|

Cyberexpert efterlyser europeiska sociala medier

Cybersäkerheten har fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Zoom
Foto: Lehtikuva

Cybersäkerheten har fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet.

Europa kan inte ha en trovärdig cybersäkerhet utan ett trovärdigt företagsfält inom branschen. Det säger professorn i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet Jarno Limnéll. Han kallar frågan livsviktig för Europa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På fredag ska Limnéll tala om cybersäkerhet inför en celeber skara åhörare. Han har nämligen kallats in som expert till EU:s inofficiella toppmöte om digitala frågor i Tallin.

– Vi måste ha europeiska företag som fokuserar på olika cybersäkerhetslösningar. Företagsfältet är centralt då vi diskuterar digitaliseringen av Europeiska unionen och den digitala ekonomins framtid, säger Limnéll till FNB.

Cybersäkerheten har på sistone fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Valhackningen i Frankrike, utpressningsprogrammet WannaCry och skadeprogrammet Petya är exempel på digitala attacker med omfattande konsekvenser bara i år.

Incidenterna har väckt frågan om huruvida cyberhoten äventyrar den ekonomiska utvecklingen och demokratin och vad man bör göra för att motarbeta dem. Limnéll säger att han ska göra sitt bästa på att åtminstone delvis besvara dessa frågor på fredag.

Annons
Limnéll menar att det är viktigt att vara medveten om var gränserna för enskilda staters och EU:s förmåga att klara sig själva i de här frågorna går.

– Nivån av självförsörjning i de här frågorna är en central fråga i EU och den måste förstärkas ordentligt.

Limnéll frågar sig var var de europeiska globala sociala medierna, medieplattformerna, globala mjukvaruföretagen och sökmotorfirmorna är.

– Jag skulle vilja se fler europeiska lösningar som vi européer och naturligtvis även andra kunde använda och känna oss trygga.

På agendan på mötet i Tallinn på fredag är digitaliseringens ökande betydelse för ekonomin och samhället. Statsminister Juha Sipilä (C) håller inledningsanförandet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande