|

Velonauten från Vasa drar på Frankriketurné

NyhetsbildZoom
Olof Jern, ungdomsarbetsledare i Solf församling, brukar cykla med sin velomobil till jobbet på somrarna. Foto: Linus Lindholm
På Vasas gator kan man ibland se ett blått, lågt och äggformat fordon glida fram. Då kan det vara velonauten Olof Jern som är i farten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"Velomobilen är ett relativt nytt inslag i trafiken. Totalt finns det kanske nio stycken i Österbotten och 60 i hela Finland.

– Vart jag än åker brukar folk spana in den och fotografera den, säger Olof Jern, ungdomsarbetsledare vid Solf församling.

Han berättar att fotgängare och cyklister kan bli skrämda när han glider förbi i sin trampbil. Men det har överlag fungerat bra i trafiken i Vasa.


En velomobil kommer i flera former, och beroende på föraren så kan de uppnå hastigheter på 60 kilometer i timmen. Den blåa velomobilen av märket Mulsanne som Jern äger är världsunik. Den är det fjärde exemplaret som producerats av den franska tillverkaren och den enda som syns på sociala medier.

Inuti en velomobil hittar man pedaler som föraren trampar med, en styrstång, bromsar, blinkers och en färddator. Priset varierar men brukar vara över 5 000 euro, beroende på märket. Jern har enbart hunnit åka 300 kilometer med sin Mulsanne som han köpte i slutet av maj för drygt 10 000 euro. Men han har ägt en annan velomobil tidigare.


Hans intresse för velomobiler väcktes när han läste om dem i tidningen. Efter det började han undersöka var man får tag på dem och hittade en försäljare i Ekenäs. Han började sin velonautkarriär genom att hyra en velomobil via försäljaren.

– Det slutade med att jag köpte en. Det fina med dem är att de är så bekväma. Man kan cykla 100 kilometer lätt men det kan börja värka i baken lite om man cyklar längre sträckor. Jag är ingen tävlingsmänniska så jag tar inte i för fullt.


Jern brukar cykla till sitt arbete på somrarna, vilket resulterar i en velomobiltur på drygt 20 kilometer. I sommar kommer han cykla betydligt längre när han deltar i 3wheels4france, ett evenemang där 21 velonauter cyklar närmare 4 000 kilometer genom Frankrike. Totalt kommer 21 velonauter från sju olika länder att delta i turnén i mitten av juli.

Sällskapet startar i Trier i Tyskland. De cyklar i egen takt och på egen hand. Jern kommer även att cykla till Trier från Vasa den 5 juli, vilket förlänger sträckan med ungefär 1 000 kilometer. Han uppskattar att han på tio dagar hinner dit.

– Jag tar båten från Helsingfors till Travemünde, men cyklar resten av vägen. Vi har en bil som följer oss under Frankrikeresan och som kan hjälpa till i nödfall. Arrangörerna påpekade att den bara är till för nödbruk. Den hjälper inte till om man bara blir trött, men förhoppningsvis om man svimmar. Jag tror att det ska gå bra.


Jern känner inte någon av de andra deltagarna men han tror att han kommer knyta nya vänskapsband under turnén.

– På tre veckor hinner vi lära känna varandra väl. Det ska bli roligt, men ju närmare evenemanget kommer, desto mera börjar jag fundera på vad jag gett mig in på. Vi får hoppas att det går.


Zoom


Velomobiler

  • Velomobiler, även kallade cykel- eller trampbilar, kommer i flera former och material.
  • De flesta velomobiler är utrustade med en vindruta och ett tak.
  • De kräver sällan reparationer eftersom de flesta delarna är omslutna av höljet.
  • Tidiga varianter kan spåras till början av 1900-talet.
  • En velomobil har oftast tre hjul och drivs av föraren, vissa modeller har även en elmotor.
  • Velomobilturnéer har även ordnats i USA och Storbritannien.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan