Korsnäs

DEBATT: Tack för åtgärdad väg

VÄGAR

Nyhetsbild

Nu byggs speakertornet vid idrottsplanen i Korsnäs – "Huset blir bra bara det blir färdigt"

Korsnäs fotbollsförening fick nej då de på talko, mot ett bidrag, ville bygga ett speakertorn med kiosk på idrottsplanen. I stället uppförs byggnaden som bäst i kommunens egen regi. Speakern Börje Maars ser fram emot bättre förhållanden. 
 

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Över fem års väntan på skarvbeslut – i Sverige klubbas skyddsjakt av på två månader

NTM-centralen säger att skyddsjakt på skarv i Malax-Korsnäs får verkställas genast. Domstolen säger stopp, besvären ska behandlas först. Domstolen gör nu en annan tolkning än i ett motsvarande fall för några år sedan. Därmed kan ett slutligt beslut om skyddsjakt dröja i över fem års tid – att jämföra med ett par månader i Sverige.

Nyhetsbild

Helgguiden: Festivalyra i Vasa eller sjung med i Elov och Benys sommarplåga "Bubbel på balkongen"

Nu är det tätt med artister i Österbotten. För den som älskar svensk musik finns det flera spelningar att gå på. Dessutom händer det en hel del som inte faller inom kategorin musik. Kanske du borde testa att ropa in något på auktion i Harrström?

Nyhetsbild

Målrik första halvlek när VPS Akatemia besegrade ett vingklippt Korsnäs FF – "Vi visste att det skulle bli en jämn match"

FOTBOLL Korsnäs FF gjorde ett tappert försök men lyckades inte hämta upp VPS Akatemias tremålsledning som bäddade för en svartvit seger på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Skrotskörden i skärgården blev torftigare än tidigare: "Det är färre människor på stugorna"

Det mesta som Håll skärgården ren och Stormossen samlade in under sin årliga skrotinsamlingen går inte att återbrukas.

Nyhetsbild

Se var det åskar mest i Österbotten – i en av våra städer har blixten slagit ner 425 gånger i år

Meteorologiska institutets statistik tjugo år bakåt talar sitt tydliga språk: Det åskar mest i västra Finland, framför allt i trakterna av Österbotten.

Nyhetsbild

Korsnäs FF tog en ny seger mot ett VPV som aldrig gav upp – "Men när de gjorde sitt andra mål var matchen över"

FOTBOLL Trots hårt slit från VPV kunde Korsnäs FF säkra ytterligare en seger och klättra ett pinnhål i tabellen. Medan VPV behöver börja ta poäng för att resa sig från nedflyttningsplatserna.

Nyhetsbild

Far och son Kalm blir sommarteater i Korsnäs – "Manuset bygger på både fakta och fiktion"

Kaplan Gabriel Kalm och hans son Pehr Kalm. Det är huvudpersonerna som publiken får stifta bekantskap med i årets pjäs vid prästgårdsmuseet i Korsnäs. Ett stort gäng bidrar till sommarteatern.

Nyhetsbild

55 procent fler österbottniska jobb i juni än för ett år sedan

I slutet av juni fanns det 7 456 arbetslösa inom Österbottens NTM-centrals område. Det är nästan 20 procent färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Korsnäs kyrkoherde slutar 31 augusti – indirekt val av ny herde

Korsnäs kyrkoherde Janne Heikkilä byter jobb i september. Tjänsten är ledigförklarad.

Nyhetsbild

Fruktat tomatvirus sprids i Europa – överinspektör befarar att finländska odlingar kan drabbas

Det farligaste av alla skadegörare och växtsjukdomar i tomatodlingar, ToBRFV-viruset, sprider sig nu snabbt i Europa. Det är en tidsfråga innan viruset upptäcks här, säger överinspektör. De ekonomiska skadorna kunde bli stora i tomatriket Närpes.

Nyhetsbild

Ungdomarna i Korsnäs vägrade se föreningen dö bort – "Vi ska försöka sparka liv i den på nytt"

Nu gör vi det här tillsammans. Med den inställningen tar en ny generation över Korsnäs ungdoms- och byaförening. Det första evenemanget är redan inprickat.

Nyhetsbild

Helgguiden: Sätt på dansskorna eller kika in i andras trädgårdar

Ännu en sommarhelg kryper på. Vi tipsar om några av helgens stora händelser och en välkänd österbottnings sommarprat.

Nyhetsbild

Lasse Stefanz lockar alla åldrar till Åminne – Linda och sonen Casper, 15, gillar dansbandsmusik: "Lätt att lyssna på"

Dansbandsentusiasterna Casper och Linda laddar upp inför Lasse Stefanz spelning i Åminne på fredag. – Låtarna får en på gott humör.

Nyhetsbild

Sporting körde över KoFF – bortatränaren såg rött: "Så härligt med derbyseger"

FOTBOLL Sporting Kristina är uppe som serieledare i trean efter en klar derbyseger mot Korsnäs FF. KoFF är nu helt utan tränare då båda är avstängda.

Nyhetsbild

Besöket i Österbotten blev en succé – Mark Levengood gör ny turné i städer och byar

"Jag har känt hur banden till Finland stärkts, vilket jag antar sker med åren. Ursprunget blir viktigare igen" sade Mark Levengood inför sin första Finlandsturné. Snart återvänder "en rätt stor anka hem till ankdammen" för en ny turné.

Nyhetsbild

Mellan 12 500 och 17 800 per månad – så mycket får välfärdsområdenas direktörer i lön

De nya välfärdsområdena för med sig en ny grupp välavlönade direktörer. Högst lön får direktören i Åbo, 17 800 euro, minst kollegan i S:t Michel 12 500. Nu står det klart vad Mellersta Österbotten betalar till sin direktör, medan politikerna i Österbotten inte ännu fastställt Marina Kinnunens nya lön. Här kan du se välfärdsområdesdirektörernas löner i Finland.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist stoppades i Korsnäs

Råkade du se polisutryckningen från Närpes på tisdagseftermiddagen? Den berodde på en misstänkt rattfyllerist i Korsnäs.

Nyhetsbild

Ilmatar har fixat finansiering till fyra nya vindkraftsprojekt – Är intresserat av Österbotten

Det finländska vindkraftsbolaget Ilmatar Energy börjar bygga fyra vindkraftsparker i Finland. Investeringen beräknas till 200 miljoner euro, varav danska AIP Management finansierar 135 miljoner euro.

Nyhetsbild

Vindkraftsparken utanför Korsnäs går framåt – statsrådet ger klartecken för att hyra ut området

UPPDATERAD. Den planerade vindkraftsparken ute till havs ligger rätt i tiden, säger Forststyrelsens direktör Tuomas Hallenberg. Den stödjer inte bara klimatmål utan samtidigt gör den oss mindre beroende av utländska producenter.

Nyhetsbild

Helgguiden: Gå på ölprovning i Åminne, rocka loss med Vörjeans eller låt dig svepas med i ett teaterdrama

Österbotten har en teaterspäckad helg på ingång – hela fyra premiärer på fredag. Det blir en dunderhelg i Vasaregionen. Här listar vi några av helgens evenemang.

Nyhetsbild

Korsnäs FF ställde in siktet rätt i andra halvlek – tålamod gav utdelning mot KPV Akatemia: "Vi glömde de lägen vi missat"

FOTBOLL Korsnäs FF har väldigt skickliga anfallare. Men mot KPV Akatemia på torsdagskvällen dröjde det till andra halvlek innan de började hitta rätt.

Nyhetsbild

Krismötet i Korsnäs uf fick ett lyckligt slut – byns ungdomar steg fram när det var som osäkrast

Det såg mörkt ut för Korsnäs uf:s framtid inför krismötet på onsdagen. För att verksamheten skulle kunna leva vidare behövde de få ihop en ny styrelse. Då steg byns ungdomar fram.

Nyhetsbild

Utan ny styrelse måste Korsnäs UF lägga ner verksamheten – men sådana här kriser är ovanliga: "Lokalerna är viktiga i små byar"

UF-lokalen är viktig för Korsnäsborna men utan frivilliga kan föreningen inte fortsätta. Överlag mår österbottniska ungdomsföreningar bra, enligt SÖU.

Nyhetsbild

Nu byggs nya färjelägen på Bergö och Bredskäret – Bergöbon Peter gläds åt den nya färjan: "Det känns toppen"

Nästa år börjar en ny färja trafikera mellan Bergö och fastlandet. Nu byggs nya färjelägen. Bergöbon Peter Urwäder upplever att färjetrafiken fungerar bra trots att byggarbetet pågår.

DEBATT: Korsnäs måste få ett nytt inneställe

SAMHÄLLE

Nyhetsbild

"Vi har aldrig vunnit mot dem" – självsäkert självmål början på målkalas mellan FC Kiisto och Korsnäs FF

FOTBOLL FC Kiisto och Korsnäs FF turades om att göra mål de första 50 minuterna av matchen – sedan drog hemmalaget ifrån och kunde kontrollerat vinna division 3-mötet.

DEBATT: Krismöte i Korsnäs

SAMHÄLLE

Nyhetsbild

Första friidrottskampen mellan Malax IF, IF Kraft och IF Fyren lockade cirka 100 deltagare

FRIIDROTT På 1960- och 1970-talen var det vanligt med klubbkamper i friidrott mellan föreningarna i Sydösterbotten. I sommar har IF Kraft, Malax IF och IF Fyren väckt denna tradition till liv igen.

Nyhetsbild

Nio mål när Korsnäs FF gästades av Norrvalla FF: "Vi var hungriga"

FOTBOLL Korsnäs FF hade lekstuga med Norrvalla FF i första halvlek. I andra snyggade gästerna till siffrorna.

Nyhetsbild

NTM-centralen krävde att avfallsnämnden fattar beslut om slamtransporterna – det här beslutade nämnden

Flera myndigheter flåsar Vasaregionens avfallsnämnd i nacken. Det här är de senaste händelserna i kampen om avfallstransporterna.

Nyhetsbild

Gå på gruvjazz eller tenta politiker på bokbussturné i byarna – det här händer i Korsnäs i sommar

I sommar kan besökare välja och vraka bland evenemangen i Korsnäs. Nytt för i år är Biblioteksparlamentet on tour där invånarna kan diskutera med de förtroendevalda.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Backgren är noga med förvällningen – "Med grädde och smör blir stenmurkelsåsen god"

I Sverige anses stenmurklan vara oätlig. I Finland är den en delikatess. En av dem som hittat många och stora stenmurklor i år är Molpebon Ann-Sofi Backgren.

Nyhetsbild

Byggtiden är förbi på Lärknäs – "Nu vågar vi lita på att vi har ett friskt hus"

Nu är serviceboendet Lärknäs helt klart. En del är renoverad, en del är nybyggd. Det viktigaste är att problemet med inomhusluften är borta.

Nyhetsbild

Världsarvsfrågor från Malax och Korsnäs förs fram i Paris – “Folk är väldigt fascinerade av landhöjningen"

Ann-Sofi Backgren är på plats i Unesco-kvarteren i Paris för att presentera utvecklingsidéer för Malax-Korsnäs och södra porten till världsarvet.

Nyhetsbild

Ny led ska locka vandrare till Hinjärv träsk – "Det här är en bortglömd pärla"

KORSNÄS När revyn ställdes in började Taklax ungdomsförening jobba i skogen i stället. De byggde en vandringsled med sjöutsikt nästan hela vägen.

Nyhetsbild

Sundom IF vann med mittfältare som målvakt – Korsnäs FF:s spelande tränare utvisad

FOTBOLL Sundom IF tvingades flytta ner en mittfältare till målvakt. Men det gick vägen ändå och gästande Korsnäs FF blev av med serieledningen.

Nyhetsbild

Familj i Närpes kände röklukt och larmade – brandkåren tog hjälp av värmekamera

Ett egnahemshus på Börknäsvägen fick besök av brandkåren på torsdagskvällen. Fem personer befann sig i huset när de kände lukten av rök.

Nyhetsbild

Naturinventeringar inför Korsnäs havsvindkraftprojekt inleds i terrängen

Biologer som gör naturinventering i Korsnäs hoppas identifiera värdefulla naturobjekt. Allmänhetens tips är välkomna då det gäller att skydda naturvärden.

Nyhetsbild

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild

Nu finns nya mål för båtfolk i sommar: "Världsarvet har blivit ett jättestort friluftsområde"

Kaféer, nya bryggor och utflyktsmål och farleder som förbättras. Nu finns alla förutsättningar för en fin båtsommar – med flera nyheter i Kvarken.

Nyhetsbild

Nya avfallsregler har trätt i kraft – så här påverkar de dig

Regeringen vill att vi att sorterar våra sopor bättre än förut. Färska regler är ett steg på vägen mot det målet.

Nyhetsbild

Liten trafikolycka i Korsnäs – personbil körde i diket

På lördagsmorgonen inträffade en trafikolycka i Korsnäs.

Nyhetsbild

Staten gör nytt försök med naturskyddsområde i Kvarken – Rurik Ahlberg: Vi tycker inte att det är motiverat

Efter en nästan två år lång paus rullar de statliga planerna på att inrätta ett naturskyddsområde i Kvarken vidare. Nu får de som använder områdena chansen att göra sina röster hörda. Kritiska röster finns redan.

Nyhetsbild

Otäck nickduell i mötet mellan Korsnäs FF och Esse IK – hemmalaget toppar tabellen: "Vi hade lite starkare lag"

FOTBOLL Korsnäs FF toppar division 3-tabellen efter torsdagskvällens seger mot Esse IK på hemmaplan.

Nyhetsbild

Drabbade farmarna berättar: "Vi städade avföring, spyor och döda rävar dagarna i ända"

I RÄTTEN Det blev en känslosam dag i tingsrätten, med allt från äckel till tårar, när de drabbade farmarna berättade om den svåra tiden med sjuka rävar som dog i drivor.

Nyhetsbild

Rättegång mot foderkök inleddes – Försvaret: ”Djuren hade farligare bakterier än de som fanns i fodret”

I RÄTTEN Går det att bevisa att en massa rävar på två farmer i Pedersöre och Korsnäs blev sjuka av e-colibakterier i fodret? Skadeståndsrättegången inleddes i tingsrätten.

Nyhetsbild

Bankautomaten i Korsnäs följer med i flytten – "Så länge kommuninvånarna använder den finns den kvar"

Vad händer med bankautomaten när kommungården rivs? Den frågan ställde Katarina Wester-Bergman på Korsnäs fullmäktigemöte i måndags.

Logga in för att följa orten