– Man talar ju ofta om det här som ett österbottniskt fenomen, men nu ser man hur antalet utflyttare från Nyland har gått om Österbotten, säger Kaisa Kepsu-Lescelius, utredningsansvarig vid tankesmedjan Magma. Andelen 15–24-åringar som flyttar till Sverige från södra Finland har ökat markant, framför allt under de senaste fem åren. I Österbotten har utflyttningen länge varit på en konstant nivå. – En ny trend i statistiken är att ungdomsflyttningen från södra Finland, speciellt från Nyland och Helsingforsregionen, har ökat dramatiskt, säger Kepsu-Lescelius. Men det gäller inte bara ungdomarna – i dag är det fler nylänningar än österbottningar som flyttar till Sverige i alla ålders- och utbildningsgrupper. I Åboland har antalet däremot varit mer eller mindre oförändrat. – Skillnaden är att det är fler ungdomar med mellanhög utbildning som flyttar från Österbotten medan flyttningen från södra Finland i högre grad kan ses som karriärsflytt.
Fler ut, färre in Magma presenterade sin studie "Hjärnflykt eller inte?" på onsdagen. Där granskas den finlandssvenska flyttningstrenden till och från Sverige 2000–2016. Resultatet är inte dramatiskt i förhållande till tidigare liknande undersökningar, men studien visar att flyttningsbalansen är mer negativ i dag än vid millennieskiftet. –Gapet har ökat mellan in- och utflyttare – allt fler flyttar bort och allt färre flyttar tillbaka. Det verkar som om allt fler som bara tänkt jobba i Sverige i ett par år skjuter upp sin återflytt, säger Kepsu-Lescelius. Det kan till exempel bero på att Sveriges ekonomi just nu är stark medan Finlands ekonomi är svag. Kepsu-Lescelius har inte analyserat orsakerna till flytten, men tror att Finlands ekonomiska svacka är en av dem. – Utflyttningen har varit särskilt stor de två senaste åren, det är en tydlig topp i statistiken. Det är tydligt att många söker sig till Sverige för att där finns fler arbetsmöjligheter. – Många säger också att de flyttat för att de ville gå en högkvalitativ universitetsutbildning på svenska och då positionerar sig de svenska universiteten och högskolorna bra.
Bara svenska hjärnor Den ekonomiska svackan har ändå inte spillt över på de finskspråkiga i Finland – bland dem flyttar allt färre till Sverige. – Också på finskt håll finns en oro för hjärnflykt, men den riktar sig inte till Sverige. Kanske är det lättare att komma in på arbetsmarknaden om man pratar svenska, säger Kepsu-Lescelius. Så, stämmer rubriken om hjärnflykt? Tappar Finland och Svenskfinland ung och välutbildad arbetskraft till Sverige? – Andelen högt utbildade utflyttare har inte stigit. De finns fortfarande, men utflyttningen är ganska jämn i alla utbildningsgrupper. – Utflyttarna är i många fall unga och har inte nått sin kompetensnivå ännu, så det är svårt att säga. Nog är det hjärnflykt, men kanske på en bredare nivå där alla är hjärnor och samtidens hjärnor. Oberoende av om de som flyttar är högt utbildade eller inte så får det demografiska konsekvenser, och Svenskfinland tappar helt enkelt personer vars kompetens vi behöver.