Tusentals civila evakuerades i går från den sönderbombade staden Aleppo, men det finns fortfarande tiotusentals civila kvar i staden.

Möjligheten att flytta sårade syrier från Turkiet till andra europeiska länder diskuterades under EU-toppmötet i Bryssel i går kväll. Det var Tysklands förbundskansler Angela Merkel som föreslog detta.

– Det här är något konkret som vi kan göra för att underlätta det humanitära läget, sade Sipilä.

EU fördömer kraftigt den syriska regeringens och förbundsvanterna Rysslands och Irans fortsatta anfall mot Aleppo och det att angreppen avsiktligen riktas mot civila och sjukhus. EU-ledarna diskuterade länge hur EU konkret kan svara på syriernas nöd. EU-länderna kräver ett slut på våldsamheterna och att evakueringen från Aleppo kan fortsätta.

EU-ledarna konstaterade också att de som har brutit mot internationell rätt och eventuellt gjort sig skyldiga till krigsbrott måste ställas till svars.

Däremot diskuterade man enligt Sipilä knappast alls nya sanktioner mot Ryssland på grund av bombningarna. Bland annat Storbritannien och Sverige har lyft fram denna möjlighet, men EU-ledarna var inte eniga om det.

Europarådets ordförande Donald Tusk sade att EU koncentrerar sig på mjuka åtgärder, det vill säga humanitär hjälp och diplomatiska ansträngningar.

– Vi vet att vi inte är tillräckligt effektiva. Tyvärr vet jag vem som är tillräckligt effektiv – inte med humanitär hjälp utan med bombningar, sade Tusk.