Kaskö

Nyhetsbild

Undvik FoMo – en guide till sommarens musikfestivaler i Österbotten

Festival Det finns något för alla då festivalsäsongen 2023 inleds i Österbotten. Upplev allt från de hetaste namnen inom inhemsk hiphop och rap till skön kammarmusik.

Nyhetsbild

Årets unga företagare i Sydösterbotten är två bröder – de drar upp miljontals kilo strömming och skarpsill per år

Bröderna Anders och Jonas Granfors var i 20-årsåldern när de tog över fiskeriföretaget Sonnfish. Trots utmaningar med höga bränslepriser, trålar och exporterar de framgångsrikt stora mängder strömming och skarpsill.

Nyhetsbild

Svenska företaget OX2 hoppas få investera 3 miljarder utanför Närpes – och överväger lokal vätgasproduktion

De första utredningarna av miljöeffekterna görs nu för en havsvindkraftspark som kunde producera lika mycket el som halva Olkiluoto 3.

Nyhetsbild

Fruktlöst försök hitta ny ambulerande veterinär – nu delas tjänsten upp i två deltidstjänster och två arbetsområden

Försöket att hitta en ny ambulerande veterinär, med ordinarie placering i Pörtom har pågått allt sedan hösten 2020. Men utan framgång. Nu delas tjänsten upp i två i hopp om att hitta hugade.

Nyhetsbild

Kasköbanan bör utvecklas och inte avvecklas, tycker Österbottens förbund – för att möjliggöra storinvesteringar i området

Järnvägsbanan mellan Seinäjoki och Kaskö bör fortsätta att utvecklas för att möjliggöra storindustri i området. Det kräver Österbottens förbund i ett utlåtande.

Nyhetsbild

Rädsla för ockupation aktiverade hemlig operation i Närpes – här berättas hela historien

Under några septemberdagar 1944 blev Närpes arena för en topphemlig operation. Inför hotet om en sovjetisk ockupation evakuerades signalspanare, deras familjer och säkerhetsklassade arkiv – en spektakulär historia som nu berättas i Närpes nya museum.

Nyhetsbild

Kasköbanan är i så dåligt skick att den inte längre klarar av trafik – nu vill Trafikledsverket stänga den

En ny konditionsgranskning av järnvägen mellan Kaskö och Seinäjoki visar att den är i mycket dåligt skick. Så dålig att en stängning nu anses vara det bästa alternativet.

Nyhetsbild

Vårmarknaden i Kaskö förnyar sig och satsar på street food – lokala hantverkare lanserar gemensam produktserie

I år blir det fokus på mat på Kaskö marknad.

Nyhetsbild

Trafikolycka inträffade i Kaskö – tre personer inblandade

Två personbilar kolliderade i en korsning i Kaskö på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Metsä Board omställningsförhandlar – permitteringar aktuella i Kaskö

Tillfälligt minskad efterfrågan får skogsjätten Metsä Board att inleda omställningsförhandlingar. Permitteringar kan bli aktuella även vid fabriken i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu får allmänheten se nya landskapsplanen – utkastet presenteras digitalt

Denna vecka hålls det första informationsmötet av tre där utkastet till Österbottens landskapsplan 2050 presenteras. I planen anges bland annat var det är lämpligt att bygga vindkraftsparker.

Nyhetsbild

Kasköfullmäktige diskuterade sjukfrånvaron – Lumio: Problemet är löst

Personalens höga sjukfrånvaro var den enda fråga som väckte lite debatt vid kvällens fullmäktigemöte i Kaskö. Enligt stadsdirektören är problemet övergående.

Nyhetsbild

Många betalar gärna 15 000 euro för ett jobb i Finland – Polis: "Var inte blåögda"

Ockerhärvan i Närpes är ingen isolerad företeelse. Det är mer regel än undantag att personer från u-länder betalar tröskelpengar för jobb i Finland. "Vi får inte vara blåögda" säger utredare vid polisen.

Nyhetsbild

En festlig lista: här firar vi vappen i Österbotten

Valborgsmässoafton och första maj är fullspäckade med evenemang. Här hittar du olika evenemang som ordnas i Österbotten – från söder till norr.

Nyhetsbild

Juniorcupen jubilerar med rekordmånga lag – grundaren Toffe Sparv vill se fotbollens grunder tas till heders

FOTBOLL Juniorcupen arrangeras för fyrtiofemte gången. Tor "Toffe" Sparv håller fortfarande i trådarna och i år får cupen ett nytt element. Sparv hoppas på ännu fler deltagande lag.

Nyhetsbild

Investeringstornado banar väg för tusentals jobb – "Historiska siffror för Österbotten"

Batterier, vätgas, vind- och solkraft, kartong... En investeringstornado sveper fram över den österbottniska kusten, enligt handelskammaren, som räknar med flera tusen nya jobb. "Företagen vill ha grön energi, och det har vi" säger direktör Mikael Hallbäck.

Nyhetsbild

GRAFIK: Här kan vindkraft byggas i Österbotten – 24 nya områden i landskapsplanen

Vindkraften ska växa ytterligare i Österbotten. 24 nya områden anvisas för vindkraft i utkastet till landskapsplan – femton på land, nio till havs. Nu inleds den politiska manglingen.

Nyhetsbild

Sydösterbottniska företag hoppas det blir en kartongfabrik – "En injektion för bygden, bara vi hittar arbetskraften"

Simons Infra är ett av många företag som tar del av Metsä Boards planer för Kaskö. Ett mammutprojekt är det, om kartongfabriken förverkligas. Men de, och många andra, vill gärna vara med på ett hörn.

Nyhetsbild

Metsä Boards planerade kartongfabrik i Kaskö kan bli landets största byggnad – med en golvyta på 300 000 kvadratmeter

En total golvyta på 300 000 kvadratmeter, 150 000 kubikmeter betong som ska gjutas på plats och miljoner kubikmeter med jordmassor som ska transporteras. Det är stora siffror på det som kan bli Finlands största byggnad – i Kaskö.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet delade ut 150 000 i partistöd – två vägrar ta emot pengarna: "Borde användas till vården"

Det här året har partierna rätt att kvittera ut 6 000 euro per ledamot i Österbottens välfärdsområde. I våromgången fördelas 150 000 euro i partistöd – men två partier vägrar fortfarande ta emot pengarna.

Nyhetsbild

Anställda kan nu lättare slå larm om missförhållanden – "Fördelar med visselblåsarkanal"

Missförhållanden på arbetsplatsen? Nu kan du som anställd lättare anmäla oegentligheter, också anonymt. Vasa stad var först av våra kommuner med en kanal för visselblåsare. "Visst finns fördelar" säger stadens interna revisor.

Nyhetsbild

EU-förslag: Karleby hamn får högre geopolitisk status – Jakobstad och Kaskö kvar på essentiell lista

Karleby hamn seglar nu plötsligt upp på den europeiska listan över särskilt viktiga hamnar TEN-T. Jakobstad och Kaskö, som riskerat mista sina platser ser också ut att få vara kvar.

Nyhetsbild

Hamnarna i Jakobstad, Karleby och Kaskö med på eftertraktad lista igen

Karleby hamn seglar nu plötsligt upp på den europeiska listan över särskilt viktiga hamnar TEN-T. Jakobstad och Kaskö, som riskerat mista sina platser ser också ut att kunna få stå kvar.

Nyhetsbild

Upphandling kan slå ut asylcentraler – Vasa, Kristinestad, Vörå och Karleby tävlar om två enheter

Kristinestad, Vörå, Vasa och Karleby – alla vill ha kvar sina flyktingförläggningar. Men bara två förläggningar behövs i Migris pågående anbudstävlan. Lägsta priset vinner och nya konkurrenter kan dyka upp.

Nyhetsbild

Röda Korset-tvisten: Rättegångskostnaderna närmare 50 000 euro

Slutpläderingarna har hållits. Nu inväntas domen i uppsägningstvisten mellan Röda Korset och en före detta anställd. Det riskerar bli en saftig nota för rättegångskostnaderna för förloraren.

Nyhetsbild

GRAFIK: Här är väljarnas favoriter – vi har listat fem i topp i kommunerna

Anna-Maja Henriksson är röstetta i fyra kommuner, Anders Norrback i tre, Mikko Ollikainen i två. Vi har sammanställt fem i topp för alla kommuner i Österbotten. Alla utom tre toppas av SFP-are.

Nyhetsbild

Ledamot i Kasköfullmäktige bytte parti – en konsekvens är att SFP blir störst

Jani Salo säger att han fick nog av vissa partikollegers styrande av tjänstemän i Kaskö och byter bort SDP mot Samlingspartiet. Då blir SFP störst med fem platser, tidigare hade SDP lika många.

Nyhetsbild

Nio anställda berörs när YA skär ner – rektor: "Pengarna från staten räcker inte till"

Uppsägningar, förkortad arbetstid, eventuella permitteringar. Det blev resultatet av omställningsförhandlingarna vid Yrkesakademin i Österbotten. Och det blir färre nyanställningar.

Nyhetsbild

Uppsägningstvisten: Röda Korset: "Förtroendet brast" – Facket: "Styr med skrämsel och hot"

Olovliga sökningar i utlänningsregistret orsakade uppsägningen, inte trakasserianmälan, sade flera vittnen när rättegången i uppsägningstvisten fortsatte. Röda Korsets ledning fick svidande kritik för dåliga arbetsklimat vid förläggningen i Kristinestad.

Nyhetsbild

LISTA: Så här många har förhandsröstat i Vasa valkrets – kolla läget i din kommun

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och förhandsröstningen är i full gång. På söndagen hade över en miljon finländare förhandsröstat.

Nyhetsbild

Tusen nya solkraftverk i regionen i fjol – Stefan i Pörtom producerar och lagrar solel

Österbottningen omfamnar solkraften – i Vasaregionen och Sydösterbotten anslöts 1 000 nya anläggningar till elnätet i fjol. "Jag har bara positiva erfarenheter", säger Stefan Tåg i Pörtom. Här har vi listat antalet solcellsanläggningar per kommun.

Nyhetsbild

LISTA: Två miljarder i lantbruksstöd – Närpesföretag lyfte mest i Österbotten

Närpes grönsaker, Jan-Erik Sigg, Sven Sigg. Tre företag från Närpes finns med bland de tio som lyfte mest lantbruksstöd i Finland i fjol. Här kan du se en lista över de största stödmottagarna i Österbotten.

Nyhetsbild

Lista: Här kan du förhandsrösta – från Karleby till Kristinestad

Riksdagsvalet närmar sig och nu är det bara knappt två veckor kvar till valdagen den 2 april. I dag inleds förhandsröstningen och vi listar var du kan förhandsrösta.

Nyhetsbild

Bokslutet visar plus i Kaskö – för första gången på nio år

Bokslutet för 2022 har positiva förtecken, och det är en nyhet när det gäller Kaskö stad. Svångremmen ska trots det sitta och en strikt ekonomihantering fortsätta, säger ekonomidirektör Marja Rohula.

Nyhetsbild

Före detta Kasködirektören fick nytt arbete – flyttar till Kaustby

Minna Nikander sade upp sig från tjänsten som stadsdirektör i Kaskö. Nu har hon valts till kommundirektör i Kaustby.

Nyhetsbild

Majoriteten av kandidaterna säger ja till mera vindkraft – men några partier är starkt emot

Mera vindkraft på land och till havs? Javisst, tycker de flesta kandidater i Vasa valkrets. Sannfinländarna är mest kritiska, KD är delat, hos övriga riksdagspartier är det bara ströröster mot, frånsett de minsta partierna där motståndet är starkt.

Nyhetsbild

NTM-centralen om kartongfabriken i Kaskö: Konsekvenser för vattendragen och trafiken oroar mest

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett sitt utlåtande om MKB-programmet för Metsä Boards planer på en kartongfabrik i Kaskö. Speciellt konsekvenserna för vattendragen bekymrar dem som lämnat in åsikter, och även myndigheterna.

Nyhetsbild

Lumio nöjd med diskussionen på Finansministeriet: "Jag uppskattar att de tog det på allvar"

Kaskö slipper inte sina negativa statsandelar i år men nästa år kan det bli bättre. Staden lobbar för att kommunerna inte ska tvingas betala statsandelar.

Nyhetsbild

Majoriteten av rektorns elever har inte svenska som modersmål – "Vi ser individerna"

Över hälften av eleverna i Mosebacke skola i Närpes har invandrarbakgrund – den högsta andelen i Österbotten. "Man måste se varje elev som en enskild individ", säger rektor Staffan Holmberg.

Nyhetsbild

Fonden betalar tankesmedja i Sydösterbotten – som nu inte fick med unga och invandrare

Sydösterbottens egen tankesmedja fokuserade på framtiden, men de som det talades mest om – ungdomar och invandrare – lyste nästan helt med sin frånvaro. Men varför behövs en fondfinansierad tankesmedja?

Nyhetsbild

Stefan Ingves vill se kommunfusion i Sydösterbotten – "Borde ha skett för länge sedan"

Sveriges förre riksbankschef Stefan Ingves är uppväxt i Närpes och har sommarstuga i Kristinestad. När den nya tankesmedjan ville höra hans tankar om regionen gav han besked: Kommunsammanslagning!

Nyhetsbild

Lumio ska till Helsingfors och lobba om Kaskös statsandelar – "Det blir som David mot Goljat"

Statsandelarna för i år leder till ett stort minus för Kaskö. Det vill inte stadsdirektör Markku Lumio och stadssstyrelsen gå med på. Nu ska Lumio till Finansministeriet och lobba.

Nyhetsbild

Kristinestad tycker till om havsvind – Närpes gör det först när anhållan inlämnas

Forststyrelsen vill veta om havsvind intresserar. Kristinestad låter fullmäktige ta ställning – omröstning är att vänta. Närpes inväntar först en begäran om planläggning. Samtidigt inför Närpes nya gränsvärden för buller från vindkraftverk.

Nyhetsbild

Se karta: Staten vill hyra ut havet till vindkraft – väntar på svar från Närpes och Kristinestad

Det blåste upp till proteststorm när man ville se havsvindkraft utanför Sideby. Nu gör Forststyrelsen ett försök med två nya stora områden utanför Kristinestad och Närpes – i ett senare skede även i Jakobstadstrakten.

Nyhetsbild

Metsä Boards Kasköfabrik står stilla på grund av hamnstrejken – "Fabriken nerkörd tills hamnstrejken tar slut"

De anställda vid Kasköfabriken får gå hemma tills strejken i landets hamnar är slut.

Nyhetsbild

Kommunerna kan få nya invånare från Ukraina – "Både för- och nackdelar"

De österbottniska kommunerna kan få hundratals nya invånare i år – såvida ukrainska flyktingar väljer att skriva sig på på orten. Det här innebär både för- och nackdelar för kommunerna och flyktingarna, säger juristen Ida Sulin.

Nyhetsbild

KARTA: Riksåttan och tre vägar till får ny asfalt i sommar – julklappspengar i potten

Över 40 kilometer riksväg samt mindre vägar i Vörå, Närpes och Kristinestad finns med på listan över ställen som får efterlängtat besök av asfaltmaskiner i sommar. Se karta här.

Nyhetsbild

Statsvetare tror det blir svårt få in två SDP:are från Vasa – "Inte omöjligt att Gröna lyckas"

Statsvetaren Thomas Karv tippar att fjorton av sexton ledamöter får fyra år till i riksdagen. Frågetecknen gäller närmast SDP:s och Samlingspartiets invalda. Mandatfördelningen rubbas knappast om inte De Gröna lyckas skriva historia i Vasa valkrets.

Nyhetsbild

Politiker missnöjda med domstolens beslut – kräver att Lumio-rapporten hemlighålls

Offentlig handling, sa Vasa förvaltningsdomstol om utredningen om Markku Lumio i Kauhava. Men politikerna vill hålla rapporten hemlig och hoppas att Högsta förvaltningsdomstolen prövar saken.

Nyhetsbild

Efter Korsnäs – nu får andra kommuner frågan: "Vill ni ha vindkraft utanför er kust?"

Korsnäs är bara början. Nu vill Forststyrelsen bjuda ut fler havsområden för vindkraft och närmar sig Närpes, Kristinestad med flera med frågan: Vill ni ha kanske hundratals vindkraftverk utanför er kust?

Logga in för att följa orten