Närpes

Nyhetsbild

VIDEO: Nya vita ambulanser ersätter gamla gula i fyra kommuner – "Vi ville modigt pröva på en ny färg"

Snart syns det vita ambulanser i Oravais, Laihela, Närpes och Kristinestad. Och om några år ska alla gula ambulanser i Österbottens välfärdsområde vara vita.

Nyhetsbild

Närpesbon Linnea prisas för sin företagsnisch – "Har lyckats fånga tidens anda"

Företagaren Linnea Strand i Närpes får Egil Gullströms pris för innovativt ungt företagande. Hon har med sitt företag Livsvinn lyckats fånga tidens anda, sägs i motiveringen till priset som delas ut av Egil Gullströms stiftelse.

Nyhetsbild

Så ser Närpes nya logga ut – ska användas i marknadsföringen

Så här ska den se ut, Närpes stads nya officiella logotyp. Den tas snart i användning när staden uppdaterar sin grafiska profil. Men vad symboliserar den nya loggan?

Nyhetsbild

Fågel flög in i elledning på kommungränsen mellan Kristinestad och Närpes – gnistor antände marken

Klockan 17.35 fick en markbrand fyr vid kommungränsen mellan Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

Ungdomsfullmäktige i Närpes får inte närvara i nämnder – får tycka till på andra sätt

Ungdomsfullmäktige i Närpes önskade närvarorätt vid olika nämnders möten. Det får de inte. Stadsfullmäktige anser att det räcker att ungdomarna får tycka till oftare. Ett svar som alla utom en ledamot nöjde sig med.

Nyhetsbild

Miljonöverskott lovordades i Närpes – "Men vi får inte tro att vi nu kan satsa vilt"

Tack till personalen, tack till näringslivet, tack till de förtroendevalda... Lovorden avlöste varandra när Närpesfullmäktige godkände det ypperliga bokslutet på måndagskvällen. Men flera varnade för risken att feta år följs av magra.

Nyhetsbild

Kraft fortfarande obesegrat: "Alla måste höja sig en aning om vi vill vinna"

FOTBOLL Kraft både ledde och låg under. Till slut blev det en poäng borta mot Hercules i Uleåborg.

Nyhetsbild

Växthusnäringen visade upp sig i riksdagen – "Hoppas få fortsätta odla i torv"

Med tomater, gurka och paprika i bagaget intog de österbottniska växthusföretagarna riksdagen på fredagen. Budskapet till rikspolitikerna är att trygga tillgången på inhemsk odlingstorv eller ge tid för alternativ och att säkerställa att näringen klarar av trycket från stigande produktionskostnader.

Nyhetsbild

Vindkraftsstöd för 1,5 miljarder, och Ömossa har fått mest – men nu är stödet på paus

Staten har hittills betalat ut 1,5 miljarder euro i garantipris för el från vindkraft. EPV Vindkraft har fått en tiondel av kakan. Enbart vindkraftsparken i Ömossa har fått 50 miljoner euro i stöd – mest i Finland. Just nu är marknadspriset så högt att staten slipper stöda vindkraft. Se här hur mycket stöd som betalats ut till Österbotten.

Nyhetsbild

Stenkross fattade eld – kan ha berott på överhettning

En stenkross fattade eld på Vargberget i Närpes vid middagstid på onsdagen. Överhettning är en trolig brandorsak.

Nyhetsbild

Närpesbon Lizette tog dubbelexamen: "Det är superskönt nu när man vet att man klarade det"

Siktet ligger på att fortsätta studera, för 18-åriga Lizette Lindqvist. Hon är en av tre studenter vid Närpes gymnasium som tagit dubbelexamen. Nu är hon både närvårdare och student.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Biskopar kallar till möte om Kaskö – kyrkopolitiker: "Kan inte äta hela elefanten på en gång"

Två biskopar, två jurister och fyra kyrkoherdar samt ledande förtroendevalda – de ska samlas för att diskutera framtiden för lilla och illa trängda Kaskö församling. Tidigare försök att närma sig Närpes strandade, men nu tar nya biskopen i Lappo stift initiativet.

Nyhetsbild

VPS-fostrade Samu Alanko farlig mot Kraft – tränaren nöjd med kryss mot OLS: "Jämnt mot hårt motstånd"

FOTBOLL Kraft hade en tredje rak seger på gaffeln i division 2 mot OLS på söndagskvällen. Men motståndarlaget ville annat i premiärmatchen på Mosedals naturgräs.

Nyhetsbild

Se bilder: Närpes nya skola formades efter snäcka – "Vi följer det gyllene snittet"

Med pärlbåtssnäckan som förebild fick Mosebacke skola i Närpes en tillbyggnad som avhjälper utrymmesbristen. Arkitekt Anders Höglund är glad över att politikerna vågade välja en spiralformad skola istället för en traditionellt fyrkantig.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Läkarbrist förlänger vårdkö till ögonenheten – fler söker sig till privata kliniker

Fem ögonläkare behövs, men centralsjukhus har endast en i tjänst. Då blir kötiderna långa. Det fick Sylvia Gran i Kristinestad och Elof Senkas i Närpes att betala starroperationen ur egen ficka. Även den offentliga sektorn vänder sig till de privata ögonklinikerna.

Nyhetsbild

En full tank har aldrig tidigare varit så dyr – "Priset på bränsle är helt hemskt"

För kring 2,30 får man en liter bensin eller diesel i tanken. Det är alla tiders dyrast pris. Researrangören Gösta Ingves och busschauffören Per-Erik Nordman ska köra till Roskilde. – Priserna var på en annan nivå när vi beslöt priserna för resan.

Nyhetsbild

Ortsbor och namnvårdare får sin vilja fram – Hundholmen blir inte Koiraluoto

Nu ser det ut som att Koiraluoto kommer att begravas på Hundholmen. För NTM-centralen tvärvänder och låter bli att översätta namnet på den nya bron i Närpes.

Nyhetsbild

Mopedträffar, misshandlar och rattfyllerister – så här var polisens helg

Nyhetsbild

Två av två segrar för Kraft – nyförvärvet Markus Nordman nätade: "Ingen kan ta poängen ifrån oss"

FOTBOLL Kraft har inlett fotbollstvåan på ett övertygande sätt. På söndagen kom lagets andra raka seger borta mot serienykomlingen från Jyväskylä.

Nyhetsbild

Lyssnade inte på namnvårdare – håller fast vid finska namnet "Koiraluoto"

Uppdaterad. Namnvårdarens budskap var klart: Hundholmen i Närpes har inget finskt namn och ska inte översättas. NTM-centralen tog inte detta till sig. Det nya påhittade namnet "Koiraluoto" biter sig fast även på de nya skyltarna – som med den inofficiella varianten är version nummer tre.

Nyhetsbild

Nu har Hundholmens bro fått nya skyltar – och då gick det snett ytterligare en gång

NTM-centralen har svarat på kritiken och låtit göra nya skyltar för den nya Hundholmsbron. Men då var tryckfelsnisse framme.

Nyhetsbild

Kumminföretaget får el från sol – "Det blev en perfekt tajmning"

En solcellsanläggning växer i snabb takt fram på en industritomt i Finby, Närpes. 700 paneler ska leverera solel till kumminfabriken. Därmed svarar företaget också mot de förväntningar på grön produktion som de internationella kunderna har.

Nyhetsbild

Vikingarna kom inte men Fagerö Folkpark tar till plan B – "Det finns ett sug hos den österbottniska danspubliken"

Det blev inget besök i Österbotten som tänkt för det svenska dansbandet Vikingarna. I Fagerö Folkpark blir det dans ändå. På lördag kör säsongen igång.

Nyhetsbild

Så fungerar lerklining – vi fick väggar av lera från gården

ÖVERMARK TEMA: BYGGA & BO. Lerklinade väggar är ekologiska och bidrar till ett bra inomhusklimat. Materialet kan man gräva upp på gården.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

"Koiraluoto" hänger kvar på Hundholmen – stadsdirektör Mikaela Björklund: Starka reaktioner bland Närpesborna

NTM-centralen backar – men bara delvis – i fråga om Hundholmens bro i Närpes. Det blir ett påhittat finskt namn i officiella register och på den tillfälliga skyltningen. Närpes stadsdirektör Mikaela Björklund säger att namnfadäsen fått Närpesborna att reagera.

Nyhetsbild

DEBATT: NTM-centralen förklarar sig om bron vid Hundholmen

SPRÅK Hundholmens bro blir en ny bro och har i den vevan fått ett finskt namn i registret. NTM-centralen beklagar och kommer att lägga till det svenska namnet på skylten.

Nyhetsbild

Snart reser sig de första vindkraftverken i Norrskogen – efter Närpes väntar Laihela

Infrastrukturen är i det närmaste utbyggd och därmed är Norrskogen i Närpes redo för nästa skede – montering och installation av 17 vindkraftverk. Det här är EPV:s sjätte vindkraftspark – och nu tar bolaget sikte på den sjunde, i en grannkommun till Vasa.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Försvunnen kvinna hittades avliden i Närpes

Polisen sökte efter en försvunnen kvinna i närheten av Närpes centrum på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Omstridd växthusföretagare åtalad för ekonomiskt fiffel – och vem byggde värmecentralen?

Märkliga detaljer i bokföringen och en värmecentral som ingen minns vem som byggt. Det är gott om konstigheter i en rättegång mot en växthusföretagare från Närpes.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över som pälsbas – oväntat namn gör snabb comeback i pälsbranschen

I fredags valdes Markus Sjöholm från Nykarleby till ny ordförande för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, FPF.

Nyhetsbild

Namnvårdare: Hundholmen är Hundholmen – också på finska

Nej, det finns ingen orsak att översätta Hundholmen i Närpes, säger namnvårdare Ulla Onkamo vid Institutet för de inhemska språken. Koiraluoto bro är uteslutet, och på finska kan den förnyade bron heta Hundholminsilta eller Hundholmeninsilta – men inte Koiraluodon silta.

Nyhetsbild

Nej, "Koiraluoto" blev för mycket – tejpades över med Hundholmen

Att en broingenjör vid statliga vägförvaltningen godtyckligt döpte om Hundholmen i Närpes till Koiraluoto har väckt starka reaktioner. Men någon har tagit saken i egna händer – och under veckoslutet ändrat namnet på de officiella informationstavlorna.

Nyhetsbild

Kraft vände och vann i premiären: ”En jäkla kämpainsats”

FOTBOLL Kraft kämpade, slet och gjorde två mål i division 2-premiären hemma på Mosedals konstgräs.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Vindkraft till havs intresserar – nu utreds park på 1 000 megawatt utanför Närpes

Det har döpts till Norrskär, det 389 kvadratkilometer stora område utanför Korsnäs och Närpes där bolaget Ilmatar vill undersöka möjligheterna till kanske 1 000 megawatt vindkraft. Norrskär ligger i den ekonomiska zonen och därmed har kommunen inte veto och får inte heller fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Markus Nordman en av Krafts värvningar – tränaren: "Vi är starkare än i fjol"

FOTBOLL En starkare, men smalare trupp har Kraft till förfogande i år. Tränaren Peter Sundlin tror att laget förbättrar sin placering från i fjol.

Nyhetsbild

Korsnäs andelsbank stänger kontoret i Molpe – kassatjänsterna minskar i Övermark och Sideby

Ännu i början av 2000-talet fanns Korsnäs andelsbanks huvudkontor i Molpe. Nu, tjugo år senare, dras kontoret i Molpe in. Dessutom minskar banken på kassatjänsterna i Övermark och Sideby.

Nyhetsbild

"Nu drar vi i bromsen" – två stora dansgalor ställs in

NYKARLEBY/NÄRPES Det skulle bli världens största dansgala. Med Nordens största dansband genom tiderna. Men nu har den blivit inställd, både i Nykarleby och i Närpes.

Nyhetsbild

ÖSP om arrende för solkraft: Skriv inte under utan att ha förhandlat först

Solkraften vinner terräng i Finland – och bolag erbjuder markägare färdiga arrendeavtal. Diskutera saken och förhandla om pris och villkor innan du undertecknar, är rådet som ombudsman Fredrik Grannas vid ÖSP ger markägare. För ersättningarna låter nu i lägsta laget.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Skorsten fattade eld i Korsnäs – "Ägaren larmade nödcentralen"

På söndagseftermiddagen fick Österbottens räddningsverk larm om en mindre byggnadsbrand.

Nyhetsbild

Brand nära växthus i Närpes – sex enheter på plats

Klockan 10:30 kom larmet om en medelstor brand i Närpes.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

"Varför är det ingen som gör glass i Närpes?" – nu förvandlar bröderna lokala råvaror till hantverksglass

Vanilj och choklad är självklara, det fanns en förväntan på tomat – och aroniabär kom med tack vare en envis mamma. Med sex sorters hantverksglass har nya Närpes glassfabrik fått en flygande start – och planerar redan att utöka kapaciteten.

Logga in för att följa orten