|

"Myndigheterna borde utreda asylsökandes bakgrund mer aktivt"

NyhetsbildZoom
Chefen för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo säger att Migrationsverket har olika internationella system för att få fram information om asylsökande. Foto: Heikki Saukkomaa/arkiv
Myndigheterna borde agera fortare och mer aktivt för att undersöka asylsökandes bakgrund och när de eventuellt ska sändas tillbaka, säger Ahmedane Mohamed, som är tidigare ordförande och numera medlem i islamiska samfundet i Åbo.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Man borde vara snabbare med att undersöka bakgrunden och sköta eventuella återsändningar fortare, och inte bara ha en människa att vänta här i åratal. Till slut kan det som nu hände i Åbo hända, säger Mohamed.

Den huvudmisstänkta i knivdådet kom till Finland 2016. Migrationsverket avslog hans asylansökan och han överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen. I saken finns tillsvidare inget beslut som vunnit laga kraft. För tillfället förefaller det möjligt att mannen kan ha ljugit om sin ålder och sitt namn.

Chefen för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo säger till FNB att man inte alls alltid lyckas få säkra uppgifter på asylsökandes identitet.

– Det finns många sökande som har uppgett vissa personuppgifter men vi har varken något som kan bestrida eller bestyrka dem.

Enligt Repo fattar Migrationsverket beslut där man är tvungen att konstatera att den sökandes uppgifter inte har kunnat bekräftas.

Osäkert att få uppgifter om brott

Repo säger att Migrationsverket har olika internationella system för att få fram information om asylsökande. I systemet Eurodac införs uppgifter på människor som korsat gränsen utan papper och sökt asyl. Dessutom har Schengen-länderna ett gemensamt system med uppgifter om inreseförbud.

Repo säger att Migrationsverket regelbundet saknar information om att en asylsökande har begått ett brott i ett annat EU-land innan personen kom till Finland.

– En människa har kunnat vistas utan tillstånd i ett annat medlemsland och begå brott. Men om personen inte är i landet som asylsökande så förs uppgiften in i det nationella registret, inte i Eurodac som vi tar våra uppgifter från.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild
Lokalt

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan