Kaskö

Nyhetsbild

Röda Korset föreslår sju åtgärder i sitt svar till Migri – nu ska fler kunna bli visselblåsare

Röda Korset i Österbotten har listat sju åtgärder som ska vidtas för att förbättra arbetsklimatet vid den hårt kritiserade förläggningen i Kristinestad och inom hela distriktet. Bland annat betonas möjligheten att anonymt anmäla missbruk. VBL/Sydin har tagit del av rapporten som skickades till Migrationsverket.

Nyhetsbild

Elden slukade egnahemshus i Kaskö – inga skadade men familj förlorade sitt hem

Strax efter midnatt började det brinna i ett egnahemshus i Kaskö. En familj på fyra personer var hemma när branden bröt ut, men ingen skadades i branden.

Nyhetsbild

Styrelseordförande slutar i Kaskö – ”Tiden räcker inte till”

En ny ordförande behövs för stadsstyrelsen i Kaskö. SFP:s röstmagnet i senaste kommunalval slutar på grund av tidsbrist.

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Blågröna alger siktade på flera platser i Österbotten

Antalet algobservationer har ökat något under den senaste veckan, meddelar NTM-centralen.

Nyhetsbild

Fullt på flera österbottniska flyktingmottagningar: "Ungefär tio familjer har åkt men kommit tillbaka"

Ukrainska flyktingar som kommer till Österbotten behöver fortfarande hjälp, men inte i lika stor skala som tidigare.

Nyhetsbild

Ilkka-Pohjalainens chefredaktör hittade sitt drömhus i Kaskö – "Nu har jag slagit ner bopålarna"

Att brygga morgonkaffe med utsikt mot vattnet i sitt generösa hus är vardagslyx. Så resonerar Markku Mantila, chefredaktör för Ilkka-Pohjalainen och bosatt i Kaskö. Hans karriär har pendlat mellan utrikesministeriet och journalistiken.

Nyhetsbild

Två söker tjänst som byggnadsingenjör i Kaskö

Två personer är intresserade av att bli ny byggnadsingenjör i Kaskö. Efterträdare söks till Niko Kujala som slutar i månadsskiftet.

Nyhetsbild

Sex personer vill bli ny ekonomidirektör i Kaskö

Sex personer är intresserade av att bli ny ekonomi- och förvaltningsdirektör i Kaskö. Tjänsten blev ledig när Esa Högnäsbacka fick nytt jobb i Nykarleby.

Nyhetsbild

Se var det åskar mest i Österbotten – i en av våra städer har blixten slagit ner 425 gånger i år

Meteorologiska institutets statistik tjugo år bakåt talar sitt tydliga språk: Det åskar mest i västra Finland, framför allt i trakterna av Österbotten.

Nyhetsbild

Efter påståenden om hot och trakasserier på Röda Korset: "Vi gör allt som står i vår makt"

Röda Korset i Österbotten utlovar en utredning av och satsning på välmåendet för alla distriktets anställda. Det här med anledning av påtalade missförhållanden vid flyktingförläggningen i Kristinestad. Styrelsen har avfattat en rapport till Migrationsverket om förläggningen. I detta skede har endast den lokala ledningen hörts – inga tidigare eller nuvarande arbetstagare.

Nyhetsbild

55 procent fler österbottniska jobb i juni än för ett år sedan

I slutet av juni fanns det 7 456 arbetslösa inom Österbottens NTM-centrals område. Det är nästan 20 procent färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Polisens veckoslut: Varg dog i krock med bilist – i Vasa bröt sig en gärningsman in via ett lägenhetsfönster

Den österbottniska polisens helgrapport innehåller uppdrag om en vargkrock, narkotika och hemfridsbrott. Polisen har också fått handskas med rutinuppdrag som att ta fast rattfyllerister.

Nyhetsbild

Kaskö söker febrilt nya chefer – stadsdirektören ensam ordinarie i ledningsgruppen

Ekonomichef, teknisk chef, daghemschef...  Kaskö stad behöver snabbt förstärka sin tunn-tunna organisation och hoppas de lediga chefsjobben får sökande. Stadsdirektören är nu den enda ordinarie tjänsteinnehavaren i stadens ledningsgrupp. Någon semester är inte att tänka på just nu.

