|

Knivhuggningarna i Åbo fick hela Finland att stanna upp

NyhetsbildZoom
Domkyrkan i Åbo. Foto: Vesa Moilanen
Polisen stoppade den misstänkta tre minuter efter larmet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag tänkte att jag måste komma ut och se om detta verkligen har hänt.

Mia Kuusisto, som hade anlänt till Salutorget i Åbo sammanfattade känslan som många finländare hade på fredagskvällen.

Vanligtvis är torgen i Åbo centrum livliga men på fredagseftermiddagen stannade allt upp vid klockan fyra. En man beväpnad med en kniv attackerade först två personer på Salutorget och fortsatte sedan vidare till Trätorget och knivhögg åtminstone sex andra personer.

Riikka Hagman handlade vid Salutorget då händelserna började.

– Jag stod och småpratade med en potatisförsäljare på torget då det plötsligt hördes ett hemskt skrik och oväsen då människor började rusa fram. Jag såg hur folk kaotiskt flydde bort och steg själv åt sidan.

Hagman uppger att en massa folk rusade omkring på torget.

– Det var så många som sprang att det är svårt att säga vem det var som blev jagad och vem som inte blev det.

Två av offren dog, de övriga offren vårdades på Åbo universitetscentralsjukhus, en del av dem på intensiven. Alla de skadade är vuxna.

Polisen larmades om tragedin klockan 16.02 och klockan 16.05 hade den misstänkta gärningsmannen redan stoppats. Polisen sköt den misstänkta gärningsmannen i låret. Han fördes till sjukhuset och blev opererad under kvällen. Även han vårdades på intensiven.

Fokus på den misstänkta

På fredagskvällen fanns det ännu inga uppgifter om vem den misstänkta gärningsmannen är och vilka hans motiv till dådet varit. På en presskonferens uppgav polisen att undersökningens fokus ligger på att reda ut den misstänkta personens identitet. Dådet utreds inte som ett terrorbrott i nuläget men den möjligheten har inte heller kunnat uteslutas.

Skyddspolisen utreder om den misstänkta gärningsmannen finns i något register.

– Vad var orsaken till att han måste begå ett sådant här dåd. Det utreder vi, sade inrikesminister Paula Risikko (Saml) och förmedlade statsledningens kondoleanser.

Sent på fredagskvällen uppgav polisen att den misstänkta gärningsmannen är en rätt så ung man med utländskt ursprung.

Polisen utreder också om det finns några andra personer inblandade i händelserna. På fredagskvällen hade polisen endast en misstänkt.

Kriminalkommissarien Markus Laine på Centralkriminalpolisen uppgav att fallet utreds som mord. Det ger polisen omfattande befogenheter att utreda händelserna.

Centralkriminalpolisen uppgav också att ett antal andra personer har gripits. Polisen utreder nu om dessa personer har någon anknytning till händelserna.

Skärpt bevakning

Polisens beredskapsnivå höjdes i hela landet.

Myndigheterna skärpte sin utlänningsbevakning i hamnarna i Åbo och Helsingfors samt på Helsingfors-Vanda flygplats. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen sade att polisen kommer att synas mycket i stadskärnorna i hela landet under veckoslutet. Risikko sade att också Gränsbevakningsväsendets bevakning har effektiverats.

Polisen har ett omfattande material från övervakningskamerorna att gå igenom. Bland annat Salutorget är kraftigt övervakat. Myndigheterna har också flera foton och videosnuttar som ögonvittnen filmat. Polisen bad ögonvittnen att skicka in mer material i anslutning till knivhuggningarna.

Försökte skydda offren

Polisen bekräftade på kvällen uppgifterna om att utomstående personer försvarade knivhuggningsoffren på Salutorget i Åbo. Polisen uppger att den ena knivhuggna personen hade försökt hjälpa offret.

Myndigheterna uppger att utomstående försökte jaga bort knivmannen men polisen uppger ändå att uppgifterna kan bekräftas först efter att man gått igenom det omfattande materialet från övervakningskamerorna.

På Facebook har människor erbjudit samtalshjälp till dem som känner att de behöver det. Flera krisnummer öppnades och i Åbo domkyrka hölls en bönestund på kvällen, och president Sauli Niinistö och finansminister Petteri Orpo deltog.

Niinistö säger att knivhuggningarna var chockerande och att dådet var fegt. Presidenten framförde på alla finländare vägnar sina djupaste kondoleanser till offren, deras anhöriga och närastående i ett utlåtande på fredagskvällen.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan