VBL frågade tidigare i dag om du som konsument har några frågar som berör Elisas köp av Anvias kärnverksamhet. Så här svarar Anvias vd och vice vd på några frågor.
Anvias vd Mika Vihervuori.

Först ut är Anvias vd Mika Vihervuori som svarar på frågor om hur konsumenterna påverkas om Anvias telekomverksamhet tas över av Elisa: Om man har haft fast telefon via Anvia, kommer man då att kunna ha kvar den även om Elisa tar över? - Jag skulle inte vara bekymrad över det, utan ta det lugnt. Vi har kommit överens om en övergångsperiod på två år. Under den perioden kommer Elisa gradvis att ersätta vår service och våra produkter med sina motsvarigheter. Elisa vill inte förlora en enda kund. Kommer man att kunna ha fast bredband utan att vara kund hos Elisa? - Det vet jag inte exakt. I princip kan en annan operatör hyra in sig på Elisas linjer. Det är nog inte ett bra alternativ eftersom jag tror att det kan bli väldigt dyrt. Vilka kommuner påverkas av övergången? - Det är få områden där andra operatörer verkar. I praktiken har Anvia monopol i de områden där vi opererar. Det gäller nästan hela Österbotten, södra Österbotten och delar av mellersta Österbotten.
Harri Suokko, Anvia.

Vissa frågor hänvisades till Anvias vice vd Harri Suokko som har bättre insyn i tekniska saker: Vad kommer att hända med @netikka.fi-mejlen om Elisa tar över? – Domänerna flyttas över till Elisa. Enligt mig finns det inga tekniska skäl till att ändra den. De gamla adresserna kommer nog att finnas kvar i fortsättningen, men om någon kund vill ha en ny kommer nog Elisa att erbjuda sina egna tjänster. Hur blir det med de som har en hemsida via Anvia? Kommer man att ha kunna ha kvar samma wordpressbaserade sidor när Elisa använder andra system? – Det är samma sak som med mejlen, Elisa tar över domänerna. När Elisa säljer nya hemsidor vill de nog sälja sin egen produkt. På längre sikt, inom några år kanske, försöker nog Elisa att minska på antalet system. Vi har ännu inte hunnit reda ut alla småsaker, men jag talar enligt mina egna erfarenheter. Vad händer med Anvias licenser för att visa Sveriges tv-kanaler? – Vi har ansökt om en ny licens och Elisa har visat intresse för att ta över den. Det måste regeringen besluta om efter den extrainsatta bolagsstämman. Anvia har tagit signalen för de svenska kanalerna via en kabel från Umeå och den kabeln äger Anvia. Den har gett Anvia ett lite annat kanalinnehåll än Elisas svenska kanalpaket. Om jag minns rätt är Elisa också intresserade av den. Åtminstone för en viss tid framöver kommer kanalinnehållet att vara likadant som det har varit.