Nyhetsbild

Mellan 12 500 och 17 800 per månad – så mycket får välfärdsområdenas direktörer i lön

De nya välfärdsområdena för med sig en ny grupp välavlönade direktörer. Högst lön får direktören i Åbo, 17 800 euro, minst kollegan i S:t Michel 12 500. Nu står det klart vad Mellersta Österbotten betalar till sin direktör, medan politikerna i Österbotten inte ännu fastställt Marina Kinnunens nya lön. Här kan du se välfärdsområdesdirektörernas löner i Finland.

Nyhetsbild

Kaskö musiksommar tjuvstartar i Kristinestad

Några av landets främsta solister och musiker samlas denna vecka på den klassiska musikfestivalen Kaskö musiksommar.

Nyhetsbild

Kaskö förbereder nytt hyresavtal med hamnbolaget – hyran stiger lite

Förvaltningsdomstolen förkastade Kaskös förra hyresavtal med hamnbolaget. Nu är ett nytt avtal på gång med en 10 procent högre hyra.

Nyhetsbild

Varför ser forskare ingen miljöfara med fiskodling utanför Kaskö? – Jonas Harald: "Importerad lax är också problematisk"

Nästan en miljon kilo regnbågsforell ska odlas i tio stora kassar i havet utanför Kaskö. Miljöexperter ser inga problem, men varför? Vi reder ut.

Nyhetsbild

Tack vare ukrainska flyktingar ökar invånarantalet i Kaskö – "Vi tycker om den här staden"

I Kaskö har invånarantalet ökat med närmare 15 procent efter att cirka 200 ukrainska flyktingar kommit dit. Stadens välfärdskoordinator Mari Hiltula hoppas de gör sig hemmastadda.

Nyhetsbild

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild

Biskopen kom till Närpes för att diskutera sammanslagning: "Det framkom att Kaskö församling är i en svår situation"

Utan ekonomiskt bidrag från Kyrkostyrelsen skulle Kaskö församling klara sig max fem år till, enligt kyrkoherden Pirjo Lyytinen. Nu kan en öppen utredning bli aktuell mellan Kaskö och Närpes.

Nyhetsbild

Nästa år hoppas Nordic Trout vara igång med sin havsbaserade fiskodling – kan ge jobb åt tio

En av landets största fiskodlingar kan komma igång utanför Kaskö nästa vår. Under högsäsong kan den ge arbete åt 10–15 personer.

Nyhetsbild

Ett enat Österbotten ger sig in i kampen för riksarkivet – skickar upprop till kulturministern

Från Karleby till Bötom, från Ilmola till Korsholm – nu höjer de österbottniska kommunerna rösten för att riksarkivet ska bevaras i Vasa.

Nyhetsbild

Johanna förbereder sig för sin första sommar som företagare på Sälgrund: "Det här blir mitt sommarjobb"

Johanna Peltoniemi är ny företagare i lotsstationen på Sälgrund utanför Kaskö. Naturen och fyren gör ön till ett populärt besöksmål.

Nyhetsbild

Guldmedaljören har silver på kroken – "Det blev 72 strömmingar på en timme"

Han erövrade OS-guld i Tokyo, men i Kaskö är det silver som gäller – havets silver. Pauli Nevala drar upp strömming i Kaskö – det blev 72 på en timme här om dagen – och det är ett vårnöje som han delar med många andra. Förutom strömming erbjuds social samvaro.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Biskopar kallar till möte om Kaskö – kyrkopolitiker: "Kan inte äta hela elefanten på en gång"

Två biskopar, två jurister och fyra kyrkoherdar samt ledande förtroendevalda – de ska samlas för att diskutera framtiden för lilla och illa trängda Kaskö församling. Tidigare försök att närma sig Närpes strandade, men nu tar nya biskopen i Lappo stift initiativet.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Ortsbor och namnvårdare får sin vilja fram – Hundholmen blir inte Koiraluoto

Nu ser det ut som att Koiraluoto kommer att begravas på Hundholmen. För NTM-centralen tvärvänder och låter bli att översätta namnet på den nya bron i Närpes.

Nyhetsbild

Lyssnade inte på namnvårdare – håller fast vid finska namnet "Koiraluoto"

Uppdaterad. Namnvårdarens budskap var klart: Hundholmen i Närpes har inget finskt namn och ska inte översättas. NTM-centralen tog inte detta till sig. Det nya påhittade namnet "Koiraluoto" biter sig fast även på de nya skyltarna – som med den inofficiella varianten är version nummer tre.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

"Koiraluoto" hänger kvar på Hundholmen – stadsdirektör Mikaela Björklund: Starka reaktioner bland Närpesborna

NTM-centralen backar – men bara delvis – i fråga om Hundholmens bro i Närpes. Det blir ett påhittat finskt namn i officiella register och på den tillfälliga skyltningen. Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund säger att namnfadäsen fått Närpesborna att reagera.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Namnvårdare: Hundholmen är Hundholmen – också på finska

Nej, det finns ingen orsak att översätta Hundholmen i Närpes, säger namnvårdare Ulla Onkamo vid Institutet för de inhemska språken. Koiraluoto bro är uteslutet, och på finska kan den förnyade bron heta Hundholminsilta eller Hundholmeninsilta – men inte Koiraluodon silta.

Nyhetsbild

Nej, "Koiraluoto" blev för mycket – tejpades över med Hundholmen

Att en broingenjör vid statliga vägförvaltningen godtyckligt döpte om Hundholmen i Närpes till Koiraluoto har väckt starka reaktioner. Men någon har tagit saken i egna händer – och under veckoslutet ändrat namnet på de officiella informationstavlorna.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Solveig Björklund blir ny apotekare i Malax – Mona Heikfolk tar över Stenhaga apotek

Både Björklund och Heikfolk vill ha nya utmaningar och säger att de är i den åldern när det gäller att passa på.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Hallå Nykarleby, hej då Kaskö – "Ser fram emot att jobba i en större organisation"

Esa Högnäsbacka tillträdde som ekonomidirektör i Kaskö för ganska exakt ett år sedan. Nu ska bokslutet för 2021 godkännas – sedan gör han sig redo ta sig an Nykarleby stads finanser.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

Plankorsningsolycka i Östermark – brandmästare: "Föraren hade väldigt tur"

En bil kolliderade med ett tåg på väg från Kaskö på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen: Ministerns arbete för österbottniska hamnar övertygar inte – men Harakka försvarar sig

Såväl hamnen i Kaskö som Jakobstad riskerar förlora sin status inom EU. Riksdagen och regeringen har enats om att det inte får ske. Men Kommunikationsministeriets  arbete i frågan övertygar inte alla. Minister Timo Harakka säger däremot att han inte vet vad mer han kunde göra.

Nyhetsbild

Nytt försök att upphandla patientdatasystem – "Ineffektivt med många program"

Det första försöket floppade. Nu förbereder välfärdsområdet en ny upphandling av ett patientdatasystem. Därmed ska det rensas i djungeln av dataprogram – över 350 i dag – och ge läkare, vårdare med flera mer tid för patientarbetet.

Nyhetsbild

Patientdatasystemet Aster kostade sjukvårdsdistriktet över 10 miljoner euro – Cerner fick fjärdedel

Upphandlingen av Aster som nytt patientdatasystem begravdes efter att Vasa sjukvårdsdistrikt plöjt ner över 10 miljoner euro på projektet. Amerikanska Cerner miste storaffären, men bolaget kunde ändå fakturera sjukvårdsdistriktet 2,4 miljoner.

Nyhetsbild

Domstol häver hyresavtal mellan Kaskö stad och hamnbolaget – "En seger för skattebetalarna"

Uppdaterad. Allt gick inte rätt till när Kaskö stad sänkte hamnbolagets hyra och därför häver förvaltningsdomstolen beslutet. Besvär lämnades in av en fullmäktigeledamot.

Nyhetsbild

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild

Se bilder och läs recension: Skolmusikkåren hyllade Queen – hitkavalkad fyllde salen i Närpes

Queens låtskatt är stor och välkänd. Med 21 låtar därifrån och idel österbottniska krafter bygger Närpes skolmusikkår en show som blir en fin hyllning till det legendariska brittiska rockbandet.

Logga in för att följa orten