|

Alla tiders havsörnsrekord

På 1970-talet var det nära att havsörnen skulle försvinna från Österbotten. 94 havsörnsungar har fötts i år i Österbotten. Havsörnen har en aptit för storskarv.
Rekordmånga havsörnar har sett dagens ljus. En fågelart som bör vara på sin vakt är skarven. Havsörnen har nämligen utvecklat en aptit på fågelarten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Havsörnen lever och mår bra i Österbotten. I år har minst 94 nya ungar kläckts.

– Det är alla tiders rekord, säger Tapio Osala, som ringmärker örnar.

Han säger att det är svårt att uppskatta exakt hur många havsörnar som rör sig i Österbotten totalt, men det handlar om hundratals.

– Det finns 75 häckande havsörnpar i Österbotten. Sen finns det hundratals örnar som ännu inte är könsmogna som rör sig i ett område mellan Baltikum och Norge, men de kommer alltid hem till Österbotten då och då, säger Osala.

Annons
Zoom

94 havsörnsungar har fötts i år i Österbotten. Foto: Timo LummeMen havsörnen har inte alltid mått bra i Österbotten. På 70-talet var den nära att försvinna helt och hållet ur faunan på grund av de miljögifter som användes i bland annat, Baltikum, Polen och Tyskland. Till exempel 1975 föddes inga ungar. Giftet rann ner i vattnet och örnarna åt förgiftad fisk där våra häckande fåglar övervintrade.

– På grund av giftet föddes inga nya ungar. Havsörnen var nära att förintas helt och hållet, säger Osala.

Tack vare en stor insats av frivilliga lyckades man rädda fågelarten.

År 1972 grundade WWF ett havsörnsprojekt och år 1973 gjordes en skyddsplan och verksamheten inleddes i Finland på allvar.

På ren och skär talkoanda bar frivilliga ut griskadaver till skärgården under vintrarna i över trettio år så att havsörnarna skulle stanna i Österbotten och överleva.
– Efter femton-tjugo år började nya ungar födas mera igen när de vuxna havsörnarna fick i sig frisk mat.

Tack vare klimatförändringen när vintrarna blivit varmare i Österbotten och havet ligger öppet under vintrarna stannar havsörnen nu för tiden kvar i Österbotten under de kalla månaderna.

– De finns kvar så länge det finns tillgång till mat. Men nu börjar det nästan bli lite trångt för havsörnen längs Österbottens kust. Tidigare häckade havsörn bara längs kusten och skärgården men örnen har börjat häcka också i inlandet, i till exempel Evijärvi och Seinäjoki.

En havsörn äter i huvudsak fisk, men kan också äta fåglar. En fågelart som havsörnen utvecklat en aptit för är skarven.

– Skarvar är lättillgängliga för havsörnen. Utanför Gustavborg i Vasa har man observerat fyra örnar som kalasat på skarvar. Utanför Sundom, där jag ringmärker örnarna, har jag hittat flera rester av vuxna skarvar som havsörnen matat sina ungar med. En havsörn kan förinta en hel skarvkoloni.

Zoom

Havsörnen har en aptit för storskarv. Foto: Timo Lumme

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finlands bästa stövare tävlar i rävjakt i Vörå – "Varje hundägares dröm att vinna"

Ingmar Smeds från Petalax har varit aktiv inom grenen sedan 1970-talet. Här med hunden Assi.
Foto: Karolina Åsmus

Ingmar Smeds från Petalax har varit aktiv inom grenen sedan 1970-talet. Här med hunden Assi.

Inkommande veckoslut ordnas tävlingen Rävkilpa i Vörå, där de bästa finska stövarna i Finland tävlar om vem som är den bästa rävdrivaren.

Mest läst senaste veckan