerat det här länge"

FRIIDROTT I ett soligt och sommarvarmt Åbo avgjordes stafett-FM på Paavo Nurmi Stadion. Vasa IS skördade dubbla guldmedaljer i 15-årsklassen.

Nyhetsbild

Moha i Jakobstad om jordbävningen i sitt hemland: "Jag är chockad"

Marocko drabbades under fredagskvällen av en av landets mest förödande jordskalv som skördat flera dödsoffer. Ismaili "Moha" Alaoui kunde inte tro att det var sant när han nåddes av nyheten.

Nyhetsbild

Skådespelaren Maria Salomaa fick ett ovanligt erbjudande – nu befinner hon sig i Jakobstad

JAKOBSTAD En kvinnas liv, samtidigt gestaltat av tre skådespelare i tre olika åldrar och länder. Det väntar den publik som söker sig till Schaumansalen för att ta del av föreställningen "Tre rum".

Nyhetsbild

Österbottens välfärdsområde ser över bemötandet – "De har känt att patientombudsmännen inte är neutrala"

JAKOBSTAD På onsdagseftermiddagen träffades ledningsgruppen för Österbottens välfärdsområde för att diskutera bemötandet och klienternas möjligheter att ge feedback.

Nyhetsbild

Flera av de inblandade misstänkta i cannabisfallet berättade sina versioner för hovrätten

I RÄTTEN Under den tredje dagen av hovrättsbehandlingen av cannabisfallet i Jakobstad hördes flera av de åtalade i fallet.

Nyhetsbild

Ingen kris för lyxbåtar – Baltic Yachts har god orderstock trots osäkerhet i världsekonomin

JAKOBSTAD Baltic Yachts kör på med full sysselsättning. Nya beställningar och större underhållsarbeten ger fullt upp åtminstone till sommaren 2024.

Nyhetsbild

Dödsvållandet på Storgatan i Jakobstad är slutbehandlat – högsta domstolen tar inte upp fallet

JAKOBSTAD Den rättsliga behandlingen av det så kallade Storgatsdådet har kommit till vägs ände. Hovrättens dom står fast.

Nyhetsbild

Flera av de åtalade hördes i hovrätten – läs vår rapport från dag tre av cannabisrättegången

I RÄTTEN Under den tredje dagen av hovrättsbehandlingen av cannabisfallet i Jakobstad kommer flera av de åtalade att höras.

Nyhetsbild

Markus Gotthardt tror inte på stopp för pälsfarmning i Finland

Att det senaste medborgarinitiativet för att fasa ut pälsdjursuppfödning i Finland leder till ett stopp för näringen tror inte Saga Furs vd Markus Gotthardt.

Nyhetsbild

Kan bli ett år utan böckling och stekt strömming – Fiskare och forskare: "Förbud slår sönder fiskenäringen"

Böckling och strömmingsflundra är delikatesser som försvinner nästa år om EU förbjuder strömmingsfisket. Yrkesfiskaren Anders Granfors säger att ett förbud skulle slå sönder näringen, och får medhåll av forskare: "Beståndet tål fiske".

Nyhetsbild

Alla parterna närvarande under andra dagen av hovrättens behandling av cannabishärvan

I RÄTTEN Alla de fyra männen som överklagat sina domar i cannabishärvan i Jakobstad var på plats under huvudförhandlingens andra dag.