Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
|

Spelvärld kan erbjuda tillflykt för unga spelare

De vars spelande var problematiskt spelade i genomsnitt tre timmar om dagen. Det är betydligt mer än vad de som inte hör till riskgruppen spelar. Det verkade vara vanligare för pojkar att gå över till problematiskt spelande, enligt en doktorsavhandling. Zoom
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

De vars spelande var problematiskt spelade i genomsnitt tre timmar om dagen. Det är betydligt mer än vad de som inte hör till riskgruppen spelar. Det verkade vara vanligare för pojkar att gå över till problematiskt spelande, enligt en doktorsavhandling.

Problemspelande är ofta kopplat till ökad nedstämdhet, ångest och isolering hos unga som spelar mobil- och datorspel. Det framkommer i en färsk doktorsavhandling som granskas vid Uleåborgs universitet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trötthet och koncentrationssvårigheter verkar också vara vanliga symptom hos unga problemspelare. Enligt undersökningen har nästan var tionde ung digispelare symptom som är kopplade till problemspelande.

Tröst för nedstämdhet

Niko Männikkö, magister i hälsovetenskaper som gjort avhandlingen, betonar att orsak-verkan-förhållandet för problematiskt spelande och symptomen inte är helt tydlig. Det kan till exempel hända att man via spelandet söker tröst för sin nedstämdhet, även om problemen kan förvärras av att man fastnar djupt in i spelvärlden.

– Å andra sidan används spelandet som en tillflyktsort då man flyr ångestframkallande saker och fokuserar på spelvärlden i stället. Det är helt förståeligt, vissa gör det samma med motion och lite äldre flyr genom att fokusera på arbetet.

853 unga i åldrarna 13–24 deltog i studien. Enligt Männikkö spelar nästan 90 procent av personerna som omfattas av åldersspannet ibland.

– En stor del av digispelarna visar inte upp några symptom, säger Männikkö.

Med digispel menas i studien dator- och konsolspel, nätspel och mobilspel via vilka man inte kan vinna pengar.

Stör det livet?

Problematiskt spelande bedömdes genom sju punkter och Männikkö utredde bland annat ifall personen ökade sitt spelande eller hela tiden tänkte på att spela.

Enligt Männikkö blir spelandet problematiskt då det börjar störa annat liv: om spelandet orsakar bråk hemma och ifall närstående är tvungna att anmärka på hur mycket man spelar. Det kan finnas skäl till oro om man på grund av spelandet struntar i att sköta viktiga ärenden. Skolgången kan till exempel störas. Varningsklockorna borde ringa då spelandet blir en tvångsmässig prestation och inte längre känns lika kul som tidigare.

De vars spelande var problematiskt spelade i genomsnitt tre timmar om dagen. Det är betydligt mer än vad de som inte hör till riskgruppen spelar. Det verkade vara vanligare för pojkar att gå över till problematiskt spelande.

Unga som hör till riskgruppen verkade mest spela strategi- och rollbetonade spel.

– De är sådana till sin karaktär att spelet egentligen aldrig tar slut.

Männikkö säger att spelens sociala aspekt är en tudelad fråga: många problemspelare säger att de hellre umgås med sina vänner via spelet än i verkligheten. Spelandet kan alltså isolera en från andra, men man kan även få kamratstöd via spelet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Parterna är fåordiga inför postförhandlingarna: "Vi strejkar tills vi når en lösning"

Nyhetsbild
Förhandlingarna leds av riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Förhandlingarna i postkonflikten fortsätter på måndag klockan 12. Parterna är hoppfulla och säger sig vara redo att förhandla så länge det krävs.

Mest läst senaste veckan