|

Nytt vrakfynd i Ålands skärgård

NyhetsbildZoom
Vikarierande överantikvarie i arkeologi och samhällsplanering Mikko Helminen och antikvarie i maritim arkeologi Marcus Lindholmvid utbildnings- och kulturavdelningen tycker att allt tyder på att en bärgning redan skett vid det nya vrakfyndet. Foto: Lehtikuva/Stefan Öhberg
Ett vrak har hittats söder om Björkör i åländska Föglös skärgård. Det handlar om ett segelfartyg med hundratals flaskor i lasten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är alltid spännande med vrak och jag märkte snabbt att det här var annorlunda, säger Jerry Wilhelmsson, som hittade vraket. Det var i september i år som Jerry Wilhelmsson var ute och sökte efter ett annat vrak med hjälp av ett ekolod. – Söder om Björkör stötte jag på ett helt annat vrak på runt 20 meters djup. Vraket är ett 27 meter långt, 7 meter brett segelfartyg. Skrovet är helt men hela däcket är borta. Fem ankare och en ratt finns kvar. Också en galjonsfigur som lossnat från fören och ramlat ned på botten hittades. – Jag märkte snabbt att det här vraket är annorlunda eftersom skrovet är helt och många detaljer finns kvar, säger Wilhelmsson. Bland lasten finns, förutom hundratals flaskor med korken kvar, även små stenblock som Wilhelmsson beskriver som någon form av järntackor. Med hjälp av lasten hoppas man kunna identifiera vraket, ta reda på till vem lasten var på väg och var den kom ifrån. Sommaren 2010 upptäcktes världens äldsta champagne i ett annat vrak i samma skärgårdskommun. Lasten innehöll champagneflaskor från champagnehusen Veuve Clicquout, Juglar och Heidsieck. Tio av flaskorna såldes senare på auktion varav den dyraste gick för 30 000 euro. Drygt 180 år Enligt, Marcus Lindholm, antikvarie i maritim arkeologi, kan vraket vara så gammalt som 180 år. Enligt honom är det ovanligt med galjonsfigurer på så små fartyg som det som Jerry Wilhelmsson har hittat. Att det övre däcket och däcksbjälkarna på vraket samt masten är borta tycker Lindholm tyder på att en bärgning redan skett. – Jag gissar på att masten stack upp över vattenytan och att man strax efter förlisningen bärgade det man fick tag på. Lindholm menar att det i så fall finns dokumenterat i strandningsjournaler antingen på Åland eller i ett arkiv i Åbo. Han hävdar att det i Östersjön finns runt 150 000 trävrak. – Bara runt Åland känner jag till 600 stycken, säger Lindholm, som har studerat bilder och filmer från det okända vraket. – Det finns låda efter låda med flaskor i tusental. Är de fyllda med champagne? – Nej nej nej. Högst antagligen är det vinflaskor fyllda med saltvatten. Järntackorna som finns i lasten tror Lindholm är diorit, en typ av bergart, som var på väg till någon statyskulptör. Nu ska vraket dokumenteras ordentligt och någon bärgning är det inte tal om eftersom det är en kostsam historia med konserveringsåtgärder. – Det är uteslutet i dagsläget. Vi måste bereda ärendet och vi behöver planera, säger Mikko Helminen vikarierande överantikvarie i arkeologi och samhällsplanering vid utbildnings- och kulturavdelningen. Däremot fokuserar man på identifikation av vraket och datering, något som Lindholm och Helminen menar att de tusentals vinflaskorna inte kommer att hjälpa till med eftersom de sett likadana ut sedan mitten av 1800-talet.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan