|

CKP: Knivmannen i Åbo ville dö som martyr

NyhetsbildZoom
Robin Lardot. Foto: Vesa Moilanen
Den huvudmisstänkta för knivattacken i Åbo verkar som det nu ser ut inte ha valt ut sina offer uttryckligen för att de var kvinnor, utan han valde offren slumpmässigt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det sade Centralkriminalpolisens chef, polisrådet Robin Lardot i samband med ett evenemang som Inrikesministeriet ordnade på torsdagskvällen.

CKP drar slutsatsen eftersom den misstänkta enligt polisens uppgifter också hade två alternativa mål för attacken, och att offren där skulle ha varit mestadels män.

Två finländska kvinnor dödades och åtta andra personer skadades i knivdådet i Åbo centrum fredagen den 18 augusti. Av dem som skadades är sex kvinnor och två män.

Den ena av de alternativa attackerna var enligt polisen planerad till samma dag och den andra möjligtvis någon annan dag. Polisen uppger inte vilka dessa mål skulle ha varit.

– Han var nära att genomföra det ena dådet samma dag men gjorde det inte eftersom det var för mycket folk på platsen, säger Lardot.

Den misstänkta har enligt polisen varit samarbetsförmögen.

– Förundersökningen har framskridit effektivt. Polisen har en exakt uppfattning om händelseförloppet före och under attacken, säger Lardot.

Enligt polisens uppfattning skulle den misstänkta ha fortsatt med attacken ända tills polisen eventuellt skulle ha dödat honom.

– Just nu ser det ut som om den misstänkta, som tagit del av IS:s propaganda, försökte dö en martyrdöd. Det är förmodligen orsaken till att inga organisationer har tagit på sig attacken, för att den misstänkte överlevde, säger Lardot.

Manifest spreds på meddelandetjänst

Av det manifest som den misstänkta åstadkommit vet man att det ursprungligen var i skriftlig form och att den misstänkte läste in det på en ljudupptagning. Enligt polisen lade han ut videomanifestet på en snabbmeddelandetjänst strax före attacken.

Lardot säger att man håller på att utreda gruppernas medlemmar och det innehåll som lagts ut. Han uppger inte vilken tjänst för snabbmeddelanden det är fråga om.

Enligt Lardot radikaliserades den misstänkta veckor eller månader före attacken, men efter det tips som polisen fick. Det var i januari som polisen fick ett tips om att mannen radikaliserats.

Polisen sköt tre minuter efter larmet

Nödcentralen larmades enligt polisen klockan 16:02. Tre minuter senare sköt polisen den misstänkta i benet.

– Polisen har en noggrann bild av händelseförloppet före och under attacken, säger Lardot.

Polisen har också fått bildmaterial på händelserna och har haft ett brett samarbete med olika stater och med Europol.

– Förundersökningen kommer att fortsätta i månader. En utmaning är språket. Största delen av det material som ska gås igenom är på arabiska.

Den misstänkta flyttades enligt Turun Sanomat från fångsjukhuset till Starrbacka fängelse i Åbo i onsdags.

Han är misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Han har erkänt att han knivhögg tio personer men inte att det skulle ha skett i terroristiskt syfte och inte heller brottsbenämningarna mord och mordförsök.

Polisen letar fortfarande efter en man som misstänks ha haft med attacken att göra.

|

Nu startar årets ansökan till andra stadiets utbildningar

Nyhetsbild
Nu kan man börja söka in till landets gymnasieutbildningar. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildningarna inleds tisdagen den 19 februari och avslutas tisdagen den 12 mars.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan