;
|

CKP avslöjar knivmannens namn

NyhetsbildZoom
Den misstänkte knivmannen förhörs. Foto: Martti Kainulainen
Tingsrätten fick ett meddelande från Centralkriminalpolisen om det rätta namnet på måndagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den man som är huvudmisstänkt för knivdådet i Åbo heter på riktigt Abderrahman Bouanane, uppger Egentliga Finlands tingsrätt.

Den huvudmisstänkte är 22 år gammal. Han är född i oktober 1994. Han har tidigare använt sig av det falska namnet Abderrahman Mechkah och uppgett för myndigheterna att han var född 1998.

Han sitter häktad som misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Polisen meddelade i helgen att man fått reda på hans identitet genom internationellt polissamarbete.

– Jag går inte närmare in på det. Vi gjorde ett mycket noggrant och systematiskt arbete och ville säkerställa identiteten via olika kanaler, sade utredningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth till FNB i helgen.

– Vi ville få det bekräftat från många håll. Det fanns ingen enskild avgörande faktor i hur uppgifterna klarnade, sade Granroth.

Hon tog inte ställning till vilka vägar mannen kom till Finland eller till hans bakgrund i Marocko.

Sakliga förhör

Kriminalkommissarie Olli Töyräs sade på måndagsförmiddagen att förhören med de misstänkta och med vittnen pågår.

– Förhören med den huvudmisstänkta har gått sakligt till, sade han, men han kommenterade inte förhörens innehåll.

För att få en bättre helhetsbild förhör polisen förutom personer som befann sig på platsen också personer som skulle kunna veta något om bakgrunden till dådet.

Ny häktningsförhandling

Förutom mannen som misstänks ha utfört själva knivhuggningarna sitter tre andra män häktade för dådet. Den huvudmisstänkta och en annan misstänks på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

De två andra är häktade för samma brott men som skäligen misstänkta, en lägre misstankegrad.

Polisen ska senast i morgon bitti bestämma om de vill förlänga häktningen för männen. Det här säger utredningsledaren Olli Töyräs.

En tid för häktningsförhandlingen har bokats i Egentliga Finlands tingsrätt. En annan möjlighet är att männen friges och att häktningsförhandlingen slopas.

Förutom de häktade är ytterligare en person misstänkt. Han har efterlysts internationellt men hade ännu på måndagsförmiddagen inte påträffats.

Två kvinnor dödades i knivattacken i Åbo centrum fredagen den 18 augusti. Av de åtta personer som skadades var två kvar på sjukhuset ännu på måndagen, uppgav sjukhusdirektören vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan