|

Svårt för uppstartsföretag i Finland

Brist på investeringskultur och kapital, rädsla för att misslyckas samt attitydproblem gentemot företagsamhet. Bland annat de här hindren för framgång anser experter att uppstartsföretag och -idéer snubblar på i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lovande uppstartsföretag kan råka i svårigheter redan under de inledande omgångarna för finansiering eftersom det med inhemska krafter är svårt att hitta kapital på tiotals miljoner euro eller mer. Redan i Sverige är det annorlunda. – Radikala affärsidéer, som försöker göra globalt genombrott, har en bättre chans i Sverige, säger vd Petri Rouvinen på Etlatieto, en forskningsenhet som verkar i samband med Näringslivets forskningsinstitut. Anssi Vanjoki, tidigare Nokiachef, bekräftar kapitalproblemen i Finland. – Här är man tvungen att gå framåt med mindre steg än i den så kallade stora världen, där det finns mer kapital för att ta tillväxtsprång, säger Vanjoki. På Arbets- och näringsministeriet pekar man också på rädslan för att misslyckas i företagsverksamhet i Finland. – Men de som kommer i gång, de kör för fullt, säger konsultativa tjänstemannen Tuija Ypyä. Ypyä önskar att uppstartsföretagarna mer aktivt skulle kräva förändringar i sina förhållanden och försöka skapa ett forum för utveckling av uppstartsbranschen. Staten kan sträva efter att hjälpa genom avveckling av byråkratin och lagändringar, tillägger hon. "Slush väcker avund" Uppstartsföretagens premisser och framgång är på tapeten när jätteevenemanget Slush kör i gång i Helsingfors nästa vecka. Surret kring Slush är något som väcker avund i Sverige och även i resten av Europa, anser Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare. – Slush är den överlägset viktigaste mötesplatsen för uppstartsföretag och investerare i Europa. Det är fantastiskt och det är vi avundsjuka på (i positiv mening), säger Rankka. Den finska ekonomins utdragna stapplande gör henne dock fundersam. Rankka anser att det borde gå att uppbåda mera pengar och jobb kring uppstartsföretagen. – Det är min uppfattning att Finland behöver göra fler (strukturella) reformer för att stärka sin konkurrenskraft. Enligt Rankka har Sverige genomfört reformer i ekonomin och strukturerna redan upprepade gånger under ett tjugotal år. Det som handelskammaren har kvar på önskelistan är till exempel skattesänkningar för att locka uppstartsinsatser och snabbare arbetstillståndsprocesser för arbetskraft från länder utanför Europa.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan