|

Spelvärld kan erbjuda tillflykt för unga spelare

NyhetsbildZoom
De vars spelande var problematiskt spelade i genomsnitt tre timmar om dagen. Det är betydligt mer än vad de som inte hör till riskgruppen spelar. Det verkade vara vanligare för pojkar att gå över till problematiskt spelande, enligt en doktorsavhandling. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari
Problemspelande är ofta kopplat till ökad nedstämdhet, ångest och isolering hos unga som spelar mobil- och datorspel. Det framkommer i en färsk doktorsavhandling som granskas vid Uleåborgs universitet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trötthet och koncentrationssvårigheter verkar också vara vanliga symptom hos unga problemspelare. Enligt undersökningen har nästan var tionde ung digispelare symptom som är kopplade till problemspelande.

Tröst för nedstämdhet

Niko Männikkö, magister i hälsovetenskaper som gjort avhandlingen, betonar att orsak-verkan-förhållandet för problematiskt spelande och symptomen inte är helt tydlig. Det kan till exempel hända att man via spelandet söker tröst för sin nedstämdhet, även om problemen kan förvärras av att man fastnar djupt in i spelvärlden.

– Å andra sidan används spelandet som en tillflyktsort då man flyr ångestframkallande saker och fokuserar på spelvärlden i stället. Det är helt förståeligt, vissa gör det samma med motion och lite äldre flyr genom att fokusera på arbetet.

853 unga i åldrarna 13–24 deltog i studien. Enligt Männikkö spelar nästan 90 procent av personerna som omfattas av åldersspannet ibland.

– En stor del av digispelarna visar inte upp några symptom, säger Männikkö.

Med digispel menas i studien dator- och konsolspel, nätspel och mobilspel via vilka man inte kan vinna pengar.

Stör det livet?

Problematiskt spelande bedömdes genom sju punkter och Männikkö utredde bland annat ifall personen ökade sitt spelande eller hela tiden tänkte på att spela.

Enligt Männikkö blir spelandet problematiskt då det börjar störa annat liv: om spelandet orsakar bråk hemma och ifall närstående är tvungna att anmärka på hur mycket man spelar. Det kan finnas skäl till oro om man på grund av spelandet struntar i att sköta viktiga ärenden. Skolgången kan till exempel störas. Varningsklockorna borde ringa då spelandet blir en tvångsmässig prestation och inte längre känns lika kul som tidigare.

De vars spelande var problematiskt spelade i genomsnitt tre timmar om dagen. Det är betydligt mer än vad de som inte hör till riskgruppen spelar. Det verkade vara vanligare för pojkar att gå över till problematiskt spelande.

Unga som hör till riskgruppen verkade mest spela strategi- och rollbetonade spel.

– De är sådana till sin karaktär att spelet egentligen aldrig tar slut.

Männikkö säger att spelens sociala aspekt är en tudelad fråga: många problemspelare säger att de hellre umgås med sina vänner via spelet än i verkligheten. Spelandet kan alltså isolera en från andra, men man kan även få kamratstöd via spelet.

Kommentarer
|

Gärningsmannen häktad efter att ha knuffat ner en person på tågskenorna i Böle

Nyhetsbild
En utomstående person kom till undsättning endast 23 sekunder innan tåget kom. Foto: SPT
Polisen har inte nått den utomstående räddaren.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Rådgivare föreslår: Ordna säljakt och upplevelseturism på Österbottens isar

Ny metod för säljakt kunde öppna för jaktturism i Österbotten. Jonas Harald, rådgivare på Fiske-leader Österbotten har provat på jaktformen och ser både potential och nytta med guidad säljakt i Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Mygg lockas av svettiga personer – här får du tips på hur du slipper bli biten

Du har grävt i trädgårdslandet, eller varit ute på en joggingrunda, och sätter dig för att pusta ut. Plötsligt är du omringad av surr och känner små svidande hugg när myggorna attackerar.

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis ... eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan