På onsdagen skickade Arbets- och näringsministeriet ut ett pressmeddelande där man säger att Vasa är mittanfallare i lobbandet för Teslafabriken. Man ser Vasas energikunnande som centralt i projektet.

– Vi fungerar som Team Finland, och Vasa är mittanfallare. Vasas klara fördel är ett starkt kunnande inom energibranschen och ekosystemet. Ifall vi vill klara oss i den här tuffa internationella tävlingen måste vi agera tillsammans som ett landslag. Vi behöver hela Finlands kunnande för det här projektet, och jag hoppas att vi får ett så stort nätverk som möjligt med oss, skriver näringsminister Mika Lintilä (C) i pressmeddelandet.

För VBL och ÖT preciserar Lintilä sitt uttalande i pressmeddelandet.

– Det är ett nationellt projekt, och vi lobbar alla för att Teslas gigafabrik ska komma till Vasa, säger Lintilä.

Understatssekreterare Petri Peltonen kommenterar att det är viktigt att Finland är enat i projektet.

– Vi kan inte gå in för att alla lobbar skilt för sig. Det här är som en EM-match, och vi måste få ett bra landslag för att vinna kampen, säger Peltonen.

Han säger att man i lobbandet ser på helheten och kunnandet i flera områden. Han vill ändå inte säga vilka de andra spelarna i Tesla-laget är.

– Vi måste ändå komma ihåg att vi inte kan erbjuda kapital till Tesla, en sådan tävling vinner vi inte i mot till exempel Tyskland. Vi måste samla våra resurser och vårt kunnande för att lyckas, säger Peltonen.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är nöjd över ministeriets signaler.

– Vi har fört bra diskussioner med Mika Lintilä och han står bakom projektet. Det känns skönt att ha statens stöd och jobba tillsammans med Finland för att få hit Tesla, säger Häyry.

Du kan läsa ministeriets pressmeddelande här.