|

"Terrorism och asylsökande ska inte behandlas som synonymer"

NyhetsbildZoom
Polis i Åbo. Foto: Roni Lehti
Händelserna i Åbo uppe i riksdagens frågestund.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Inre säkerhet och händelserna i Åbo var de största ämnena under riksdagens första frågestund för hösten.

Diskussionen höll god ton tills SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen sade att regeringen föreslagit att hjälp till papperslösa ska kriminaliseras.

– Folk har till och med frågat om kärleken till nästan ska kriminaliseras, sade Haatainen och som svar ropade man "stämmer inte" och "fel påstående" i synnerhet från Samlingspartiets och Centerns led.

Statsminister Juha Sipilä (C) efterlyste noggrannhet i uttalandena så att det sätt på vilket man talar om sakerna i riksdagen inte ökar missförstånden.

– Den här regeringen gör inget som står i strid med mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatliga principer, intygade Sipilä och sade att man i riksdagen inte heller ska kritisera rättsväsendets beslut.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) sade att hon tror att var och en begriper att det är tillåtet att hjälpa sin nästa.

– Frågan gäller att man nu funderar på om man bör införa sanktioner mot att man hindrar polisen att göra sitt jobb.

Sannfinländarna var fortfarande intresserade av att ta människor som befinner sig i Finland olagligt i förvar.

– Tröskeln att ta människor i förvar är ytterst hög. Utgångspunkten är att alla som fått ett nekande asylbeslut bedöms och om det finns fara för hot tas personen i förvar, svarade Risikko.

Risikko varnade riksdagen för att behandla terrorism och asylsökande som synonymer.

– Vi kan inte utgå från att en representant för en viss religion i princip är ond. Vi måste utgå från att det är en människa och om hon är i nöd ska hon få hjälp men om hon begår brott ska hon straffas för det.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan