|

DEBATT: Vanskligt att lita på myndigheter

Hittills har det varit frivilligt för vårdpersonalen att vaccinera sig mot exempelvis säsongsinfluensa. Den nya smittskyddslagen ger arbetsgivaren tydligare instruktioner om vilka som bör ha vaccinskydd. Zoom
Foto: Malin Bylund/Arkiv

Hittills har det varit frivilligt för vårdpersonalen att vaccinera sig mot exempelvis säsongsinfluensa. Den nya smittskyddslagen ger arbetsgivaren tydligare instruktioner om vilka som bör ha vaccinskydd.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det är aktningsvärt av Elli Flén att i VBL 6.8 erkänna sina egna svag­heter. Dock får man inte förutsätta att alla lider av samma begränsningar och därmed inte kan läsa vetenskapliga studier eller tänka kritiskt. Att lita på myndigheterna är mycket­ vanskligt. Jag vill påminna om att det bara är sju år sedan svininfluensafiaskot, då våra myndig­heter och många läkare trugade på oss det ”säkra och effektiva” vaccinet Pandemrix, som sedermera för­störde hälsan för hundratals fin­ländare. På 1960-talet föddes cirka­ tiotusen missbildade barn världen över efter att myndigheterna godkänt det ”säkra och effektiva” sömnmedlet innehållande talidomid, mera­ känt som Neurosedyn. Om man dessutom tror att Finlands läkarkår skulle vara samlad och enig i vaccinfrågan så är man riktigt grundlurad. Det finns gott om läkare och hälsovårdare som aldrig skulle vaccinera sig själva eller ­sina barn. Detta vet jag för att jag ofta blir kontaktad av dem då de vill uttrycka sitt stöd i vaccinskeptikernas kamp för saklig information. I sin yrkesroll är de tyvärr själva förhindrade att säga sanningen. Fléns höga tankar om Finlands icke-korrumperade läkarkår och hälsovårdsmyndigheter är lika vackra­ som naiva. Som den danske­ läkaren och professorn Peter C. Götzsche skriver i sin bok ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet – hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälso­vården”: ”Att sälja läkemedel till friska personer som inte behöver dem är det sätt som industrin har använt för att trissa upp sina vinster. Det är som om en cancertumör har växt okontrollerat i samhället under många år, och den livnärs i högsta­ grad av organiserad brottslighet, ­vetenskapligt bedrägeri, förfärliga lögner och mutor.” Peter C. Götzsche fortsätter med att konstatera att många tidskriftsredaktörer vet var roten till det onda­ sitter, eftersom de på olika sätt har dokumenterat att myndigheterna­ inte­ har någon ryggrad och ger efter­ för alla infall från läkemedels­företagens sida. Tyvärr blir Götzsche också tvungen­ att konstatera att ”i motsats till detta förstår våra politiker så lite av alltihop att de normalt bara gör ont värre­ om de agerar”.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande