|

110-åriga Julgrytan behövs mer än någonsin

NyhetsbildZoom
Geir och Hildegunn Sødal, ledare för Frälsningsarméns kår i Vasa Foto: Vivian Johansson
Julgrytan är Frälsningsarméns viktigaste inkomstkälla. Pengarna ska räcka hela året och de som behöver hjälp blir bara fler.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är snart jul, något som Geir och Hildegunn Sødal, kaptener i Frälsningsarmén och ledare för kåren i Vasa, mycket väl är medvetna om.

– Nu blir det kaos, men vi gläder oss, säger Geir Sødal.

Kårens brådaste tid väntar och just nu packas julens matpaket. De ska delas ut vid Frälsningsarmén på Rådhusgatan den 13–14 december.

– Det är flera hundra paket, vi väntar oss fler än i fjol.

Inför julen i fjol sökte 752 personer hjälp av Frälsningsarmén.

– Det blir fler som behöver hjälp, det märker vi. Vi hjälper människor i Vasa och i närheten av Vasa, 130–150 människor varje månad. Nästan varje dag kommer någon och knackar på.

Det är med andra ord inte bara till jul som det behövs hjälp. En gång i veckan tar kåren emot alkoholister och dem med drogproblem och bjuder på frukost.

En gång i månaden är dörrarna öppna för de som behöver matpaket, och de finansieras med pengarna från julgrytorna.

– Och i år är det lite speciellt.

– Julgrytan firar 110 år, den är äldre än självständigheten, säger Hildegunn Sødal.

– De som söker hjälp kan vara vem som helst, alkoholister, barnfamiljer, många har förlorat sitt jobb, många är ensamstående, många är sjuka och har inte råd med mer än mediciner, säger Geir Sødal.

I fjol slog insamlingen rekord. Julgrytorna gav 24 200 euro.– Men pengarna ska räcka hela året. Det är viktigt att minnas. Vi är tacksamma för julgåvorna som vi får men för att vi ska kunna dela ut matpaket hela året behövs pengar.

Kåren har helt enkelt inte kapacitet att åka runt och köpa in mat, eller att samla in mat från allmänheten. Frälsningsarmén har i stället avtal med en detaljhandel som de köper in maten från. Det finns också avtal med andra lokala företag som underlättar hjälpandet, till exempel med ett företag som hyr ut bilar.

Inom kåren finns inte tillräckligt många som kan stå vid julgrytorna. Därför hoppas Sødals att frivilliga ska höra av sig. Och man behöver inte höra till Frälsningsarmén på något sätt för att hjälpa till med det.

– Vi är helt beroende av frivilliga. Kan man stå en timme eller två vid julgrytan … det betyder så mycket.

Förutom med pengarna från julgrytorna finansieras hjälpen med pengar från tidningen Krigsropet.

– I höst har det också varit positivt, Frälsningsarmén växer, säger Hildgunn Sødal.

Hur kan man hjälpa?

  • Ge pengar till Frälsningsarméns insamling. Julgrytorna i Vasa finns utanför Saluhallen och Prisma den 16–23 december klockan 10–18, alla dagar utom söndag.
  • Anmäla sig som frivillig och stå en timme eller två vid en julgryta.
  • Ge julgåvor, som leksaker.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan