;
|

Ögonvittne om knivhuggningarna i Åbo: Kvinnan skrek och föll till marken

NyhetsbildZoom
Brinnande ljus i Åbo. Foto: Vesa Moilanen
Riikka Hagman jobbar nära Trätorget i Åbo. Hon handlade på Salutorget då händelserna inträffade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag stod och småpratade med en potatisförsäljare på torget då det plötsligt hördes ett hemskt skrik och oväsen då människor började rusa fram. Folk kom från Universitetsgatans ända av torget.

– Jag såg hur folk kaotiskt flydde bort och steg själv åt sidan.

Hagman uppger att en massa folk rusade omkring på torget.

– Det var så många som sprang att det är svårt att säga vem det var som blev jagad och vem som inte blev det.

– Jag hörde någon säga att det skulle vara frågan om tre personer men det är jag inte så säker på. Men kanske ett par personer blev jagade och sprang undan.

Enligt Hagman såg de springande människorna ut att ha utländskt påbrå. Personerna som sprang från torget rörde sig uppför Köpmansgatan mot Trätorget.

– Sedan såg jag att en kvinna några meter från mig skrek alldeles förskräckligt. Hon hade ett kanske halvt år gammalt barn i en barnvagn och sedan föll hon på marken. Hon hade blod på ansiktet, säger Hagman.

"Vände vagnen bort från kvinnan"

Folk började samlas omkring kvinnan och Hagman uppger att en kvinna böjde sig ner mot barnet och vände vagnen bort från kvinnan.

– Sedan såg jag att det satt en man utan skjorta och ett blödande sår i axeln i hörnet av torgkaféet.

Enligt Hagman anlände polisen väldigt snabbt till platsen men det kändes som om det tog väldigt länge för ambulansen att komma.

– Eller kanske det bara känns så när man inte kan göra något. Sedan kom ambulanserna och akutvårdarna fram till båda dessa personer.

Hagman uppger att händelseförloppet började omkring klockan fyra på eftermiddagen. Hon såg på klockan medan hon väntade på ambulansen och då visade den kvart över.

Hagman säger att alla hade ett behov av att få tala efter det skedda.

– Ingen kunde riktigt förmå sig att lämna platsen. Människor var chockade och många behövde få tala om saken. Den samlade folkmassan utbytte sina egna upplevelser med varandra.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan