|

Muminmuseet lockade genast Japanska turister

Sofia Jansson. Zoom
Foto: Lehtikuva/Mika Kanerva

Sofia Jansson.

Muminmuseet i Tammerforshuset öppnade på lördagen sina dörrar ackompanjerat av fanfarer. Förutom barnfamiljer var också en hel del japanska turister på plats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sophia Jansson, som var med och klippte bandet i öppningsceremonin, sade att hon är ytterst glad över att hennes faster fått ett eget museum för sin muminkonst.

– Alternativet var att de hade blivit kvar i gömman i hennes bordslådor eller i något allmänt arkiv.

Det nya muminmuseet och renoveringen av Tammeforshuset är bland de främsta kulturprojekt under självständighetens jubileumsår. Sammanlagt har projekten kostat 22 miljoner euro.

Muminmuseet önskas locka till sig 200 000 årliga besökare till staden. Till och med hälften av dem kunde vara från asiatiska länder.

Annons
Museet visar upp Janssons ursprungliga muminteckningar, miniatyrer på mumindalen och olika upplevelsemässiga verk.

Besökarna kan exempelvis bekanta sig med alla de tolv muminböckernas berättelser.

Det nya museet uppges vara den enda av sin sort i hela världen. Den har hunnit väcka en hel del intresse, säger kommunikationsplaneraren Heli Hakala på Tammerfors konstmuseum.

Tiotals reportrar och fotografer från bland annat Ryssland, Storbritannien och Japan besökte museet under öppningsceremonin. Mumintrollen har hunnit väcka intresse på förhand även i Kina och Korea.

En del av utställningens verk har tidigare visats upp på huvudbiblioteket i Tammerfors och på utställningen Mumindalen på Tammerfors konstmuseum.

Mera utrymme för trollen

Den tidigare utställningen som tillfälligt funnits i konstmuseets utrymmen kritiserades vid flera tillfällen för att ha varit alltför liten. På Tammerforshuset har Muminmuséet fått ett eget skräddarsytt utrymme på cirka tusen kvadrat, som dessutom går att utvidga ytterligare.

– Det är dunkelt här eftersom Janssons teckningar måste skyddas för ljuset. Belysningen måste hållas vid 50 lux, säger utställningschefen Virpi Nikkari.

Museet visar upp endast en del av Tammerfors konstmuseums muminsamling, som består av cirka 2 000 av Janssons originalarbeten och mer än 40 miniatyrer som konstnär Tuulikki Pietilä byggt. Det var Jansson och Pietilä samt deras vän Pentti Eistola som donerade kollektionen till museet.

Den grundläggande utställningen består av cirka 400 originalverk och ett trettiotal miniatyrer. Konstverken har konserverats under vintern och våren.

Under öppningshelgen fylls Tammerforshuset och den näraliggande parken av program för barnfamiljer.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Krista Siegfrids ska ge tittarna skvaller och drama från Eurovisionen – är programledare i nya hemlandet

"Tv-programmen har varit min räddning då alla scenjobb ställts in på grund av coronapandemin" säger Krista Siegfrids, artist och programledare.
Foto: Patrik Back/Arkiv

"Tv-programmen har varit min räddning då alla scenjobb ställts in på grund av coronapandemin" säger Krista Siegfrids, artist och programledare.

Krista Siegfrids blev den hängivna Eurovision-publikens älskling 2013. Nu gör hon "Krista calling" i Rotterdam.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan