|

Så använder du en snabbkassa

NyhetsbildZoom
Citymarket i Vasa centrum installerade snabbkassor i oktober i fjol. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Att använda en självbetjäningskassa är enkelt, men det finns några fallgropar. Titta hur det gick när Vasabladet testade en snabbkassa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"Vasas första snabbkassor har redan varit i gång i Citymarket i centrum några månader. I kassorna läser kunden själv av streckkoderna på sina varor och sköter betalningen.

Veronica Thölix använder självbetjäningskassorna varje gång hon handlar vid butiken och har varit nöjd från första början.

- Man får förstås inte träffa den trevliga kassapersonalen. Men snabbkassorna är väldigt enkla att använda, säger hon.

Enligt Markku Jussila, köpman vid Citymarket i Vasa centrum, har kassorna tagits emot väl. Något som förvånade honom var att i synnerhet de äldre kunderna har uppskattat självbetjäningskassorna.

- Många uppskattar att man får använda kassorna i sin egen takt. Man har ingen kö bakom sig som stressar en, säger Jussila.

En av farhågorna när butiker inför självbetjäningskassor är att det finns risk att arbetsplatser försvinner. Enligt Jussila kan det i stället vara tvärtom. Det kan bli aktuellt att anställa mer personal i framtiden tack vare att självbetjäningskassorna lockar fler kunder.

- Många kunder har sagt att de nu kommer in snabbt för att köpa lunch mitt på dagen. Tidigare har de inte kunnat göra det om det varit långa köer.

Det finns alltid personal som övervakar användningen av självbetjäningskassorna. Ska man till exempel köpa en alkoholprodukt kallas personalen till kassan för att kontrollera att kunden är myndig.

Det finns ingen övre inköpsgräns för varorna och det enda man inte kan köpa i självbetjäningskassorna är nikotinvaror.

- Kassorna fungerar bra som ett komplement. Det finns alltid kunder som vill ha personlig betjäning i en vanlig kassa.

Kommentarer

Wärtsilä söker bygglov för kontor i Vasklot – vill leda dagvatten ut i havet

Nyhetsbild
Så här är det tänkt att Wärtsiläs nya teknologicenter på Vasklot ska se ut, sett från Frilundsvägen. Kontorsdelen är den till höger. Foto: Wärtsilä
Wärtsilä vill börja bygga det nya Vasklotkontoret även om inte detaljplanen vunnit laga kraft. Förslaget till byggnämnden är att säga okej.

Mest läst senaste veckan