Närpes

Nyhetsbild

Ingves-Svanbäck och Dahls bussar går ihop i nytt bolag

JAKOBSTAD En stor omstrukturering av busstrafiken är resultatet av den affär som nu genomförts. Ingsva och Dahl linjetrafik bildar tillsammans med Wedeco busskoncernen Nordic bus group.

Nyhetsbild

Går det att koka potatis i en låda? – Vi testar en koklåda

En koklåda kan vara ett bra alternativ för att tillreda mat energisnålt. Den kan byggas av saker man hittar hemma.

Nyhetsbild

Fler dödsfall ledde till längre väntan på begravning – den frusna marken påverkar också väntetiderna

Fler döda, flera helgdagar och frusen mark är faktorer som bidragit till längre väntetider på begravningar i december och januari.

Nyhetsbild

Kraft åkte på utvisning efter utvisning i tredje perioden – segrade ändå i tredje mötet med KuRy

ISHOCKEY Det blev en händelserik match i Hallis på lördagskvällen när Kraft och KuRy möttes för tredje gången i det omtalade trippelmötet.

Nyhetsbild

Milda januari kan behandla grödorna omilt – "Inte optimalt, men inte heller omöjligt" säger Dan i Närpes

Vädret i januari har varit mildare än normalt. Att temperaturen ständigt växlar mellan plus och minus är inte bra för åkrar eller höstgrödor, säger växtodlingsrådgivare Dan Kjällberg i Närpes. Det finns flera tusen hektar med vete, råg, kummin och vall som övervintrar i Österbotten.

Nyhetsbild

Anja Kuusisto: Vinterbadet tog mig med storm – det är isigt, kallt och underbart

Mörkret är min skyddande svepning och bastun är min belöning. Utan bastu skulle jag aldrig få för mig att doppa mig i havet vintertid.

Nyhetsbild

Kraft åkte på ny förlust i Kurikka – utvisning i slutet blev avgörande

ISHOCKEY Kraft tog stryk borta mot KuRy för andra matchen i rad. Den här gången efter att ha haft ledningen i tredje perioden.

Nyhetsbild

Snickars och Vuorela vann rubbet på vägen mot guld i FSSM

LÄNGDSKIDOR Minkens Topias Vuorela och Krafts Lea Snickars lämnade inget åt slumpen i FSSM-sprinten. De var etta hela vägen – från kvalet till finalen. I den äldre flickklassen gick segern till IF Brahes Wilma Grannas.

Nyhetsbild

GRAFIK: Vasa fick över 400 nya invånare i fjol – så här många bor i de österbottniska kommunerna

Befolkningsmässigt hände det en hel del i de österbottniska kommunerna under fjolåret. De här kommunerna lockade flest nya invånare – och de här tappade flest invånare.

Nyhetsbild

Konkurrens om havet utanför Närpes och Korsnäs – OX2 går vidare med vindkraftspark till havs

Bolaget OX2, noterat på den svenska börsen, lanserar nytt havsbaserat vindkraftsprojekt i Bottniska viken söder om Vasa, i vattnen utanför Närpes och Korsnäs.

Nyhetsbild

"Inget som vi inte känt till" säger Lindqvist om rapporten – tycker inte Närpes ska beskyllas för bostadsbristen

NÄRPES Närpes stad fick en del kritik i en ny rapport om arbetskraftsinvandring. "Det är redan kända saker" kommenterar stadsstyrelsens ordförande Hans-Erik Lindqvist (SFP), som ändå välkomnar nya förslag. Han anser att staden ändå inte kan anklagas för bostadsbristen.

Nyhetsbild

Hon ska vara med och bygga upp helt ny organisation: "Det ska bli intressant att ta sig an det nya jobbet"

Det finns en hel del att göra. Det är en helt ny organisation som ska byggas upp. Det konstaterar Marjo Österdahl, som har valts till vd för det nybildade mat- och städtjänstbolaget Stöd Botnia.

Nyhetsbild

Närpes får kritik i rapport om nyanlända – "Bostadsproblemet olöst trots att det länge varit känt"

NÄRPES Brist på bostäder, illegal arbetsförmedling, liten kontakt mellan nyanlända och andra invånare ... Vad gäller arbetsinvandringen från Vietnam har Närpes stad och arbetsgivare inte varit alerta nog, visar en ny rapport som staten beställde efter ockerhärvan.

Nyhetsbild

Vindkraft byggs ut i rasande fart, 437 nya i fjol – Kristinestad och Närpes med i toppen

Vindkraften växte med 437 turbiner och 2 430 megawatt i fjol. Enbart i Österbotten investerades 320 miljoner euro. Kristinestad och Närpes är med på fem i topp vad gäller effekt. Vi har tittat närmare på vindkraft i siffror.

Nyhetsbild

Nu är den nya vd:n vald på mat- och städtjänstbolaget – hon tillträder i början av februari

Nu står det klart vem som blir vd för mat- och städtjänstbolaget Stöd Botnia.

Nyhetsbild

Tänk om det var något skumt med morfar – för Anders Slotte sökte skräcken sin form på Kyrkbacken

KARLEBY Anders Slotte befinner sig på ett konstnärsresidens i tyska Frankfurt an der Oder. Men sitt skräckdrama "Blårävar" började han skriva på Kyrkbacken i Karleby.

Nyhetsbild

LISTA: Korsnäs bäst och Korsholm sämst på hjärtstartare – "Finland ligger efter andra länder när det gäller hjärttrygghet"

Bara en kommun får vitsordet "god" när hjärtstartare granskas. De andra har en del att förbättra – precis som landet i helhet.

Nyhetsbild

Lista: I de här kommunerna måste du vänta mer än ett år på tandvård – "Det ser inte bra ut"

Köerna till tandläkare i Österbottens välfärdsområde är för långa. Nu granskas de av Regionförvaltningsverket. Samtidigt väntar en skärpning av vårdgarantin.

Nyhetsbild

Trippelmöte mellan Kraft och KuRy i grundserien – första ronden gick till Kurikka: "Inte riktigt vår dag"

ISHOCKEY I och med att Centers föll bort ur division 2 blev det ändringar i spelschemat. Det innebär att Kraft möter KuRy tre gånger på nio dagar.

Nyhetsbild

Sebastien är brandmannen från Åbo som flyttade till Närpes för att leva ut sin dröm: "I början hade jag svårt med dialekten"

Som barn drömde Sebastien Valtakari om att bli professionell skejtare och brandman. Något skejtproffs blev han inte, men däremot en omtyckt brandman som snart syns i tv-rutan.

Nyhetsbild

Föraren och en passagerare skadades allvarligt vid trafikolyckan i Bäckby – föraren misstänks ha hållit en hög hastighet

Föraren och en passagerare blev allvarligt skadade då en bil med fem personer i körde av Kaskövägen i Bäckby på torsdagseftermiddagen. Personbilen voltade flera gånger innan den landade på rätt köl på en åker.

Nyhetsbild

Forskaren Svante Lundgren föreläser om Förintelsen och aktuella konflikter – "Konspirationsteorier smickrar egot"

På torsdagen föreläste forskaren Svante Lundgren om Förintelsen för studerande vid Närpes gymnasium. Vi talade med honom om konspirationsteorier, konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan och om Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan.

Nyhetsbild

Migri upphandlar nya förläggningar – i Vörå och Vasa är man redo: "Stirrar man blint på euro lider kvaliteten"

I dag finns flyktingförläggningar i Kristinestad, Vasa och Vörå. Men vilka finns kvar på sikt efter Migris upphandling – och hur går det med arbetstillfällena? Ett bolag har hittills vunnit 15 av 16 offentliga upphandlingar.

Nyhetsbild

Flera personer till sjukhus efter trafikolycka i Närpes – bil körde av Kaskövägen

En personbil med totalt fem personer i körde av vägen på torsdagseftermiddagen. Fyra av dem har förts till sjukhus.

Nyhetsbild

Nu lossas delar till vindkraftverk i Kaskö – och en ny stororder är bekräftad

För första gången har delar till vindkraftverk lossats i Kaskö hamn. Härifrån ska de vidare till Pjelax vindkraftspark. Och det här är bara början – nu kan man avslöja att en annan stororder är i hamn.

Nyhetsbild

Österbottniska företag måste bli mer jämställda – annars riskerar de tappa arbetskraft – "Fortfarande rätt få kvinnliga vd:ar"

I år utses Årets jämställdhetsföretag i Österbotten igen. Arrangörerna betonar att en jämställd arbetsplats framförallt gynnar företagen.

Nyhetsbild

Ny smygfilm sägs vara från farmer i Österbotten – men farmarna känner inte igen byggnader och djur

ÖSTERBOTTEN Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund fick ett två minuters klipp av nyhetsbyrån AFP. Oikeutta Eläimille säger sig ha filmat i Närpes och bestrider förfalskning.

Nyhetsbild

Närpesgurkor i polsk affär blev virala – Yle: Videon tolkades delvis fel

Är gurkor från Närpes billigare i Polen än i Finland? Frågan ställdes efter att Helsingin Sanomat uppmärksammat en Tiktok-video från en polsk stormarket. Men den som publicerade videon trädde då fram i Yle.

Nyhetsbild

Första vindkraftskomponenterna till Pjelax kommer till Kaskö hamn – provdriften kan inledas redan i sommar

Fortum meddelar att de första vindkraftskomponenterna till parken i Pjelax–Tjöck är på väg, fartyget är nu på Östersjön. Provdriften av de första turbinerna sker i sommar.

Nyhetsbild

Kartongfabriken i Kaskö kan bli större – och då ökar både sysselsättning och miljöbelastning

När planerna på en kartongfabrik i Kaskö avslöjades nämndes en produktion på 800 000 ton per år. Men Metsä Board utreder om fabriken kan göras ännu större, till hela 1,2 miljoner ton, vilket ytterligare skulle öka bland annat hamntrafiken.

DEBATT: Vårdbedömningen i Närpes fungerar inte

VÅRDEN

Nyhetsbild

Vi frågade vilka biverkningar ni fått av preventivmedel – ni svarade: "Hela världen blev grå"

Preventivmedel har påverkat relationer över hela Österbotten. Många vittnar om biverkningar som nedstämdhet, oförklarliga aggressioner och total avsaknad av sexlust. Gynekologen Elina Kari-Koskinen förklarar varför.

Nyhetsbild

Vid Rågården skildes socken och landskap åt – tänk om vi fått en gräns mellan Sverige och Ryssland här

Rån mellan Skaftung och Sideby markerade gränsen mellan de medeltida socknarna Närpes och Ulfsby. Här mötte Österbotten Finland, säger lokalhistorikern Lasse Backlund.

Nyhetsbild

Äntligen kunde Martin från Pörtom ta med sina vänner på Sports match – fyllde hela bussen med hockey- och danssugna

ISHOCKEY En del har följt Sport sedan 1970-talet, andra dyker upp för stämningen och gemenskapen. Och roligt har alla när Martin Mylläri ställer till med hockeykväll.

Nyhetsbild

Pörtombon Astrid, 74, fick elräkning på över 500 euro för november: "Hela pensionen gick"

ÖSTERBOTTEN Astrid Åkerback fick en chock då hon gick igenom räkningarna med dottern efter makens bortgång.

Nyhetsbild

Kraft ryckte och besegrade IFK Lepplax i tredje perioden: "Vi var tålmodiga med vår spelidé"

ISHOCKEY Inför 280 åskådare i Hallis tog Kraft sin andra raka seger för vårsäsongen genom att besegra IFK Lepplax.

Nyhetsbild

En lastbil har stannat i en backe i Närpes – trafiken omdirigeras

Österbottens räddningsverk tillkallades av polisen för att hjälpa till.

Nyhetsbild

På fredag gäller det, då är det lönedag – välfärdsområdet har snabbfil för den som blir utan lön

Fredagen den trettonde. Då ska den ske – den första löneutbetalningen i det nya välfärdsområdet. Nya rutiner har skapats. Om någon skulle bli helt utan lön blir det en snabb behandling av ärendet.

Nyhetsbild

Torp Frys tar över fodertillverkningen av Nyko – räknar med halverad foderproduktion i år

Efter två månader av diskussioner har Nyko i Nykarleby och Torp Frys i Pedersöre ingått ett tvåårigt samarbetsavtal som innebär att Torp Frys tar över fodertillverkningen för Nykos foderkunder.

Nyhetsbild

Bil med släpvagn körde i diket i Närpes – "Alldeles ner till bottnen av diket, det var brant"

NÄRPES Två personer var inblandade i olyckan.

Nyhetsbild

LISTA: Här är de från Vasa valkrets som lovat ställa upp i riksdagsvalet

Samtliga 16 sittande ledamöter från Vasa valkrets siktar på fyra år till i riksdagen. Partierna har nu bara enstaka platser kvar på sina listor inför valet den 2 april.

Nyhetsbild

Att värma UF-lokalen i Pörtom skulle ha kostat 20 000 euro – föreningen bytte olja mot flis

När oljepriset dubblerades hade Pörtom ungdomsförening varit tvungna att betala 10 000 euro mer i uppvärmning. Bytet av uppvärmningssätt gynnar byn.

Nyhetsbild

Recension: Pörtomrevyn levererar sin vana trogen – och ungdomarna övertygar

I en tid av osäkerhet står Pörtom uf:s revy för stabilitet. Årets produktion "Svindel" håller sig tryggt till det garanterat humörhöjande koncept som under många år fyllt lokalen med publik. Lagbygget är starkt, inte minst tack vare ungdomarna som övertygar på scen.

Nyhetsbild

När femton kommuner blev fyra – Olav Jern föddes i Gerby, Korsholm: "Malax gjorde ett misstag"

Kvevlax, Petalax, Övermark, Tjöck – kommuner som försvann då kartan ritades om för 50 år sedan. Vasa fann ingen partner men växte med delar av Solf och Korsholm. Landskapsrådet Olav Jern säger att fusionerna på 1970-talet var nödvändiga.

Nyhetsbild

Totalt 17 mål när APV gästade Kraft med liten trupp – tränare Koponen: "Vi blev bättre hela tiden"

ISHOCKEY Kraft spelade våromgångens första match på lördagskvällen och för motståndet i Hallis stod APV.

Nyhetsbild

Rök utan eld i våningshus i Närpes

Rök spreds i en lägenhet efter att mat lämnats på spisen. Men ingen brand hann uppstå.

Nyhetsbild

DEBATT: Naivt om vindkraften

VINDKRAFT

Nyhetsbild

Huset som brann i Närpes på nyårsnatten antändes sannolikt av fyrverkeripjäs

Huset brann ned till grunden. Polisens tekniska utredning är inte ännu avslutad, men med stor sannolikhet var fyrverkerier förklaringen till att huset antändes.

Nyhetsbild

Kampen om vindkraft till havs hårdnar – "Jag tror att fler kommer att göra anspråk på de här områdena"

Det inte är först till kvarn som gäller. Det fick Ilmatar Offshore att ge sig in i leken igen. Spelplanen är den ekonomiska zonen utanför Österbottens kust.

Nyhetsbild

Jaktstart i Sverige i dag – hela 75 vargar ska bort: "Låter som himmelrike att de fick igenom detta"

I Sverige blev den juridiska processen klar på tre månader. I Finland blir det så utdraget att liknande jakt inte verkar gångbar.

Logga in för att följa orten