|

Soini och Sipilä nöjda med Natorapport

Timo Soini. Zoom
Foto: LK/Markku Ulander

Timo Soini.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) beskriver den färska Natorapporten som ett lysande underlag för fortsatta diskussioner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Soini påpekar ändå att rapporten slår fast vad de fyra experter som skrivit den tycker och att regeringen fattar sina egna beslut utgående från den. Hur Ryssland skulle reagera på ett finskt Natomedlemskap är enligt Soini ren spekulation och omöjligt att förutspå. – Finland fattar alltid sina egna beslut utgående från sitt eget utgångsläge, säger Soini. Expertgruppen tar inte ställning till om Finland borde ordna en folkomröstning om ett Natomedlemskap. Soini tycker ändå det är ett naturligt steg om Finland närmar sig försvarsalliansen. Han jämför med EU-medlemskapet, som föregicks av en rådgivande folkomröstning. – Men just nu planerar vi inte att lämna in någon ansökan, säger Soini. Rapporten slår fast att det kan uppstå kraftiga ryska reaktioner om Finland ansöker om Natomedlemskap. Statsminister Juha Sipilä (C) tror ändå inte att det skulle komma några påtryckningar från öst. En stor utredning om Finlands utrikes- och säkerhetspolitik kommer ut i juni. Sipilä vill vänta på den innan han drar några långtgående slutsatser om Natorapporten. – Den här rapporten beaktas, men hur, det får vi se i juni, säger Sipilä.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan