|

Feministiska partiet tog historiskt mandat i Helsingfors

NyhetsbildZoom
Feministiska partiets ordförande Katju Aro. Foto: Emmi Korhonen
Feministiska partiets ordförande Katju Aro tror att principerna om jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter fick väljarna att rösta på partiet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aro blev invald i Helsingfors fullmäktige och blir därmed det mindre än ett år gamla partiets första fullmäktigeledamot.

– Vi har varit väldigt tydligt för de här sakerna, och det är också ett budskap som många väljare vill höra i dessa tider. Jämställdhet och likvärdighet är inte längre några självklarheter, utan vi måste kämpa för dem, sade Aro på partiets valvaka på en bar i Helsingfors medan rösträkningen ännu pågick.

Aro ser fullmäktigemandatet som en utmärkt början inför landskaps- och riksdagsval. Populariteten visar att det finns en beställning på ett feministiskt parti.

Aro berättar att hon inte hade vågat hoppas på att bli invald. Hon ser segern framför allt som en seger för partiet och inte som en personlig bedrift.

Aro behövde inte fira ensam: på valvakan rådde en jublande stämning när de som varit uppställda gick upp på scenen i tur och ordning och hyllades med rungande applåder.

Feministiska partiet registrerades i partiregistret så sent som i januari. Totalt fick partiet över 6 700 röster i valet.

Också Piratpartiet tog mandat

Också Piratpartiet kommer in i fullmäktige som nytt parti. Partiet fick två kandidater invalda. I Helsingfors kom partiets vice ordförande Petrus Pennanen in i fullmäktige.
Av de andra små partierna tog också Finlands kommunistiska parti, Liberalpartiet och Självständighetspartiet mandat.

Kommentarer
|

Henriksson om utskottsutlåtandet: "Ett styrkebesked av vår representativa demokrati"

Nyhetsbild
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är stolt över grundlagsutskottets enhälliga utlåtande om social- och hälsovårdsreformen. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Tidspressen syntes tidvis i grundlagsutskottets arbete med social- och hälsovårdsreformen, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Yle.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan