Snart är vägen i toppskick igen

Grunden till vägen har förstärkts, och stenar avlägsnats. Bättre dränering ska också hjälpa till att minska tjälskadorna. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Grunden till vägen har förstärkts, och stenar avlägsnats. Bättre dränering ska också hjälpa till att minska tjälskadorna.

Arbetet med Vallgrundvägen framskrider som planerat. På onsdag färdigställs asfalteringen. Nästa vecka börjar arbetet med Karperövägen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På tisdag förmiddag pågick arbetet ungefär 3 kilometer från Replot kyrkby. Tiotals olika fordon var sysselsatta med att åtgärda den från kyrkbyn sett högra delen av vägbanan. Enligt uppgift återstod då att belägga 3,6 kilometer av vägen med asfalt. Helt färdig ska Vallgrundvägen alltså bli på onsdagen.

NTM-centralen har länge noterat hur problematisk Vallgrundvägen varit. Stora gropar i vägbanan har utgjort hinder för bilisterna.

Redan i fjol gjordes en del förarbete. Rensade diken och bättre dikesrenar ska nu bidra till att vägen hålls torrare.

– Vi har tagit bort stora stenar, dränerat vägen och förstärkt grunden, säger Jukka Penttala vid Lemminkäinen.

Annons
Han kan inte ange hur länge den förnyade vägbeläggningen kommer att hålla.

– Det är så många saker som inverkar på det. Bland annat hurudana vintrar vi får, och hur mycket tung trafik som belastar vägen. Men den ska nog ha en mycket lång livslängd.

Folkhumorn gav den lappade vägen namnet "Fifty shades of grey", enligt en bästsäljare av E.L. James. Kanske slipper vägen nu sitt öknamn.

Även en sträcka av Karperövägen kommer att få ny beläggning. Avsnittet som repareras börjar och slutar vid gränserna mot Smedsby respektive Singsby. Arbetet med den ska inledas på måndag, och beräknas ta en vecka.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Över 30000 har sett video från kvarnrestaureringen på Stundars

Mamsellkvarnen på Stundars restaureras nu och den ska få nya vingar och ny kvarnaxel. Tanken är att den ska bli funktionsduglig igen.
Foto: Gunilla Sand

Mamsellkvarnen på Stundars restaureras nu och den ska få nya vingar och ny kvarnaxel. Tanken är att den ska bli funktionsduglig igen.

Drömmen är att man nästa år ska ha en fullt fungerande väderkvarn på Stundars. Under arbetets gång har man publicerat några videor som blivit populärare än någon hade trott.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan