|

Sol- och geoenergi i ny logistikterminal

Schenkers nya terminal i Vasa är en koldioxidneutral byggnad. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Schenkers nya terminal i Vasa är en koldioxidneutral byggnad.

DB Schenkers nya logistikterminal i Vasa har 276 solpaneler på taket och under terminalen finns 300 meter djupa borrhål för geoenergi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När logistik- och transportjätten DB Schenker började planera en ny logistikterminal till logistikområdet söder om flygfältet i Vasa var målsättning att bygga en så miljövänlig byggnad som möjligt. Nu står terminalen, som kostat cirka fyra miljoner euro, nästan klar och resultatet är en så kallad kolneutral (koldioxidneutral) byggnad. Att den är miljövänlig beror på att energilösningarna baserar sig på solenergi och geoenergi. För den allmänna elförsörjningen har dessutom valts vattenenergi. DB Schenker kommer att flytta från Vasklot till den nya logistikterminalen i slutet av året. De cirka 25 anställda flyttar in i byggnaden som omfattar en terminal- och kontorsdel på 3 200 kvadratmeter samt en kall hall på tusen kvadratmeter. De nuvarande utrymmena i Vasklot har sålts till Havator. Hans-Erik Svenn, kundansvarig inom DB Schenker, och terminalchef Antti Kivelä, berättar att tack vare den nya terminalen minskar den tunga trafiken från och till Vasklot genom centrum av Vasa. – Det är en fördel med att vi flyttar hit ut. Från vår terminal lastar och lossar cirka 50 tunga fordon per dag, så det är en ganska omfattande trafik, berättar Kivelä.

Kontakta skribenten
Ange gärna ditt namn och telefonnummer för redaktionens kännedom.
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Gerbyläraren Markus om att vara lärare på distans – "Det var bara att våga misslyckas och börja på"

Det är skönt att vara tillbaka i klassrummet. Men om behovet finns vet jag nu att vi klarar av att återgå till distansstudier igen, säger Markus Silfver, lärare på Gerby skola.
Foto: Mikael Nybacka

Det är skönt att vara tillbaka i klassrummet. Men om behovet finns vet jag nu att vi klarar av att återgå till distansstudier igen, säger Markus Silfver, lärare på Gerby skola.

Markus Silfver är en av alla lärare som fick lov att bli digitala då skolorna stängdes i våras. Omställningen var stor, men Silfver hittade snabbt fungerande metoder.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan