Jakobstad

Nyhetsbild

Johan Boholm i Kronan irriterad på FSI: "Vi har inte hört ett knäpp därifrån"

GYMNASTIK IK Kronans ordförande Johan Boholm är irriterad på FSI för förbundets utspel om Linda Karlström. Eller "frissta på FSI" som han uttrycker det.

Nyhetsbild

Drott om Linda Karlströms tränaruppdrag: "Förbundet måste kontakta oss om någonting ändrat"

GYMNASTIK Finlands Svenska Gymnastikförbund har fått i uppdrag att utreda Linda Karlströms tränaruppdrag i Drott och Kronan. Det förvånar sektionens ordförande Irene Strömberg i Drott, eftersom ingen kontaktat föreningen.

Nyhetsbild

En covidpatient har avlidit – "Det var en ovaccinerad person i medelåldern"

GRAFIK. En av personerna som i slutet av förra veckan vårdades på intensivvårdsavdelning på Vasa centralsjukhus har avlidit.

Nyhetsbild

Majoriteten av dagens fall finns i Jakobstadsregionen

Av Vasa sjukvårdsdistrikts 30 bekräftade fall under lördagen finns de flesta i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Vägarna olycksdrabbade under fredagsnatten

PEDERSÖRE/JAKOBSTAD Två trafikolyckor uppstod under natten till lördag. En person fördes till sjukhus för kontroll.

Nyhetsbild

Vöråbon Rasmus Mattus fortsätter som ordförande Svensk Ungdom i Österbotten – här är namnen på resten av styrelsen

På Svensk Ungdom i Österbottens höstmöte på fredagen blev det klart att Rasmus Mattus, hemma från Vörå, fortsätter som kretsens ordförande.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöter velar inför nytt val – men ingen säger heller nej

Partierna är i full färd med att leta kandidater till vinterns områdesval. Tänker de österbottniska riksdagsledamöterna kandidera? I nuläget är det bara en riksdagsledamot som bekräftar kandidatur.

Nyhetsbild

Inbrottet i Robbis Hobby Shop utrett – andra inbrottstjuven hittades efter spaningsarbete

JAKOBSTAD Jakobstadspolisen har med hjälp av Tammerforspolisen lyckats utreda den grova stölden i Robbis Hobby Shop för drygt två veckor sedan.

Nyhetsbild

Fler covidpatienter än någonsin tidigare behöver nu intensivvård i Vasa

Incidensen inom Vasa sjukvårdsdistrikt har ökat bara en aning. Men de patienter som behöver intensivvård på grund av covid-19 har aldrig varit fler än de är nu.

Nyhetsbild

PAM: 800 av Halpa-Hallis anställda säger nej till byte – butikskedjan redo att förhandla

På en kort tid har 800 namnunderskrifter samlats in bland Halpa-Hallis anställda. Listan har sänts till företagets högsta ledning.

Nyhetsbild

Covid-boom i Karleby och Jakobstad – "Sjukdomen ska helt enkelt gå igenom den ovaccinerade delen", säger Malmskas chefsläkare

ÖSTERBOTTEN Även om de sätter sin tilltro till vaccinet spår både Pirjo Dabnell och Pia-Maria Sjöström fortsatt tufft coronaläge: "Vi tvingas leva med detta."

Nyhetsbild

Dansa högklassigt med FSG – förbundet startar pilotprojekt

DANS Vill du träna dans på hög nivå? I så fall kan Finlands Svenska Gymnastikförbunds pilotprojekt vara något för dig. Den inledande auditionen ordnas i Vasa den 30 oktober.

Nyhetsbild

Fräck cykelstöld i Jakobstad – tjuven cyklade iväg med dyr cykel framför ögonen på försäljarna

JAKOBSTAD En dyrbar hybridcykel av märket Trek stals mitt framför ögonen på försäljarna i en cykelbutik i Jakobstads centrum i fredags.

Nyhetsbild

Flest fall i Pedersöre och Larsmo – men nu finns smittade också i Närpes

Det är länge sedan någon konstaterats coronasmittad i Sydösterbotten, men på onsdagen hittades två fall i Närpes.

Nyhetsbild

Sångerskan Désirée kan inte låta bli att förundra sig – "Tänk, att man måste svara på en sådan fråga"

PEDERSÖRE/JAKOBSTAD Finlandssvenskar är stolta över att vara just finlandssvenskar. Ändå förstår vi inte riktigt att uppskatta vårt kulturarv. Det här vill Désirée Saarela-Portin ändra på.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt går emot nationella riktlinjer – Salonen: "Läget är fortfarande allvarligt här"

Covidläget är ungefär oförändrat och allvarligt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Därför uppmanas alla som har symtom att låta testa sig för coronaviruset, med låg tröskel.

Nyhetsbild

Heino och Gun-Britt trakasseras av minderåriga – tvingas skura ägg och tusch från köksfönstret

I två år har okända barn förstört nattsömnen för paret Olli och vandaliserat deras hus i Jakobstad. – I september var de här sextio gånger, säger Gun-Britt Olli. Även under 15-åringar kan bli ersättningsskyldiga om de har sönder andras egendom.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen har flest nya fall – två vårdas på intensiven

På måndagen vårdas fyra personer på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Två av dem behöver intensivvård.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som har makten inom Österbottens förbund

Landskapsfullmäktige vid Österbottens förbund har valt fullmäktiges presidium samt medlemmar till landskapsstyrelsen, revisionsnämnden och till kulturnämnden.

Nyhetsbild

Losvika lanserar digital veterinärstjänst – Netvet når hela världen

Oberoende av var du och ditt djur befinner er når ni veterinärerna på Losvika djurklinik i Nykarleby – tack vare en app som Losvika utvecklat och som är i bruk sedan en dryg vecka.

Nyhetsbild

Fossila bränslen ska bort snabbt – branschen beredd på förändringen

JAKOBSTAD Stor omställning för energibranschen då fossila bränslen ska fasas ut. Stenkol och torv tillsammans med naturgas står för nästan hälften av bränslet i fjärrvärmeproduktionen.

Nyhetsbild

Almas MGP-låt handlar om glädje och regnbågen – nu taggar hon inför finalen

11-åriga Jakobstadstjejen Alma Ellfolk tog hjälp av sin musikaliske moffa för att skriva sin låt till MGP. Nu är hon redo att visa upp sin låt. Scenkläderna är utvalda och låttexten har övats in.

Nyhetsbild

Missnöje med domen i fallet Storgatan – professor påtalar svag punkt som blir avgörande i hovrätten

I RÄTTEN Det hade funnits goda skäl för tingsrätten att döma mannen för dråp i fallet Storgatan, säger straff- och processrättsprofessorn Matti Tolvanen. Nyansskillnader mellan finska och svenska lagtexten kan avgöra i hovrättsprocessen.

Nyhetsbild

Kriminell duo stoppades av polisen – ska sitta häktade ett tag för att inte fortsätta begå egendomsbrott

JAKOBSTAD De är en lite udda kriminell duo, de två männen som minst andra gången i år sitter frihetsberövade för bland annat egendomsbrott. Den ena är 21 år gammal, den andra 36.

Nyhetsbild

Ettåringarna Moa, Elwin och Luna såg teater – Unga Scenkompaniet spelar för de minsta

Det är inte riktigt alla i publiken som hålls stadigt på benen när Unga Scenkompaniet presenterar sin föreställning "Oas". Så kan det vara när man just lärt sig gå.

Nyhetsbild

Handeln drar igen – men arbetskraftsbristen är ett allt större problem

JAKOBSTAD Företagen är betydligt mer optimistiska nu än för ett halvår sedan. Men brist på folk och logistikproblem är smolk i glädjebägaren.

Nyhetsbild

Nu är sex coronapatienter intagna på sjukhus – "En av dem har redan varit isolerad i tio dagar"

Evenemanget i Vasa fortsätter ge nya fall. "Än har vi nog inte sett slutet", säger infektionsläkaren. Bland dagens coronafall finns både 2- och 3-åringar.

Nyhetsbild

Hovrätten sänkte straff för man som hade sex med 15-åring

I RÄTTEN En man dömdes i januari 2021 av tingsrätten i Jakobstad till sju månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Vasa hovrätt sänkte straffet till fem månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Läkarna befarar ny mutation – "Vi har haft sjuka med två vaccindoser, deras tester har åkt iväg på sekvensering"

Dagens fall är fördelade på fem kommuner. – Många fall kommer från samma tillställning, med smittade både i Vasa och i Jakobstadstrakten, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Nyhetsbild

Vasa i toppen bland städer med hög trivselfaktor – se poänglista: Så rankas stadens serviceutbud

Konsultföretaget Ramboll har jämfört trivseln och livskraften i finländska städer utgående från serviceutbudet. Vasa ligger i toppskiktet med hög trivselfaktor.

Nyhetsbild

Lista: Så långt cyklar elever till skolan i Österbotten – inga kommuner är flexibla: "Vi håller oss till kilometergränserna"

Paragrafrytteri eller enda sättet att nå jämlikhet? Oavsett är kommunernas kilometergränser för skolskjuts ristade i sten. Men kommunerna har olika syn på vilka vägar som är farliga.

Nyhetsbild

Ingen etanolfabrik i sikte – St 1 satsar stort på biodiesel i Göteborg

JAKOBSTAD Energibolaget St 1 och skogsbolaget SCA satsar stort på bioraffinaderi i Göteborg. För fem år sedan var planen att bygga etanolfabrik till Jakobstad.

Marcus Jansson: Ledningen verkar inte få ut budskapet till de anställda

JAKOBSTAD God kommunikation och en situationsmedvetenhet hos anställda är det som skiljer agnarna från vetet i framtiden.

Nyhetsbild

Snäva marginaler - men båttillverkaren Nautor strävar till att nå lönsamhet

JAKOBSTAD Nautor ska bli lönsamt igen. Nyligen avslutade samarbetsförhandlingar är en del i strävan till omorganisering och lägre kostnader.

Nyhetsbild

Rum att växa i – Prevex flyttar in i Rettig-fastighet i Jakobstad

JAKOBSTAD Prevex flyttar produktionslinjer och lager till Jakobstad. Trångt i Nykarleby är orsak till flytten. Nu räknar man med att behöva anställa fler.

Nyhetsbild

Busslast med svenska turister upptäcker Österbotten – Nancy återupptar kontakten till släkten i Finland

En resa med historisk touch är vad svenska turister får ta del av under några dagar i Österbotten. Svenska Dagbladets läsarresa till Österbotten sålde slut på en dag – fler resor är att väntas, säger arrangören.

Nyhetsbild

Storgatsmannen häktad och dömd till ovillkorligt fängelse för bland annat grovt dödsvållande

I RÄTTEN Storgatsmannen har häktats och förpassats till Vasa fängelse i väntan på att domen vinner laga kraft. Österbottens tingsrätt dömde mannen till fyra års ovillkorligt fängelse för bland annat grovt dödsvållande.

Nyhetsbild

Dom i fallet Storgatan – mannen döms för grovt dödsvållande

I RÄTTEN Tingsrättens dom i fallet med mannen som sköt ihjäl en ung kvinna i Jakobstad för två år sedan kom som planerat. Mannen döms till fyra års ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Polisen kan ha missat vittne i Storgatsfallet – "Vi ska försöka reda ut vad som har hänt"

JAKOBSTAD En privatperson riktade nyligen allvarliga anklagelser mot polisens agerande i samband med Storgatsfallets förundersökning. Polisen reder ut om eventuella nya uppgifter har bevisvärde.

Nyhetsbild

Nya exponeringar på skolor och daghem – jobbigt läge för barnfamiljer just nu

JAKOBSTAD/LARSMO På onsdagen meddelar social- och hälsovårdsverket att det har skett ett flertal nya exponeringar i regionens skolor och daghem. Antalet karantäner ökar.

Nyhetsbild

Klimatsmarta lösningar bra för kommunernas ekonomi

JAKOBSTAD Klimatstrategier har inget med flummiga planer att göra. Resultaten är mätbara, klimatsmarta lösningar sparar reda pengar för kommunerna.

Nyhetsbild

Attityd är allt för förbundskaptenen Anna Signeul: "Alla kan ta ansvar"

FOTBOLL Det som betyder något är inte hur bra du är på att dribbla eller skjuta, utan hur god karaktär du har. Det är viljan att vilja som spelar roll. Det var ett av Anna Signeuls budskap då hon föreläste på Jaros seminarium.

Nyhetsbild

Baltic sålde båt i Monaco – en Café Racer till ska byggas

JAKOBSTAD Fjolårets båtmässa i Monaco ställdes in. I år var mässan tillbaka och för Baltic Yachts blev det affär.

Nyhetsbild

Omfattande skadegörelse längs Pörkenäsvägen – blir dyrt att reparera och återställa

JAKOBSTAD På en 3 km lång vägsträcka längs Pörkenäsvägen har varenda vägskylt dragits upp. Skadegörelsen har skett någon gång under lördagsnatten. Nanoqs grundare Pentti Kronqvist är bedrövad.

Nyhetsbild

Par från Jakobstad nära jordskalvet: "Tittade ut genom fönstret och såg att det var storm i poolen"

JAKOBSTAD Uffe och Cika Snellman från Jakobstad befinner sig i Rethymno på Kreta. Det är cirka 80 kilometer från Heraklion där ett jordskalv krävde ett dödsoffer tidigare i dag.

Nyhetsbild

Coronasmitta på skolor och daghem – "Kan inte annat än sätta hela skolklasser i karantän"

Mellan lördagen och måndagen har arton coronafall uppdagats i Jakobstadsregionen. Många av de smittade är barn.

Nyhetsbild

Tidigare skidåkaren Jan-Ove Sundgren tävlar på fondmarknaden: "Det måste finnas hårda fakta"

Jan-Ove Sundgren från Jakobstad måste avsluta sin skidkarriär abrupt. Nu tävlar han med Odins fonder i stället. Hur försöker Odin prestera?

Nyhetsbild

Prisbelönta Hållbarhetsveckan är tillbaka – här hittar du program för hela veckan

Hållbarhetsveckan i Österbotten återkommer för en andra gång med syftet att inspirera och bidra till en mera hållbar livsstil. På programpaletten finns ett brett urval som påminner oss om de positiva fördelarna med hållbarhet.

Nyhetsbild

Trygga Räkan blir mobil – fiskebod på hjul rullar norrut

I veckan utvidgar fiskboden Trygga Räkan i Nykarleby sitt revir. Då börjar den mobila fiskeboden trafikera Jakobstad, Karleby och Kaustby.

Nyhetsbild

Hon var modedesigner – nu skapar Mikki från Vasa konst av coronasiffror och valutakurser

Mikki Nordman från Vasa jobbade som modedesigner i flera år. Men så hände något som gav livet en knuff i en ny riktning.

Logga in för att följa orten