Jakobstad

Nyhetsbild

Jeppis tappade ledning – vann till slut ändå

ISHOCKEY Det blev en överraskande knapp bortaseger för namnstarka Jeppis Hockey borta mot Virkiä.

Nyhetsbild

Elledning orsakade brand i industrihall – produktionen fortsätter utan avbrott

JAKOBSTAD En brand skadade betongfirman Ja-Ko Betonis bilhall på Vagnsmakarevägen i Jakobstad på lördagen. Men företagets produktion påverkas inte av branden – verksamheten fortsätter som vanligt på måndag.

Nyhetsbild

Blödning i lårmuskeln för Simon Skrabb

FOTBOLL Det är en blödning i lårmuskeln som gör att Simon Skrabb inte kan spela i söndagens match mot Ungern. Men diagnosen är inte speciellt allvarlig.

Nyhetsbild

Äldreboende ska uppfylla myndighetskrav – fler våningar på taket är aktuellt

JAKOBSTAD På Mariahemmet får klienterna större rum och egen dusch. Över hundra Jakobstadsbor står i kö till äldreboendet.

Nyhetsbild

Flera julkonserter redan slutsålda: "I år har vi tagit bort pausen"

På fyra orter är biljetterna till Årets stora julkonsert redan slutsålda. Turnén drar igång på måndag och når Österbotten i slutet av november.

Nyhetsbild

Simon Skrabb ännu skadad – hemskickad

FOTBOLL Simon Skrabb tampas fortfarande med sin fotskada och kommer inte att kunna spela mot Ungern på söndag.

Nyhetsbild

Sammanslagen tingsrätt börjar vid årsskiftet

Tvåspråkigheten förstärks och verksamheten effektiveras. Ledande lagman Daniel Allén tror att den sammanslagna tingsrätten ger fördelar.

Nyhetsbild

Här känner man sig välkommen

JAKOBSTAD På dagcentret Azalea tas klienterna emot med en kram direkt i dörren. Sedan får de sätta sig vid bordet där det skålas godmorgon i gurkvatten.

Nyhetsbild

Nu släpper Rickard Eklund debutalbumet – och firar med konserter

"1. (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds nya album. Det brassas på med känslor då Eklund gör tre spelningar i Österbotten under veckoslutet.

Nyhetsbild

Brand på industriområde i Jakobstad släcktes snabbt

JAKOBSTAD En brand utbröt på Alholmsvägen i Jakobstad under förmiddagen.

Nyhetsbild

Serge debuterade inför 49.802: "Inte ett dugg nervös"

FOTBOLL Trots att Serge Atakayi gjorde sin debut inför 49 802 åskådare på Ibrox säger 19-åringen att han inte var ett dugg nervös när han hoppade in i 73:e minuten.

Nyhetsbild

Antons skoltid var kämpig – han fick bokstavsdiagnos som vuxen

JAKOBSTAD Anton Plogman är uppväxt med missbruk i familjen och fick själv alkoholproblem i tonåren. Som vuxen fick han diagnosen ADD. Nu är det hans jobb att dela med sig av sina erfarenheter.

Nyhetsbild

Upplysta cyklister i Språkbadsskolan

JAKOBSTAD För ett veckor sedan fick någon en ljus idé som har spridit sig främst bland killarna. Cyklar och hjälmar dekoreras med batteridrivna ljusslingor.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Berättelsen i centrum för Turtschaninoff

JAKOBSTAD För Maria Turtschaninoff får hennes böcker gärna läsas feministiskt, men de innehåller i första hand berättelser snarare än budskap. Det var något av vad hon förmedlade till elever från Jakobstads gymnasium på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Språkundervisningen ska börja tidigare – Jakobstad testar redan

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga skolväsende har fått statliga pengar på cirka 19.000 euro för att kunna erbjuda frivillig svenska från årskurs 1 detta läsår.

Rickard Eklund ger konsert på After Eight

JAKOBSTAD Den skivaktuelle dialektsångaren Rickard Eklund ger en konsert på Musikcafé After Eight i Jakobstad nu på fredag.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

Jarolöfte debuterade i skotska ligan

FOTBOLL Serge Atakayi fick göra sin ligadebut när hans Glasgow Rangers i söndags besegrade Motherwell med 7–1 inför 49 802 åskådare på Ibrox.

Nyhetsbild

Mångkulturellt samarbetsnätverk bildas i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Samarbetsnätverket ska ge invandrare bättre möjlighet att delta i närdemokratin. Integrationsenheten i Jakobstadsnejden bjuder in till en första diskussionskväll.

Nyhetsbild

De vill tala om framfall och träning: "Varför lämnas mammorna ensamma?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Varför är det tabu att tala om framfall och magmuskeldelning och varför får nyblivna mammor så bristfälliga råd om träning? Det undrar Fanny Indola och Linn Fellman.

Nyhetsbild

Simon Skrabb nätade men AIK knep guldet

FOTBOLL Simon Skrabb gjorde matchens enda mål när hans IFK Norrköping vann borta mot Häcken med 0–1. Men när AIK vann med samma siffror måste IFK nöja sig med silvret.

Nyhetsbild

Spelprojekt ska bygga broar över Kvarken

Qvarken Game Industry ska hjälpa spelföretagen i Österbotten och Västerbotten att etablera sig på den globala marknaden. – Vi har redan duktiga programmerare, grafiker och ljudtekniker. Vad vi behöver är ett sätt att knyta ihop dem, säger Tobias Björkskog.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vände och vann

ISHOCKEY Vasaspelaren Jani Kiviniemi avgjorde för Jeppis Hockey mot Korsholm när Jeppis vände och vann med 4–8 (3–2, 1–0, 0–6).

Nyhetsbild

Lagsilver för Fitness i Helsingfors

GYMNASTIK Fitness idrottsförening deltog med framgång i lagtävlingarna i redskapsgymnastik i Helsingfors.

Nyhetsbild

Walki-sponsrad portal ska sätta snurr på ekonomin

JAKOBSTAD Walki tror att framtiden ligger i en cirkulär ekonomi. Koncernen Walki har sponsorerat ett omfattande webbmaterial om cirkulär ekonomi för elever i högstadie- och gymnasieålder att fritt använda i undervisningen.

Nyhetsbild

Mänskligt misstag bakom elavbrottet i Karleby- och Jakobstadsregionen

Orsaken till varför elavbrottet inträffade har klarnat. Ett elavbrott kommer aldrig lägligt, men som tur är går det att förbereda sig på olika sätt.

Nyhetsbild

I dag släpps musikvideon till Fredrik Furus "Dum dum dum"

Daniel Hjerppe från Vasa har gjort videon till Fredrik Furus senaste singel, "Dum dum dum". Det är premiär för den i dag, fredag.

Nyhetsbild

Präst ger ut magasin – vill stärka papparollen

JAKOBSTAD Jan-Gustav Björk delar med sig av sina vardagliga kamper för att lyckas vara en närvarande pappa. I ren ilska sprutade prästen blåbärssoppa över hela köket.

Nyhetsbild

Samstämmigt i stadsstyrelsen om budgeten

JAKOBSTAD Inga stora ingrepp och inga önskeresultat gör att Jakobstads budget slutar på minus också efter att stadsstyrelsen behandlat stadsdirektörens förslag.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på turné i regionen – spelar visor och håller artistsamtal

KULTUR Fredrik Furus och Jack Vreeswijks turné genom Svenskfinland har nu nått Österbotten efter en lyckad start i södra Finland. Följande spelningar sker denna vecka i Jakobstad, Vasa, Jeppo och Karleby.

Nyhetsbild

Efterfrågad tjänst: Aktia ska leverera kontanter hem till kunden

JAKOBSTAD I början av 2019 börjar Aktia leverera kontanter till hemdörrar i Jakobstadsregionen i samarbete med Posten. På kontoren kan man avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Nyhetsbild

Krisen i JBK: Stig Johansson säger att styrelsen måste ta ansvar

FOTBOLL JBK:s understödsförening kommer inte att ta operativt ansvar för fotbollsklubben. Ordföranden Stig Johansson säger att JBK:s avgående styrelsemedlemmar måste ta ansvar för det de har gjort. "Annars hamnar de i historien som de som avslutar JBK som skulle fylla 75 nästa år", säger Johansson.

Nyhetsbild

Timo Kuusisto hoppas få fram ny JBK-styrelse

FOTBOLL Den avgående JBK-ordföranden Timo Kuusisto säger att han kommer att jobba för att få fram en ny lösning till styrelse när höstmötet fortsätter den 28 november.

Nyhetsbild

Mikael Andersson trotsar handikappet – nästa mål är att köra motorcykel

JAKOBSTAD Mikael Andersson föddes utan armar och ben och han var dömd till ett liv på institution. I dag är han gift, har fyra barn och reser runt som föreläsare.

Nyhetsbild

JBK:s styrelse avgår – ingen ny kunde väljas

FOTBOLL Alla i JBK-styrelsen avgår. Däremot kunde tisdagens höstmöte inte välja någon ny styrelse, utan mötet fortsätter om tre veckor.

Nyhetsbild

Förundersökningen klar – Mässkärsolyckan till åtalsprövning

JAKOBSTAD Polisens protokoll över förundersökningen av Mässkärsolyckan är klart. Åklagaren gör en åtalsprövning.

Nyhetsbild

Baltic Yachts fick stororder på ny superyacht för cruising

JAKOBSTAD Baltic Yachts fick beställning på ny superyacht. Båten som ska börja byggas i nästa år är den tredje största till volymen som någonsin byggts vid Baltic Yachts.

Nyhetsbild

Minusbudget för Jakobstad

JAKOBSTAD Stadsdirektör Kristina Stenman är klar med budgetförslaget för 2019. Också nästa år visar minus på sista raden.

Nyhetsbild

Slutsåld livepodd med Ted och Kaj på After Eight

JAKOBSTAD Den här veckan åker Ted Forsström & och Kaj Korkea-aho på turné och spelar in poddavsnitt inför publik i Jakobstad, Vasa, Åbo och Helsingfors.

Nyhetsbild

Richard Sjölund efterlyser handlingsprogram för att hålla svenskan levande

JAKOBSTAD För folktingsmedaljören Richard Sjölund är utbildningsfrågor viktiga och han talar gärna för tvåspråkiga lösningar. Nu efterlyser han ett handlingsprogram för att bevara svenskan som ett levande språk.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vann tamt derby

ISHOCKEY Jeppis Hockey fortsätter dominera i hockeytvåan. Laget tog i lördags sin åttonde raka seger på grannen IK Kronans bekostnad. Det i allra högsta grad tama derbyt slutade 6–2 (2–0, 3–1, 1–1).

Nyhetsbild

FPA:s sista svenska direktör går i pension och blir Jakobstadsbo – oroar sig inte för språket

Mikael Forss har suttit i ledningen för Folkpensionsanstalten, som han kallar samhällets ryggrad, i fjorton år. Nu är han redo att rigga upp sin smedja i Jakobstad, och hoppas få se nya mekanismer för att fördela nationalinkomsten.

Nyhetsbild

Våga tala om död och sorg

JAKOBSTAD Döden drabbar alla människor förr eller senare och på olika sätt. Det är viktigt att tala om döden på ett ärligt sätt, säger Mikael Nilsson som arbetar med sorgbearbetning.

Nyhetsbild

Ett år utan frun Melita – "Sorgen är min egen"

JAKOBSTAD Makarna Melita och Jan-Erik "Kak" Nyman fick 57 år tillsammans och hann fira sin guldbröllopsdag innan sjukdomen allt mer tog över deras vardag.

Nyhetsbild

Marja Rak lanserar klädkollektion – "Stilmässigt ganska likt Noolan"

JAKOBSTAD Designern Marja Rak är i gång med en ny klädkollektion. Den här gången använder hon sitt namn som varumärke.

Nyhetsbild

Nedbrytbara påsar förstör bioavfallet – vanliga plastpåsar fungerar bättre

JAKOBSTAD I en del affärer marknadsförs nedbrytbara påsar felaktigt som lämpliga förpackningar för bioavfall. I själva verket förstör de nedbrytbara påsarna behandlingen av bioavfallet.

Nyhetsbild

Mark Levengood: "Jag är som en häst redo att galoppera över Österbotten"

Mark Levengood ska på turné i Österbotten med start på lördag och han har Vasa som bas under sitt besök. För att få koll på sin tillfälliga hemstad har han tagit bandet Vasas flora och fauna till hjälp.

Logga in för att följa orten