|

Nordjobb söker fler arbetsgivare

Några av förra sommarens nordjobbare i Österbotten. Zoom
Foto: Nordjobb

Några av förra sommarens nordjobbare i Österbotten.

Omkring 1 400 nordiska ungdomar söker sommararbete i Finland via Nordjobb. Fler arbetsgivare skulle behövas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Simoné Kallio, projektassistent för Nordjobb Österbotten, säger att målet är 60 arbetsplatser i Finland. – Jobben finns i Österbotten, huvudstadsregionen, Åbo och Tammerfors. Österbotten brukar ha runt 15 nordjobb per sommar. Nu just är fyra personer i arbete tack vare nordjobb. Samtliga är läkarstuderande. Fler jobb skulle behövas och gärna också från flera olika branscher.
Nordjobben är avsedda för ungdomar i åldern 18 till 28 år. Anställningarnas längd varierar beroende på arbetsgivare och hurdant jobbet är. – En månad är vanligt men det kan också vara längre. De flesta som söker via Nordjobb till Finland kommer från Sverige. På Nordjobbs hemsidor kan man läsa att Finland just nu söker sommararbetare inom kundtjänst i Åbo och till äldrevården i Helsingfors. Möjligheterna är betydligt fler för dem som söker sig till Sverige, Norge eller Danmark. På deras listor finns ett tiotal olika erbjudanden.
En arbetsgivare som är intresserad av att anställa nordiska ungdomar registrerar sig på Nordjobbs hemsidor. Det är bara att klicka sig fram. Vid registreringen meddelar företaget hurdana sökande man vill ha. När Nordjobb hittar lämpliga kandidater, presenteras de för företagen. Säger det klick mellan sökande och företag så skriver företaget ett arbetskontrakt. Nordjobbs förmedling är avgiftsfri för arbetsgivarna. Vissa företag ordnar med boende för dem som anställs men det är inget måste. Nordjobb sköter även den biten.
Syftet med Nordjobb är att öka rörligheten på den nordiska arbetsmarknaden. Vid sidan av jobbförmedlingen ser Nordjobb också till att den som anställs får ett fritids- och kulturprogram. Meningen är att man ska lära sig och uppleva något. Nordjobb finansieras av Nordiska ministerrådet, Föreningarna Norden, arbetsgivare som medverkar i programmet och arbetskraftsmyndigheterna. Sedan starten 1985 har Nordjobb förmedlat sommarjobb till cirka 25 000 nordiska ungdomar. I gruppen som startade Nordjobb ingick flera tunga namn inom nordisk industri och finansvärld. Finländare i gruppen var Kari Kairamo från Nokia och Ulf Sundqvist från Finlands Arbetarsparbank. Bland svenskarna i gruppen fanns Pehr G Gyllenhammar från Volvo och Percy Barnevik, ASEA.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan