|

Feministiska partiet tog historiskt mandat i Helsingfors

NyhetsbildZoom
Feministiska partiets ordförande Katju Aro. Foto: Emmi Korhonen
Feministiska partiets ordförande Katju Aro tror att principerna om jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter fick väljarna att rösta på partiet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aro blev invald i Helsingfors fullmäktige och blir därmed det mindre än ett år gamla partiets första fullmäktigeledamot.

– Vi har varit väldigt tydligt för de här sakerna, och det är också ett budskap som många väljare vill höra i dessa tider. Jämställdhet och likvärdighet är inte längre några självklarheter, utan vi måste kämpa för dem, sade Aro på partiets valvaka på en bar i Helsingfors medan rösträkningen ännu pågick.

Aro ser fullmäktigemandatet som en utmärkt början inför landskaps- och riksdagsval. Populariteten visar att det finns en beställning på ett feministiskt parti.

Aro berättar att hon inte hade vågat hoppas på att bli invald. Hon ser segern framför allt som en seger för partiet och inte som en personlig bedrift.

Aro behövde inte fira ensam: på valvakan rådde en jublande stämning när de som varit uppställda gick upp på scenen i tur och ordning och hyllades med rungande applåder.

Feministiska partiet registrerades i partiregistret så sent som i januari. Totalt fick partiet över 6 700 röster i valet.

Också Piratpartiet tog mandat

Också Piratpartiet kommer in i fullmäktige som nytt parti. Partiet fick två kandidater invalda. I Helsingfors kom partiets vice ordförande Petrus Pennanen in i fullmäktige.
Av de andra små partierna tog också Finlands kommunistiska parti, Liberalpartiet och Självständighetspartiet mandat.

Kommentarer
|

Amanda var 14 när hon sålde sex för första gången – "Jag önskar att folk hade reagerat på vad jag höll på med"

Nyhetsbild
Amanda Bergström sålde sex för första gången när hon var fjorton år gammal. Metoo blev ett personligt uppvaknande för henne och fick henne att inse att hon utsatts för övergrepp. Foto: Heidi Hakala/SPT
Många ville köpa sexuella tjänster av Amanda Bergström innan hon ens fyllt 18 år. Metoo-kampanjen blev ett uppvaknande för Bergström som talar på den nordiska metoo-konferensen i Reykjavik som inleds på tisdag.

Mest läst senaste veckan