Kristinestad

Nyhetsbild

Dans och ädel lax då Skaftung har familjär fest

Det är traditionsenlig Laxdans i Skaftung på lördag den 21 juli. Duon Fenix spelar dansmusik i uf-lokalen. Vbl ställde fem frågor till Skaftungbon Fred Berg, en halvan av Fenix, inför spelningen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Brandmän sökte orm i Fischars

KRISTINESTAD Strax före midnatt på lördagen fick brandkåren larm om en orm som eventuellt tagit sig in i ett hus på Fischarsvägen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

300 svin i diket i Lappfjärd – trafiken på Bötomvägen påverkades

VIDEO En grisbil körde av okänd anledning i diket på Bötomvägen i Lappfjärd, Kristinestad, på tisdagseftermiddagen. Av de närmare 300 svinen som fanns i lasten tvingades räddningsverket avliva en del på platsen.

Nyhetsbild

Fia bygger upp sin egen lantgård i Skaftung

Sofia Rönn föddes i Nykarleby centrum. Men sedan tonåren har lantbruk varit hennes grej, och nu har hon sin egen lantgård – i Kristinestad.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Inbrott i apoteket i Lappfjärd - polisen ber allmänheten om tips

LAPPFJÄRD Tidigt på fredagsmorgonen utsattes apoteket och en närliggande butik i Lappfjärd för inbrott.

Nyhetsbild

Kristinestad söker världsarvsstatus – men högst fyra objekt kan nomineras från Finland

Kristinestad gör ett nytt försök att få med trähusstaden på Unescos världsarvslista.

Nyhetsbild

Städer lägger ned processen mot virkeskartellen

Vasa, Kristinestad och övriga 30 involverade kommuner överklagar inte till hovrätten i skadeståndsmålet mot tre skogsbolag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Fem företag intresserade av att sköta delar av vården i Kristinestad

Fem företag anmälde intresse att delta i förhandlingar om delar av öppenvården i Kristinestad.

Nyhetsbild

Gratis preventivmedel i Kstad från årsskiftet

Motionen om kostnadsfritt preventivmedel för ungdomar i Kristinestad har godkänts av välfärdsnämnden. Det innebär att preventivmedlen blir gratis från årsskiftet för unga i åldern 13-25 år, förutsatt att budgetmedel beviljas i höst.

Nyhetsbild

Anette Norrgrann valdes till MI-rektor i Kstad

Med rösterna 6-3 valdes Anette Norrgrann till rektor för Kristinestads medborgarinstitut.

Nyhetsbild

Förslag: gratis preventivmedel åt unga i Kristinestad

Dela ut gratis preventivmedel åt unga från årsskiftet. Det förslaget tar politikerna i Kristinestad ställning till på torsdag.

Nyhetsbild

Åklagare väcker åtal för misstänkt röstköp i Kristinestad

Det misstänkta röstköpet i Kristinestad tas till tingsrätten. När det gäller fallet i Närpes blir det ingen rättegång.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lastbil körde i diket – Hallonen på släpvagnen klarade sig

KRISTINESTAD En lastbil med hallon på släpet körde i diket i Kristinestad i onsdags.

Nyhetsbild

Tre bilar inblandade i krock i Kstadskorsning

Tre bilar som kom från varsin väg på östra sidan i Kristinestad var inblandade i en krock vid lunchtid på torsdagen. Kollisionen skedde i korsningen av Tjärhovsvägen, Tjöckvägen och Lappfjärdsvägen nära stadsbron.

Nyhetsbild

Tjöck skola blir daghem och förskola i höst

För tillfället är aktiviteten i Tjöck skola ganska låg, men till hösten blir det desto mera fart och fläkt då daghems- och förskolebarnen flyttar in. Utöver detta ska också lunchen för Kristinestads skola kokas i Tjöck skola.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Öppna portar bland kaptenshus och trädgårdar i Kristinestad

Öppna portar är evenemanget då Kristinestadsborna låter besökare komma in och ta del av de idylliska trähusen och grönskande trädgårdarna. Ett tiotal besöksobjekt är nya.

Nyhetsbild

Hund rev tre får i Sideby – avlivades

På fredagsmorgonen fick polisen in en anmälan om att rivna får hittats i en hage i Långviken i Kristinestad. Där hittades också den skyldige – en hund som varit på rymmen sedan natten mellan onsdag och torsdag.

Nyhetsbild

Peter Grannas ny gymnasierektor i Kristinestad

KRISTINESTAD Nye rektorn vid Kristinestads gymnasium hoppas på mer utbyte med finska gymnasiet samt en tydligare marknadsföring av skolans styrkor.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Lax, nypotatis och jordgubbar – det går att få lokalproducerat på midsommarbordet

Midsommaren är räddad. Österbottnisk nypotatis är på väg ut i butikshyllorna och det kommer bra med lax i Kvarken. Till och med frilandsjordgubbarna tycks mogna i tid.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över folkhögskolan i Lappfjärd

KRISTINESTAD Övertagandet av Lappfjärds folkhögskola väckte tvivel i stadsfullmäktige på måndagskvällen. Efter omröstning beslöts att Kristinestad tar över verksamheten.

Brand tog skog och förråd vid Lilla Sandjärv – sommarstugor klarade sig

På söndagskvällen bröt en skogsbrand ut vid ett sommarstugeområde på Sandjärvsvägen i Ömossa. Sex brandbilar från Lappfjärd och Kristinestad deltog i utryckningen.

Nyhetsbild

Företag i Sydösterbotten samarbetar för lite med skolor: "Skolorna har den framtida arbetskraften"

Samarbetet mellan företag i Sydösterbotten och yrkeshögskolorna är dåligt. Företagen vet inte hur de ska gå till väga eller vem de ska kontakta för att skapa ett samarbete. Detta ska nu få en ändring.

Nyhetsbild

Markbrand mellan två sommarstugor i Kristinestad

Av okänd anledning började marken mellan två sommarstugor brinna i Kristinestad på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Nytt konstverk i Kristinestad beskriver plats och person

Kristinestad har fått ett nytt offentligt konsertverk. "Frans rum", skapat av bildkonstnären Maria Nordbäck, finns vid Hemslöjdsgården.

Häst fastnade i dike

På tisdagskvällen fick brandkåren i Kristinestad rycka ut för att hjälpa upp en häst som fastnat i ett dike.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Kristinestads hemliga beslut om vården kan inte överklagas

KRISTINESTAD Beslutet som fattades bakom stängda dörrar i mars om att privatisera en del av vården kan inte överklagas. Det var "av beredande karaktär".

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

SFV skickar 300 000 euro med LAFO till Kristinestad

Det återstår mycket jobb för att få folkhögskolan i Lappfjärd att gå runt. SFV ger 300 000 euro åt Kristinestad som stöd.

Nyhetsbild

Privatisering ska garantera nära hälsovård i Kristinestad

Ett eller flera privata företag kan ta över en del av vården i ett sambolag med staden som minoritetsägare. Staden vill trygga närservice och arbetsplatser säger välfärdsnämndens ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (SFP).

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Kristinestad privatiserar en del av vården

Kristinestad begär anbud av företag gällande 30 procent av vården. Staden ska bilda ett gemensamt bolag med det företag som vinner den offentliga upphandlingen.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Skarvkolonin utanför Sideby växer för tredje året

För två år sedan misstänkte man att skrämselåtgärder och skott med gaskanon i Sastmola skrämde skarven till Sideby. Nu befarar man att skarven som försvunnit från Pjelaxfjärden också hittat till Norrgårdens (Norrgåsin) som ligger utanför Kilen.

Nyhetsbild

Dilveren ny krögare på Sjögatan

KRISTINESTAD Ismet "Ismo" Dilveren tar över den konkursdrabbade puben och nattklubben på Sjögatan i Kristinestad och kommer även att servera mat.

Nyhetsbild

Skogsbrand slukade mindre båt – hotade hus

KRISTINESTAD Det enda som behövdes var en gnista från ett pannrum. Efter det var elden lös. Brandkåren vill uppmana folk att inte elda i naturen medan det råder skogsbrandsvarning.

Nyhetsbild

Man åtalad för sexualbrott miste kontrollen i rättssalen

En 59-årig man åtalad för sexuellt antastande miste besinningen fullständigt i rättssalen. Han skällde ut såväl åklagaren som kvinnan han hade antastat sexuellt.

Kvinna knivhöggs i Kristinestad – en olycka, hävdar offret

KRISTINESTAD Den 18 april knivhöggs en kvinna född 1982 i ryggen i Kristinestad. Hennes man är misstänkt för dådet – men båda säger att det var en olycka.

Nyhetsbild

Känd Kristinestadsprofil gick ur tiden

KRISTINESTAD En känd Kristinestadsprofil har gått ur tiden. Skolrådet Per-Elof Boström avled på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Vindkraft i södra Kristinestad måste utredas mer

Den planerade vindkraftsparken i Västervik-Ömossa kan inte godkännas ännu, beslöt stadsstyrelsen i Kristinestad. Nya ägaren kan bygga utan stöd.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över folkhögskolan i Lappfjärd

Med staden som upprätthållare ska nya möjligheter öppna sig. Folkhögskolan i Lappfjärd kan bli "Lafo" igen.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över Axxells folkhögskola i Lappfjärd

Axxells folkhögskola i Lappfjärd ska bli kommunal från och med hösten 2019. Ägarna och staden meddelar att Kristinestad tar över.

Logga in för att följa orten