Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) sade i torsdagens Hufvudstadsbladet att ålänningarna borde åläggas att utföra civiltjänstgöring.

Enligt självstyrelselagen ska ålänningarna i stället för värnplikt tjänstgöra som lotsar, fyrvaktare eller inom civilförvaltningen. I praktiken har denna tjänstgöring inte ordnats.

I ett utlåtande i samband med moderniseringen av Ålands självstyrelselag anser Försvarsministeriet att Ålands demilitariserade ställning inte utgör något hinder för att ålänningarna sätts att göra civiltjänst och anser att självstyrelselagen bör ändras så att ålänningarna får samma skyldighet som andra män som slipper värnplikt.

– Den nuvarande lagen om att ålänningarna ska göra lots- eller fyrtjänst har varit en död bokstav. Eftersom varje finsk medborgare enligt grundlagen är skyldig att delta i landets försvar är det här ett naturligt ställningstagande och något som är värt att fundera på, säger Niinistö till HBL om förslaget.

Civiltjänstgöringstiden på fastlandet är i dagsläget 347 dagar och Niinistö anser att tjänstgöringen på Åland borde vara lika lång.

Ålandskommittén som sett över självstyrelselagen föreslår att formuleringen om tjänstgöring som lotsar, fyrvaktare eller inom civilförvaltningen ska strykas. Självstyrelselagen måste stiftas i grundlagsordning i riksdagen och dessutom godkännas av Ålands lagting för att träda i kraft.

"Främmande tanke"

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva har inte läst HBL:s artikel och vill inte ta ställning i det här skedet.

– Det är en känslig fråga. Jag måste sätta mig in i vad det är Niinistö har sagt. Det kommer säkert upp i försvarsutskottet i någon form, säger Kanerva till FNB.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen säger att frågan inte diskuterats desto vidare inom Centern.

– Det här utspelet kom som överraskning, säger Kaikkonen.

Socialdemokraten Mika Kari som är vice ordförande för försvarsutskottet hör om utspelet för första gången och uppmanar försvarsministern att diskutera med regeringen innan han kommer med förslag av den här typen.

– Den här tanken låter helt främmande och strider mot hävdvunna principer. Ministern har tidvis bollat med Ålands ställning, men Åland är demilitariserat sedan avtalet 1922, säger Kari.

"Ganska trist"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var den som i egenskap av justitieminister tillsatte Ålandskommittén med uppgift att se över självstyrelselagen och senare satt hon själv med i kommittén. Hon påpekar att det av hävd varit så att ålänningarna är undantagna militärtjänstgöring, men hon är inte förvånad över att frågan kommer upp. Sannfinländarna representerades av riksdagsledamoten Leena Meri i kommittén och partiet har uttryckt många synpunkter på betänkandet i sitt utlåtande.

– Jag har ingen orsak att frångå den princip vi haft i Ålandskommittén. Det är ganska trist att man hakar upp sig på den här saken, säger Henriksson.