Kaskö

Nyhetsbild

Miljökonsekvensförfarandet för Metsä Boards fabriksplaner i Kaskö klart – miljöorganisation föreslår kompensation för fiskare

Projektdirektören för planeringen av kartongfabriken är nöjd med responsen som miljömyndigheten ger. Metsä Board har redan börjat luta mot det mindre av två alternativ för en kartongfabrik i Kaskö, och då blir också miljöeffekterna lindrigare, säger projektdirektör Tero Ojala.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet slopar inte partistödet, men det krymper – "Självklart gäller sparkravet även här"

Österbottens välfärdsområde slopar inte partistödet – men summan krymper. "Självklart måste sparkraven gälla även partistödet" säger Marko Heinonen (Saml) och även Maria Palm (SFP) talar för justering nedåt. Sannfinländarna och KD vägrar ta emot sin andel från potten på 354 000 euro.

Nyhetsbild

Hemlig rapport om Lumio blev offentlig – berättar varför förtroendet brast i Kauhava

Uppdaterad. Kauhava stad mörkade en rapport om Markku Lumio, numera stadsdirektör i Kaskö. Nu är rapporten offentlig, efter att tidningen Ilkka-Pohjalainen fick rätt i en domstolsprocess. Rapporten är en redogörelse över varför förtroendet brast i Kauhava.

Nyhetsbild

Metsä Board i Kaskö permitterar igen – "Det var väntat" säger huvudförtroendeman

Metsä Boards kartongfabrik i Kaskö körs ner för en månad och alla anställda permitteras. Permitteringarna gäller ändå inte för alla under hela produktionsstoppet.

Nyhetsbild

GRAFIK: Allt hårdare kamp om vindkraft i havet utanför Österbotten – då vill bolag få ensamrätt

Även ett stort finländskt energibolag och danska investerare tävlar nu om vindkraft i havet utanför Österbotten. Och OX2:s ansökan om ensamrätt väcker reaktioner. "Den som frågar först ska inte ha förtur", säger konkurrent.

Nyhetsbild

Kaskö valde riktning efter omröstning – "ingenting i avtalet om svensk service"

En minoritet av stadsfullmäktige tyckte att Kaskö har för bråttom att välja sysselsättningsområde.

Nyhetsbild

Näringslivet varnar kommuner för splittrat Österbotten – Rurik Ahlberg: "Vi vill ha ett område, men då måste Vasa ändra sig"

Österbotten kan splittras i tre eller fyra delar när kommunerna tar över arbets- och näringsbyråerna. Det gillar inte näringslivet som vädjar till kommunerna: Håll ihop Österbotten. "Det vill vi också, men då måste Vasa dela med sig av makten", förklarar Rurik Ahlberg i Korsholm.

Nyhetsbild

Sex konstnärer anställdes för att påverka samhället – "Det är unikt att en konstnär får månadslön"

Projektet med samhällskonstnärer visar hur en konstnär jobbar. Samtidigt jobbar de på sätt som är ovanligt i deras bransch – de är anställda.

Nyhetsbild

Hamnoperatör i Kaskö permitterar alla anställda – på grund av minskad trafik

Hamnoperatören Silva Shipping måste permittera alla 21 anställda. Orsaken är den minskade trafiken som drabbat Kaskö hamn sedan maj.

Nyhetsbild

Klart hur mycket kommunerna får från staten – minussiffror för Vasa och Korsholm, men riktigt illa för Kaskö

Nu vet kommunerna vad de får av staten för skola, dagis, vägar och fritid nästa år. Vasa, Korsholm och Kristinestad får betydligt mindre än i år, medan Kaskö rentav tvingas betala en miljon euro till staten.

Nyhetsbild

Kaskö går österut och hoppas Närpes och Kstad följer efter – "Det här är vårt pendlingsområde"

Kaskö är först ut i regionen med att bestämma hur stadens vill ordna sysselsättningstjänsterna. Nu får de vänta och se vad grannarna väljer.

Nyhetsbild

Kasköbon Peik studerar till kock – och lagar mat med stjärnorna i branschen

Sommarjobb hos Michael Björklund, assistent för Fröjs & Hejms Simon Selin, arbetspraktik på fyrstjärnigt hotell i Spanien. Det är inget dumt cv Kasköbon Peik Grönlund, 18 år och studerande, har.

Nyhetsbild

Kan bli ett år utan böckling och stekt strömming – Fiskare och forskare: "Förbud slår sönder fiskenäringen"

Böckling och strömmingsflundra är delikatesser som försvinner nästa år om EU förbjuder strömmingsfisket. Yrkesfiskaren Anders Granfors säger att ett förbud skulle slå sönder näringen, och får medhåll av forskare: "Beståndet tål fiske".

Nyhetsbild

Österbotten har den trevligaste vårdpersonalen och Soite den bästa maten – de äldre ger vården hyggligt betyg

Både Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite och Österbottens välfärdsområde utmärker sig då klienterna i äldreomsorgen får betygsätta vården och servicen.

Nyhetsbild

Arbetslösheten blir kommunernas sak – Vasa och Jakobstad tävlar, Kaskö blickar österut

Arbetsförmedlingen ska flytta från stat till kommun. Vasa stad blir gärna värd för hela Österbotten. Men Jakobstadsregionen planerar eget och Kauhajoki försöker få med Kaskö och Kristinestad.

Nyhetsbild

Trafikolycka längs Kaskövägen i Benvik på lördagen – en person fördes till sjukhus

Strax före klockan 18 på lördagen fick Österbottens räddningsverk larm om en trafikolycka på Kaskövägen i Benvik. I samband med olyckan knäcktes en elstolpe. En elmontör är på plats och åtgärdar felen.

Nyhetsbild

De här kommunerna växte mest det senaste året – Finne om fortsatt tapp i Vörå: "En av våra stora utmaningar"

Procentuellt växte Larsmo, Jakobstad och Vasa mest under det senaste året. Kaskö minskade med 52 invånare sedan juli i fjol, vilket innebär ett tapp på 4 procent.

Nyhetsbild

För lång väntan till tid hos tandläkaren – myndighet kräver att välfärdsområdet skärper sig

Enligt vårdgarantin ska man få tid hos tandläkare inom sex månader. Men många tvingas vänta över ett år på att få gapa stort. Därför får välfärdsområdet en anmärkning. Värst är det i Korsholm och Malax, bäst i Kristinestad, visar kommunlistan.

Nyhetsbild

Vattennivån steg med en halv meter i Jakobstad och Vasa – "Vindarna var i försvar"

Havsvattenståndet har stigit med tiotals centimeter utanför Jakobstad, Vasa och Kaskö.

Nyhetsbild

Öppna gardinerna och håll sams med grannen – så här skyddar du dig mot inbrott

Inbrotten är fler sommartid och det har nyligen skett flera inbrott i Sydösterbotten. Så här skyddar du dig bäst och försäkrar dig om att du får ersättning för stulen eller skadad egendom.

Nyhetsbild

En dykare fastnade vid hamnen i Vasklot – många uppdrag för räddningsverket till följd av stormen på tisdagen

Vid 15.30-tiden på tisdagen har Österbottens räddningsverk hittills haft 17 uppdrag relaterade till stormen. Vid hamnen i Vasklot fastnade en dykare som var på arbetsuppdrag.

Nyhetsbild

Glad stämning och mycket sorl när Pensionärsförbundet i Österbotten firar 50-årsjubileum

Efter månader av förberedelser står glädjen högt i tak hos Svenska pensionärsförbundet i Österbotten. Både arrangörer och deltagare är på gott humör när Fagerö Folkpark fylls till brädden. "Det var mycket fixande med en stor fest" säger ombudsman Patrick Ragnäs.

Nyhetsbild

Nu finns sommarens hittills största mängd blågröna alger i havet

Observationer av blågröna alger har gjorts från norr till syd till i Österbotten. Så här kan du själv testa om algerna i vattnet är blågröna alger.

Nyhetsbild

Segervall öppnade Samhällsdagar i gassande sol – "samtalet människor emellan är viktigt"

Det nya evenemanget som sporrar till aktivitet och engagemang diskuterar allt från kvinnors hälsa, koldioxidneutralitet till sol- och vindkraft.

Nyhetsbild

Österbottens välfärdsområde prickas för "betydande brister" i räddningsväsendet i Kaskö

Det tar för lång tid innan räddningsväsendet är på plats vid en olycka i Kaskö och det saknas tillräcklig beredskap för kemikalieolyckor.

Nyhetsbild

Från Kristinestad i söder till Jakobstad i norr förbereder sig hamnarna på att lösa havsvindkraftens logistik

Byggandet av havsbaserade vindkraftverk är ett logistiskt stort projekt. Nu utreder Österbottens förbund hur regionens hamnar tillsammans kan erbjuda vindkraftsbyggare goda servicelösningar.

Nyhetsbild

Brandunge på Metsä Boards fabrik i Kaskö släcktes snabbt

Rökutveckling i ett kabelrum upptäcktes på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Handelskamrar ryter till: "Kasköbanan behövs för att stödja investeringar i regionen"

Nu är det dags att stoppa den långa jojo-rörelsen kring Kasköbanans reparationsbeslut och renovera banan till funktionsdugligt skick, tycker två handelskamrar.

Nyhetsbild

Lotsstationen i Kaskö såldes på nätauktion – till en Närpesbo som tänker ha den som sommarstuga

Senatsfastigheter som äger lotsstationen intill fiskehamnen i Kaskö har haft den till salu i en auktion på webben. Köparen är ett familjeföretag från Närpes.

Nyhetsbild

Alfred och Ralf har samlat över 1700 namn mot havsvindkraft – "Folk förstår inte omfattningen av vad som planeras"

På drygt fyra månader har ett upprop mot havsvindkraftparker samlat över 1 700 namn. På måndagen överräcktes det till Österbottens förbund.

Nyhetsbild

Brand i reningsverkets kompressor i Metsä Board i Kaskö

Ett luftfilter fattade eld vid Metsä Board i Kaskö under onsdag förmiddag. Räddningsverket fick kontroll på branden relativt snabbt men eftersläckningsarbetet kan pågå ännu några timmar.

Nyhetsbild

Nu blir marknadsveckan också arena för samhällsdebatt – när "Almedalen goes Kristinestad"

Det nya evenemanget "Samhällsdagarna" i Kristinestad ska skapa folkfest av samhällsfrågor och väcka den folkliga opinionen.

Nyhetsbild

Metsä Board permitterar hela personalen under några sommarveckor i Kaskö

Omställningsförhandlingar vid Metsä Board har avslutats och gäller samtliga fabriker runtom i landet. Även i Kaskö blir det permitteringar och de förverkligas under fyra sommarveckor, men permitteringens längd varierar individuellt.

Nyhetsbild

Metsä Board har lämnat in ansökan om miljölov för en kartongfabrik – och ordnar publikträff den 19 juni

I början av juni lämnade Metsä Board in ansökningar om miljötillstånd för en kartongfabrik i Kaskö. Industrin hoppas få grönt ljus för tillståndsprocesserna innan året är slut.

Nyhetsbild

Vill ge kustbana mellan Vasa och Åbo en ärlig chans – "En spännande tanke"

Ta tåget från Karleby via Vasa och Sydösterbotten till Åbo? Ja, nu är det dags att utreda kustbanan, anser Österbottens förbund och skissar på järnväg bredvid riksåttan.

Nyhetsbild

LISTA: De här kommunerna prideflaggar i sommar – stadsdirektör: En ypperlig möjlighet att visa vårt stöd

Kommunerna väntar på post. De har beställt prideflaggor. Antalet kommuner och städer som hissar flaggan i regnbågens färger har dubblerats i år.

Nyhetsbild

Förlorade i anbudsrundan, får fortsätta – direktör: "Mottagningscentralen viktig för Vasa"

Över 40 miljoner euro är den värd – upphandlingen om flyktingförläggningar som Vörås nya bolag vann. Enheterna i Vasa, Kristinestad och Karleby finns ändå kvar, tillsvidare. "Om klienterna minskar måste vi bedöma hur länge det är ändamålsenligt att fortsätta", säger Jari Karjalainen i Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Närmare 300 ukrainare har skrivit sig i Österbotten – så här ser det ut per kommun

Närmare 300 ukrainska medborgare har nappat på möjligheten att registrera sig som kommuninvånare i Österbotten i år. De som lockat flest är Vasa, Jakobstad, Kristinestad och Nykarleby.

Nyhetsbild

Undvik FoMo – en guide till sommarens musikfestivaler i Österbotten

Festival Det finns något för alla då festivalsäsongen 2023 inleds i Österbotten. Upplev allt från de hetaste namnen inom inhemsk hiphop och rap till skön kammarmusik.

Nyhetsbild

Årets unga företagare i Sydösterbotten är två bröder – de drar upp miljontals kilo strömming och skarpsill per år

Bröderna Anders och Jonas Granfors var i 20-årsåldern när de tog över fiskeriföretaget Sonnfish. Trots utmaningar med höga bränslepriser, trålar och exporterar de framgångsrikt stora mängder strömming och skarpsill.

Nyhetsbild

Svenska företaget OX2 hoppas få investera 3 miljarder utanför Närpes – och överväger lokal vätgasproduktion

De första utredningarna av miljöeffekterna görs nu för en havsvindkraftspark som kunde producera lika mycket el som halva Olkiluoto 3.

Nyhetsbild

Fruktlöst försök hitta ny ambulerande veterinär – nu delas tjänsten upp i två deltidstjänster och två arbetsområden

Försöket att hitta en ny ambulerande veterinär, med ordinarie placering i Pörtom har pågått allt sedan hösten 2020. Men utan framgång. Nu delas tjänsten upp i två i hopp om att hitta hugade.

Nyhetsbild

Kasköbanan bör utvecklas och inte avvecklas, tycker Österbottens förbund – för att möjliggöra storinvesteringar i området

Järnvägsbanan mellan Seinäjoki och Kaskö bör fortsätta att utvecklas för att möjliggöra storindustri i området. Det kräver Österbottens förbund i ett utlåtande.

Nyhetsbild

Rädsla för ockupation aktiverade hemlig operation i Närpes – här berättas hela historien

Under några septemberdagar 1944 blev Närpes arena för en topphemlig operation. Inför hotet om en sovjetisk ockupation evakuerades signalspanare, deras familjer och säkerhetsklassade arkiv – en spektakulär historia som nu berättas i Närpes nya museum.

Nyhetsbild

Kasköbanan är i så dåligt skick att den inte längre klarar av trafik – nu vill Trafikledsverket stänga den

En ny konditionsgranskning av järnvägen mellan Kaskö och Seinäjoki visar att den är i mycket dåligt skick. Så dålig att en stängning nu anses vara det bästa alternativet.

Nyhetsbild

Vårmarknaden i Kaskö förnyar sig och satsar på street food – lokala hantverkare lanserar gemensam produktserie

I år blir det fokus på mat på Kaskö marknad.

Nyhetsbild

Trafikolycka inträffade i Kaskö – tre personer inblandade

Två personbilar kolliderade i en korsning i Kaskö på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Metsä Board omställningsförhandlar – permitteringar aktuella i Kaskö

Tillfälligt minskad efterfrågan får skogsjätten Metsä Board att inleda omställningsförhandlingar. Permitteringar kan bli aktuella även vid fabriken i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu får allmänheten se nya landskapsplanen – utkastet presenteras digitalt

Denna vecka hålls det första informationsmötet av tre där utkastet till Österbottens landskapsplan 2050 presenteras. I planen anges bland annat var det är lämpligt att bygga vindkraftsparker.

Nyhetsbild

Kasköfullmäktige diskuterade sjukfrånvaron – Lumio: Problemet är löst

Personalens höga sjukfrånvaro var den enda fråga som väckte lite debatt vid kvällens fullmäktigemöte i Kaskö. Enligt stadsdirektören är problemet övergående.