;
|

"Terrorism och asylsökande ska inte behandlas som synonymer"

NyhetsbildZoom
Polis i Åbo. Foto: Roni Lehti
Händelserna i Åbo uppe i riksdagens frågestund.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Inre säkerhet och händelserna i Åbo var de största ämnena under riksdagens första frågestund för hösten.

Diskussionen höll god ton tills SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen sade att regeringen föreslagit att hjälp till papperslösa ska kriminaliseras.

– Folk har till och med frågat om kärleken till nästan ska kriminaliseras, sade Haatainen och som svar ropade man "stämmer inte" och "fel påstående" i synnerhet från Samlingspartiets och Centerns led.

Statsminister Juha Sipilä (C) efterlyste noggrannhet i uttalandena så att det sätt på vilket man talar om sakerna i riksdagen inte ökar missförstånden.

– Den här regeringen gör inget som står i strid med mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatliga principer, intygade Sipilä och sade att man i riksdagen inte heller ska kritisera rättsväsendets beslut.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) sade att hon tror att var och en begriper att det är tillåtet att hjälpa sin nästa.

– Frågan gäller att man nu funderar på om man bör införa sanktioner mot att man hindrar polisen att göra sitt jobb.

Sannfinländarna var fortfarande intresserade av att ta människor som befinner sig i Finland olagligt i förvar.

– Tröskeln att ta människor i förvar är ytterst hög. Utgångspunkten är att alla som fått ett nekande asylbeslut bedöms och om det finns fara för hot tas personen i förvar, svarade Risikko.

Risikko varnade riksdagen för att behandla terrorism och asylsökande som synonymer.

– Vi kan inte utgå från att en representant för en viss religion i princip är ond. Vi måste utgå från att det är en människa och om hon är i nöd ska hon få hjälp men om hon begår brott ska hon straffas för det.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild
Sport

Vasa IFK nätade åtta gånger

FOTBOLL Vasa IFK tog en promenadseger när laget träningsspelade hemma mot IFK Holmsund. Det svenska motståndet hade ingen chans.

Sport

Seger i VIFK-debuten för unga målvakten Fanny Söderström

FOTBOLL Två mål i första halvlek innebar seger för Vasa IFK när IK Myran gästade för träningsmatch.

Nyhetsbild
Utrikes

Resolution om vapenvila i Syrien antogs

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

Mest läst senaste veckan