|

Sannfinländska unga på lidandets väg

Zoom
Foto: Skärmdump

I Finsk Ungdoms senaste video piskas ordföranden Sebastian Tynkkynen på Domkyrkans trappa. Videon ska symbolisera det förtryck som det svenska språket skapar i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Videon har bibliska motiv, en allvarlig ton och målet med videon är att slopa skolsvenskan. I huvudrollen hittas Sannfinländska ungas ordförande Sebastian Tynkkynen som piskas på kyrkotrappan i sina underbyxor.

Speakerrösten travesterar bönen Fader Vår med inslag som:

"Svenskan vår, som är utom vårt räckhåll, rättfärdigat vare ditt tvång på kusten så som inåt landet,

Ge oss i dag vårt dagliga behov av svenska.

Annons
Inled oss inte i språkfrihet, utan håll oss under tvång,

Förutom om tvångssvenskan slopas..."

Finsk Ungdoms (Perussuomalaiset Nuoret) ordförande Sebastian Tynkkynen är på utmärkt humör när VBL når honom på onsdag förmiddag. Han börjar på god svenska men vill sedan byta till finska för att inte bli missförstådd.

Så ni har gått och blivit poetiska nu?

– Det kan man säga. Men vi hade jättekul när vi filmade. Kan inte minnas när vi skulle ha haft roligare.

När filmades detta?

– Det var den 21 december mitt på dagen. Det var kallt och faktiskt ganska jobbigt. Som tur är hade vi proffsfilmare så att det gick undan.

Varifrån kom idén till videon?

– Vi har en arbetsgrupp inom Finsk Ungdom som heter "Järjestön aivot" (organisationens hjärna, red.anm.) som har i uppgift att hitta på olika kampanjer, men ärligt talat kommer jag tyvärr inte ihåg exakt vem som kläckte idén.

Anser du att produktionen av den här videon hör till er organisations arbetsuppgifter?

– Absolut. Det är sådant här vi ska göra. Vårt motto är att vara politiskt inkorrekta.

Du nämnde att ni använde proffsfilmare och att det skedde på arbetstid. Använde ni partiets pengar för att göra videon?

– Filmaren är medlem i vår organisation. Vi har som praxis att inte betala ut arvoden till medlemmar som gör sådant här. Det är frivilligt. Men för mig var videon viktig eftersom jag känner starkt för valfrihet av språk och är en internationell människa.

Var ert mål uttryckligen att väcka starka känslor?

– Vi har diskuterat skolsvenskan mycket och kommit med argument och texter och videor. När vettiga diskussioner inte har lett någon vart så ville vi försöka något annat. Inte minst på grund av situationen med striderna kring Vasa centralsjukhus och de vanvettiga argumenten som framförs på språkliga grunder.

– Vi visste att vi skulle väcka debatt men jag är ändå förvånad över finlandssvenskarnas respons. Vi har tvingats radera en massa osakligheter och svordomar i sociala medier. Jag har alltid funnit finlandssvenskar vänliga och mycket väluppfostrade, men nu har jag fått se en annan sida av dem. Inte minst av SFP:s partiordförande som sade att vi fortfarande skulle vara i svinhuset om vår politiska mognad skulle mätas med samma skala som julskinkans.

Men SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson nekar till att ha twittrat det budskapet.

– Det där har jag faktiskt inte skrivit. Det var någon annans uppdatering och det var en rätt fyndig formulering. Jag återgav eller gillade det i sociala medier. Ser jag i backspegeln så är det nu kanske inte det smartaste jag gjort, men jag tänkte inte heller att det skulle bli en sådan soppa av det här, säger Henriksson.

I övrigt är Henriksson sårad över Finsk Ungdoms video.

– Den är avskyvärd. Det är obehaglig hatretorik på mycket låg nivå. Men tydligen är allting tillåtet numera.

Henriksson kräver Soini på förklaring

Nu kräver Anna-Maja Henriksson sin kollega Timo Soini (Sannf) på en förklaring över videon.

– Nu vill jag ha svar av Timo Soini som partiordförande samt Jari Lindström (Sannf) som justitieminister. Hur kommenterar de videon? Är detta enligt dem ett korrekt sätt att föra fram sin politiska agenda?

Henriksson kallar videon hatpropaganda mot både svenskan och den lutherska kyrkan.

– Det är avskyvärt att ens komma på tanken att göra en sådan video, och stolt sedan sprida den. Var finns etiken och känslan, frågar hon i ett pressmeddelande på onsdagen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regn och åska under veckan – värmen återvänder tidigast i slutet av juli

Ett lågtrycksområde för med sig regnskurar och på många håll även åska under den kommande veckan.
Foto: Sofie Fogde/SPT

Ett lågtrycksområde för med sig regnskurar och på många håll även åska under den kommande veckan.

Regnskurar, åska och hårda vindar är att vänta under den kommande veckan. Mellan regnskurarna finns ändå en god chans att få se sommarsolen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan