|

Så använder du en snabbkassa

NyhetsbildZoom
Citymarket i Vasa centrum installerade snabbkassor i oktober i fjol. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Att använda en självbetjäningskassa är enkelt, men det finns några fallgropar. Titta hur det gick när Vasabladet testade en snabbkassa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"Vasas första snabbkassor har redan varit i gång i Citymarket i centrum några månader. I kassorna läser kunden själv av streckkoderna på sina varor och sköter betalningen.

Veronica Thölix använder självbetjäningskassorna varje gång hon handlar vid butiken och har varit nöjd från första början.

- Man får förstås inte träffa den trevliga kassapersonalen. Men snabbkassorna är väldigt enkla att använda, säger hon.

Enligt Markku Jussila, köpman vid Citymarket i Vasa centrum, har kassorna tagits emot väl. Något som förvånade honom var att i synnerhet de äldre kunderna har uppskattat självbetjäningskassorna.

- Många uppskattar att man får använda kassorna i sin egen takt. Man har ingen kö bakom sig som stressar en, säger Jussila.

En av farhågorna när butiker inför självbetjäningskassor är att det finns risk att arbetsplatser försvinner. Enligt Jussila kan det i stället vara tvärtom. Det kan bli aktuellt att anställa mer personal i framtiden tack vare att självbetjäningskassorna lockar fler kunder.

- Många kunder har sagt att de nu kommer in snabbt för att köpa lunch mitt på dagen. Tidigare har de inte kunnat göra det om det varit långa köer.

Det finns alltid personal som övervakar användningen av självbetjäningskassorna. Ska man till exempel köpa en alkoholprodukt kallas personalen till kassan för att kontrollera att kunden är myndig.

Det finns ingen övre inköpsgräns för varorna och det enda man inte kan köpa i självbetjäningskassorna är nikotinvaror.

- Kassorna fungerar bra som ett komplement. Det finns alltid kunder som vill ha personlig betjäning i en vanlig kassa.

Kommentarer
|

Närpes sparbank stänger tre kontor

Nyhetsbild
Närpes sparbanks Niklas Näsman säger att bankkontor har ett värde för orten och det är med vemod som banken stänger dem. Foto: Arkiv/Mona Söderman
Den första april stänger Närpes sparbank tre av sina kontor.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan