|

Fruntimrens marknad livar upp torget

Märta Norrback passade på att köpa färska småbröd av Inger Eriksson. Zoom
Foto: Sofie Furu

Märta Norrback passade på att köpa färska småbröd av Inger Eriksson.

Den traditionella Fruntimmersmarknaden gick av stapeln i Smedsby i dag. Besökarna lät sig inte avskräckas av det kyliga vädret.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Marknaden ordnas sedan tio år av Kvinnoförbundet i Korsholm. Före dem ordnades marknader av Svensk Ungdom. Och marknaden hålls alltid på då Margareta firar namnsdag.

– Det är faktiskt också min namnsdag, avslöjar Kvinnoförbundets vice ordförande Ulla-Maj Salin, och får gratulationer av ordförande Monica Asplund och av Carola Lithén.

Zoom

Ulla-Maj Salin, Monica Asplund och Carola Lithén Foto: Sofie FuruAvsikten med marknaden är flera.
Annons
– Vi vill samla korsholmare och få mer liv och rörelse i Smedsby. Och så är det ett tillfälle att göra Kvinnoförbundet mera känt, säger Asplund.

– Tanken är nog att man ska få träffa människor och umgås. Vi har ju ett så fint torg här, säger Lithén.

Marknaden hålls alltid på en torsdag. På så sätt undviker man att krocka helt med marknaden i Kristinestad och med kulmen på Jakobs dagar. Själva ordet "fruntimmer" uppfattar de tre damerna från Kvinnoförbundet som en enbart positiv benämning.

– Det är ett tjusigt gammalt ord, säger Salin.

– Jag tänker på en flitig kvinna, säger Lithén.

Zoom

Anna-Lisa Björk Foto: Sofie FuruÅrets försäljare var ett tjugotal.

De sålde allt från bakverk till fisk, blommor och handarbeten.

– De flesta är lokala från Korsholm, men vi har också vårrullar från Vörå, säger Asplund.

Från Iskmo kom Leif Ingman och Henrik Backlund med färsk, rökt fisk.

Zoom

Leif Ingman och Henrik Backlund Foto: Sofie Furu– Siken gick åt nästan med detsamma. Av abborren har vi lite kvar, säger Henrik Backlund.

Märta Norrback köpte småbröd och rökt abborre på marknaden.

Zoom

Gunvor Österblad och Tuyet Bui Foto: Sofie Furu– Jag brukar lägga dem i kokande vatten så blir de varma igen, säger Norrback.

Vid ett bord intill hade Gunnel Granskog ställt fram vackra buketter av blommor ur trädgården, bland annat stora, rosa pioner.

Zoom

Gunnel Granskog Foto: Sofie Furu– Jag brukar ha luktärter också, men i år har det varit för kallt så de har inte hunnit, säger Granskog.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Över 30000 har sett video från kvarnrestaureringen på Stundars

Mamsellkvarnen på Stundars restaureras nu och den ska få nya vingar och ny kvarnaxel. Tanken är att den ska bli funktionsduglig igen.
Foto: Gunilla Sand

Mamsellkvarnen på Stundars restaureras nu och den ska få nya vingar och ny kvarnaxel. Tanken är att den ska bli funktionsduglig igen.

Drömmen är att man nästa år ska ha en fullt fungerande väderkvarn på Stundars. Under arbetets gång har man publicerat några videor som blivit populärare än någon hade trott.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan