– Man vill visa det internationella samfundet att man inte viker ner sig, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD), till TT.

De trotsiga uttalandena kan även ses som en inrikespolitisk markering.

– Om det politiska ledarskapet skulle backa i den här situationen, när man hävdat att man är stark och kan stå emot USA, Sydkorea och hela omvärlden, så skulle det skapa instabilitet för regimen. I stället kan man hävda att sanktionerna bevisar att omvärlden är ute efter att skada Nordkorea och att det är regimen som får landet att överleva, säger Swanström.

Sällsynt samtal

Nordkoreas och Sydkoreas utrikesministrar hade ett sällsynt samtal i samband med ett Asean-möte i den filippinska huvudstaden Manila i helgen. Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha uppmanade grannen i norr att acceptera förslaget om dialog, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap enligt AFP.

Men Seouls inbjudan ska ha avfärdats av Nordkoreas Ri Yong-Ho, med motiveringen att den inte uppfattas som uppriktigt menad med tanke på Sydkoreas nära samarbete med USA.

Givande och tagande

USA:s president Donald Trump hyllar samtidigt omröstningen i FN:s säkerhetsråd, och tackar Ryssland och Kina för att man stöder de tuffare sanktionerna. Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson höll under söndagen separata samtal med Kinas och Rysslands utrikesministrar i Manila, och säger att han fått starkt stöd för en tuff hållning mot Pyongyangs vapenprogram.

Men medan Kinas Wang Yi krävde att en dialog återupptas sade Tillerson att Nordkorea först måste stoppa sina robottester.

Om så ska ske krävs dock ett givande och tagande, menar Niklas Swanström. När sanktionerna slår igenom kan det ökade trycket på den nordkoreanska ekonomin möjligen på sikt göra regimen mer villig att samtala, säger han.

– Å andra sidan kanske Nordkoreas ovilja att kompromissa kan bli en väckarklocka för omvärlden. Man måste fundera på hur man ska hantera en regim som bygger hela sin ideologi på att världen är ute efter den.

En början skulle kunna vara att USA skalar ner sina militärövningar i regionen, mot att Nordkorea fryser sina kärnvapentester.

– Jag tror att man måste börja i den änden med förtroendeskapande åtgärder och sedan försöka bygga vidare på det. (FNB–TT)