|

Olika mätare: 440 000 eller 660 000 finländare fattiga

Pengar. Zoom
Foto: Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Pengar.

Cirka åtta procent av finländarna, det vill säga cirka 440 000 personer, har inkomster som inte räcker till för en skälig minimikonsumtion.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det här framgår av en rapport från Institutet för välfärd och hälsa (THL). Cirka tolv procent av finländarna – omkring 660 000 personer – lever i relativ fattigdom, vilket innebär att deras inkomster ligger under en gräns som EU slagit fast. Åtta procent, alltså 440 000, har det sämre än så. Enligt båda mätarna väntas antalet fattiga i år förbli på samma nivå som 2014. – Det är första gången som man lagt fram aktuella prognoser för både relativ fattigdom och minimibudgetfattigdom, säger forskningsprofessor Pasi Moisio på THL. – Fattigdom är ett mångfasetterat fenomen och det socialpolitiska beslutsfattandet borde bygga på mer än en fattigdomsbarometer. Inkomster som ligger under miniminivå är vanligast bland ensamboende, ensamförsörjare, studerande och arbetslösa. Även om grundtryggheten har förbättras under de senaste åren så räcker den inte till för en skälig minimikonsumtion i alla hushåll. Till exempel en person som bor ensam i hyreslägenhet och lever på grunddagpenning för arbetslösa har, efter att boendekostnaderna dragits av, disponibla inkomster som uppgår till bara 71 procent av minimibudgeten. Bland pensionärer och andra över 65 är det många som är relativt fattiga, men inte ligger under gränsen för skälig minimikonsumtion. Uppemot 15 procent lider av relativ fattigdom enligt EU:s gränsvärden, men andelen som också ligger under gränsen för minimibudgetfattigdom är bara 2–3 procent. Rapporten som gavs ut på torsdagen är den tredje i en serie THL-publikationer om det socialpolitiska läget i Finland.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan