|

Lider gösen lika mycket av plast som valen gör?

NyhetsbildZoom
Plastskräp, stubintråd och en plastflaska på strandkanten. Foto: Arkivbild/ LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
För ett par veckor sedan hittades en strandad val med cirka 30 plastpåsar i magsäcken i Bergen i Norge. Nu vill forskare veta vad plast har för inverkan på fisken i insjöarna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Plastproblemet är stort och synligt i haven men situationen i insjöarna har endast diskuterats på sistone.

Östra Finlands universitet forskar tillsammans med Finlands miljöcentral (Syke) och Åbo universitet mikroplast i vattnet och bottensedimentet i Kallavesi. Forskningen finansieras av Finlands akademi.

Varför ska man göra skild forskning i sjöarna?

– Deras ekosystem är väldigt annorlunda än haven. Insjöbassänger är betydligt mindre och kan förorenas mycket snabbt om utsläppen inte begränsas, säger forskaren Samuel Hartikainen på Östra Finlands universitet.

Resultaten överraskade

Miljö- och hälsoeffekterna av mikroskräp är hittills rätt okända. Det är fortfarande oklart om skräpet hamnar i sjöarnas näringskedjor precis som i haven.

Forskningarna i Kallavesi ger en första inblick i ämnet. Resultaten från prover som tagits på sju olika ställen överraskade forskarna. Proverna innehöll tusentals plastpartiklar.

– Visserligen varierade antalet och typen av partiklar beroende på provtagningsplatsen. Resultaten var olika i ändan av ett dagvattenrör, vid ett rör som släpper ut renat avloppsvatten i vattendragen och på en badstrand. Vid båthamnar upptäcktes en hel del målfärgspartiklar. Också mikrogummit från bildäcken ska nu undersökas.

Inom havsforskningen var det de stora havsdäggdjurens öden och de massiva sopbergen som väckte intresset för plastskräpet. Skräpet i Östersjön har forskats sedan år 2012 i och med EU:s havsstrategidirektiv, uppger specialforskaren Maiju Lehtiniemi på Syke.

– Direktivet säger inget om mikroplast i sjöarna. Man har trots det inlett forskningar i ämnet eftersom sötvattenbassängarna är så viktiga med tanke på dricksvatten och fiske.

Problem i hela landet

Även om forskarna bara undersöker Kallavesi drabbar samma problem resten av sjöarna. Hartikainen tror att plast finns så gott som överallt i Finland.

– En liten damm i ödesmarken norr om Lieksa kanske inte har några spår av plast. Förhoppningsvis för vandrare och jägare också i fortsättningen bort sitt skräp så varken plast eller gummi kommer åt att förorena naturen.

Tammerfors ligger mellan två stora sjöar och skulle enligt Hartikainen vara ett intressant forskningsobjekt.


Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Brexit skapar kaos i Europa

Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan