;
|

Tryckt stämning efter dådet i Åbo

NyhetsbildZoom
Demonstranter i Åbo. Foto: Vesa Moilanen
Polisen har efter ny information beslutat att utreda knivattacken i Åbo som terrordåd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen rubricerar dådet i Åbo, där den 18-åriga marockanska gärningsmannen angrep ett tiotal personer med kniv, som terrorbrott. Det här har lett till en tryckt stämning i Finland i dag.

Fyra personer har gripits, utöver den misstänkte gärningsmannen som nu intensivvårdas på sjukhus. Gärningsmannen är en asylsökande och en av de andra gripna är internationellt efterlyst. Alla av de gripna är marockaner.

Polisen har under lördagen inte gått in i detalj på vad motivet bakom dådet kan vara. Mannen angrep däremot mest kvinnor.

Dådet ledde under lördagen till uttalanden från såväl centralkriminalpolisen som säkerhetspolisen och statsrådet. Under statsrådets presskonferens, där statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Paula Risikko (Saml) deltog, slog man fast att regeringen nu vill arbeta för att underrättelselagen ska drivas igenom.

Skulle då underrättelselagen ha kunnat hindra detta?

– Vi går igenom detta. Vi måste se vilken information och vilka meddelanden som färdats. Visar det sig att det finns ett nätverk kunde lagen ha hindrat detta. Vi kan alltid analysera vad vi kan göra i framtiden, sade Risikko under presskonferensen.

Under lördagskvällen ordnades två manifestationer i Åbo. Finland först - Suomi ensin demonstrerade i centrum av Åbo. Samtidigt demonstrerade antirasistiska motdemonstranter i närheten.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan