|

Hunden Wilma charmar på Facebook

Dalmatinern Wilma är 13 år gammal. Hennes Facebookblogg har nästan tvåtusen följare. För fyra år sedan startade Tanja Rönnberg Facebooksidan Wilma the dog blog. Att det skulle bli så här stort hade hon aldrig kunnat tro.
Dalmatinern Wilma på Åland har blivit kändis genom Facebooksidan Wilma: The Dog The Blog.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dalmatinern Wilma är 13 år gammal. Hennes Facebookblogg har nästan tvåtusen följare.

Dalmatinern Wilma är 13 år gammal. Hennes Facebookblogg har nästan tvåtusen följare.

Med sin karaktär som matglad, busig och lite lat charmar hon sina följare på Facebook varje dag. Hennes Facebookblogg har nästan tvåtusen följare.

– Jag trodde inte att det skulle bli så här stort, säger matte Tanja Rönnberg.

Det började som en helt vanlig öppen Facebooksida för vänner och bekanta som ville se bilder på Wilma.

– Jag gjorde sidan när jag märkte att det var väldigt mycket bilder på Wilma på min egen Facebookprofil. Jag tänkte att jag gör en sida för dem som bara vill se hundbilder, säger Tanja Rönnberg, som bor i Finström på Åland.

Wilma fick då sin egen Facebooksida. Det har nu gått fyra år sedan den kom till.

– Jag trodde inte att det skulle bli så här stort. Det är ju kul att fler kan glädjas av min hund.

I skrivande stund har Wilma strax över 2 000 följare på Facebook. Varje år är det mellan en halv till en miljon besök på sidan.

– I början följde jag med hur många besökare det var men nu gör jag det inte längre. Vi gör det här för att det är kul, det är inget som vi gör business på.

De som följer sidan kommer främst från Åland, Sverige och Finland men en del är också från USA.

Njuter inte alltid av promenaden

Bloggen innehåller bilder på Wilma med tillhörande texter. Idéerna till en bild och text kommer ofta under deras promenad. Om Wilma vill gå ut – hon har blivit mera kräsen med åldern.

– Det får helst inte regna eller blåsa. En klar höstdag gillar hon bäst. När hon inte vill något tittar hon på mig som om hon skulle säga "varför ska jag göra det här?"

Att Wilma blivit så populär tror Tanja Rönnberg beror på Wilmas karaktär.

– Hon är en riktigt livsnjutare. Och jag tror att många gillar att de känner igen sig i texterna.

Wilma älskar mat och att ligga mjukt och bekvämt. Favoritplatsen är på en filt på golvet i vardagsrummet så att hon har uppsikt över köket.

– Där finns ju maten och när maten är slut lägger hon sig på soffan.

En annan orsak till att Wilma är så omtyckt tror Tanja Rönnberg beror på att hon inte är som normen i dag. Wilma gillar skräpmat och är lite lat så som man inte enligt normen ska vara. Rönnberg tror att många gillar det raka och ärligheten i bilderna och texterna.

Drömprojekt: Wilma i en fotoserie

Wilma tycker om att gå lös ute på landet, helst utan koppel. Hon gillar stränder och speciellt bryggor: där finns det fisk och hon är expert på att hitta saker när de är ute och går.

– En gång sniffade hon i luften och satte av ner i ett dike. Jag trodde att det var något djur i farten men hon kom upp med en jättestor smörgås!

Hon har märkt att bilderna gillas av flest om de laddas upp vissa tider på dygnet, eftermiddagar efter jobbet till exempel.

Tanja Rönnberg jobbar i dag med barn och unga och hon har ett drömprojekt som hon skulle vilja genomföra med Wilma. Ett välgörenhetsfotoprojekt tillsammans med Wilma och åländska ungdomar som har det svårt.

Rönnberg menar att ungdomar som har det svårt får tips och råd från samhället, men det är ändå inte alltid så lätt. Att träffa en hund kan vara ett bra sätt.

– De flesta klickar med en hund.

Om projektet blir av beror en del på Wilma.

– Om hon orkar, hon är ju 13 år.

Tack vare bloggen har Wilma blivit lite av en kändis.

– Både här och när vi bodde i Sverige kände folk igen henne och sa "nämen är det Wilma från Facebook".

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan