|

Experter tror Ingves ryker från svenska Riksbanken

Stefan Ingves är chef för Sveriges riksbank. I dag avgörs det om han får fortsätta som chef. Zoom
Foto: Arkiv/Markku Ojala

Stefan Ingves är chef för Sveriges riksbank. I dag avgörs det om han får fortsätta som chef.

Finlandssvenska Stefan Ingves ryker och ersätts av statssekreterare Karolina Ekholm som chef för Sveriges riksbank, enligt en enkät som nyhetsbyrån TT gjort bland experter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ingen av enkätdeltagarna tycker att någon av de befintliga ledamöterna i Riksbankens direktion håller måttet för att ta över.

Betyget för Stefan Ingves två mandatperioder på snart tolv år som riksbankschef spretar rejält. Flera tillfrågade väljer att dela ut två olika betyg, medan två enkätdeltagare avstår från att betygsätta.


Brutala sågningar

"Ingves skötte den akuta krishanteringen utmärkt, där blir det ett A", skriver en av experterna.

Annons

"För tiden efter den akuta krisen blir det ett F", tillägger experten.

Skalan som gäller är A-F, med A som toppbetyg och F som underkänt och sammantaget får Ingves medianbetyget C. Då ingår tre A, varav två bara gäller den första mandatperioden. Två experter väljer samtidigt att underkänna Ingves med betyget F.

Kritiken mot Ingves handlar bland annat om upprepade prognosmissar och att inflationsmålet inte varit uppfyllt på många år. En del sågningar är brutala.

"Den urusla penningpolitiken 2010–2014 har blivit ett varnande exempel internationellt", skriver en deltagare.


Undergräver självständighet

Åtta av elva deltagare i enkäten tror det blir den socialdemokratiskt märkta statssekreteraren Karolina Ekholm som tar över efter Ingves. En garderar dock med ett mindre troligt andrahandsscenario där Ingves får tre år till.

Den S-märkta Folksamchefen Jens Henriksson respektive den före detta S-ministern Thomas Östros får också varsin röst.

Ekholm, som i uttalanden flaggat för att hon kan tänka sig att tacka ja till uppdraget, var ledamot i Riksbankens direktion 2009–2014. Hon rekryterades därifrån som statssekretare hos finansminister Magdalena Andersson (S) för snart tre år sedan.


Inget normalt eller onormalt

I slutändan är det Riksbankens fullmäktige, med Susanne Eberstein som ordförande, som avgör hur Riksbankens direktion ser ut efter årsskiftet. Eberstein vill inte svara på när beslut kan vara fattat.

När Ingves fick förlängt mandat sommaren 2011 kom beskedet i slutet av juni.

– Det här är en process som sker i fullmäktige och i god tid före årsskiftet kommer vi ha det klart med hur det blir, säger Eberstein till TT.

Historiskt varierar perioderna för hur länge en riksbankschef har suttit på posten mellan 3 och 19 år. Men sedan början av 1970-talet har ingen suttit lika länge som Ingves.

Eberstein är dock noga med att detta faktum inte utesluter att det kan bli förlängt för Ingves.

– Det finns inget som är normalt eller onormalt i de här frågorna. Det finns inga särskilda regler. Det är upp till fullmäktige att bedöma hur man vill ha det.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Färre konkurser i år – men de kan komma senare, säger advokat Nina Träskbäck i Vasa

En konkurs är inget att skämmas över, säger advokat och ekonomie magister Nina Träskbäck i Vasa. Ibland kan det faktiskt vara det enda vettiga.
Foto: Sofia Nygård

En konkurs är inget att skämmas över, säger advokat och ekonomie magister Nina Träskbäck i Vasa. Ibland kan det faktiskt vara det enda vettiga.

Konkurserna har minskat från i fjol, trots coronapandemin. En stor orsak är de tillfälliga lagändringarna, säger advokat Nina Träskbäck i Vasa. Men det finns också en risk med dem.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan