Närpes

Nyhetsbild

Regeringen avgjorde: Kaskö hör till Österbotten, Kristinestad till Suupohja i sysselsättningen

Arbets- och näringslivstjänsterna flyttas till kommuner och samkommuner nästa år. Regeringen fattade på torsdagen beslut om vem som samarbetar med vem.

Nyhetsbild

Pjelax skola fick bygglov – då blir det både nytt daghem och större skola för 6,5 miljoner

Närpes stad har fått bygglov för att bygga till Pjelax skola, dessutom uppförs ett daghem där. Den utvidgade skolan blir 3 000 kvadratmeter stor och ska värmas med bergvärme som kräver åtta borrhål.

Nyhetsbild

William Prinséns tre mål sänkte Highsticks – andra platsen i tabellen allt närmare för Kraft

ISHOCKEY Den näst sista matchen i grundserien slutade i vinst för Kraft. Det är alltid roligt att göra mål, säger William Prinsén som drämde till med tre stycken i matchen.

Nyhetsbild

Powerplay-spelet lade grunden för Kraft – säsongsdebuterande målvakten tog för sig

ISHOCKEY Kraft tog en ny seger i ishockeyns division 2. Laget klättrar allt närmare tredjeplatsen i tabellen när två matcher av grundserien återstår.

Nyhetsbild

Minken fortsätter i guldspåret – två FM-medaljer i lagsprinten

LÄNGDSKIDOR Minken glänser i junior-FM i Lieksa. Melker Wikblom och Topias Vuorela fick fira ett nytt guld när de vann lagsprinten på lördag. Dagen innan var killarna med och skidade hem mästerskapet i stafetten.

Nyhetsbild

Läckage låg bakom vattenproblemen i Övermark – "Sådant här kan hända trots försiktighetsåtgärder"

Övermark vattenandelslag har ringat in vad som orsakade bakterieförekomsten i vattnet. Precis som i höstas var det ett läckage på en vattenledning som låg bakom. Denna gång var det en huvudledning som brast.

Nyhetsbild

Minkens killar klarade pressen – skidade hem FM-guld: "Han såg ganska pigg ut i mål"

LÄNGDSKIDOR När junior-FM körde i gång i Lieksa på fredagen stod stafetter på schemat. Minken öppnade ÖID:s medaljkonto.

Nyhetsbild

Minken har FM-guld att försvara – sjukdomsfall stör Kraft och Femman

LÄNGDSKIDOR Junior-FM på skidor avgörs i Lieksa under veckoslutet. Minken tog två medaljer i lagsprinten förra säsongen och har starka lag på benen även den här gången.

Nyhetsbild

Nu är det skäl att tvätta händerna extra noga – norovirus sprids i Österbotten

Det mycket smittsamma noroviruset är här igen. Österbottens välfärdsområde påminner om att tvätta händer och stanna hemma ifall man börjar kräkas.

Nyhetsbild

Migri vill ha förläggning i Sydösterbotten – och Röda Korset är med i anbudstävlan

Mottagningscentralerna i Kristinestad och Karleby får en fortsättning – men det kan bli någon annan än Röda Korset vid rodret. "Vi ska ge anbud" bekräftar RK:s Tom Hellström.

Nyhetsbild

OX2 siktar på vindkraft till havs 2030 då elbehovet tros ha ökat kraftigt – mötte kritiska frågor i Närpes

Hur påverkas fiskbestånd? Blir det som ett diskotek med blinkande lampor? Vem måste avstå mark för kraftledningar? Där några frågor som ställdes då OX2 berättade om planerna på en havsvindpark utanför Närpes.

Nyhetsbild

Dynamo Närpes har valt en ny vd – som tycker Närpes har så positiv drive

Den nya vd:ns bakgrund finns vid ett försäkringsbolag i Vasa. Hanna Niemi-Korpi säger att hon "trillade över annonsen och inte kunde motstå att söka jobbet" då hon fått ett så positivt intryck av Närpes.

Nyhetsbild

Katten Sigge vandrade från Jakobstad till Vasa på väg hem till Närpes – ägaren Sonja: "Det är ett mirakel"

Efter flytten till en ny familj i Jakobstad blev längtan hem till Närpes så stor att katten Sigge tog saken i egna tassar och gav sig iväg på en långvandring.

Nyhetsbild

Framtidens medieutvecklare filmar, editerar och programmerar – "Det går inte att bara spela datorspel hela dagen"

På Yrkesakademin i Närpes ges elever en stabil grund för en karriär inom mediebranschen. Allt från videospel, reklam till 3D-modellering står på programmet.

Nyhetsbild

Kraft bjöd på gratis inträde och storseger – men tränaren är allt annat än nöjd

ISHOCKEY Kraft kopplade direkt greppet om matchen mot APV och det skulle bli stora siffror. Trots det vill Krafts tränare se en rejäl förbättring i spelet.

Nyhetsbild

Utvisningarna haglade tätt i mötet mellan Kronan och Kraft – och blev avgörande

ISHOCKEY Det var tufft spel mellan Kraft och tabellettan Kronan i Kronoby, och utvisningarna var många. "I fem mot fem-spelet var vi det bättre laget", säger Krafts tränare Kenneth Westerback.

Nyhetsbild

Mehiläinen får kritik för att hänvisa patienter till kommunala vården – "Känns tokigt att betala för nåt som inte fungerar"

När en patient behövde företagsläkarens tjänster fick hon läkartid vid Mehiläinen i Närpes sex veckor senare. Hon måste välja annan vård och betalar hundratals euro för något som hennes arbetsgivare annars skulle ha stått för. Mehiläinen säger att intensivt arbete görs för att rekrytera läkare.

Nyhetsbild

BILDER: Penkis firades med godisregn i kylan

Abi, abi, abi. Så här firades penkis vid olika österbottniska gymnasier.

Nyhetsbild

Närpespolitikern Johanna Borg ställer upp i EU-valet

Johanna Borg (SFP) ställer sig till förfogande att kandidera i EU-valet som äger rum i juni.

Nyhetsbild

Övermarkbor måste koka sitt dricksvatten – prov visar att det är förorenat av avföring

Vattenprover som togs på tisdagen visar att dricksvattnet i Övermark innehåller bland annat kolibakterier och kan innehålla sjukdomsalstrande mikrober. Kunderna uppmanas att koka vattnet tills vidare.

Nyhetsbild

Grafik: Så många barn föddes i din kommun i fjol – från 509 i Vasa till 7 i Kaskö

Aldrig har det fötts så få barn i Finland i relation till folkmängden. Men hur ser det ut i Österbotten? Ja, i hälften av kommunerna föddes faktiskt fler barn än året innan.

Nyhetsbild

Jan-Ove låter sig inte hindras av dyslexin – nu är närvårdaren bokhandlare i Närpes

Han läste sin första bok för att mota tristessen i bussen till Dragsvik, fick diagnosen dyslexi i vuxen ålder och bytte bransch vid 43. Jan-Ove Nyberg är ny bokhandlare i Närpes.

Nyhetsbild

Närpespolitiker satte tak på stadens placeringar – max 30 miljoner

Närpes stads placeringar ska som mest uppgå till 30 miljoner euro, det spikade stadsfullmäktige på måndagskvällen. Flera politiker befarade att maxnivån måste justeras ganska snabbt.

Nyhetsbild

Uddlöst Malax IF hängde inte med i Hallis – Kraft ledde dansen: "Vi stirrade på pucken"

ISHOCKEY Malax IF reste söderut på söndagen för ett derby mot Närpes Kraft. En stark första period räckte dock inte till för MIF denna gång.

Nyhetsbild

RECENSION: Sprudlande och uppiggande revy

Ända sedan 1988 har Böle ungdomsförening spelat revy nästan varje år och temat 2024 kunde vara färg. Käärijägröna tröjor och text lyser upp och kvällen inleds också med artistens största hit som på närpesmål får titeln "Ta chansen"!

Nyhetsbild

Kraft skäret efter i bortamatchen mot IFK Lepplax – derby mot Malax IF väntar

ISHOCKEY Kraft hade svårt att hänga med när laget gästade IFK Lepplax.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Norrgård blir ny chef för Söfuk – valdes efter sluten omröstning

Nykarleby får söka sig om efter en ny stadsdirektör. Martin Norrgård valdes på fredagen till ny direktör för samkommunen Söfuk. Men det var inte ett enhälligt beslut. Uppdaterad.

Nyhetsbild

GRAFIK: Bolag kartlägger miljöeffekter av havsvind i Närpes – markägare berörs av nya kraftledningar

OX2 vill se 70–95 vindkraftverk i öppna havet utanför Närpes och de kan ge både el och vätgas. Här kan du också se vilka alternativ som finns för nya kraftledningar därifrån till Korsholm eller Kristinestad.

Nyhetsbild

Kraft snuvade serieledarna på segern – efter svacka mitt i matchen: "Vi bjuder in dem"

ISHOCKEY Det blev en svängig match när Kraft spelade mot Kronan i Hallis. Efter många om och men fick de tre poängen stanna i Närpes.

Nyhetsbild

I år ges cha-cha-chans till skratt i Böle – där två omtyckta karaktärer gör comeback på revyscenen

En trollkarl, ett par karaktärer som publiken känner igen och en nygammal aktör. Det är några av dem som står på scen då det drar ihop sig till revy i Böle.

Nyhetsbild

Krock mellan lastbil och personbil i Pörtom

En personbil och en lastbil krockade i korsningen mellan Velkmossvägen och riksväg 8 i Pörtom vid 17-tiden på fredagen.

Nyhetsbild

GRAFIK: Vasa växte med 1000 invånare i fjol – "Vi har riktigt härliga siffror"

Vasa fick nästan tusen nya invånare i fjol . Invandring och nya jobb är förklaringen. "Vi har riktigt härliga siffror", säger bostadschefen Jonas Nylén. Övriga vinnare: Jakobstad, Korsholm, Larsmo, Nykarleby och Närpes.

Nyhetsbild

Takraset i Kaskö drabbar föreningar hårt – nu får de hitta nya ställen att träna och spela på

På tisdagseftermiddagen rasade en 15 till 20 kvadratmeter stor bit av innertaket i Kaskö idrottshall. Flera föreningar arbetar nu hårt för att hitta andra ställen där de kan bedriva verksamhet.

Nyhetsbild

Både Achrén och Kuuttinen spelar ner förväntningarna på EM – "En dag i taget"

SKIDSKYTTE Frida Achrén ska för första gången delta i skidskytte-EM i Slovakien. Heidi Kuuttinen var med i fjol, men i år har sjukdom satt käppar i hjulet.

Nyhetsbild

Dynamo skapade sida för lediga jobb – och söker ny vd

När årskullarna blir mindre måste vi få arbetskraft utifrån, säger Stefan Malm, som snart avgår som vd för Dynamo Närpes. Staden lockar nya invånare med jobb och fritid, lugn och puls.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg på väg tillbaka – VM-biljett inom räckhåll

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg gav fina formbesked i helgens granskningar i Tammerfors. En vurpa förstörde visserligen sprinten, men på den klassiska tian hade han bara en man före sig i protokollet.

Nyhetsbild

Krafts powerplayspel största boven i förlusten mot KuRy – ”Målskyttet har varit lite av ett spöke det här året”

ISHOCKEY Kraft förlorade knappt när KuRy kom på besök till Hallis. Den tredje perioden blev ett målkalas och Kraft förlorade matchen med 5–6.

Nyhetsbild

Efter utsålda föreställningar – Alfred Backa gör fler shower i Österbotten

Utsålt i Vasa. Utsålt i Jakobstad. Komikern Alfred Backa har framkallat biljettrusning – därför gör han ytterligare tre föreställningar i Österbotten i februari.

Nyhetsbild

Pörtomrevyn 2024 dukar upp en bred buffé av roligheter

Humorn och tematiken riktar sig mot och drar inspiration ur nationella och internationella händelser snarare än lokala.

Nyhetsbild

Kraft åkte till Kauhava i hopp om revansch – men He-Ki vägrade släppa taget: "Största bekymret var målskyttet"

ISHOCKEY Det blev ingen revansch från lagens senaste möte när Kraft mötte He-Ki på lördagen. När Kauhavalaget väl hade byggt sig en ledning vägrade de släppa taget om den och Kraft fick i stället resa hem tomhänt.

Nyhetsbild

Revyräven Sören får stort pris av kulturfonden – överräcks på årets premiär

Den som stått på revyscenen ända sedan 1980-talet kan väl med fog få kallas för revyräv. Det tycker också kulturfonden som belönar eldsjälen med 15 000 euro.

Nyhetsbild

Varför inte ta hjälp av drönare, sa Ulla, när välfärdsområdet gjorde sitt första turnéstopp

"Kan man skicka pizza med drönare ska det väl gå med urinprov också", sa Ulla Holmberg, när välfärdsområdet kom till Sydösterbotten för att höra folkets åsikter.

Nyhetsbild

Pörtomrevyn sammanfattar världsläget i "Hux flux" – med sex nya förmågor på scenen

En pilsnerraggare på sparkcykel, en 80-åring i fallskärm och Österbottens mest icke-existerande person tar plats på scenen när det är dags för revy i Pörtom.

Nyhetsbild

Kraft inledde våromgången med tre poäng mot IFK Lepplax: "En liten ringrostighet syns"

ISHOCKEY Efter en svacka före jul med skador, förkylningar och spelförbud kunde Kraft på söndagen ställa upp med bred trupp mot IFK Lepplax.

Nyhetsbild

Guldschakalen dök upp i Karleby – men den lever farligt i vargrevir

Guldschakalen är vårt nyaste rovdjur. Den senaste observationen gjordes i Karleby. Schakalen väntas sprida sig till Österbotten, men det blir inte lätt – vargen ogillar sin nära släkting.

Nyhetsbild

Hård batalj om damsegern i parkloppet i Närpes

LÄNGDSKIDOR Sparbankens parklopp avgjordes på Vargberget med Kraft Skidor som arrangör. Närmare 150 skidåkare ställde sig på startlinjen under söndagens lopp. Fri teknik gällde i alla klasser.

Nyhetsbild

Grön industri påverkar även räddningsverket – som har svårt att få personal till mindre stationer

Batterimaterialfabriker, vätgas, vindkraft till havs... Den gröna omställningen ställer nya krav på räddningsverket i Österbotten. Och ny räddningspersonal behövs – kanske 50 nya på tio år.

Nyhetsbild

Åtta företag i Sydösterbotten med i nytt projekt– "Ska man överleva måste man klara miljökraven"

Nu kickar ett nytt projekt igång som ska hjälpa företag i Österbotten att anpassa sig till allt strängare miljökrav. Puucomp i Kristinestad är ett av dem. Att klara miljökrav är en förutsättning för att ens komma till upphandling, säger vd:n.

Nyhetsbild

I fjol byggdes 212 nya vindkraftverk – Närpes trea och Kristinestad fyra i landet

Nu finns 7 000 megawatt installerad vindkraft i Finland – och en sjundedel av kapaciteten finns i Närpes och Kristinestad. Andelen utländskt ägande fortsätter öka, visar nya uppgifter.

Nyhetsbild

Lilli Sukula-Lindblom – också känd som "Lilla My" – har hittat ett hem i Övermark

Lilli Sukula-Lindblom firar 40 år som skådespelare. Just nu är hon aktuell i Wasa Teaters pjäs "Vänd om min längtan". Hon är även känd som rösten till Lilla My. Och i Övermark, där har hon ett hus.