Kaskö

Nyhetsbild

Guldmedaljören har silver på kroken – "Det blev 72 strömmingar på en timme"

Han erövrade OS-guld i Tokyo, men i Kaskö är det silver som gäller – havets silver. Pauli Nevala drar upp strömming i Kaskö – det blev 72 på en timme här om dagen – och det är ett vårnöje som han delar med många andra. Förutom strömming erbjuds social samvaro.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Biskopar kallar till möte om Kaskö – kyrkopolitiker: "Kan inte äta hela elefanten på en gång"

Två biskopar, två jurister och fyra kyrkoherdar samt ledande förtroendevalda – de ska samlas för att diskutera framtiden för lilla och illa trängda Kaskö församling. Tidigare försök att närma sig Närpes strandade, men nu tar nya biskopen i Lappo stift initiativet.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Ortsbor och namnvårdare får sin vilja fram – Hundholmen blir inte Koiraluoto

Nu ser det ut som att Koiraluoto kommer att begravas på Hundholmen. För NTM-centralen tvärvänder och låter bli att översätta namnet på den nya bron i Närpes.

Nyhetsbild

Lyssnade inte på namnvårdare – håller fast vid finska namnet "Koiraluoto"

Uppdaterad. Namnvårdarens budskap var klart: Hundholmen i Närpes har inget finskt namn och ska inte översättas. NTM-centralen tog inte detta till sig. Det nya påhittade namnet "Koiraluoto" biter sig fast även på de nya skyltarna – som med den inofficiella varianten är version nummer tre.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

"Koiraluoto" hänger kvar på Hundholmen – stadsdirektör Mikaela Björklund: Starka reaktioner bland Närpesborna

NTM-centralen backar – men bara delvis – i fråga om Hundholmens bro i Närpes. Det blir ett påhittat finskt namn i officiella register och på den tillfälliga skyltningen. Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund säger att namnfadäsen fått Närpesborna att reagera.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Namnvårdare: Hundholmen är Hundholmen – också på finska

Nej, det finns ingen orsak att översätta Hundholmen i Närpes, säger namnvårdare Ulla Onkamo vid Institutet för de inhemska språken. Koiraluoto bro är uteslutet, och på finska kan den förnyade bron heta Hundholminsilta eller Hundholmeninsilta – men inte Koiraluodon silta.

Nyhetsbild

Nej, "Koiraluoto" blev för mycket – tejpades över med Hundholmen

Att en broingenjör vid statliga vägförvaltningen godtyckligt döpte om Hundholmen i Närpes till Koiraluoto har väckt starka reaktioner. Men någon har tagit saken i egna händer – och under veckoslutet ändrat namnet på de officiella informationstavlorna.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Solveig Björklund blir ny apotekare i Malax – Mona Heikfolk tar över Stenhaga apotek

Både Björklund och Heikfolk vill ha nya utmaningar och säger att de är i den åldern när det gäller att passa på.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Hallå Nykarleby, hej då Kaskö – "Ser fram emot att jobba i en större organisation"

Esa Högnäsbacka tillträdde som ekonomidirektör i Kaskö för ganska exakt ett år sedan. Nu ska bokslutet för 2021 godkännas – sedan gör han sig redo ta sig an Nykarleby stads finanser.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

Plankorsningsolycka i Östermark – brandmästare: "Föraren hade väldigt tur"

En bil kolliderade med ett tåg på väg från Kaskö på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen: Ministerns arbete för österbottniska hamnar övertygar inte – men Harakka försvarar sig

Såväl hamnen i Kaskö som Jakobstad riskerar förlora sin status inom EU. Riksdagen och regeringen har enats om att det inte får ske. Men Kommunikationsministeriets  arbete i frågan övertygar inte alla. Minister Timo Harakka säger däremot att han inte vet vad mer han kunde göra.

Nyhetsbild

Nytt försök att upphandla patientdatasystem – "Ineffektivt med många program"

Det första försöket floppade. Nu förbereder välfärdsområdet en ny upphandling av ett patientdatasystem. Därmed ska det rensas i djungeln av dataprogram – över 350 i dag – och ge läkare, vårdare med flera mer tid för patientarbetet.

Nyhetsbild

Patientdatasystemet Aster kostade sjukvårdsdistriktet över 10 miljoner euro – Cerner fick fjärdedel

Upphandlingen av Aster som nytt patientdatasystem begravdes efter att Vasa sjukvårdsdistrikt plöjt ner över 10 miljoner euro på projektet. Amerikanska Cerner miste storaffären, men bolaget kunde ändå fakturera sjukvårdsdistriktet 2,4 miljoner.

Nyhetsbild

Domstol häver hyresavtal mellan Kaskö stad och hamnbolaget – "En seger för skattebetalarna"

Uppdaterad. Allt gick inte rätt till när Kaskö stad sänkte hamnbolagets hyra och därför häver förvaltningsdomstolen beslutet. Besvär lämnades in av en fullmäktigeledamot.

Nyhetsbild

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild

Se bilder och läs recension: Skolmusikkåren hyllade Queen – hitkavalkad fyllde salen i Närpes

Queens låtskatt är stor och välkänd. Med 21 låtar därifrån och idel österbottniska krafter bygger Närpes skolmusikkår en show som blir en fin hyllning till det legendariska brittiska rockbandet.

Nyhetsbild

Nya kretsbasen: Vi ska ta sikte på det femte mandatet

Nya kretsordförande Henrik Antfolk säger att SFP i Österbotten bör sikta högre. Målet ska vara ett femte mandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten har fått ny ordförande – Henrik Antfolk starkare i omröstning

Uppdaterad. SFP i Österbotten har fått en ny ordförande. En majoritet av delegaterna på kretsmötet i Lappfjärd lade sin röst på Kristinestadspolitikern Henrik Antfolk. Vid sin sida i presidiet får han en kvinna från Malax och en man från Nykarleby. Partiledaren säger att diskussionen om Nato nu ska föras.

Nyhetsbild

Antfolk mot Broman på kretsmötet i morgon – fem kandidater till uppdragen som vicebas

Ytterligare en person vill bli vice ordförande för SFP i Österbotten. Därmed kandiderar fem personer för de två posterna. Däremot finns bara två kandidater till det tyngsta uppdraget som ordförande. Kretsmötet väljer ny ledning i morgon i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Så mycket ska välfärdsdirektörerna få i lön – även Kinnunen kan vänta sig lönepåslag

Marina Kinnunen får sin tredje löneförhöjning under detta år när hon väljs till välfärdsområdesdirektör i Österbotten – som enda sökande. Norra Österbotten startade lönerallyt genom att ge sin direktör hela 17 400 euro per månad.

Nyhetsbild

Sex personer vill efterträda Post – Korsholmschef en av dem

Sex personer har inom utsatt tid sökt den ledigförklarade tjänsten som förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Det nyaste namnet är känt från Korsholms kommuns högsta ledning.

Nyhetsbild

Polisen snart klar med utredning av bussolyckan i Kaskö: "Det var nära en stor katastrof"

Polisen är så gott som klar med sin förundersökning av olyckan i Kaskö i oktober i fjol, då en skolbuss med sju passagerare kolliderade med ett arbetståg. Olycksutredningscentralens slutrapport med rekommendationer väntas i sommar.

Nyhetsbild

Camping i Kaskö säljs till företagare från Kauhajoki

Stadsstyrelsen accepterade budet som lagts på campingens byggnader.

Nyhetsbild

Landskapsdirektören "ärvde" Suomelas lön – Brandt får mer än kollegan i Seinäjoki

Mats Brandt får som nyanställd landskapsdirektör lika hög lön som avgående landskapsdirektören Kaj Suomela. Österbottens förbund håller fast vid en femsiffrig lön, medan Brandts nya kollega i Seinäjoki nöjer sig med 9 900 euro i månaden.

Nyhetsbild

Kaskö reserverar pengar för fyllnadsarbete i fiskehamnen

Stadsfullmäktige godkände anslag för markarbete i fiskehamnen.

Nyhetsbild

Broman siktar på att bli kretsbas – Frostdahl hoppade av

Steven Frostdahl har hoppat av, men i stället har Korshomspolitikern Samuel Broman gett sig in in kampen för att bli ny kretsordförande för SFP. Därmed finns fortfarande två kandidater till uppdraget. Fyra personer har intresse för de två posterna som vice ordförande.

Nyhetsbild

Endast en sökande till topptjänsten – ingen ville utmana Kinnunen

Sex sökande i Satakunta, nio i Norra Savolax – men med bara en sökande skiljer sig Österbotten från mängden. Ansökningstiden har gått ut och Marina Kinnunen är enda sökande till välfärdsområdesdirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

SFP vaskar fram riksdagskandidater – "Blir konkurrens om platserna"

Om exakt ett år, den 22 mars 2023, inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet. SFP i Österbotten presenterar inom kort sin första bukett kandidater, 4–8 namn. Det kommer att bli konkurrens om platserna på SFP:s lista, säger nomineringsgruppens ordförande Sven Jerkku i Närpes.

Nyhetsbild

Cancern kom som en kalldusch till 50-årsdagen för läkaren Juuso: "Jag är inte färdig med livet"

KASKÖ Överraskningen inför 50-årsdagen blev otrevlig. Läkaren Juuso Kärkkäinen trodde inte det var sant att han hade cancer i prostatan. Samtalet han fick som fredsbevarare på Balkan decennier tidigare dök upp i minnet.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbristen utmanar – Ollikainen: "Löner, ledarskap och arbetsmiljö"

Bristen på vårdare och läkare blir en stor utmaning för det nya välfärdsområdet, säger fullmäktiges ordförande Mikko Ollikainen.

Nyhetsbild

Nu är de valda till nya uppdrag – "Vallöften möter krassa verkligheten"

Det självstyrande välfärdsområdet har nu fått sin politiska ledning. 58 av 59 invalda var närvarande och valde Mikko Ollikainen till fullmäktiges ordförande och Anne Salovaara-Kero till styrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Händer i dag: Regionens parlament samlas – och då får Ollikainen ytterligare en titel

I dag får riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) ytterligare ett uppdrag att foga till meritförteckningen. Uppdraget är inte hans tyngsta, men titeln nog den längsta: Välfärdsområdesfullmäktigeordförande.

LEDARE: Farhågorna besannades – Kaskö betalar mest

KOMMUNALSKATT Kasköbon betalar betydligt mera i skatter än Närpesbon. Så var fallet redan när Kaskö erbjöds bli del av Närpes – och skillnaden bara ökar.

Nyhetsbild

Här ska de bygga upp fiskmjölsfabrik – "Kan användas till allt från kosmetika till kosttillskott"

Strömming och vassbuk ska förvandlas till fiskmjöl och -olja av livsmedelskvalitet i Kaskö. Anders Granfors och Jonathan Hast investerar i en fabrik, som ska ge råvara för allt från kosmetika till kosttillskott – och förhoppningsvis ge upphov till nya produkter som vi inte ännu känner till.

Nyhetsbild

110-årig epok till ända i Yttermark – sista bankbesöket i hembyn för Lars

Det var en snart 110-årig epok som gick i graven på torsdagen, när sparbankskontoret i Yttermark hade öppet för allra sista gången. Det känns inte alls bra, tycker Lars Söderback som varit kund i banken i hela sitt liv. På fredag stängs kontoren i Övermark och Kaskö, senare i år sker samma i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Michael, 54, började på ny kula – nu utbildar han sig till närvårdare

Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det här tidigare, säger Michael Jokiranta, 54, som efter många år inom metall- och skogsindustrin började på ny kula. Han utbildar sig till närvårdare genom läroavtal och får sin examen i december.

Nyhetsbild

Kaskö driver inte processen vidare med den uppsagda sjukskötaren – två negativa domstolsbeslut får räcka

Kaskö stad har förlorat två gånger i domstol när de försökt säga upp en sjukskötare. Någon ny omgång blir det inte då stadsstyrelsen nu bestämt att staden inte överklagar.

Nyhetsbild

Fyra kommuner betalar lön åt frivilligt karantänande anställda – så här gör din

Kommunerna har lagt fokus på olika delar av rekommendationer, en del på att friska kan jobba, andra på att karantän rekommenderas. Fyra av fjorton kommuner betalar lön åt sina anställda utan att de satts i officiell karantän.

Nyhetsbild

Regeringen försvarar hamnarna i Jakobstad och Kaskö – hoppet inte ute om att få fortsätta som TEN-T hamnar

EU-kommissionen vill nedgradera hamnarna i Jakobstad och Kaskö. Men efter regeringsbeslut kommer Finland att med näbbar och klor försöka hålla kvar hamnarnas status.

Nyhetsbild

Emilia från Kaskö studerar spelprogrammering – "Självklart att söka till den här utbildningen"

På Yrkesakademins utbildning i spelprogrammering i Närpes får studerandena arbeta med egna projekt. Emilia Koskimaa från Kaskö har valt att fördjupa sig i sitt intresse.

Logga in för att följa orten