|

Tryckt stämning efter dådet i Åbo

NyhetsbildZoom
Demonstranter i Åbo. Foto: Vesa Moilanen
Polisen har efter ny information beslutat att utreda knivattacken i Åbo som terrordåd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen rubricerar dådet i Åbo, där den 18-åriga marockanska gärningsmannen angrep ett tiotal personer med kniv, som terrorbrott. Det här har lett till en tryckt stämning i Finland i dag.

Fyra personer har gripits, utöver den misstänkte gärningsmannen som nu intensivvårdas på sjukhus. Gärningsmannen är en asylsökande och en av de andra gripna är internationellt efterlyst. Alla av de gripna är marockaner.

Polisen har under lördagen inte gått in i detalj på vad motivet bakom dådet kan vara. Mannen angrep däremot mest kvinnor.

Dådet ledde under lördagen till uttalanden från såväl centralkriminalpolisen som säkerhetspolisen och statsrådet. Under statsrådets presskonferens, där statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Paula Risikko (Saml) deltog, slog man fast att regeringen nu vill arbeta för att underrättelselagen ska drivas igenom.

Skulle då underrättelselagen ha kunnat hindra detta?

– Vi går igenom detta. Vi måste se vilken information och vilka meddelanden som färdats. Visar det sig att det finns ett nätverk kunde lagen ha hindrat detta. Vi kan alltid analysera vad vi kan göra i framtiden, sade Risikko under presskonferensen.

Under lördagskvällen ordnades två manifestationer i Åbo. Finland först - Suomi ensin demonstrerade i centrum av Åbo. Samtidigt demonstrerade antirasistiska motdemonstranter i närheten.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan