– Om det inte finns förtroende, så då byter vi gubbe. Nu ser vi i vinter om Centern är redo att fortsätta under min ledning. Självklart är jag helt bunden till det, redo och står till förfogande, men jag tänker inte försöka med våld om det saknas stöd, sade Sipilä i Yles radioprogram Morgonettan på lördagen.

I och med att väljarstödet börjat minska har spekulationerna om ett byte på partiledarposten tagit fart. Lännen Media publicerade på lördagen en enkät enligt vilken Centerns riksdagsgrupps ordförande Antti Kaikkonen är Sipiläs främsta utmanare till partiledarposten. Men enligt enkäten vill ungefär varannan centeranhängare, eller 48 procent, att Sipilä fortsätter leda partiet efter nästa sommar.

– Min natur är sådan att jag har gett vindskydd åt andra. Jag har velat försvara smärtsamma beslut och jag har också stött andra ministrar när de har tvingats fatta smärtsamma beslut, säger Sipilä som en orsak till att hans popularitet har minskat. Han tror att hans anseende har försämrats när han har förklarat och försvarat smärtsamma beslut.

Mycket att jobba med om valfriheten

Sipilä medgav att regeringen igen har en svår sits med vårdreformen. Man borde fatta beslut om valfriheten så snabbt som möjligt så att lagförslaget hinner på remissrunda och kan läggas fram i riksdagen i vår.

– Paragraferna har varit klara ungefär en månad och man har gått igenom dem i reformministergruppen. Tidtabellen är snäv, det vill säga vi borde få ut förslaget på remissrunda den här månaden. Lagförslaget är inte färdigt än och vi har ännu mycket att jobba med, medgav statsministern.

Reformministrarna arbetar veterligen med riktlinjerna också under veckosluten. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) är optimistisk. I torsdags sade hon att det blir klart "inom de närmaste dagarna".

Det är meningen att riksdagen ska behandla landskaps- vårdreforms- och valfrihetslagen samtidigt under vårsessionen 2018.