Larsmo

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Birthe sålde sin skog för att trygga naturens mångfald: "En unik plats"

Kalhuggning var inget alternativ då Birthe Wistbacka i Larsmo sålde sin gammelskog. Nu är den skyddad genom ett statligt skyddsprogram.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Två personer hamnade i vattnet efter kanotutflykt i Larsmo

LARSMO Kraftiga vattenströmmar tros ligga bakom missödet som inträffade vid 10-tiden på fredagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Vindkraft till havs intresserar – nu utreds park på 1 000 megawatt utanför Närpes

Det har döpts till Norrskär, det 389 kvadratkilometer stora område utanför Korsnäs och Närpes där bolaget Ilmatar vill undersöka möjligheterna till kanske 1 000 megawatt vindkraft. Norrskär ligger i den ekonomiska zonen och därmed har kommunen inte veto och får inte heller fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Tre personer räddade från isen i Larsmo skärgård

LARSMO Det var klockan 19 på onsdagskvällen som det inträffade en motorbåtsolycka i Larsmo.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Skärpt övervakning av fisket i Österbotten – det här behöver du göra innan du fiskar

Övervakandet av fisket intensifieras under våren och försommaren inom Norra Kust-Österbottens fiskeriområdes havs- och insjövattenområden. Fiskeriområdet omfattar Nykarleby, Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och Larsmo.

Nyhetsbild

Äldre fähus brandskadades allvarligt i Larsmo – grannen upptäckte lågorna när han skulle gå och sova

ÖSTERBOTTEN Brandkåren tvingades riva bort takplåten från den äldre ladugårdsbyggnaden för att släcka den natten till söndag.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

Nytt försök att upphandla patientdatasystem – "Ineffektivt med många program"

Det första försöket floppade. Nu förbereder välfärdsområdet en ny upphandling av ett patientdatasystem. Därmed ska det rensas i djungeln av dataprogram – över 350 i dag – och ge läkare, vårdare med flera mer tid för patientarbetet.

Nyhetsbild

Patientdatasystemet Aster kostade sjukvårdsdistriktet över 10 miljoner euro – Cerner fick fjärdedel

Upphandlingen av Aster som nytt patientdatasystem begravdes efter att Vasa sjukvårdsdistrikt plöjt ner över 10 miljoner euro på projektet. Amerikanska Cerner miste storaffären, men bolaget kunde ändå fakturera sjukvårdsdistriktet 2,4 miljoner.

Nyhetsbild

Familjeterapin i Jakobstadsregionen unik i Österbotten – "Metoden får gärna spridas"

Jakobstadsregionen är den enda som erbjuder multidimensionell familjeterapi i Österbotten. – I många fall kan man förebygga att barn måste placeras utanför hemmet om teamet kopplas in i ett tidigt skede, säger Monica Hällund-Myntti på Beroendevårdskliniken.

Nyhetsbild

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild

Herrfors höjer elpriserna med 25 procent – gäller avtal utan fast pris

Marknadspriset på el stiger kraftigt. Det gör att elbolag också höjer sina avgifter. Herrfors kunder fick nyligen hem ett brev, där det framkom att de som tecknat ett tillsvidareavtal utan fast pris får en dyrare elräkning från och med maj månad.

Nyhetsbild

Nya kretsbasen: Vi ska ta sikte på det femte mandatet

Nya kretsordförande Henrik Antfolk säger att SFP i Österbotten bör sikta högre. Målet ska vara ett femte mandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten har fått ny ordförande – Henrik Antfolk starkare i omröstning

Uppdaterad. SFP i Österbotten har fått en ny ordförande. En majoritet av delegaterna på kretsmötet i Lappfjärd lade sin röst på Kristinestadspolitikern Henrik Antfolk. Vid sin sida i presidiet får han en kvinna från Malax och en man från Nykarleby. Partiledaren säger att diskussionen om Nato nu ska föras.

Nyhetsbild

Antfolk mot Broman på kretsmötet i morgon – fem kandidater till uppdragen som vicebas

Ytterligare en person vill bli vice ordförande för SFP i Österbotten. Därmed kandiderar fem personer för de två posterna. Däremot finns bara två kandidater till det tyngsta uppdraget som ordförande. Kretsmötet väljer ny ledning i morgon i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Så mycket ska välfärdsdirektörerna få i lön – även Kinnunen kan vänta sig lönepåslag

Marina Kinnunen får sin tredje löneförhöjning under detta år när hon väljs till välfärdsområdesdirektör i Österbotten – som enda sökande. Norra Österbotten startade lönerallyt genom att ge sin direktör hela 17 400 euro per månad.

Nyhetsbild

Sex personer vill efterträda Post – Korsholmschef en av dem

Sex personer har inom utsatt tid sökt den ledigförklarade tjänsten som förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Det nyaste namnet är känt från Korsholms kommuns högsta ledning.

Nyhetsbild

Ny teknisk chef valdes i Larsmo – "Vill ha honom så fort som möjligt"

LARSMO Den långa rekryteringsprocess av den nya chefen för tekniska tjänster i Larsmo har nu avslutas.

Nyhetsbild

Landskapsdirektören "ärvde" Suomelas lön – Brandt får mer än kollegan i Seinäjoki

Mats Brandt får som nyanställd landskapsdirektör lika hög lön som avgående landskapsdirektören Kaj Suomela. Österbottens förbund håller fast vid en femsiffrig lön, medan Brandts nya kollega i Seinäjoki nöjer sig med 9 900 euro i månaden.

Nyhetsbild

Broman siktar på att bli kretsbas – Frostdahl hoppade av

Steven Frostdahl har hoppat av, men i stället har Korshomspolitikern Samuel Broman gett sig in in kampen för att bli ny kretsordförande för SFP. Därmed finns fortfarande två kandidater till uppdraget. Fyra personer har intresse för de två posterna som vice ordförande.

Nyhetsbild

Endast en sökande till topptjänsten – ingen ville utmana Kinnunen

Sex sökande i Satakunta, nio i Norra Savolax – men med bara en sökande skiljer sig Österbotten från mängden. Ansökningstiden har gått ut och Marina Kinnunen är enda sökande till välfärdsområdesdirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

SFP vaskar fram riksdagskandidater – "Blir konkurrens om platserna"

Om exakt ett år, den 22 mars 2023, inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet. SFP i Österbotten presenterar inom kort sin första bukett kandidater, 4–8 namn. Det kommer att bli konkurrens om platserna på SFP:s lista, säger nomineringsgruppens ordförande Sven Jerkku i Närpes.

Nyhetsbild

Goda förhoppningar om fortsatt dygnetruntjour i Jakobstad

JAKOBSTAD Vid årsskiftet går Malmskas specialtillstånd för jour dygnet runt ut. Nu står det klart att det kan bli en förlängning. Det är i varje fall välfärdsområdets önskemål.

Nyhetsbild

Snöskor är Vasabon Rolands grej – nu har han startat företag: "Är tokig i naturen"

VASA VIDEO. Vasabon Roland Bäck, med rötterna i Larsmo, har vandrat med snöskor i 20 år. När han blev arbetslös bestämde han sig för att göra det han tänkt på länge: starta friluftsföretag.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbristen utmanar – Ollikainen: "Löner, ledarskap och arbetsmiljö"

Bristen på vårdare och läkare blir en stor utmaning för det nya välfärdsområdet, säger fullmäktiges ordförande Mikko Ollikainen.

Nyhetsbild

Nu är de valda till nya uppdrag – "Vallöften möter krassa verkligheten"

Det självstyrande välfärdsområdet har nu fått sin politiska ledning. 58 av 59 invalda var närvarande och valde Mikko Ollikainen till fullmäktiges ordförande och Anne Salovaara-Kero till styrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Händer i dag: Regionens parlament samlas – och då får Ollikainen ytterligare en titel

I dag får riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) ytterligare ett uppdrag att foga till meritförteckningen. Uppdraget är inte hans tyngsta, men titeln nog den längsta: Välfärdsområdesfullmäktigeordförande.

LEDARE: Farhågorna besannades – Kaskö betalar mest

KOMMUNALSKATT Kasköbon betalar betydligt mera i skatter än Närpesbon. Så var fallet redan när Kaskö erbjöds bli del av Närpes – och skillnaden bara ökar.

Nyhetsbild

Bussen fullbokad – Jeppis 4 Ukraine vänder hemåt mot kvällen

Om allt går som planerat ska bussen på väg till den ukrainska gränsen i Polen vara lossad på förnödenheter och till sista platsen fylld med ukrainska flyktingar i dag, lördag eftermiddag. Då startar man den långa resan hemåt.

Nyhetsbild

Matskolorna drar i gång igen – "En meningsfull sysselsättning under sommarlovet"

4H-föreningar vill lära barn att laga mat under temat närmat. I sommar blir det Matskola igen.

Nyhetsbild

Jonathan Björkskogs digitala resa: "Jag är nyfiken, vill pröva mig fram och påverka"

Genero är det globala marknadsföringsbolaget som tog avstamp från Larsmo och Pedersöre. Vi följde med en av grundarna, Jonathan Björkskog, på denna digitala resa.

Nyhetsbild

Fullträff för Annika Sjöström i Larsmo – men först efter loppet

SKIDSKYTTE Det blev onödigt många missar för Annika Sjöström i skidskyttetävlingarna på hemmaplan i Larsmo. Men efter tävlingarna blev det en fullträff.

Nyhetsbild

Fyra kommuner betalar lön åt frivilligt karantänande anställda – så här gör din

Kommunerna har lagt fokus på olika delar av rekommendationer, en del på att friska kan jobba, andra på att karantän rekommenderas. Fyra av fjorton kommuner betalar lön åt sina anställda utan att de satts i officiell karantän.

Nyhetsbild

Datatrafiken fungerar som normalt igen inom välfärdsområdet

Problemen med datatrafiken som drabbade välfärdsområdets norra flank under morgonen är över. Det meddelar välfärdsområdet på sin webbsida.

Nyhetsbild

Ny app tar kommunerna närmare invånarna – "Vår gåva till kommuninvånarna på vändagen"

Det ska bli smidigare för invånarna att ta del av kommunens utbud. På vändagen lanserade sex österbottniska kommuner varsin gratisapp som ska göra kommunala tjänster, information och e-handel mer lättillgänglig.

Nyhetsbild

Svårt att knyta Larsmopyromanen till bränderna – men så hittade polisen hans dna i huset

LARSMO Mannen som misstänks ha anlagt flera bränder i Larsmo i somras nekar inblandning, och polisen har haft svårt att knyta honom till fallet. Men så hittades hans dna.

Nyhetsbild

Regionforskare från Larsmo följer välfärdsreformen från Danmark: "Det blir intressant"

Regionernas storlek och landskapsförbundens betydelse kan komma att förändras på sikt. Det tror Emily Sundqvist som disputerar på temat regionalpolitiskt ledarskap på fredag.

Nyhetsbild

Strul med löner till vårdpersonal i Österbotten – "De som blev helt utan har fått förskott"

Det gick inte som på Strömsö när januarilönerna betalades ut inom Österbottens välfärdsområde. Många anställda blev utan lönetillägg eller måste betala för mycket i skatt – och vissa blev helt utan lön. Nu jobbar man för högtryck för att korrigera felaktigheterna.

Nyhetsbild

Hög vaccinationstäckning bland vårdpersonal i Österbotten: "Personalbristen ett större problem"

Från den 1 februari måste vårdpersonalen vara vaccinerad för att få jobba med klienter och patienter. Kommer det leda till personalbrist i Österbotten? VBL/ÖT har kartlagt läget.

Nyhetsbild

Vasa och Närpes röstade mest på de egna – "Förståeligt, men kan inte drivas för långt"

I Närpes, Vasa och Kristinestad röstade 88 procent på en kandidat från den egna kommunen – i Korsholm endast 51 procent. Docent Mikko Majander säger att risken är att invalda gynnar sin egen region i hög grad.

Nyhetsbild

Patrik Kuuttinen har ena skidskon i VM-truppen – klar etta i söndagens granskning

SKIDSKYTTE Patrik Kuuttinen kan vara nöjd med insatserna i helgens VM-granskningar. Efter lördagens andraplacering i sprint toppade han med seger på normalen.

Logga in för att följa orten