Den man som är huvudmisstänkt för knivdådet i Åbo heter på riktigt Abderrahman Bouanane, uppger Egentliga Finlands tingsrätt.

Den huvudmisstänkte är 22 år gammal. Han är född i oktober 1994. Han har tidigare använt sig av det falska namnet Abderrahman Mechkah och uppgett för myndigheterna att han var född 1998.

Han sitter häktad som misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Polisen meddelade i helgen att man fått reda på hans identitet genom internationellt polissamarbete.

– Jag går inte närmare in på det. Vi gjorde ett mycket noggrant och systematiskt arbete och ville säkerställa identiteten via olika kanaler, sade utredningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth till FNB i helgen.

– Vi ville få det bekräftat från många håll. Det fanns ingen enskild avgörande faktor i hur uppgifterna klarnade, sade Granroth.

Hon tog inte ställning till vilka vägar mannen kom till Finland eller till hans bakgrund i Marocko.

Sakliga förhör

Kriminalkommissarie Olli Töyräs sade på måndagsförmiddagen att förhören med de misstänkta och med vittnen pågår.

– Förhören med den huvudmisstänkta har gått sakligt till, sade han, men han kommenterade inte förhörens innehåll.

För att få en bättre helhetsbild förhör polisen förutom personer som befann sig på platsen också personer som skulle kunna veta något om bakgrunden till dådet.

Ny häktningsförhandling

Förutom mannen som misstänks ha utfört själva knivhuggningarna sitter tre andra män häktade för dådet. Den huvudmisstänkta och en annan misstänks på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

De två andra är häktade för samma brott men som skäligen misstänkta, en lägre misstankegrad.

Polisen ska senast i morgon bitti bestämma om de vill förlänga häktningen för männen. Det här säger utredningsledaren Olli Töyräs.

En tid för häktningsförhandlingen har bokats i Egentliga Finlands tingsrätt. En annan möjlighet är att männen friges och att häktningsförhandlingen slopas.

Förutom de häktade är ytterligare en person misstänkt. Han har efterlysts internationellt men hade ännu på måndagsförmiddagen inte påträffats.

Två kvinnor dödades i knivattacken i Åbo centrum fredagen den 18 augusti. Av de åtta personer som skadades var två kvar på sjukhuset ännu på måndagen, uppgav sjukhusdirektören vid Åbo universitetscentralsjukhus.