;
|

Höga smällar från Ruska-övning

NyhetsbildZoom
Flygvapnets Hornetplan vid Kronoby flygfält 10.10.2016. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
De höga smällarna från Flygvapnets övning fick fönsterrutorna att skallra också på onsdagskvällen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är jaktplanen i Flygvapnets stora Ruska-övning som spränger ljudvallen och åstadkommer smällarna som bland annat hördes starkt i både Karleby och Jakobstad på förmiddagen. Ruska-övningen inleddes i måndags och en av de tillfälliga flygbaserna ligger vid Karleby-Jakobstad flygplats i Kronoby.

Mellersta Österbottens och Jakobstads räddningsverk bekräftar på sin Facebooksida att det är övningen som orsakar smällarna.

Ungefär 4 500 personer deltar i Ruska-övningen. Finland ställer upp med över 30 Hornet-jaktplan och 14 Hawk-övningsplan. Dessutom ingår transportplan och helikoptrar. Sverige deltar med 8 stycken Gripen-jaktplan och ett radarspanings- och ledningsflygplan, kallat Argus.

Övningen pågår 9-13 oktober.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan