|

Cyberexpert efterlyser europeiska sociala medier

NyhetsbildZoom
Cybersäkerheten har fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Foto: Lehtikuva
Europa kan inte ha en trovärdig cybersäkerhet utan ett trovärdigt företagsfält inom branschen. Det säger professorn i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet Jarno Limnéll. Han kallar frågan livsviktig för Europa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På fredag ska Limnéll tala om cybersäkerhet inför en celeber skara åhörare. Han har nämligen kallats in som expert till EU:s inofficiella toppmöte om digitala frågor i Tallin.

– Vi måste ha europeiska företag som fokuserar på olika cybersäkerhetslösningar. Företagsfältet är centralt då vi diskuterar digitaliseringen av Europeiska unionen och den digitala ekonomins framtid, säger Limnéll till FNB.

Cybersäkerheten har på sistone fått en dominerande roll då det gäller såväl samhällsstabiliteten som företagens säkerhet. Valhackningen i Frankrike, utpressningsprogrammet WannaCry och skadeprogrammet Petya är exempel på digitala attacker med omfattande konsekvenser bara i år.

Incidenterna har väckt frågan om huruvida cyberhoten äventyrar den ekonomiska utvecklingen och demokratin och vad man bör göra för att motarbeta dem. Limnéll säger att han ska göra sitt bästa på att åtminstone delvis besvara dessa frågor på fredag.

Limnéll menar att det är viktigt att vara medveten om var gränserna för enskilda staters och EU:s förmåga att klara sig själva i de här frågorna går.

– Nivån av självförsörjning i de här frågorna är en central fråga i EU och den måste förstärkas ordentligt.

Limnéll frågar sig var var de europeiska globala sociala medierna, medieplattformerna, globala mjukvaruföretagen och sökmotorfirmorna är.

– Jag skulle vilja se fler europeiska lösningar som vi européer och naturligtvis även andra kunde använda och känna oss trygga.

På agendan på mötet i Tallinn på fredag är digitaliseringens ökande betydelse för ekonomin och samhället. Statsminister Juha Sipilä (C) håller inledningsanförandet.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan