|

Cyberexpert efterlyser europeiska sociala medier

NyhetsbildZoom
Cybersäkerheten har fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Foto: Lehtikuva
Europa kan inte ha en trovärdig cybersäkerhet utan ett trovärdigt företagsfält inom branschen. Det säger professorn i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet Jarno Limnéll. Han kallar frågan livsviktig för Europa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På fredag ska Limnéll tala om cybersäkerhet inför en celeber skara åhörare. Han har nämligen kallats in som expert till EU:s inofficiella toppmöte om digitala frågor i Tallin.

– Vi måste ha europeiska företag som fokuserar på olika cybersäkerhetslösningar. Företagsfältet är centralt då vi diskuterar digitaliseringen av Europeiska unionen och den digitala ekonomins framtid, säger Limnéll till FNB.

Cybersäkerheten har på sistone fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Valhackningen i Frankrike, utpressningsprogrammet WannaCry och skadeprogrammet Petya är exempel på digitala attacker med omfattande konsekvenser bara i år.

Incidenterna har väckt frågan om huruvida cyberhoten äventyrar den ekonomiska utvecklingen och demokratin och vad man bör göra för att motarbeta dem. Limnéll säger att han ska göra sitt bästa på att åtminstone delvis besvara dessa frågor på fredag.

Limnéll menar att det är viktigt att vara medveten om var gränserna för enskilda staters och EU:s förmåga att klara sig själva i de här frågorna går.

– Nivån av självförsörjning i de här frågorna är en central fråga i EU och den måste förstärkas ordentligt.

Limnéll frågar sig var var de europeiska globala sociala medierna, medieplattformerna, globala mjukvaruföretagen och sökmotorfirmorna är.

– Jag skulle vilja se fler europeiska lösningar som vi européer och naturligtvis även andra kunde använda och känna oss trygga.

På agendan på mötet i Tallinn på fredag är digitaliseringens ökande betydelse för ekonomin och samhället. Statsminister Juha Sipilä (C) håller inledningsanförandet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan