På fredag ska Limnéll tala om cybersäkerhet inför en celeber skara åhörare. Han har nämligen kallats in som expert till EU:s inofficiella toppmöte om digitala frågor i Tallin.

– Vi måste ha europeiska företag som fokuserar på olika cybersäkerhetslösningar. Företagsfältet är centralt då vi diskuterar digitaliseringen av Europeiska unionen och den digitala ekonomins framtid, säger Limnéll till FNB.

Cybersäkerheten har på sistone fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Valhackningen i Frankrike, utpressningsprogrammet WannaCry och skadeprogrammet Petya är exempel på digitala attacker med omfattande konsekvenser bara i år.

Incidenterna har väckt frågan om huruvida cyberhoten äventyrar den ekonomiska utvecklingen och demokratin och vad man bör göra för att motarbeta dem. Limnéll säger att han ska göra sitt bästa på att åtminstone delvis besvara dessa frågor på fredag.

Limnéll menar att det är viktigt att vara medveten om var gränserna för enskilda staters och EU:s förmåga att klara sig själva i de här frågorna går.

– Nivån av självförsörjning i de här frågorna är en central fråga i EU och den måste förstärkas ordentligt.

Limnéll frågar sig var var de europeiska globala sociala medierna, medieplattformerna, globala mjukvaruföretagen och sökmotorfirmorna är.

– Jag skulle vilja se fler europeiska lösningar som vi européer och naturligtvis även andra kunde använda och känna oss trygga.

På agendan på mötet i Tallinn på fredag är digitaliseringens ökande betydelse för ekonomin och samhället. Statsminister Juha Sipilä (C) håller inledningsanförandet.