Det kraftiga opinionsuppsvinget efter partiledarbytet tycks vara mer än en tillfällig effekt. I en färsk mätning får SPD 31 procent av väljarnas sympatier, jämfört med omkring 20 procent för bara någon månad sedan.

Kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU hamnar på 34 procent i undersökningen, som gjorts av opinionsinstitutet Forsa på uppdrag av Stern och RTL. Högerpopulistiska AFD får 8 procent, en minskning med en procentenhet sedan förra mätningen.

Förbundskansler Angela Merkel (CDU) skulle få 39 procent av väljarnas röster om tyskarna kunde välja sin kansler i ett direktval, mot 36 procent för Martin Schulz, framgård det av mätningen som gjordes den 13–17 februari.

Förändring

Enligt en finländsk expert har Schulz fördel av att han stått utanför dagspolitiken. Som tidigare talman för Europaparlamentet har Schulz hållit en lämplig distans till den nuvarande tyska regeringen och kan kritisera beslut som fattats i landet.

Enligt ambassadråd Petri Hakkarainen är det förståeligt att tanken på en ny ledare känns lockande för väljarna efter Angela Merkels långa tid vid makten.

– Om det här (Schulz popularitet) berättar om en längtan efter förändring, så är det ur europeisk synvinkel en såtillvida speciell situation att denna längtan kanaliseras till Europaparlamentets långvariga talman, säger Hakkarainen till FNB.

Forskare Tuomas Iso-Markku vid Utrikespolitiska institutet säger att tack vare sitt utanförskap kan Schulz kritisera den nuvarande regeringens verksamhet, fastän han i verkligheten inte har varit så fristående från den tyska politiken som han låtit förstå. Iso-Markku påminner om att Schulz varit en betydande bakgrundskraft för de tyska Socialdemokraterna.

Friar till arbetarna

Schulz attackerade i måndags en socialdemokratisk helig ko då han kritiserade de omfattande arbets- och socialskyddsreformer som genomfördes då socialdemokraten Gerhard Schröder var tysk förbundskansler 2003–2005.

Åtgärderna ökade välståndsklyftorna och bidrog till att det uppkom miljontals arbetande fattiga som ofta har flera deltidsjobb och kämpar för att betala sina räkningar. Det här ledde till att många SPD-anhängare vände ryggen åt partiet.

– Vi har också gjort misstag, medgav Schulz på måndagen..

– Det viktiga är att när vi inser att vi har gjort misstag, måste de korrigeras.

"SPD:s Robin Hood", löd en kommentar i affärstidningen Handelsblatt. "Martin Schulz vrider Socialdemokraternas kurs vänsterut".